Aparate de casă

Publicat în Dilema Veche nr. 434 din 7-13 iunie 2012
Marea de altădată jpeg

Nu ştiu cît de adevărată e impresia unora că aparatele de odinioară erau mult mai trainice. Poate că erau doar mai uşor de reparat sau poate că era mai la îndemînă să le repari decît să cumperi unele noi. Meşterii se obişnuiseră să improvizeze şi aproape orice se repara. În orice caz, în comunism, un aparat stătea mai mult la casa omului şi se întîmpla ca proprietarul să se ataşeze de asemenea obiecte. Unii le „udau“ şi le botezau cînd le aduceau în casă, apoi sufereau pentru fiecare zgîrietură care apărea pe suprafaţa lor. Maşina de spălat Albalux, aragazul Carpaţi sau frigiderul Arctic (ca să nu mai vorbesc de Fram) sînt de neşters din memoria celor care au apucat acele vremuri.

În ce mă priveşte, mi-aduc aminte şi de aspiratorul rusesc Raketa, cu luciul lui albăstrui care mă fascina ori de cîte ori deschideam uşa debaralei şi care, pe măsură ce treceau anii, scotea un zgomot tot mai hîrîit, de fumător. Şi chiar fum a ieşit din el la un moment dat, dar nici măcar acela nu i-a fost sfîrşitul. Un om de la cooperativa meşteşugărească a venit acasă, chemat de bunica, l-a cercetat îndelung, l-a mirosit şi l-a luat cu el. Peste cîteva zile, l-a adus înapoi cu motorul rebobinat, operaţie după care a mai funcţionat încă mulţi ani. Uneori, cînd nu mai trăgea bine, mama îi înşuruba furtunul la capătul celălalt, pe acolo pe unde ieşea aerul, şi apăsa butonul de pornire. În cîteva secunde, pe geam ţîşnea, bufnind, un ghemotoc de praf. Problema era rezolvată.

După revoluţie, furtunul unui LG s-a rupt la nici doi ani după ce l-am cumpărat. Ajuns, cu chiu, cu vai, la o reprezentanţă situată la marginea Bucureştiului, mi s-a spus că nu mai există piese de schimb pentru modele aşa vechi...

Astăzi, ataşamentul omului faţă de aparatele din casă a scăzut. Cifrele legate de performanţe, raport calitate-preţ şi alte asemenea lucruri practice n-au mai dat loc la sentimente. Dacă aparatul se strică prea repede sau nu îndeplineşte pretenţiile proprietarului, acesta se enervează, înjură firma şi, eventual, îl schimbă, dar nu mai suferă ca pentru o fiinţă.

Ei bine, acestea fiind vremurile, cineva de la firma de unde am cumpărat un frigider a venit acum vreo doi ani să-i schimbe poziţia balamalelor. Şi ne-a întrebat atunci dacă nu cumva aparatul ne deranjează. „Cum adică?“ „Păi, unii clienţi de-ai noştri se plîng că frigiderele astea hîrîie sau mîrîie întruna, ba că uneori parcă şi guiţă.“ M-am amuzat şi am uitat. Mulţumiţi de frigider, am cumpărat şi o maşină de spălat, aceeaşi marcă italienească. Marea ei calitate era silenţiozitatea care i-a uimit şi pe instalatori. În consecinţă, după o vreme a urmat şi un cuptor electric de la aceeaşi firmă.

Într-o zi de vară însă, frigiderul a început să hîrîie. Mi-am zis că, dată fiind căldura, aparatul munceşte din greu şi efortul lui se face auzit. A hîrîit trei zile fără oprire şi atunci mi-am amintit vorbele specialistului. Era deci o manifestare caracteristică, nu însemna că s-a stricat ceva. După trei zile, hîrîitul a dat într-un mîrîit sporadic şi apoi s-a oprit. Dar n-a trecut mult şi, exact cum spusese omul, frigiderul a început să guiţe. Tot pe atunci, colegul său de bucătărie şi de firmă, cuptorul, a scos un mare pocnet. Cercetîndu-l atent am observat că îi plesnise o garnitură. M-am întors către frigider şi l-am privit lung. „Italieni tîmpiţi“, mi-am zis, concluzia cea mai la îndemînă. Peste alte cîteva săptămîni însă, din celălalt colţ al casei, silenţioasa spălătoare de rufe a început la rîndu-i să se manifeste zgomotos. Întîi ca o părere, mai apoi ca la pregătirea unei decolări. Strident, de neignorat, ca o adevărată „italiancă“. Teoria conspiraţiei nu mai putea fi evitată. Am ajuns să ne întrebăm dacă un asemenea scandal concertat nu va fi urmat, Doamne, fereşte!, şi de vreo grevă. Oare nu cumva cuptorul şi maşina de spălat prinseseră curaj văzînd că tolerasem manifestările porceşti ale frigiderului? Fiind ele de la aceeaşi firmă, te pomeneşti că vorbeau şi aceeaşi limbă? Supoziţia fu repede infirmată de rezervorul de la closet (de la altă firmă) care, între guiţatul frigiderului şi decolările maşinii de spălat, îşi găsi şi el, taman atunci, adevărata sa vocaţie de tenor. Părea un îndrăgostit fără speranţă care (asemeni chiuvetei lui Mircea Cărtărescu, al cărei sifon îşi bolborosea cîntecele de dragoste pentru steaua din colţul geamului de la bucătărie), ziua, şi mai ales noaptea, îşi cînta dorul prin ţevile sale de plastic, ţiuind şi tînguindu-se pe tonuri înalte. Numai nişte pumni zdraveni îl mai făceau să tacă şi doar pentru o vreme. Ne-am gîndit că de vină o fi frumuseţea căzii de baie. Apoi ne-am întrebat dacă n-o fi nefericit de cînd şi-a pierdut înălţimea şi lanţul acela care-i dădea o oarecare distincţie. Dar, cine l-o fi făcut şi pe ăsta? Ne-am uitat pe dedesubt. Păi, sigur, tot Italia, cum altfel. Să fie durerea exilului din însorita peninsulă, ca la Ovidiu?

