Apple vs FBI. Alien vs Predator

Publicat în Dilema Veche nr. 628 din 3-9 martie 2016
Obrăjorii rumeni ai moralei jpeg

Presa americană relatează pe larg conflictul dintre Apple și FBI. Biroul de Investigații are de partea sa guvernul și președintele Statelor Unite. Pe scurt, treaba stă așa: celebrul fabricant de telefoane, computere și gadget-uri de succes planetar nu vrea nici în ruptul capului – deocamdată, la ora scrierii acestor rînduri – să colaboreze cu autoritățile pentru extragerea datelor dintr-un telefon mobil. E reluarea unei vechi discuții despre instituțiile statului, lege și intimitatea cetățeanului. De data asta însă, condițiile în care se petrece dezbaterea publică sînt cu totul noi, iar emoția din jurul cazului complică enorm lucrurile.

Telefonul a fost găsit în mașina celor doi autori ai atacului terorist de la San Bernardino, California, de la începutul lunii decembrie a anului trecut. Syed Rizwan Farook și Tashmin Malik – despre care presa a relatat că erau un cuplu american de origine pakistaneză, cu toate actele în regulă – au deschis focul, cu arme de asalt, asupra unei adunări festive a departamentului local de sănătate publică. Atacatorii plănuiau să folosească și niște dispozitive explozive, dar acestea n-au funcționat. În urma lor au lăsat 14 morți și 22 de răniți. La cîteva ore după atac, cei doi au fost interceptați. A avut loc un schimb de focuri, în urma căruia teroriștii au fost uciși. Cel puțin pînă la ora asta, autoritățile americane nu au vreo dovadă că cei doi atacatori ar fi fost susținuți în mod direct de vreo organizație din afara Statelor Unite. Investigația a lămurit, în mare viteză, povestea acestor două personaje care au făcut ravagii în nefericita dimineață de decembrie. Se știe cu precizie cine erau, ce i-a motivat, ce-au făcut minut cu minut în dimineața cu pricina. Singurul lucru care mai stă în calea investigatorilor e un iPhone 5C, găsit în preajma celor două cadavre.

Deși Apple a pus la dispoziție in­for­ma­țiile stocate în iCloud, au­to­ritățile cer și o soluție pentru aflarea sau driblarea codului personal de acces în telefon. Fabricantul se împotrivește vehement. Această soluție nu există. Sau, dacă există, e total inacceptabilă pentru Apple, care declară că siguranța datelor personale din telefonul oricărui client al acestei companii este o prioritate absolută. Se poate scrie un nou sistem de operare, adică o „cheie de rezervă“ care deschide această „ușă“. Dar scrierea acestei „chei“, crearea ei, ar însemna declanșarea unui „cancer“. Acesta este cuvîntul folosit de Tim Cook, directorul Apple, care avertizează că, în felul ăsta, absolut oricine, orice stat, orice putere, orice autoritate, grup terorist sau persoană rău intenționată poate avea acces la informația personală din interiorul unui telefon al unui client. Iar lucrul ăsta e de neconceput pentru fabricantul american, care tocmai asta promite – siguranța datelor personale ale clientului. Pe de altă parte, FBI afirmă că informațiile din acel telefon pot fi „vitale“ pentru lămurirea totală a acestui act de terorism de pe teritoriul american, și că „rudele victimelor au dreptul absolut“ să afle adevărul complet.

Scandalul e la apogeu, iar implicațiile sînt incomensurabile. E un moment în care se amestecă multă emoție, interese economice și politice colosale, dar în miza întregului show public se găsesc și lucruri de mare interes pentru fiecare dintre noi. Dacă Apple cedează la somațiile oficiale și la cererile judecătorului, se consumă un moment istoric crucial în istoria relațiilor individului contemporan cu instituțiile statului. Noțiunile de drept la propria intimitate și date personale își schimbă fundamental definițiile, odată cu modificarea totală a înțelegerii relației între statul democratic și individ. De la distanță, pare un show american, dar e un fenomen profund relevant pentru orice cetățean al unui stat  democratic. E drept, și Coreea de Nord se consideră un stat democratic. Iar de aici încolo, doar cerul e limita discuției pe care o putem începe.

Un sondaj arată că 51% din americani ar fi de părere că Apple ar trebui să se supună cererii judecătorești, 38% spun că așa ceva nu e de dorit, iar 11% nu au o opinie în povestea asta. În ce-i privește pe utilizatorii de iPhone, 47% se declară împotriva solicitării FBI, iar 43% sînt de acord cu ea, „din motive de siguranță națională“ (sursa – Pew Research Center). Între timp, se vorbește și despre toate teoriile conspirației, dar și despre momentul propice pentru afacerile Apple, care începuse să raporteze cifre în scădere. Pe de altă parte, se vorbește și despre FBI, care profită de emoția momentului și dă lovitura de grație oricărei intimități personale. Barack Obama e de partea FBI, la fel ca Bill Gates, ceea ce nici nu e greu de înțeles. Mark Zuckerberg și conducerea Google susțin cauza Apple. Totul se petrece pe fondul zgomotos al alegerilor primare din America.

Și, din nou, pare un show tipic de peste Ocean. Nu e așa deloc. Dincolo de orice conspirații, business feroce, politică, interese, decadență și năucire, acesta e un moment de cotitură în istoria ideii de democrație. Însă, din nefericire, pe la noi, ideile nu sînt la mare căutare. Cum ar veni, preocupațiunea noastră mintală e la alte prostii. Iar la întrebarea „Încotro mergem noi, domnule?“, rîdem isteț.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul e­mi­siu­nii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.