Antiportret de titan

Publicat în Dilema Veche nr. 735 din 22-28 martie 2018
Antiportret de titan jpeg

Două vorbe, una scurtă și una lungă, despre Prometeu în arta greacă. Pe vasele grecești și romane cu reprezentări ale lui ispășindu și pedeapsa, titanul, gol şi bărbos, este înlănţuit de o coloană, iar un vultur uriaş se apropie de el sau deja îi scurmă ficatul. De ce ai alege această temă pentru cupele din care bei un vin cu amicii, nu prea știu, cert e că s-au descoperit foarte multe. Există însă o singură imagine, pe un sarcofag roman, a furtului focului și transmiterii lui către oameni, adică a faptei pentru care este pedepsit. Acolo Prometeu părăseşte noaptea tiptil atelierul lui Vulcan (Hefaistos roman) şi încredinţează focul unui om gata să-şi aprindă torţa de la a sa. De ce să proslăvești eroul torturat, dacă nu te interesează fapta eroică?

E drept că legendele (hesiodice, căci la Homer nu apare Prometeu) sînt încurcate. De pildă, uneori pedeapsa e consecința directă a unei fraude de tip alba-neagra: pe Zeus cel lacom titanul îl îmbie cu o grămadă mare de oase, acoperite cu un strat gros de grăsime, sperînd ca grămada mai mică, de carne ascunsă sub piele și măruntaie, să rămînă oamenilor. Episodul e desigur un mit etiologic care justifică faptul că, deși animalele erau sacrificate olimpienilor, totuși carnea o mîncau grecii (în plus, sugerează și ce făcea Zeus cu broșurile despre colesterol). Alteori, pentru furtul focului, Zeus îi pedepsește pe oameni oferindu-le un cadou periculos: prima femeie, pe Pandora. Dar indiferent de secvența (mito-)logică a faptelor, e clar că, pentru artiști, Prometeu e interesant nu atît pentru istețimea sau angajamentul lui social, cît pentru ficatul lui.

Nu e singurul paradox. În unele mituri grecești, Prometeu este însuși creatorul oamenilor, modelîndu-i din lut (ca în foto), sau lut cu părţi din alte animale. Nu-i de colo. Și totuși durează 400 de ani pînă cînd artiștii își fac timp să reprezinte această temă. Ea apare abia pe gemele elenistice (poate și datorită interesului vremii pentru practici magice) și apoi devine populară pe sarcofagele romane (din care se va inspira direct și iconografia creștină a creării omului). Aici, Prometeu, adesea îmbrăcat ca un filozof, alcătuieşte un schelet sau modelează o statuie pe al cărei cap Atena depune un fluture (sufletul). Foarte popular este, în textele antice, și mitul după care fiul lui Prometeu, Deucalion, reface rasa umană după un potop universal. Împreună cu soția sa, ei repopulează pămîntul mergînd şi aruncînd în spate „oasele mamei lor“ (adică pietre, „mama“ fiind zeița Gaia, personificarea pămîntului); din pietrele aruncate de Deucalion iau fiinţă bărbaţi, din cele ale soției sale, femei. Cîte reprezentări ale temei există în arta antică? Una singură, un relief de stuc (azi aproape distrus), dintr-un mormînt din Ostia romană, în care ei apar ridicînd braţul deasupra umărului în vreme ce în spatele lor apar doi oameni mici, unul în genunchi, celălalt în picioare, din nou cu un fluture lîngă creştet. Una singură e cam puțin pentru repopularea pămîntului. Prin comparație, uciderea Minotaurului de către Tezeu apare de 500 de ori doar pe vasele grecești descoperite (nemaivorbind de mozaicurile romane etc.); lupta lui Heracle cu leul din Nemeea, de 600 de ori doar în arta arhaică (nemaivorbind de cea clasică, elenistică sau romană).

Cîte temple i s-au dedicat acestui părinte și/sau binefăcător al omenirii? Aici e mai simplu – nici unul. În Atena exista un altar comun pentru Prometeu și Hefaistos, venerați de olari, și o formă de cult pare să fi fost atestată în încă vreo două-trei orașe, unde se arătau, pe jumătate turistic, mormintele titanului. Ceva nu e deci în regulă cu acest Prometeu fascinant, care însă uneori stă ca un os în gîtul opiniei publice și pieței de artă. Să fie trufia sa nemăsurată, acel hybris care te compromite, în Grecia antică, mai rău ca a nu fi la curent cu ce mai e pe la televizor, în România? Să fie vina felului în care îl prezintă Hesiod, fie pentru că e tobă, cum s-a dovedit, de literatură veche orientală, fie pentru că e greu să faci portretul unui trickster? Nu e exclus ca Prometeu, prototipul abilităţilor artizanale, să fi fost un zeu al ceramiştilor şi meşteşugarilor, un „zeu al focului tehnic“ dintr-o generaţie anterioară, căruia mai tîrziu i s-a suprapus Hefaistos, deposedîndu-l de onoruri. Și poate nu întîmplător tocmai Hefaistos, o divinitate concurentă, este cel care îl înlănţuie în Caucaz.

