"Atenţii" în varianta coreeană

Publicat în Dilema Veche nr. 347 din 7 octombrie - 13 octombrie 2010
"Atenţii" în varianta coreeană jpeg

La hotel ├«n Seul, dup─â prea multe ore de zbor f─âr─â ┼úig─âri, fac rapid formalit─â┼úile de cazare. Organizatorii vizitei ne spun s─â ne adun─âm ├«ntr-o mic─â sal─â de conferin┼úe s─â discut─âm detaliile programului. Pe mas─â, ├«n dreptul fiec─ârui scaun, g─âsim c├«te un mic pachet frumos ambalat. Desfacem: un breloc ┼či o mic─â tabacher─â, cu sigla hotelului. Colegii mei, europeni vestici, trag repede concluzia: coreenii ┼čtiu s─â-┼či fac─â reclam─â! ┼×i nu se termin─â aici. Dup─â ce afl─âm programul vizitei, apare brusc o nou─â serie de pachete cu alte mici cadouri, de data asta chiar de la organizatori. Cu re┼úineri ca s─â nu jigneasc─â, o portughez─â ├«ntreab─â de ce. R─âspuns: ÔÇ×coreenilor le place s─â fac─â cadouri ┼či astfel vrem s─â v─â ar─ât─âm c─â s├«nte┼úi bineveni┼úiÔÇť. Eu ÔÇô cu g├«ndul exersat automat la ÔÇ×aten┼úieÔÇť ┼či alte formule rom├óne┼čti-orientale. 

A oferi cadouri, mai mici sau mai mari, este o adev─ârat─â cultur─â ├«n Coreea de Sud ┼či nu de pu┼úine ori str─âinii, mai ales oficialii europeni ori americani s├«nt pu┼či ├«n ├«ncurc─âtur─â. Imagina┼úi-v─â reac┼úia unui oficial german, venit s─â negocieze cu cei coreeni, c├«nd se treze┼čte cu un val de cadouri peste tot unde se duce. La fel de vizibil─â este cultura ├«mprumuturilor, ├«ntre rude ┼či prieteni, mai ales. Iar problemele apar c├«nd nu mai e clar─â limita dintre cadou, ├«mprumut ┼či mit─â. Anul trecut, un nominalizat la o func┼úie oficial─â ├«nalt─â a fost nevoit s─â se retrag─â dup─â ce a ie┼čit la iveal─â c─â a ÔÇ×├«mprumutatÔÇť o sum─â uria┼č─â. 

S─â fii pus ├«n fa┼úa unui cadou, de orice fel, de la o cin─â la un obiect presupune s─â te arunci ├«ntr-un h─â┼úi┼č de manevre c├«t mai politicoase, care s─â te scoat─â cu fa┼úa curat─â, ├«ntr-o cultur─â a ambiguit─â┼úii. Lege: orice cadou trebuie refuzat de cel pu┼úin patru ori ├«nainte de a fi acceptat, iar cel care ├«l ofer─â trebuie s─â insiste tot de cel pu┼úin patru ori. Cadoul este at├«t de omniprezent ├«n rela┼úiile sociale, ├«nc├«t devine neclar ce este mit─â ┼či ce este cadou. Conform legii, ├«ntr-un astfel de caz adus ├«n fa┼úa justi┼úiei, pentru ca cineva s─â fie acuzat c─â a dat mit─â, trebuie demonstrat─â ÔÇ×reciprocitateaÔÇť, c─â a c─âp─âtat un avantaj de la cel care a primit cadoul. Dar ┼či a┼ča, e greu de demonstrat vinov─â┼úia, c├«t─â vreme prevaleaz─â ÔÇ×spiritul prieteniei ┼či cultura ajutoruluiÔÇť invocate de p─âr┼úi. Paradoxal, ├«ntr-o economie extrem de modern─â ┼či dinamic─â ├«nc─â persist─â obiceiul ├«mprumuturilor personale. ┼×i ele se ├«ncadreaz─â ├«n ceea ce coreenii numesc ÔÇ×cultura prieteniei ┼či ajutoruluiÔÇť. B─âncile s├«nt la tot pasul, ┼či pline mai ales vara, c├«nd oamenii intr─â s─â se r─âcoreasc─â pentru c├«teva minute sub aparatele de aer condi┼úionat. Dar c├«nd nu au nevoie de r─âcoare, pentru coreeni este ├«n continuare extrem de r─âsp├«ndit─â practica ├«mprumuturilor de la rude, prieteni, colegi de munc─â, fie ei ┼čefi ori subalterni. Ce ├«i n─âuce┼čte pe bancheri este c─â dob├«nzile la ├«mprumuturile private s├«nt mult mai mari. Dar pentru coreeni, dob├«nda mare p─âle┼čte ├«n fa┼úa lipsei de complica┼úii, h├«rtii, aprob─âri, adeverin┼úe ┼či mai ales ├«n fa┼úa lipsei impozitelor. ┼×i cum totul are la baz─â cuv├«ntul dat, pedepsele pentru neplat─â ori ├«nt├«rzieri s├«nt pe m─âsur─âÔÇŽ nici vorb─â de renegocieri ca la banc─â. Pedeapsa ├«nseamn─â cel pu┼úin sf├«r┼čitul social, pierderea onoarei, a credibilit─â┼úii. Un paria de la care to┼úi ├«┼či ├«ntorc ochii, izolat social, un paria a c─ârui familie este ┼či ea marcat─â de ru┼čine. Nu s├«nt pu┼úine cazurile ├«n care cei astfel dezonora┼úi au ales s─â p─âr─âseasc─â ┼úara. 

Avalan┼ča de cadouri nu ├«nseamn─â ├«ns─â, neap─ârat, c─â ├«n spatele oric─ârui gest se ascunde corup┼úie. Ca ┼či ├«n Orientul Mijlociu, un v├«nz─âtor coreean fericit de ├«nc├«ntarea turistului ofer─â c├«te o mic─â ÔÇ×aten┼úieÔÇť, iar cultura, dac─â nu a prieteniei, cel pu┼úin a amabilit─â┼úii este de necontestat.  

Carmen Gavrilă este jurnalistă la Radio România.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social. El a f─âcut o compara┼úie ÔÇ×cosmetizat─âÔÇŁ a costului vie┼úii ├«n paradisul din Bali, cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile acestul ÔÇ×clickbaitÔÇŁ elaborat au fost surprinz─âtoare: oamenii au ├«nghi┼úit ÔÇ×g─âlu┼čcaÔÇŁ ┼či au generat un trafic nebun post─ârii.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, ┼či a spus c─â mirosul ┼či m├óncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.