Anvelopare colectivă?

Publicat în Dilema Veche nr. 617 din 10-16 decembrie 2015
Comunismul se aplică din nou jpeg

Un prieten mi-a relatat „din interior“ experienţa anvelopării blocului său, experienţă  pe care şi eu am urmărit-o zilnic pe fereastră, pentru că locuiesc vizavi. E vorba de un bloc din cărămidă, care, oricum, oferă o izolare termică mai bună decît în cazul celor construite din plăci de beton. Dar locatarii au decis în majoritate (şi cu  majoritatea nu te pui) ca şi blocul lor să fie îmbrăcat potrivit modei.

Totul a început cu o mare adunare pe străduţa din faţa blocului. Credeai că oamenii s-au strîns la înmormîntarea vreunui colocatar mai popular. Nu era înmormîntare, era anvelopare. Preşedintele (de bloc) le explica oamenilor ce urma să se întîmple. După cîteva zile, pe acoperiş au apărut nişte omuleţi care vorbeau tare. De acolo, de sus, au început să arunce dale de beton şi alte materiale dezafectate care aterizau în bufnete teribile, urmate de nori de praf, pe spaţiul verde din jurul blocului. În fine, cînd vrei renovare, nu te aştepţi la linişte şi pace, dar parcă nici la aşa un  bombardament.  După mai multe zile de lucrări de izolare la acoperiş, au început să fie montate şi schele pe faţade. Amicul mi-a povestit că a trebuit să-şi tragă toate perdelele, draperiile şi jaluzelele, să-şi acopere adică ferestrele cît de bine a putut, pentru ca viaţa familiei lui să nu devină un fel de serial zilnic pentru muncitorii de pe schele. Cu ochi de inginer, a observat că aceştia nu lipeau plăcile de polistiren doar cu adeziv, ci le prindeau şi cu şuruburi de pereţi. „Treabă serioasă“, şi-a zis. La un moment dat însă, s-a trezit că nişte şuruburi din alea foarte lungi i-au perforat peretele, intrîndu-i în balcon. Instalaţia de aer condiţionat a fost demontată destul de brutal, dar în contract scrie că firma se angajează să o repună la loc şi în aceleaşi condiţii de funcţionare.

După vreo săptămînă de muncă frenetică, lucrările s-au oprit. Una din cele două echipe a plecat. Locatarii au bănuit că, la fel ca meşterii individuali ale căror obiceiuri le cunoaştem bine, întreaga trupă şi-a găsit un alt contract pe care s-a grăbit să nu-l piardă. De altfel, de jur-împrejur sînt blocuri pline de schele, care se anvelopează. Te şi miri de unde s-a găsit brusc a­tî­ta forţă de muncă specializată în aşa ceva. Se pare însă că lucrările se deschid rapid şi nu se închid la termenul stabilit. Dacă vine şi frigul (şi, de obicei, iarna vine, chiar dacă de fiecare dată prin surprindere), abia prin martie se mai pune problema reluării lucrărilor. În fine, după vreo două săptămîni de pauză, la blocul în cauză treaba s-a reluat. Nimeni nu mai crede însă că şantierul se va termina anul acesta, în ciuda promisiunii constructorilor. În contractele semnate la comun, oricum nu se vorbeşte nimic despre eventuale penalităţi de întîrziere. Tot aşa cum nimeni nu mai vorbeşte despre iedera crescută în ani de zile, care acoperea unii pereţi şi ţinea umbră vara, sau despre plăcile ceramice decorative care vor fi îngropate sub polistiren. 

Muncitorii au izolat şi subsolul. Au făcut-o însă într-un mod original. La un moment dat, avînd nevoie să oprească apa de pe coloană, amicul meu a intrat în subsol şi a descoperit că acolo nu mai exista nici un robinet. Toate erau „anvelopate“. A trebuit pur şi simplu să sape în polistiren pentru a le găsi. Cam ăsta e stilul în care se desfăşoară lucrările, pe care nimeni nu-l poate ţine sub control. Povestea cu plata e şi ea incertă. Locatarilor nu le e prea limpede cînd, dacă şi în ce fel vor plăti lucrarea. Li s-a vorbit mult despre fonduri europene, dar nimic foarte precis despre partea care le revine.

Din fervoarea cu care firmele de construcţii îşi doresc să preia astfel de contracte, se pare că pentru ele e o afacere extraordinară. Un profit în faţa căruia amănuntele nu mai contează. Pentru cei ce trag sforile acestei mari operaţiuni, faptul că polistirenul poate ascunde fisurile şi problemele de structură care apar la cutremure, că în spatele acestui material se formează mai uşor igrasia, că lucrările  s-ar putea face şi cu alte materiale mai bune şi cu mai multă grijă par a fi chestiuni  care intră în categoria detaliilor nesemnificative. Nu mai pomenim întrebările legate de rezistenţă şi de necesitatea întreţinerii acestor materiale în timp. Lucrurile merg implacabil înainte. E adevărat, de cînd cu polistirenul, unii au sesizat o creştere cu vreo două grade a căldurii din apartament. Asta e partea cea mai bună. Cea mai rea e că nimeni nu ştie dacă există studii de specialitate independente privind riscul la incendii, în condiţiile în care polistirenul, chiar și ignifugat, poate lua foc. Şi te poţi oare încrede în avizele date de autorităţile locale? Sau am şi uitat ce s-a întîmplat la clubul Colectiv?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cum vă ajută mersul pe jos de trei ori pe săptămână. Specialiștii spun că reduce la jumătate riscul de reapariţie a durerilor lombare
Mersul pe jos de trei ori pe săptămână pentru a atenua durerile de spate reduce aproape la jumătate riscul de reapariție a acestora, potrivit primului studiu de acest gen, publicat de The Guardian.
image
România – Ucraina, ce nu ni s-a spus: decizia luată și ținută secret după meciul istoric de la Munchen
Partida de luni va avea efecte pe termen scurt și lung. În primul rând, ne putem gândi, în mod realist, la calificarea în optimi. La fel de important însă e un alt subiect care, deocamdată, n-a „transpirat“ în mass-media.
image
Curiozități despre solstițiul de vară din 2024. Locul din România unde se descifrau tainele cerului VIDEO
Cel mai timpuriu solstițiu de vară din ultimele două secole va avea loc joi, 20 iunie. În România, ora 23:50 marchează momentul solstițiului și începutul verii astronomice.

HIstoria.ro

image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Cum a fost păcălit Hitler: Fortitude
Nicio operațiune militară din istoria celui de-Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel extrem de ridicat de securitate operațională, implicând ample și complexe acțiuni de înșelare militară și inducere în eroare a inamicului (incluzând aici manipularea, intoxicarea).
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: