Aproape nimic nu e imposibil

Publicat în Dilema Veche nr. 928 din 20 – 26 ianuarie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

În ce măsură unele dintre filmele sau cărțile științifico-fantastice au legătură cu descoperirile din fizică, cît de posibile sau de imposibile sînt tehnologiile care apar acolo și cînd ar putea fi ele disponibile în realitate? Sînt întrebări la care cercetătorul în fizică și profesorul american de origine japoneză Michio Kaku ne oferă cîteva răspunsuri în cartea sa Fizica imposibilului (tradusă în românește la Editura Trei în 2020). De fapt, Michio Kaku, o figură cunoscută din seriale și emisiuni de popularizare a științei, prezintă o adevărată istorie a fizicii, folosindu-se de atractivitatea și notorietatea filmelor SF. Cartea sa e scrisă pe înțelesul oricărui urmăritor al unor asemenea filme. Începe prin a descrie ce ar presupune construirea unor cîmpuri de forță asemănătoare celebrelor scuturi din Star Trek, care apără nava Enterprise, sau pe ce bază ar putea funcționa așa numitele fazere cu care se bat personajele din Star Wars. Culmea e că nu doar filmele și cărțile SF sînt inspirate de cercetările fizicienilor. Uneori se întîmplă și invers. A existat cel puțin o rezolvare teoretică în fizică inspirată de un film SF (Star Trek i-a dat fizicianului Miguel Alcubierre idea unei soluții teoretice pentru o călătorie interstelară, bazată pe ecuațiile gravitației lui Einstein).

De la poveștile SF, Michio Kaku își duce însă mai departe cititorii, pe culmile amețitoare ale ipotezelor care se vehiculează în lumea fizicii actuale. El clasifică tehnologiile care astăzi nu ne sînt accesibile în imposibilități de clasele I, II și III. Dacă fazerele, steaua morții și cîmpurile de forță din filmele amintite sau invizibilitatea, teleportarea ori telepatia sînt considerate de autor ca imposibilități de clasa I, călătoria în timp, vitezele superluminice și universurile paralele sînt văzute drept imposibilități de clasa II. Precogniția și dispozitivele perpetuum mobile intră la imposibilități de clasa III. Imposibilitățile din clasa I ar putea deveni posibile, în viziunea autorului, în acest secol sau în secolul viitor, cele din clasa II ar necesita milenii sau chiar mai mult pentru a putea fi înfăptuite, fiind, după cum spune Michio Kaku, „tehnologii aflate chiar la limita modului nostru de a înțelege lumea fizică”. Nici imposibilitățile din clasa I, nici cele din clasa II nu încalcă legile actuale ale fizicii. Pentru o eventuală realizare a celor din clasa III, care sînt, observă fizicianul, „în mod surprinzător, foarte puține”, ar fi necesară „o modificare fundamentală a felului cum înțelegem fizica”.

Civilizațiile posibile în univers (sau în universurile paralele) sînt și ele împărțite în trei categorii (după schema astrofizicianului rus Nikolai Kardașev), în funcție de posibilitățile energetice la care au ajuns. Civilizațiile de tip I sînt cele care pot folosi întreaga energie a unei planete și pe cea venită de la steaua din al cărei sistem fac parte. Ele pot stăpîni vulcanii, cutremurele și clima. Civilizațiile de tip II sînt cele care pot stăpîni toată energia soarelui lor (cum ar fi Federația Planetelor din Star Trek, dacă e să continuăm analogiile cu filmele SF) și care se pot muta dintr-un sistem solar într-altul. În fine, civilizațiile de tip III ar fi acelea care pot stăpîni energia unei întregi galaxii (Borg-ul din Star Trek). Ele ar fi de zece miliarde de ori mai puternice chiar și decît cele de tip II. Bineînțeles că imediat ne vine întrebarea: noi ce fel de civilizație sîntem? Ei bine, una de tip 0, spune Michio Kaku. Sîntem zero barat, atîta vreme cît încă utilizăm pe post de combustibil resursele fosile ale planetei. Iar faptul că sîntem atît de „primitivi” s-ar putea să fie cauza pentru care nu sîntem nici interesanți (și deci nici căutați) pentru vreo civilizație avansată, capabilă de zboruri interstelare sau chiar intergalactice.

Cartea lui Michio Kaku e plină de diverse probleme teribile: ce anume oscilează în vid atunci cînd acesta e străbătut de o rază de lumină (dacă aceasta e o undă) sau ce a provocat Big Bang-ul care a dat naștere universului nostru și ce anume a fost înainte de el. Aici apar ipotezele unor alte dimensiuni și ale unor universuri paralele, pe care știința noastră nu le poate detecta. Dezvoltările matematice ale unor formule și ecuații care descriu lucruri cunoscute în realitatea noastră ne pot uneori sugera cum ar putea fi cele pe care încă nu le cunoaștem. Poveștile despre posibile soluții pentru călătoriile interstelare, despre antimaterie (care deja poate fi produsă), despre tahioni, despre monopoli (care deocamdată sînt doar teoretici), despre masa negativă (mai ușoară ca nimicul) sau despre energia întunecată și altele asemenea te pot face să înnebunești „cînd le-nțelegi”, vorba poetului. Ce să mai spui despre posibilitatea teoretică (și care în opinia lui Michio Kaku nu pare să încalce legile fizicii cunoscute de noi) ca o civilizație foarte avansată să-și poată deschide un nou univers pentru a evita propria dispariție, odată cu răcirea celui vechi? Dar despre deschiderea intenționată a unui univers propice apariției inteligenței? Dar oare fizica va ajunge vreodată la un final, cînd totul va fi știut și nimic în plus de descoperit? O altă întrebare grandioasă. Aici fizica intră deja în atingere cu teologia.    

