Ascensiunea roboţilor

Publicat în Dilema Veche nr. 472 din 28 februarie - 6 martie 2013
Modelul Chávez jpeg

Ce impact va avea automatizarea – aşa-numita „ascensiune a roboţilor“ – asupra salariilor şi slujbelor, în deceniile ce vor urma? În zilele noastre, această întrebare se iveşte ori de cîte ori creşte şomajul.

La începutul secolului al XIX-lea, David Ricardo a luat în considerare posibilitatea ca maşinile să înlocuiască mîna de lucru, fiind urmat de către Karl Marx. Noi ocupaţii – cu salarii mai mari, în condiţii mai uşoare şi pentru mai mulţi oameni – au fost create rapid. Dar acest lucru nu înseamnă că teama iniţială – că maşinile vor lua locul de muncă al oamenilor – era una greşită. De curînd, automatizarea în fabricaţie s-a extins chiar şi în zone precum China, unde forţa de muncă era relativ ieftină. Acum, înlocuirea capitalului pentru muncă merge dincolo de fabricaţie. Cel mai banal exemplu îl veţi vedea într-un supermarket: personalul de la casă înlocuit cu un singur angajat care supraveghează un grup de maşini self-service.

Pentru cei înspăimîntaţi de ameninţarea automatizării faţă de munca necalificată, un răspuns prompt este de a-i pregăti pe oameni pentru joburi mai bune. Dar progresul tehnologic înghite acum şi joburile mai bune. O gamă largă de joburi pe care astăzi le considerăm calificate, sigure şi ireductibil umane ar putea fi următoarele victime ale schimbării tehnologice. După cum precizează un articol recent din Financial Times, în două domenii cunoscute drept rezistente la creşteri ale productivităţii – educaţie şi sănătatea –, tehnologia reduce deja cererea pentru lucrătorii calificaţi. Traducerea, analiza datelor, cercetarea legală – o serie întreagă de joburi pentru cei înalt calificaţi ar putea dispărea treptat.

Optimiştii afirmă cu uşurinţă că „vor fi create multe noi tipuri de joburi“. Dar închipuiţi-vă o mînă de tehnicieni înlocuind un grup întreg de taximetrişti şi camionagii, un mic număr de mecanici care întreţin o mînă de lucru complet robotizată sau un singur analist de date şi software-ul folosit de el care înlocuiesc un grup de cercetători cantitativi. Ceea ce produce valoare într-o astfel de economie nu va mai fi munca salariată.

Putem vedea semne ale acelui viitor încă de pe-acum. Twitter, gigantul reţelelor sociale, este un angajator nesemnificativ. Estimat la 9 miliarde de dolari, are doar 400 de oameni angajaţi, în întreaga lume – cam la fel de mulţi precum o fabrică de covoare de mărime mijlocie din Kidderminster.

Nu este adevărat că automatizarea a dus la creşterea şomajului din 2008 încoace. Ce e de remarcat, totuşi, e că şomajul structural – rata de neangajare care rămîne chiar şi după revenirea economiilor – reprezintă un trend ascendent în ultimii 25 de ani. Ne este din ce în ce mai greu să meţinem o rată scăzută a şomajului. Într-adevăr, zilele în care noi, în Marea Britanie, credeam că este normal să avem o rată a neangajării de 2% au trecut de mult. A fost considerată o realizare importantă a ultimului guvern să aducă jos şomajul, la 5%, reducînd o mulţime de joburi fără rost şi programe de instruire nefolositoare. Fără îndoială că unele dintre afirmaţiile legate de roboţii care vor înlocui munca oamenilor se vor dovedi la fel de exagerate cum s-a întîmplat şi în trecut. Dar e greu să rezişti concluziei că „şomajul tehnologic“ – după cum l-a numit John Maynard Keynes – va continua să crească.

Optimistul ar putea răspunde că imaginaţia pesimistului este prea slabă pentru a vedea întreaga varietate de noi şi minunate posibilităţi de joburi pe care automatizarea o va aduce. Dar poate că imaginaţia optimistului este prea slabă pentru a închipui o traiectorie diferită – către o lume în care oamenii se bucură de rezultatele automatizării în petrecerea timpului liber, mai degrabă decît de un venit suplimentar.

În zilele noastre, în ţările sărace găsim metoda împărţirii muncii (work-sharing). Este un mijloc acceptat de a face ca un număr limitat de locuri de muncă disponibile să poată fi ocupate de cît mai mulţi oameni. Economiştii îl numesc „şomaj deghizat“. Dacă scopul este scăparea de sărăcie, şomajul deghizat este un lucru rău. Dar dacă maşinile au construit deja ieşirea din sărăcie, atunci work-sharing-ul este modul practic de a „răspîndi munca“ pentru oameni.

