Audienţă

Publicat în Dilema Veche nr. 622 din 21-27 ianuarie 2016
Iconofobie jpeg

Femeia intră în biroul decanului cu gesturi sigure și se așeză direct, fără să aștepte să fie invitată. Puse pe birou un dosar voluminos, îngălbenit de vreme. Privea fix. Ochii îi străluceau precum două faruri în noapte, lăsate, neglijent, pe „faza lungă“. Decanul se înfioră. Semnele întîlnirii nu erau deloc bune. O secundă îi trecu prin minte chipul nefericit al colegului de la Studiul Materialelor, aruncat deunăzi, de un grup de sindicaliști vehemenți, de la fereastra cabinetului lui. Noroc că scena se derulase la parterul clădirii, iar bietul decan nu se alesese decît cu mușcătura – la urechea stîngă – a unui motan ce‑și făcea veacul pe acolo, plus antibioticele injectabile de rigoare… „Da“, începu el cu voce pierită nedoritul dialog, „spuneți-mi despre ce este vorba!“ „Păi, nu se vede, tovarășu’ decan?“, întrebă vizitatoarea ofuscată. Intimidat, omul începu să răsfoiască misteriosul dosar. Nu îndrăzni să întrebe de ce, în România anului 2015, cineva îl apela cu tovarășu’. Dosarul era dactilografiat și avea ștampile cu „Republica Socialistă România“. „Mă iertați, nu înțeleg care e problema.“ „Tovarășu’ decan“, replică doamna tăios, „afișați programe analitice ale cursurilor facultății cu greșeli de dactilografiere și nici măcar nu observați! Sînt foarte hotărîtă să avertizez – mai sus – organele competente, de partid și de stat, despre acest lucru incalificabil.“ Derutat complet, administratorul academic citi fragmente din tomul aruncat pe masă. Silabisi titluri de cursuri – unele foarte vechi, care nu se mai țineau de mult în facultate – și nume de profesori antici ai instituției. O disciplină se chema, nonșalant, Marxismul – filozofia materialist-dialectică și rolul ei în formarea omului nou. Se uită la semnături și la ani: 1982-1987. Decan fusese atunci Titircă-Inimă-Rea. Mă rog, Marasmescu de Mecanică. Îl prinsese și el, ca student, un an, între ’86 și ’87. „Dragă doamnă“, încercă o explicație binevoitoare, “aveți aici niște programe analitice de la începutul anilor ’80…“ „Bineînțeles“, răspunse femeia, „anii studenției mele la această facultate…“ „Da, mă bucur, înseamnă că am fost aproape colegi“, exersă decanul o diversiune emoțională, “eu am terminat în ’92…“ Eșec total – doamna rămase împietrită, iar ochii îi luceau mai teribil decît la început. „Mulți dintre profesorii menționați aici nici nu mai există, au murit de cel puțin un deceniu. La fel cursurile ținute de ei… Nu știu ce erori ați descoperit în aceste programe analitice (de fapt, observase: litere lipsă în unele locuri, spațiere inadecvată între cuvinte etc., toate subliniate cu roșu ori încercuite cu mov), însă vă asigur că ele nu mai sînt valabile astăzi. Dacă vă interesează noile programe, le găsiți pe si­te‑ul facultății…“

