Argo ┼či obolul

Publicat în Dilema Veche nr. 731 din 22-28 februarie 2018
Argo ┼či obolul jpeg

Fiecare cre╚Öte cu postere diferite pe u╚Ö─â. Argonau╚Ťii, de exemplu, s├«nt cu totul alt ideal eroic dec├«t r─âzboinicii din Iliada. Ambele mituri au, ce-i drept, ├«n centru o expedi╚Ťie panelenic─â de elit─â ├«n ╚Ť─âri str─âine ÔÇô primii se duc ├«n Colhida (coasta oriental─â a M─ârii Negre), ceilal╚Ťi ├«n Anatolia (mai precis, l├«ng─â Dardanele). ├Än am├«ndou─â, dup─â atingerea obiectivului (ob╚Ťinerea L├«-nii de Aur, respectiv cucerirea Troiei) urmeaz─â o ├«ntoarcere cu peripe╚Ťii. Dar cele dou─â pove╚Öti utilizeaz─â sisteme de operare foarte diferite. Pentru argonau╚Ťi nu exist─â nici loialit─â╚Ťi contractuale, nici urgen╚Ťe militare, ci mai degrab─â pl─âcerea c─âl─âtoriei ├«mpreun─â. Mul╚Ťi au puteri supranaturale, ceea ce pentru un erou de la Troia n-ar fi fost fairplay. ├Än parantez─â, unul din argonau╚Ťi este Lynkeus, care are abilitatea de a vedea prin ziduri ╚Öi prin p─âm├«nt, ceea ce l-ar putea face un fel de sf├«nt patron al arheologilor, sau ├«n orice caz al celor ce fac cercet─âri geofizice.

Mai relevant e c─â ╚Öeful expedi╚Ťiei argonau╚Ťilor este Iason, cel care s-a priceput s─â-i ÔÇ×capacitezeÔÇť, s─â-i invite la acela╚Öi concert. Starul micenian, ├«ncruntat mar╚Ťial, de la Troia las─â deci loc unui erou al managementului, al resurselor umane ╚Öi diploma╚Ťiei. Iason are ╚Öi cu totul alt─â atitudine fa╚Ť─â de femei ÔÇô f─âr─â care ar e╚Öua ÔÇô ├«n vreme ce ├«n Iliada ele s├«nt doar obstacole ├«n calea gloriei. Medeea, fiica regelui Aietes din Colhida, f─âr─â ajutorul c─âreia Iason n-ar fi ob╚Ťinut L├«na de Aur, are un rol de prim─â m├«n─â ├«n mit, ca nici o femeie din Homer. Pe de alt─â parte, prin dorin╚Ťa ei de putere, dar ╚Öi setea de r─âzbunare ╚Öi etica succesului, Medeea e v─âzut─â de greci ca o natur─â masculin─â (azi recuperat─â adesea ├«n cheie feminist─â). La Euripide, c├«nd ea ├«l pedepse╚Öte pe Iason, so╚Ťul infidel, o face nu pentru c─â dragostea i-a fost ├«n╚Öelat─â, ci din cauz─â c─â onoarea ei e lezat─â. A╚Ö zice c─â printre argonau╚Ťii descri╚Öi ├«n epopeea lui Apollonios din Rhodos, Medeea e cel mai ÔÇ×homericÔÇť erou, at├«t prin nem─âsura ei, c├«t ╚Öi prin talentul retoric. Sigur c─â ea folose╚Öte ╚Öi magia, ceea ce nu e ├«n spiritul Iliadei, dar numai dup─â ce ├«ncearc─â mai ├«nt├«i solu╚Ťii de manipulare psihologic─â.

Pe c├«t de plin─â de crime e traiectoria ei biografic─â, pe at├«t mi se pare c─â arta antic─â face din Medeea o eroin─â tragic─â ├«nc─â mai mult dec├«t a f─âcut teatrul: pe vasele pictate e profund ├«nsingurat─â ╚Öi chinuit─â, prizoniera propriei ei lumi violente, maniacale, ├«ntotdeauna izolat─â de celelalte personaje, cu care nici o atingere fireasc─â nu este posibil─â. Iason, ├«n schimb, e de obicei reprezentat fie atac├«nd dragonul care p─âzea L├«na de Aur (sau ├«nghi┼úit de el), fie ├«mpreun─â cu Medeea, adev─ârata figur─â central─â, am impresia, a mitului argonau╚Ťilor. Love hero neajutorat ╚Öi non-violent, un tehnocrat al consensului, Iason e, la Apollonios, o reinterpretare elenistic─â ├«n cheie romantic-diplomatic─â a eroilor arhetipali ai lui Homer. Spun reinterpretare pentru c─â, de╚Öi mitul e cunoscut ├«nc─â ├«nainte de Homer (formal, cei cam 50 de participan╚Ťi ÔÇô Heracle, Tezeu, tat─âl lui Ahile etc. ÔÇô apar╚Ťin unei genera╚Ťii de dinaintea r─âzboiului troian), el devine foarte popular abia c├«nd e rescris, ├«n secolul III ├«.Hr., de Apollonios din Rhodos.

