Ascensiunea roboţilor

Publicat în Dilema Veche nr. 472 din 28 februarie - 6 martie 2013
Modelul Chávez jpeg

Ce impact va avea automatizarea – aşa-numita „ascensiune a roboţilor“ – asupra salariilor şi slujbelor, în deceniile ce vor urma? În zilele noastre, această întrebare se iveşte ori de cîte ori creşte şomajul.

La începutul secolului al XIX-lea, David Ricardo a luat în considerare posibilitatea ca maşinile să înlocuiască mîna de lucru, fiind urmat de către Karl Marx. Noi ocupaţii – cu salarii mai mari, în condiţii mai uşoare şi pentru mai mulţi oameni – au fost create rapid. Dar acest lucru nu înseamnă că teama iniţială – că maşinile vor lua locul de muncă al oamenilor – era una greşită. De curînd, automatizarea în fabricaţie s-a extins chiar şi în zone precum China, unde forţa de muncă era relativ ieftină. Acum, înlocuirea capitalului pentru muncă merge dincolo de fabricaţie. Cel mai banal exemplu îl veţi vedea într-un supermarket: personalul de la casă înlocuit cu un singur angajat care supraveghează un grup de maşini self-service.

Pentru cei înspăimîntaţi de ameninţarea automatizării faţă de munca necalificată, un răspuns prompt este de a-i pregăti pe oameni pentru joburi mai bune. Dar progresul tehnologic înghite acum şi joburile mai bune. O gamă largă de joburi pe care astăzi le considerăm calificate, sigure şi ireductibil umane ar putea fi următoarele victime ale schimbării tehnologice. După cum precizează un articol recent din Financial Times, în două domenii cunoscute drept rezistente la creşteri ale productivităţii – educaţie şi sănătatea –, tehnologia reduce deja cererea pentru lucrătorii calificaţi. Traducerea, analiza datelor, cercetarea legală – o serie întreagă de joburi pentru cei înalt calificaţi ar putea dispărea treptat.

Optimiştii afirmă cu uşurinţă că „vor fi create multe noi tipuri de joburi“. Dar închipuiţi-vă o mînă de tehnicieni înlocuind un grup întreg de taximetrişti şi camionagii, un mic număr de mecanici care întreţin o mînă de lucru complet robotizată sau un singur analist de date şi software-ul folosit de el care înlocuiesc un grup de cercetători cantitativi. Ceea ce produce valoare într-o astfel de economie nu va mai fi munca salariată.

Putem vedea semne ale acelui viitor încă de pe-acum. Twitter, gigantul reţelelor sociale, este un angajator nesemnificativ. Estimat la 9 miliarde de dolari, are doar 400 de oameni angajaţi, în întreaga lume – cam la fel de mulţi precum o fabrică de covoare de mărime mijlocie din Kidderminster.

Nu este adevărat că automatizarea a dus la creşterea şomajului din 2008 încoace. Ce e de remarcat, totuşi, e că şomajul structural – rata de neangajare care rămîne chiar şi după revenirea economiilor – reprezintă un trend ascendent în ultimii 25 de ani. Ne este din ce în ce mai greu să meţinem o rată scăzută a şomajului. Într-adevăr, zilele în care noi, în Marea Britanie, credeam că este normal să avem o rată a neangajării de 2% au trecut de mult. A fost considerată o realizare importantă a ultimului guvern să aducă jos şomajul, la 5%, reducînd o mulţime de joburi fără rost şi programe de instruire nefolositoare. Fără îndoială că unele dintre afirmaţiile legate de roboţii care vor înlocui munca oamenilor se vor dovedi la fel de exagerate cum s-a întîmplat şi în trecut. Dar e greu să rezişti concluziei că „şomajul tehnologic“ – după cum l-a numit John Maynard Keynes – va continua să crească.

Optimistul ar putea răspunde că imaginaţia pesimistului este prea slabă pentru a vedea întreaga varietate de noi şi minunate posibilităţi de joburi pe care automatizarea o va aduce. Dar poate că imaginaţia optimistului este prea slabă pentru a închipui o traiectorie diferită – către o lume în care oamenii se bucură de rezultatele automatizării în petrecerea timpului liber, mai degrabă decît de un venit suplimentar.

În zilele noastre, în ţările sărace găsim metoda împărţirii muncii (work-sharing). Este un mijloc acceptat de a face ca un număr limitat de locuri de muncă disponibile să poată fi ocupate de cît mai mulţi oameni. Economiştii îl numesc „şomaj deghizat“. Dacă scopul este scăparea de sărăcie, şomajul deghizat este un lucru rău. Dar dacă maşinile au construit deja ieşirea din sărăcie, atunci work-sharing-ul este modul practic de a „răspîndi munca“ pentru oameni.

Dacă o maşină poate reduce la jumătate munca umană necesară, de ce să disponibilizezi jumătate din forţa de muncă, mai degrabă decît să angajezi acelaşi număr de oameni, dar pentru jumătate din timp? De ce să nu profităm de automatizare pentru a reduce săptămîna de lucru? Acest lucru ar fi posibil dacă beneficiile automatizării nu ar fi luate în stăpînire mai cu seamă de către cei bogaţi şi puternici, ci ar fi distribuite corect.

Mai degrabă decît să încercăm să respingem progresul maşinilor, ar trebui să ne pregătim pentru un viitor cu mai mult timp liber, pe care îl poate face posibil automatizarea. Dar, pentru a obţine acest lucru, avem nevoie mai întîi de o revoluţie în gîndirea socială.

Robert Skidelsky este membru al Camerei Lorzilor din Marea Britanie şi profesor emerit de economie politică la Universitatea Warwick.

Copyright: Project Syndicate, 2013

www.project-syndicate.org

traducere din limba engleză de Patricia MIHAIL

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Marea iubire a actorului Traian Stănescu. S-a stins la trei ani după soția sa: „Acum dansează în ceruri amândoi”
Traian Stănescu nu a mai rezistat fără iubita lui soție, cu care a împărțit mai bine de 4 decenii de viață. Actrița Ilinca Tomoroveanu, nepoata marelui poet şi om politic Octavian Goga, a fost dragostea vieții lui.
image
Iarna se întoarce în forță: România, lovită de fenomene extreme. Când scăpăm de valul de aer polar
Iarna se întoarce în forță în România. Se face tot mai frig, iar la munte, pe culmi, va fi viscol puternic. Schimbarea vremii aduce fenomene extreme, în special furtuni violente.
image
Mărturii șocante: Trenurile CFR Călători sunt adevărate bombe cu ceas
Trei locomotive din patru și mare parte dintre vagoanele CFR Călători au durata de exploatare depășită, iar reparațiile industriale ale materialului rulat lipsesc.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.