Așezări și neașezări

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Brașovul nu mai e ce a fost. Are străzi curate și drepte, asfaltul nu mai e plin de gropi și nici măcar ondulat, așa cum, de multe decenii îl știam. De jur împrejurul orașului au apărut șosele perfecte, cu multe benzi și noduri suprapuse cu indicatoare clare spre toate direcțiile. Showroom-urile de automobile, halele și fabricile nou-nouțe, parcă mereu proaspăt vopsite, fac ca intrările în oraș, din orice parte ai veni, să semene cu cele ale Innsbruck-ului, să zicem. Pînă și pitoreasca Stradă Lungă, cea plină odată de meseriași și ateliere, a început să arate mai...  renovată.

Centrul vechi te duce cu gîndul la oricare centru de oraș nemțesc sau austriac. Tot ca-n Austria sau Germania sînt și prețurile din micile buticuri care vînd brand-uri celebre de haine și încălțăminte. În Șchei, pe micile străduțe în pantă, au apărut vile care „se învîrt după soare”.

Munții din jur sînt aceiași dintotdeauna, dar parcă au alt farmec văzuți de pe terasa unui local cu vreo 20 de sortimente de cafea.

Brașovul ăla în care muncitorii de pe paltforma industrială se revoltau contra regimului Ceaușescu, din cauza mizeriei și a condițiilor proaste de viață și muncă, s-a transformat radical în treimea de veac scursă de atunci. Sigur, toată lumea poartă acum mască, dar asta e ceva trecător (sper).

● Prima oară am nimerit în satul Peștera de la poalele Pietrei Craiului din greșeală, în urmă cu vreo 30 de ani. Eram cu părinții mei și coborîserăm de pe vîrful La Om prea tîrziu ca să ne mai putem întoarce la cabana Curmătura, unde ne lăsaserăm bagajele. A trebuit să înnoptăm într-o căsuță de la marginea acelui sat, găzduiți de o femeie ce părea uitată de vremuri. Ne-a dat să mîncăm mămăligă tăiată cu sfoara, cu brînză și lapte, și ne-a culcat în așternuturi moi de puf, de mi se părea că plăpumile se umflau pînă la tavan (ce-i drept, nu era foarte înalt).

E un sat pitoresc, cu priveliști extraordinare fie că te uiți spre est la Bucegi, spre vest la Piatra Craiului sau spre nord-est la Postăvarul și Piatra Mare. Viața acolo era însă, pe atunci, foarte grea. Toaletele erau în curte, apa tocmai la izvor, încălzirea numai cu lemne aduse din pădure și așa mai departe. Astăzi, un drum bine asfaltat te poartă, pe serpentine, din Moeciu de Jos pînă la înălțimile Peșterii, care se prezintă ca un colț de Elveție, cu pensiuni și chiar hoteluri de multe stele, cu vile particulare construite în mod tradițional sau ultramodernist. Asfaltul se termină în dreptul unui ultim hotel cu un nume nobil și care dă impresia aceea de mare lux și confort adus în mijlocul naturii. La cîteva sute de metri, pe drumul care continuă neasfaltat, am descoperit și căsuța de care am povestit, bine modificată și ea, dar încă recognoscibilă după poziția și curtea ei în pantă. Drumeți sau bicicliști cu echipamente colorate  cutreieră toată vara drumurile din zonă, în vreme ce vaci grase și frumoase pasc pe pajiștile verzi ale satului.