O ultimă ambiguitate e conținută în imaginea titanului pedepsit, cu care am început. Uneori el apare, pe ceramica atică, nu legat de o coloană, ci practic tras în ţeapă: o interpretare cam literală a lui Hesiod, care spune undeva că Zeus a trecut o coloană prin mijlocul lui. Pe vasele romane, Prometeu este asemănat cu Marsyas, cel învins și jupuit de Apollo, sau cu barbarul supus din arta propagandistică romană. Și mai important însă, s-a observat că Lucian, care scrie, în epoca romană imperială, despre cel sacrificat pentru oameni, folosește termenii tehnici rezervați pentru răstignire ca să ni-l arate pe Prometeu, pironit pe două stînci, în văzul tuturor (alte aluzii antice la „răstignirea“ lui apar la Marțial și Ausonius). Dincolo de paralelele sumeriene și potențialul christic, Prometeu rămîne un disident vulnerabil, dar inflexibil. 

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Chihlimbar, Polirom, 2017.

Foto: fragment din Mitul lui Prometeu, Piero di Cosimo

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Noul Testament, Bălgrad (Alba Iulia), 20 ianuarie 1648 (foto: Facebook / Arhivele Naționale ale României)
Prima traducere în limba română a Noului Testament
În Biblioteca Arhivelor Naționale ale României se păstrează un exemplar din cea dintâi traducere integral în limba română a textului noului testament – Noul Testament, Bălgrad (Alba Iulia), din 20 ianuarie 1648.
+ credit ipotecar jpg
Când poți vinde un apartament achiziționat prin credit bancar?
Vânzarea unui apartament achiziționat cu credit ipotecar este reglementată de legislația în vigoare și depinde de mai mulți factori, inclusiv tipul de credit, momentul în care vrei să vinzi și instituția financiară care ți-a acordat împrumutul.
AD 4nXeFgViMBPJDZdflu0 MUsECzwig00g51J lU38oVxRT3ZpyKjifSQ6t2pfjj3Qtu2zghKX3cNHR7jIb4qKEdXognX2hvm879DspMY3zhzZ8QyuDRwiWgl5P6g1xIRKGCZFjMtZD
Parfumuri de iarnă versus parfumuri de vară: care sunt diferențele esențiale?
Descoperirea parfumului potrivit pentru fiecare anotimp poate fi o adevărată artă. Parfumurile au puterea de a evoca amintiri, de a influența starea de spirit și de a completa în mod armonios personalitatea ta.
image png
Un bărbat i-a oferit iubitei sale o casă de lux, apoi a aflat că aceasta îl înșală. Ce a decis instanța
La baza deciziei judecătorilor a stat nu doar infidelitatea conjugală, ci și „ingratitudinea” manifestată de femeie față de bărbat.
agricultura sera   foto pixabay jpg
Programul „Prima Seră”. Fermierii din România ar putea obține până la 200.000 de euro, fonduri nerambursabile
Fermierii din România ar putea accesa finanțări nerambursabile de până la 200.000 de euro prin noul program guvernamental intitulat „Prima Seră”. Proiectul de lege care susține această inițiativă a fost aprobat de Senat și urmează să fie supus dezbaterii și votului în Camera Deputaților.
carlsen jpg
Evenimentul care adună cele mai multe vedete din sport pe metru pătrat. Magnus Carlsen a fost văzut în Barcelona
Campionul mondial de șah Magnus Carlsen a fost prezent la ICE Barcelona, 20-22 ianuarie.
1737531230 6JNq jpeg
Facilități fiscale: oportunități esențiale pentru susținerea inovației și creșterii economice
Facilitățile fiscale reprezintă unul dintre cele mai puternice instrumente prin care statele stimulează investițiile în sectoare economice strategice.
Cati angajati mai lucreaza de acasa odata cu finalul pandemiei Covid 19 jpeg
Angajații din mediul privat pot să primească vouchere de vacanță în valoare de 24.300 de lei. Ce trebuie să știe aceștia
Angajații din mediul privat pot să primească și ei vouchere de vacanță, fiind suportate integral de către angajator. Față de cei de la stat, aceștia pot beneficia de vouchere de vacanță cu valoarea maximă a şase salarii de bază minime brute pe ţară, fiind vorba despre o sumă care se ridică la 24.300
Călin Georgescu la Curtea de Apel București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu, după eșecul înregistrat la CEDO: „Mai presus de orice instituție, nimic nu este mai important decât determinarea noastră"
Călin Georgescu a răspuns pe Facebook deciziei CEDO de a respinge cererea sa de suspendare a anulării alegerilor prezidențiale, subliniind că procesul pe fond continuă și că lupta pentru dreptatea electorală nu s-a încheiat.