Într-o duminică dimineaţă, ascultînd însă concertul ansamblului de aparate, în toată grandoarea lui stereofonică, dolby surround, mintea mi-a fost luminată de o revelaţie. Dacă unele asemenea obiecte ce-l ajută pe om să aibă o viaţă mai uşoară, mai sensibile de felul lor, încep să fie afectate de „indiferenţa“ cu care le tratează proprietarii zilelor noastre?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

gigi6 jpg jpeg
Gigi Becali vrea fotbal și după moarte. Locul de veci al familiei, transformat în teren de joc
În Cimitirul Sf. Ilie din Voluntari, pipereanul Gigi Becali, patronul FCSB, a amenajat locuri de veci pentru cei din familie, iar printre cavouri a presărat gazon artificial, așa cum are pe terenurile bazei din Berceni.
lindenfeld1 jpeg
Satul din 1828, abandonat de zeci de ani, poate „reînvia”. Locul superb din inima României își poate recăpăta strălucirea de altădată
Țara noastră ascunde nenumărate locuri de o frumusețe rară, pe care nu foarte mulți oameni le cunosc. Iar o astfel de locație mai puțin știută se află în inima Munților Semenic, unde găsim un sat superb, numit Lindenfeld.
adunare liceu jpg
Exodul copiilor în căutarea educației pierdute: „Din ce în ce mai mulți școlari aleg să studieze în străinătate”
Relația proastă cu dascălii, dar și nemulțumirea față de condițiile de viață din România și bullying-ul îi determină pe elevi să plece să studieze în străinătate. 55,1% din copii vor să urmeze școala în străinătate.
riduri webp
Ești la menopauză? Iată ce produse să folosești pentru a avea un ten perfect! Rutina pe care să o respecți
Ești la menopauză? Iată ce produse să folosești pentru a avea un ten perfect!
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
Cele mai comune 5 greșeli pe care le facem când ne alegem partenerul. „Dragostea învinge totul” e un mit
Angela Nuțu, psihoterapeut şi doctor în neuroștiințe, a dezvăluit câteva dintre cele mai frecvente greşeli pe care le fac oamenii atunci când îşi aleg partenerul de viaţă.
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Deciziile pentru dosarele de pensie depuse după 1 septembrie, greu de emis. Daniel Baciu: „Facem eforturi să primească în decembrie”
Aproximativ 20.000 români care au depus documentele pentru pensionare în luna septembrie 2024 așteaptă în continuare deciziile, deși a fost depășit termenul legal de 45 zile. Șeful Casei Naționale de Pensii a avansat un termen, chiar dacă soft-ul nu e gata.
cozonac jpg
Rețetă de cozonac din secolul al XIX-lea. Secretele străbunicilor noastre
Cozonacul, această delicatesă tradițională românească, este simbolul sărbătorilor și al ospitalității. În vremurile de demult, cozonacul nu era doar un desert, ci o expresie a iubirii și a grijii față de cei dragi.
suplimnente jpg
Ce suplimente alimentare preferă românii?
Piața suplimentelor alimentare din România, estimată la peste 670 de milioane de euro, în 2024.
image png
Povestea bărbatului înșelat imediat după nuntă. Soția își dorește să fie dusă în luna de miere
Nici bine nu au semnat actul de căsătorie, căci începutul căsniciei a doi tineri a fost zdruncinat de infidelitatea miresei. Femeia și-a înșelat soțul la doar câteva ore după nuntă, el fiind devastat.