 Am trecut de mai multe ori în ultima vreme prin Branul cu al său celebru castel. Dintr-o localitate cu vagi pretenții turistice, pe vremea comunismului, a devenit azi un furnicar plin de străini aflați într-o permanentă flendureală, la orice oră din zi și din noapte. Mulți turiști care probabil că sînt fascinați de povestea lui Dracula. Înțesat de pensiuni și hoteluri cu firme strălucitoare și multe luminițe care se aprind noaptea, cu magazine amestecate, terase și cofetării cu designuri tradiționale sau futuriste, Branul are un aer eclectic și derutant. Nu prea înțelegi unde începe și unde se termină, iar de n-ar fi castelul n-ai prea înțelege nici unde-i centrul și nici care-i rostul acestei așezări. Drumul principal care-l străbate, de fapt șoseaua Pitești-Brașov, e într-o veșnică reparație, ceea ce contribuie la senzația de neașezare. Fiindcă, mai degrabă decît o așezare, locul pare să fie o neașezare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mircea lucescu facebook jpg
România – Kosovo, diseară, cu mize uriașe: victoria ne-ar apropia de patru obiective majore
De la ora 21.45 (Antena 1), Arena Națională va găzdui o confruntare de care depinde nu doar actuala campanie din Liga Națiunilor, dar și următoarea, cea pentru Cupa Mondială din 2026.
apa robinet maini spalate   foto pixabay jpg
Politicienii care se „bat” să scadă prețul apei. „De la 1 decembrie va fi 11,97 lei metrul cub”. „Putem ajunge la 9,5 lei”
Consumatorilor care astăzi plătesc peste 16 lei/m.c. pentru apă și canal, al șaptelea preț (la 1 ianuarie 2024) din țară, ar putea să le scadă semnificativ facturile dacă promisiunile politicienilor se vor înfăptui. Un primar propune 11,97 lei/m.c., președintele CJ plusează și vorbește de 9,5 lei/m.
Dr  Tarek Nazer 1000x600 jpg
„Mi-a intrat frigul în oase”: Există vreo legătură între durerile de oase și frigul de afară?
Auzim tot mai des, în jurul nostru, afirmații de genul „mi-a intrat frigul în oase” sau „mă dor toate de la ploaie”. Există oare vreo legătură medicală între frig și durerile de oase? Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă vine cu o explicație clară pe acest subiec
chiftelute de peste cu tzatziki 580x400 jpeg
Chifteluțe de pește, fără ou. Rețeta simplă și delicioasă pe care e musai să o încerci și tu
Chiftelele de pește sunt o alegere ușoară și savuroasă pentru mese în familie sau pentru a fi servite ca aperitive la diferite evenimente. Dacă vrei să încerci o variantă fără ou, ideală pentru perioadele de post, în zilele când este dezlegare la pește
Colaj candidati presedentie 2024  Foto Inquam Photos Mediafax  Profimedia jpg
Cine a câștigat și cine a pierdut electorat de la începutul campaniei. Analist: „Marea întrebare e cine e pe locul 2"
Într-un context politic marcat de evoluții rapide și schimbări de scenariu, sondajele realizate de la începutul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2024 arată o competiție destul de clară, dar și o mare volatilitate în intențiile de vot.
image png
Emily Burghelea, aniversare cu prietenii. Celebra influenceriță a împlinit 26 de ani
A fost un an de cumpănă pentru Emily Burghelea, marcat de accidentul care i-a pus în pericol viața. Însă este o luptătoare și iată că și-a păstrat zâmbetul larg, iar noul an își dorește să fie doar cu bucurii și împliniri. Celebra influenceriță a împlinit 26 de ani pe 11 noiembrie, ocazie cu care a
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (20) jpg
Portret de candidat. Cine este Marcel Ciolacu, trimisul PSD în cursa pentru Cotroceni
Marcel Ciolacu, liderul PSD și unul dintre principalii candidați la președinția României a traversat de-a lungul carierei sale un parcurs marcat de funcții-cheie și controverse notabile.
Gabor Mate profimedia 0299757563 (1) jpg
Ce spune Daniel David despre teoriile lui Gabor Mate: „E contestat internațional, dar sunt și abordări mai groaznice, cu blesteme, vrăjitorii”
Președintele Asociației Psihologilor din România, Daniel David, a subliniat, la un eveniment ONU despre sănătatea mintală, că trebuie promovate intervențiile psihologice dovedite științific. A explicat de ce contestă teoriile lui Gabor Mate, medic popular în România, dar controversat internațional.
legume botosani (1) jpg
Județul suprinzător din România care poate hrăni peste două milioane de români. Zona cu potențial incredibil nevalorificată suficient
Botoșani, unul dintre cele mai sărace județe din România, are de fapt un potențial agricol imens, spun specialiștii în domeniu. Datorită caracteristicilor sale geografice, dar și a tradițiilor agro-zoo ale localnicilor, această zonă nord-moldavă poate hrăni mai bine de 10% din populația țării.