„Auziți, nu mă luați cu d‑as­tea!“, îl întrerupse necruțător reclamanta. „V-am spus că merg mai sus cu sesizarea – la partid, la Comitetul Central și chiar la tovarășu’ secretar general, dacă se va pune problema! Vă pot da o singură șansă: păstrați programele timp de un an, studiați-le și apoi corectați-le! Mă întorc fix peste douăsprezece luni, la aceeași oră, să mi le arătați curate ca lacrima, fără urmă de greșeală! Atenție, totuși! Corectura trebuie să fie făcută pe această versiune – adică pe foile pe care le aveți în față – și să fie complet insesizabilă. În caz contrar, vă acuz și de tentativă de viol.“ Decanul tresări îngrozit, realizînd cît de gravă era situația. Își aminti însă ce îi povestise un amic psihiatru despre diverșii lui pacienți. Toți nebunii au un punct vulnerabil, susținea prietenul. Dacă intri în jocul lor, se potolesc imediat. Îi dăduse exemplul doctorului care îl adoarme pe unul emaciat de convingerea că-i ticăie un ceas în cap. Cînd se trezește, îi arată ditamai orologiul și-i zice că l-a operat, scăpîndu-l de necaz. Psihopatul a plecat fericit. Rapid îi trecu prin minte și cazul celebrului psihoterapeut din urbe, care fusese abordat cîndva, în timpul unei gărzi, în cabinetul propriu, de la etajul cinci, de nebunul Popică – un malac de o sută cincizeci de kile –, cu următoarea solicitare imperioasă: „Dom’ profesor, dumneavoastră sînteți cel mai puternic om pe care-l cunosc, de aceea vreau să vă văd sărind de aici pînă jos.“ „Păi bine, băi Popică, numai atît vrei să vezi la mine?“, îl întrebă psihiatrul liniștit. „Mă dezamăgești. Hai să-ți arăt cum sar eu de jos pînă la etajul cinci!“ În două minute, Popică se zbătea în cămașa de forță. Decanul jucă așadar cartea „psihologică“: „Veniți la anu’ pe vremea asta! Vă promit că veți găsi programele analitice impecabil de corecte!“ Spre surprinderea sa, doamna se ridică zîmbind. „Bine, voi reveni atunci.“ Făcu trei pași spre ieșire, dar se întoarse abrupt. Figura i se schimbase malefic – ochii îi străluceau acum malign. Rosti cu glas lugubru: „De tentativă de viol însă tot vă acuz! Și asta chiar azi!“ Fără o vorbă, decanul se ridică de pe scaun și făcu un salt spectaculos prin geamul deschis al încăperii. Uitase probabil că biroul lui nu se afla la parter, ci tocmai la nivelul al treilea. Doamna își luă iute dosarul de pe masă și se retrase pe coridor. Aici o aștepta un bărbat agitat, căruia „nebuna“ i se adresă conspirativ: „Gata, profesore, s-a rezolvat! La alegerile de luna viitoare, vei fi noul decan!“ „Vai, Gogoșica“, zise individul duios, „ești o minune de actriță! Uite mia de eurași promisă și dispari!“ Amîndoi se topiră pe coridoarele semiobscure. Și decanul se „topise“, în felul lui, pe asfaltul curții interioare. Singurul lucru bun în toată tevatura fu că nu mai simți colții motanului vagabond străpungîndu-i urechea. Și nici de antibioticele injectabile nu mai trebuia să-și facă griji.

Codrin Liviu Cuțitaru este decan al Fa­cultății de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: Prezentul dis­­continuu, Editura Institutul European, 2014.

Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cultura de Internet (o însemnare – încă îndreptățită, cred – din 2008)
Atîta doar: cînd eşti în faza de învăţare, nu se cade să adopţi, ţanţoş, postura învăţătorului. Mai ai încă de butonat…
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totuși, că determinismul geografic joacă un anume rol în judecățile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar cînd încercăm să vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie morală, adică libertatea.
AFumurescu prel jpg
Națiuni (ne)rușinate
Practic, constat tot mai des că există atît oameni, cît și națiuni ce par complet străine conceptului de rușine.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul în care suveranismul și izolaționismul s-au dus să moară. Însă, cel puțin pentru o vreme, cele două vor lăsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare invenție – contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, această funcționare eficientă nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justiție, s-a bucurat de dreptul la apărare și de o analiză independentă și imparțială a motivelor și argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necruțătoare
Egoismul (aproape că îmi vine să-i spun egotism și în română) reprezintă mult mai mult decît ne transmit dicționarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alienează sui generis, te îmbolnăvește de „tine însuți”.
„Cu bule“ jpeg
De dulce
Echivalența parțială dintre dulce și bun devine echivalență totală în anumite construcții, de exemplu în sintagma frați dulci(sau buni), adică frați avînd ambii părinți în comun, în opoziție cu frații vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce legătură au toate astea cu rubrica de educație, cu statutul de prof, viața mea? Exilarea lui Ovidiu și atentatul asupra lui Rushdie sînt pledoarii pentru nevoia de a păstra în școală literatura pe primul loc – și subliniez, pe primul – ca importanță!
Un sport la Răsărit jpeg
David Popovici e om?
Cu cît rezultatele sînt mai mari şi mai departe de imaginaţia noastră apare umbra trişatului. Aşa şi cu David. Nu poate fi adevărat, susţin nu puţini. E ceva în neregulă. De unde a apărut?
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Hai, noi să trăim, că se pare că vom fi ultima generație de oameni înțelepți de pe lumea asta. După noi vin sociopații ăia care nu mai știu să vorbească între ei. Nu știu decît să stea cu ochii în telefon. Mă îngrozește treaba asta, zău.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana și strănutul albanez – despre călătoria mea în Albania (I) –
Dimineața începe doar atunci cînd locuitorii orașului se întîlnesc pe la terase ca să-și bea cafeaua, însoțită mereu de un pahar de apă rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodată acasă.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Cu cât vor creşte salariile bugetarilor. OUG cu majorări şi sporuri a fost retrasă, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, în dezbatere publică un nou proiect de ordonanţă de urgenţă, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, începând din luna august, cu un sfert din diferenţa dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 în legea salarizării bugetare şi cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, „un om de extremă rigiditate morală, în timp ce partidul s-a arătat dispus la tranzacţii“
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.