Dacă o maşină poate reduce la jumătate munca umană necesară, de ce să disponibilizezi jumătate din forţa de muncă, mai degrabă decît să angajezi acelaşi număr de oameni, dar pentru jumătate din timp? De ce să nu profităm de automatizare pentru a reduce săptămîna de lucru? Acest lucru ar fi posibil dacă beneficiile automatizării nu ar fi luate în stăpînire mai cu seamă de către cei bogaţi şi puternici, ci ar fi distribuite corect.

Mai degrabă decît să încercăm să respingem progresul maşinilor, ar trebui să ne pregătim pentru un viitor cu mai mult timp liber, pe care îl poate face posibil automatizarea. Dar, pentru a obţine acest lucru, avem nevoie mai întîi de o revoluţie în gîndirea socială.

Robert Skidelsky este membru al Camerei Lorzilor din Marea Britanie şi profesor emerit de economie politică la Universitatea Warwick.

Copyright: Project Syndicate, 2013

www.project-syndicate.org

traducere din limba engleză de Patricia MIHAIL

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei FOTO Profimedia
Dmitri Medvedev: Singura opțiune rămasă va fi o „capitulare necondiționată” a Ucrainei
Dacă Ucraina refuză un acord de pace cu Moscova, singura opțiune rămasă va fi o „capitulare necondiționată”, a afirmat marți, 20 mai, fostul președinte al Rusiei și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev.
image png
Misterul unei comori descoperite întâmplător într-un zid de piatră
Doi drumeți au descoperit recent, în munții Krkonoše din nordul Cehiei, o cutie metalică ce conținea sute de monede și bijuterii din aur, unele provenind din România.
Nicușor Dan gânditor FOTO AFP
Nicușor Dan se întâlnește cu reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti. „Sper să armonizăm relaţiile”
Nicuşor Dan se întâlneşte miercuri, 21 mai, cu reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti. Acesta a susținut că e în interesul ambelor țări ca parteneriatul strategic să fie consolidat.
Soldat ucrainean din Brigada Mecanizată 24 pe câmpul de luptă FOTO PROFIMEDIA
Brigada ucraineană „Anna de Kiev”, antrenată în Franța, în mijlocul unui scandal. Proastă gestionare și suspiciuni de fraudă
Brigada ucraineană „Anna de Kiev”, antrenată în Franța, va fi ținta unei inspecții oficiale, în urma dezvăluirilor din presă legate de plăți fictive, delapidări de fonduri și dezertări.
craiova jpg
Universitatea Craiova nu glumește! Acțiunile din ultimele zile confirmă faptul că oltenii vizează titlul în sezonul viitor
Universitatea Craiova, calificată în sezonul viitor în Conference League, l-a confirmat în funcție pe antrenorul Mirel Rădoi (44 de ani).
image png
Bombă în showbiz-ul românesc: Roxana Nemeș, însărcinată cu gemeni. Ce sex au bebelușii vedetei. Video
Roxana Nemeș și Călin Hagima sunt în culmea fericirii! Dacă în urmă cu câteva săptămâni cântăreața anunța că este însărcinată, astăzi a venit cu o altă surpriză: poartă în pântece nu unul, ci doi bebeluș. Ce sex au gemenii artistei?
tren electric Romania jpg
România a primit primul tren electric polonez! Garnitura circulă cu până la 160 km/h și are 453 de locuri pentru pasageri
Trenul electric fabricat de compania poloneză PESA a ajuns în România, marcând începutul livrării celor 62 de garnituri moderne comandate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară. Trenul poate atinge viteze de 160 km/h și este dotat cu facilități moderne pentru confortul călătorilor.
cetatenie romana, foto justconsult jpg
Situație incredibilă. Mii de români cer anularea cetățeniei pentru moldovenii care nu locuiesc în România. Care este motivul
Alegerile prezidențiale din România au provocat o adevărată furtună în spațiul public, mai ales după votul masiv exprimat de cetățenii moldoveni cu cetățenie română.
image png
Fostul soț al Ozanei Barabancea, împreună cu actuala lui soție, au fost prezenți la spital atunci când Andrew a suferit un infarct. Prima reacție a juratei „Te cunosc de undeva”
Sorin Terinte, fostul soț al Ozanei Barabancea, a venit însoțit de actuala sa soție la spital în momentul în care Andrew a suferit un infarct. Soprana a vorbit deschis despre cum s-a schimbat dinamica relației cu fostul soț după cumpăna prin care au trecut.