Arheologii au g─âsit de cur├«nd la Pichvnari (numele antic e necunoscut), pe coasta oriental─â a M─ârii Negre (├«n sud-vestul Georgiei), un cimitir ÔÇ×grecÔÇť din secolele V-IV ├«.Hr. l├«ng─â cel al unui ora╚Ö din regatul Colhidei cam tot de-atunci. Necropolele ocup─â mai mult de 20 de hectare, azi ├«n mare parte aflate sub o planta╚Ťie de ceai abandonat─â. Nic─âieri altundeva ├«n zona pontic─â nu s-a identificat practica a╚Öa-zis─â a ÔÇ×obolului lui CaronÔÇť la o dat─â a╚Öa timpurie. ├Än gura mortului (fie grec, fie localnic) se a╚Öaz─â o moned─â cu care s─â-l pl─âteasc─â pe barcagiu pentru a fi trecut ├«n lumea de dincolo. ├Äntr-un raport de la Pichvnari de acum c├«╚Ťiva ani g─âsesc un caz ├«n care ├«n gur─â se a╚Öezaser─â vreo zece monede. Obiceiul se p─âstreaz─â ╚Öi ├«n epoca elenistic─â, dar ╚Öi c├«nd situl e reocupat dup─â un abandon de cinci sute de ani, ├«n secolul IV d.Hr.

Distinc╚Ťia asta etnic─â net─â (iar nu, s─â zicem, socio-economic─â), ce apare ├«n publica╚Ťiile arheologilor britanici ╚Öi georgieni, ├«ntre cele dou─â cimitire al─âturate, doar pentru c─â unele morminte (ale ÔÇ×grecilorÔÇť) s├«nt mai bogate, altele (ale ÔÇ×localnicilorÔÇť) mai s─ârace, sau unele au mai multe obiecte grece╚Öti, altele mai pu╚Ťine, e destul de p─âc─âtoas─â ├«n arheologie. Ce-i drept, de╚Öi oasele nu se p─âstreaz─â din cauza acidit─â╚Ťii solului, anumite diferen╚Ťe de orientare ╚Öi de pozi╚Ťie a corpului par s─â fi fost reconstituite din amprenta oaselor ├«n sol ╚Öi din faptul c─â monedele din gur─â interac╚Ťioneaz─â uneori cu din╚Ťii ╚Öi fac s─â se p─âstreze un pic de smal╚Ť dentar. Dac─â necropola chiar e a grecilor, atunci, cu sutele ei de morminte clasice, ar fi una din cele mai bine p─âstrate din zona pontic─â ╚Öi singura necropol─â greceasc─â din Transcaucazia.

La data la care grecii interac╚Ťionau la Pichvnari cu localnicii, legenda argonau╚Ťilor era, spuneam, deja format─â. Dar cu siguran╚Ť─â c─â ├«nflorirea pe coasta Colhidei a unui asemenea ora╚Ö, probabil asociat─â ini╚Ťial cu turarea motoarelor Atenei ├«n Marea Neagr─â ├«n vremea lui Pericle, a readus L├«na de Aur ├«n topul fantasmelor, lucru tradus mai t├«rziu ├«n apari╚Ťia influentei c─ârticele a lui Apollonios din Rhodos. Iliada era o exaltare a r─âzboiului aristocratic. Voiajul pe nava Argo ÔÇô un mit al coloniz─ârii remixat ca o cruciad─â a prieteniei. Fiecare cu follower-ii lui. 

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Chihlimbar, Polirom, 2017.