Nebunia e că Michio Kaku face speculații științifice, dar nu fantastice. Pentru fiecare chestiune în discuție există o bază științifică, argumente destul de concrete și plauzibile pentru stadiul teoretic la care au ajuns savanții de azi. Citind așa ceva, nu poți să nu-ți pui problema la ce nivel de gîndire și chiar de experimente au ajuns unii reprezentanți ai civilizației noastre, spre deosebire de alții... De fapt, și asta e o chestiune care se pune în carte: dacă nu cumva aceste diferențe dintre oameni ar putea provoca distrugerea întregii noastre civilizații, înainte ca ea să treacă la un nivel superior (adică la nivelul I). Cartea e genială, dar are și o problemă. A fost scrisă în 2008 și de atunci lumea fizicii n-a stat pe loc. S-au mai făcut unele descoperiri și observații, de exemplu bosonul Higgs sau detectarea undelor gravitaționale. Și, bineînțeles, ar fi foarte interesant de știut cum comentează Michio Kaku lucrurile astea, ce s-a schimbat și ce s-a confirmat (în doar 14 ani) din teoriile expuse de el.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

oi si miei judetul olt, bobicesti   foto ionelia nuca (14) jpeg
Cât de mult respectă fermierii români normele UE cu privire la sacrificarea mieilor
Pe măsură ce România se pregătește de sărbătorile pascale, în mai multe comunități rurale și urbane din țară s-au deschis piețele cu miei vii. Autoritățile atrag atenția asupra regulilor stricte impuse de legislația europeană privind sacrificarea animalelor.
Colaj Candidati alegeri prezidentiale - Simion - Lasconi - Dan - Antonescu FOTO Mediafax
Surpriză în topul încrederii românilor. Candidatul la prezidenţiale care l-a depășit pe Călin Georgescu şi vine imediat după Ilie Bolojan
După ce candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă, acesta a înregistrat o scădere în clasamentul încrederii românilor. În timp ce Ilie Bolojan se menţine pe primul loc pentru a doua lună consecutiv, un alt candidat la prezidențiale a urcat puternic în acest top.
iubita Maru si Gabriel Macovei, captura video ProTv jpg
Ceartă în fața DIICOT între prietenul lui Rareș şi iubita dealerului Maru: „V-aţi bătut joc o viaţă întreagă de el”
Ancheta în cazul morții lui Rareș Ion continuă cu noi audieri și momente tensionate în fața sediului DIICOT. Gabriel Macovei, un apropiat al tânărului de 20 de ani care a murit în urma unei supradoze, a fost citat ca martor în dosar. La ieșirea de la audieri, acesta a avut un schimb dur de replici c
genti fake china foto tiktok
Ce îi sfătuiesc furnizorii chinezi pe americani pentru a evita tarifele impuse de Trump: „N-o să vă vină să credeți ce prețuri avem”
Rețelele sociale americane au fost invadate de videoclipuri și mesaje în care furnizori chinezi îi îndeamnă pe utilizatori să ocolească noile tarife vamale de 145% impuse de Trump.
vin craciun germania jpg
Ce băuturi să bei la masa de Paște. Vinuri, cocktailuri și alte idei festive pentru toate gusturile
Masa de Paște nu înseamnă doar preparate tradiționale savuroase, ci și băuturi care să completeze perfect meniul. Fie că optezi pentru vinuri clasice sau cocktailuri creative, iată ce alegi pentru un pairing reușit în ziua de Paște:
dr william jpg
Care sunt secretele longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin”
Un medic de 102 ani a povestit cum a început să consume sardine încă de la vârsta de 6 ani, mult înainte ca beneficiile acizilor grași omega-3 să fie pe deplin cunoscute. Pensionat la 85 de ani, aproape două decenii mai târziu, el trăiește în continuare independent, își pregătește singur mesele și
iubita Maru si Gabriel Macovei, captura video ProTv jpg
Scandal în fața DIICOT, între prietenul lui Rareș şi iubita dealerului Maru: „V-aţi bătut joc o viaţă întreagă de el”
Ancheta în cazul morții lui Rareș Ion continuă. Gabriel Macovei, un apropiat al tânărului de 20 de ani mort în urma unei supradoze de droguri, chemat ca martor în dosar, şi iubita dealerului de stupefiante Tudor Duma, zis Maru, au avut un schimb de replici vineri seara chiar în faţa sediului DIICOT.
haine noi pexels jpg
De ce trebuie să te îmbraci în haine noi de Paște. Ce trebuie să faci pe peretele dinspre răsărit
Paștele este socotit cea mai importantă sărbătoare a creștinilor, pentru că se celebrează Învierea lui Iisus. Românii au o serie de obiceiuri și superstiții pe care le respectă în această zi. Totul se întâmplă imediat după slujba de Înviere. Printre acestea se numără și purtarea hainelor noi, dar n
Guguluf cu gem  Sursa foto shutterstock 2504637363 jpg
Cele mai apreciate deserturi de Paşti. Care sunt preferatele tale?
Mesele de sărbătoare n-ar fi complete fără desert, iar la marile praznice, cum este şi sărbătoarea pascală, sunt permise şi două sau trei variante pentru a răsfăţa pe toţi invitaţii. Îţi oferim 9 reţete de preparate dulci pentru a acoperi gusturile tututor!