Apa de la robinet

Publicat în Dilema Veche nr. 704 din 17-23 august 2017
Apa de la robinet jpeg

E greu de contabilizat cîte lucruri s-au schimbat în sfertul de secol scurs (și depășit) de la căderea regimului comunist. Unele în bine, altele în rău, unele datorate progresului tehnologic, altele determinate de evoluțiile sociale sau mentale ori de mode mai mult sau mai puțin trecătoare. Cert e că, pentru foarte mulți, nenumărate obișnuințe și obiceiuri „naturale“ în trecut, astăzi sînt de-a dreptul de neconceput. Cel mai simplu exemplu: băutul apei de la robinet. Nu zic nici că-i bine, nici că-i rău. Mă limitez doar la constatarea că cel puțin în București, în ciuda campaniilor făcute de Apa Nova și a analizelor apei, publicate periodic, foarte multă lume nici nu se mai gîndește să pună gura pe apa care curge pe țeava de la chiuvetă. Pe vremea lui Ceaușescu, cînd nu exista nici un fel de transparență cu privire la calitatea apei din rețeaua publică, cu toții beam apă de la robinet. Astăzi, preferăm să cheltuim bani (destui) și să cărăm de la magazine apă îmbuteliată în pet-uri de plastic. Argumentul că acum apa de la chiuvetă conține mai mult clor decît atunci nu e nici verificabil și nici destul de puternic ca să explice așa un fenomen.

Alt exemplu este cel al aerului condiționat. Pe vremea comunismului, nici măcar Ceaușescu n avea aer condiționat. Se spune că el se considera alergic la aerul condiționat și nu voia să audă de așa ceva. Astăzi, pentru extrem de multă lume, pare că verile ar fi de nesuportat fără această utilitate. Nu atît acasă, cît la serviciu și, mai ales, în mașină. O dotare care chiar și prin anii ’90 era considerată un lux pentru un automobil, acum pare indispensabilă. Cine își mai cumpără mașină fără aer condiționat? Oamenii se indignează azi și că nu toate mijloacele de transport în comun au aer condiționat. Nici aici, argumentul că verile ar fi tot mai calde nu e îndeajuns de puternic pentru a explica fenomenul.

Pretențiile au crescut și, în același timp, gradul de suportabilitate a unor condiții a scăzut. De exemplu, agricultorii se plîng astăzi de secetă după doar vreo cîteva zile fără ploaie. Înainte, seceta desemna ceva cu mult mai grav. Tot așa, ploile torențiale de vară sînt astăzi con-siderate adevărate urgii ale naturii, iar vîrtejurile de pe vremuri au căpătat statutul de tornade. 20 centimetri de zăpadă sînt un scandal, iar o jumătate de metru e de-a dreptul o catastrofă. Un cutremur de 3 grade pe scara Richter face subiectul știrilor și dezbaterilor, chiar dacă nici măcar nu s-a simțit. E drept, mass-media contribuie din plin la inflația de termeni și la „sensibilizarea“ opiniei publice. De cînd s-a instituit sistemul codurilor, nu e săptămînă să nu apară cîte unul roșu, portocaliu sau măcar galben, de furtună, de inundații, de caniculă și așa mai departe. Și, în mod curios, zilele trecute la Timișoara erau 37 de grade Celsius și era instituit codul roșu, iar la București erau 40 de grade Celsius și codul era doar portocaliu. Dar, dacă tot am vorbit despre mass-media, aș remarca faptul că astăzi și cuvîntul cenzură e folosit pentru simple intervenții editoriale, uneori chiar justificate, în vreme ce înainte desemna acțiunile unei instituții politice și represive de stat.

Aș observa și că tratamentele aplicate copiilor s-au schimbat enorm. Înainte de 1989, a-l urechea pe copilul vecinilor fiindcă a scăpat mingea printre florile din grădină era o întîmplare frecventă. Profesorii aplicau corecții fizice elevilor zburdalnici sau chiar celor care nu-și făceau temele, iar părinții nu se sfiau să și croiască odraslele ori de cîte ori considerau că e cazul. Astăzi sîntem mult mai blînzi cu copiii și mai intransigenți cu aceia care îndrăznesc să-i atingă. Am evoluat.

În domeniul culinar am ajuns la „răsfățuri“ care erau cu totul inimaginabile în anii comunismului. Și, din motive de confort, am renunțat la unele obiceiuri. De exemplu, cine mai face astăzi cozonaci în casă? De la magazin putem cumpăra ouă gata vopsite pentru Paști, salată de vinete deja preparată, zacuscă, ardei copți și alte asemenea produse ce odată păreau să țină exclusiv de gătitul în propria gospodărie. În magazine a apărut chiar și colivă gata preparată (se vinde bine în zone de „corporatiști“). În privința alimentației însă, nu doar oamenii s-au schimbat. Obiceiul cîinilor de cînd lumea, de a mînca oase, e pe cale să dispară. Ei mănîncă acum, așa cum bine știm, niște boabe special fabricate pentru ei. Cu oasele se pot îneca. La fel și pisicile.

Lumea noastră se schimbă și, în general, devine mai soft. Unii spun că Occidentului (din care și noi facem acum parte) îi slăbește forța de prea mult bine. Alții cred că în viitor oamenii vor avea membre mai scurte, abilități fizice mult scăzute și capete mult mai mari. Sînt și din aceia care se tem că lumea va fi dominată de roboți și că oamenii nici nu vor mai conta. O oarecare relativizare e totuși necesară. Nu trebuie să uităm că lucrurile și ideile astea țin doar de partea civilizată a omenirii și că încă există și partea cealaltă, pe care am cunoscut-o și noi într-o bună măsură. Partea în care nimeni n-are aer condiționat, deși canicula e veșnică, iar apa de la robinet nu se bea pentru că nici măcar nu există. Partea de lume în care copiii sînt trimiși la război și nimeni nu știe ce-i acela un cozonac.

Foto: adevarul.ro

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Augustin Viziru a dezvăluit cu cine l-a înșelat Oana Mareș: „Tu ai putea să ai ceva sexual cu el?”
Augustin Viziru a mărturisit că nu a fost „ușă de biserică” în timpul mariajului cu Oana Mareș alături de care a fost vreme de 11 ani.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.