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Cultura de Internet (o ├«nsemnare ÔÇô ├«nc─â ├«ndrept─â╚Ťit─â, cred ÔÇô din 2008)
At├«ta doar: c├«nd e┼čti ├«n faza de ├«nv─â┼úare, nu se cade s─â adop┼úi, ┼úan┼úo┼č, postura ├«nv─â┼ú─âtorului. Mai ai ├«nc─â de butonatÔÇŽ
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totu╚Öi, c─â determinismul geografic joac─â un anume rol ├«n judec─â╚Ťile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar c├«nd ├«ncerc─âm s─â vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie moral─â, adic─â libertatea.
AFumurescu prel jpg
Na╚Ťiuni (ne)ru╚Öinate
Practic, constat tot mai des c─â exist─â at├«t oameni, c├«t ╚Öi na╚Ťiuni ce par complet str─âine conceptului de ru╚Öine.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul ├«n care suveranismul ╚Öi izola╚Ťionismul s-au dus s─â moar─â. ├Äns─â, cel pu╚Ťin pentru o vreme, cele dou─â vor l─âsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, aceast─â func╚Ťionare eficient─â nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justi╚Ťie, s-a bucurat de dreptul la ap─ârare ╚Öi de o analiz─â independent─â ╚Öi impar╚Ťial─â a motivelor ╚Öi argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necru╚Ť─âtoare
Egoismul (aproape c─â ├«mi vine s─â-i spun egotism ╚Öi ├«n rom├ón─â) reprezint─â mult mai mult dec├«t ne transmit dic╚Ťionarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alieneaz─â sui generis, te ├«mboln─âve╚Öte de ÔÇ×tine ├«nsu╚ŤiÔÇŁ.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
De dulce
Echivalen╚Ťa par╚Ťial─â dintre dulce ╚Öi bun devine echivalen╚Ť─â total─â ├«n anumite construc╚Ťii, de exemplu ├«n sintagma fra╚Ťi dulci(sau buni), adic─â fra╚Ťi av├«nd ambii p─ârin╚Ťi ├«n comun, ├«n opozi╚Ťie cu fra╚Ťii vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce leg─âtur─â au toate astea cu rubrica de educa╚Ťie, cu statutul de prof, via╚Ťa mea? Exilarea lui Ovidiu ╚Öi atentatul asupra lui Rushdie s├«nt pledoarii pentru nevoia de a p─âstra ├«n ╚Öcoal─â literatura pe primul loc ÔÇô ╚Öi subliniez, pe primul ÔÇô ca importan╚Ť─â!
Un sport la R─âs─ârit jpeg
David Popovici e om?
Cu c├«t rezultatele s├«nt mai mari ┼či mai departe de imagina┼úia noastr─â apare umbra tri┼čatului. A┼ča ┼či cu David. Nu poate fi adev─ârat, sus┼úin nu pu┼úini. E ceva ├«n neregul─â. De unde a ap─ârut?
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Dup─â 30 de ani
Hai, noi s─â tr─âim, c─â se pare c─â vom fi ultima genera╚Ťie de oameni ├«n╚Ťelep╚Ťi de pe lumea asta. Dup─â noi vin sociopa╚Ťii ─âia care nu mai ╚Ötiu s─â vorbeasc─â ├«ntre ei. Nu ╚Ötiu dec├«t s─â stea cu ochii ├«n telefon. M─â ├«ngroze╚Öte treaba asta, z─âu.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana ╚Öi str─ânutul albanez ÔÇô despre c─âl─âtoria mea ├«n Albania (I) ÔÇô
Diminea╚Ťa ├«ncepe doar atunci c├«nd locuitorii ora╚Öului se ├«nt├«lnesc pe la terase ca s─â-╚Öi bea cafeaua, ├«nso╚Ťit─â mereu de un pahar de ap─â rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodat─â acas─â.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Cu c├ót vor cre┼čte salariile bugetarilor. OUG cu major─âri ┼či sporuri a fost retras─â, un nou proiect a fost publicat de Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a publicat, miercuri, ├«n dezbatere public─â un nou proiect de ordonan┼ú─â de urgen┼ú─â, care prevede majorarea salariilor tuturor bugetarilor, ├«ncep├ónd din luna august, cu un sfert din diferen┼úa dintre salariul prev─âzut pentru anul 2022 ├«n legea salariz─ârii bugetare ┼či cel din luna decembrie 2021.
image
Fetiţa luată de curenţi la Vama Veche, salvată de Salvamar. Plutea pe o saltea pneumatică, spre Bulgaria
Salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al Judeţului Constanţa au fost solicitaţi pentru salvarea unui minor care plutea pe o saltea pneumatică pe mare.
image
Misterul decesului unui opozant al lui Putin, găsit mort în SUA. Soţia neagă varianta sinuciderii, susţinută de o jurnalistă rusă
Dan Rapoport (52 de ani),  un om de afaceri cu dublă cetăţenie letonă / americană, care a făcut o mulţime de bani în Rusia înainte de a deveni un critic al lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în SUA.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.
image
Iuliu Maniu, ÔÇ×un om de extrem─â rigiditate moral─â, ├«n timp ce partidul s-a ar─âtat dispus la tranzac┼úiiÔÇť
Cea mai mare provocare politică internă PNŢ a primit-o nu de la muncitorii nemulţumiţi de scăderea salariilor și de șomaj sau de la opoziţia liberală, ci de la fostul principe Carol, îndepărtat de la tron prin actul din 4 ianuarie 1926.