Așezări și neașezări

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Brașovul nu mai e ce a fost. Are străzi curate și drepte, asfaltul nu mai e plin de gropi și nici măcar ondulat, așa cum, de multe decenii îl știam. De jur împrejurul orașului au apărut șosele perfecte, cu multe benzi și noduri suprapuse cu indicatoare clare spre toate direcțiile. Showroom-urile de automobile, halele și fabricile nou-nouțe, parcă mereu proaspăt vopsite, fac ca intrările în oraș, din orice parte ai veni, să semene cu cele ale Innsbruck-ului, să zicem. Pînă și pitoreasca Stradă Lungă, cea plină odată de meseriași și ateliere, a început să arate mai...  renovată.

Centrul vechi te duce cu gîndul la oricare centru de oraș nemțesc sau austriac. Tot ca-n Austria sau Germania sînt și prețurile din micile buticuri care vînd brand-uri celebre de haine și încălțăminte. În Șchei, pe micile străduțe în pantă, au apărut vile care „se învîrt după soare”.

Munții din jur sînt aceiași dintotdeauna, dar parcă au alt farmec văzuți de pe terasa unui local cu vreo 20 de sortimente de cafea.

Brașovul ăla în care muncitorii de pe paltforma industrială se revoltau contra regimului Ceaușescu, din cauza mizeriei și a condițiilor proaste de viață și muncă, s-a transformat radical în treimea de veac scursă de atunci. Sigur, toată lumea poartă acum mască, dar asta e ceva trecător (sper).

● Prima oară am nimerit în satul Peștera de la poalele Pietrei Craiului din greșeală, în urmă cu vreo 30 de ani. Eram cu părinții mei și coborîserăm de pe vîrful La Om prea tîrziu ca să ne mai putem întoarce la cabana Curmătura, unde ne lăsaserăm bagajele. A trebuit să înnoptăm într-o căsuță de la marginea acelui sat, găzduiți de o femeie ce părea uitată de vremuri. Ne-a dat să mîncăm mămăligă tăiată cu sfoara, cu brînză și lapte, și ne-a culcat în așternuturi moi de puf, de mi se părea că plăpumile se umflau pînă la tavan (ce-i drept, nu era foarte înalt).

E un sat pitoresc, cu priveliști extraordinare fie că te uiți spre est la Bucegi, spre vest la Piatra Craiului sau spre nord-est la Postăvarul și Piatra Mare. Viața acolo era însă, pe atunci, foarte grea. Toaletele erau în curte, apa tocmai la izvor, încălzirea numai cu lemne aduse din pădure și așa mai departe. Astăzi, un drum bine asfaltat te poartă, pe serpentine, din Moeciu de Jos pînă la înălțimile Peșterii, care se prezintă ca un colț de Elveție, cu pensiuni și chiar hoteluri de multe stele, cu vile particulare construite în mod tradițional sau ultramodernist. Asfaltul se termină în dreptul unui ultim hotel cu un nume nobil și care dă impresia aceea de mare lux și confort adus în mijlocul naturii. La cîteva sute de metri, pe drumul care continuă neasfaltat, am descoperit și căsuța de care am povestit, bine modificată și ea, dar încă recognoscibilă după poziția și curtea ei în pantă. Drumeți sau bicicliști cu echipamente colorate  cutreieră toată vara drumurile din zonă, în vreme ce vaci grase și frumoase pasc pe pajiștile verzi ale satului.

 Am trecut de mai multe ori în ultima vreme prin Branul cu al său celebru castel. Dintr-o localitate cu vagi pretenții turistice, pe vremea comunismului, a devenit azi un furnicar plin de străini aflați într-o permanentă flendureală, la orice oră din zi și din noapte. Mulți turiști care probabil că sînt fascinați de povestea lui Dracula. Înțesat de pensiuni și hoteluri cu firme strălucitoare și multe luminițe care se aprind noaptea, cu magazine amestecate, terase și cofetării cu designuri tradiționale sau futuriste, Branul are un aer eclectic și derutant. Nu prea înțelegi unde începe și unde se termină, iar de n-ar fi castelul n-ai prea înțelege nici unde-i centrul și nici care-i rostul acestei așezări. Drumul principal care-l străbate, de fapt șoseaua Pitești-Brașov, e într-o veșnică reparație, ceea ce contribuie la senzația de neașezare. Fiindcă, mai degrabă decît o așezare, locul pare să fie o neașezare.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles atunci când mor
Ce îl leagă pe un fost miner și republican de-o viață de regele Charles al III-lea? Răspunsul surprinzător, așa cum a relatat The Guardian, este că averea fostului miner face parte acum dintr-un fond care generează venituri private pentru monarh.
image
Fenomen inedit în Vârtop: aurora boreală albastră a luminat seara în Apuseni FOTO VIDEO
Un fenomen inedit a fost surprins de un turist în Staţiunea Vârtop din Munţii Apuseni, joi seara. Aurora boreală a luminat seara, pentru câteva minute, printre nori, şi a fost imortalizat de un fotograf amator.
image
Pericolele care îi pândesc pe români într-o destinație exotică de lux. „Paza bună nu e suficientă ca să treacă primejdia”
Tot mai mulți români cu bani aleg destinații exotice, însă unele implică anumite riscuri. O familie de români a aflat acest lucru pe propria piele, iar la final părinții au aflat că cei doi copii ai lor s-au aflat într-un pericol imens, fără măcar ca ei să bănuiască.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic