Antinous. Arhitectură pentru un zeu (II)

Publicat în Dilema Veche nr. 815 din 3-9 octombrie 2019
Antinous  Arhitectură pentru un zeu (II) jpeg

Despre moartea lui Antinous, Hadrian a scris în memoriile lui, pierdute însă. Autorul unei istorii antice păstrate pînă azi a înțeles de-acolo că ar fi fost un accident: tînărul a căzut în Nil și asta e. Dar n-aș băga mîna n foc că Dio Cassius avea sofisticarea necesară ca să înțeleagă ce era informație brută și ce metanarațiune compensatorie în memoriile unui tip ca Hadrian, în orice caz cu privire la un subiect așa dureros. În epocă au circulat, în orice caz, diferite zvonuri legate de sinucidere, în al căror miez se află fie cusurgeala din cercurile senatoriale (Antinous s-ar fi sinucis de rușine, chipurile), fie speculații în cheia unei pietăți magice (tînărul ar fi făcut-o pentru a adăuga vieții lui Hadrian anii la care renunța el). Azi, sinuciderea lui e văzută ca probabilă de majoritatea celor care studiază tema. Tot așa recreează episodul și Marguerite Yourcenar, într-un roman care rămîne una din cele mai sensibile încercări literare de reconstituire a minții unui împărat.

După moartea tînărului, Hadrian fondează orașul Antinoopolis, în amintirea lui. Poate nu doar de durere, dar și pentru că, la o adică, un nou port serios la Nil era binevenit pe locul modestei așezări egiptene de pînă atunci. (Azi, ruinele antice din Antinoopolis nu mai sînt însă nici pe departe așa bine păstrate cum apar pe planurile desenate cîndva de o echipă a lui Napoleon.) Existau indicii că mormîntul lui Antinous ar fi fost de găsit aici, dar acum a apărut un alt candidat foarte serios. Villa lui Hadrian de la Tivoli e cea mai frumoasă construită vreodată în lumea romană și, ca să recurg la un termen tehnic, cea mai mare. Arheologii au găsit unele senzaționale și în perioade mai timpurii (dacă vă plac frescele de la villa Liviei de la Prima Porta) și mai tîrzii (dacă vă plac mozaicurile de la Villa Romana del Casale de lîngă Piazza Armerina). Dar Hadrian avea el însuși ambiții de arhitect și delicii de colecționar, așa că la Tivoli (30 km de Roma) a conceput un loc ideal pentru working from home: aluzii arhitecturale eclectice la clădiri celebre din Roma și Atena, bazine ornamentale, teatre și biblioteci, parcuri și săli de banchet, peste care s-au aruncat din belșug ca niște confetti copii excelente de statui grecești.

În ultimii douăzeci de ani, săpăturile arheologice din acest mic „oraș de la țară“ imperial au descoperit un spațiu ciudat, cu două temple gemene aflate față în față, articulate vizual prin semicercul unei exedre, în centrul complexului aflîndu-se o platformă pentru un monument azi absent. De la an la an, complexul ăsta e tot mai des interpretat ca adăpostind undeva (poate în spatele exedrei) mormîntul lui Antinous. Datarea corespunde: în ziduri apar cărămizi ștampilate produse imediat după 130, anul morții tînărului. În apropiere se descoperiseră în secolele anterioare, din păcate prin săpături haotice, mai multe statui egiptene, inclusiv un Osirantinous (efebul divinizat reprezentat ca Osiris). Chiar în complex s-au găsit în ultimii ani o coloană spiralată din marmură extrasă din carierele Tunisiei de azi (așa-numita marmură giallo antico), statui ale lui Horus și Apis și destule altele, care fac clară tema egipteană a locului. (Dar e drept că elemente egiptene apar și în alte colțuri ale villei.) Interesantă e și prezența curmalilor. Pe trei margini ale complexului au fost săpate șanțuri adînci în roca poroasă care apare imediat sub solul sărac, șanțuri în care a fost adus pămînt suficient pentru a se putea planta șiruri de arbori. În acest pămînt au fost găsite fitolite de curmali. (Fitolitele sînt un fel de pietricele microscopice de silicați găsite în majoritatea plantelor care se respectă, de obicei cu formă caracteristică speciei, pe atît de rezistente pe cît de perisabil e materialul vegetal.) O cisternă înălțată asigura circulația apei, prin conducte de plumb, către vegetație și către bazinul decorativ.

Cheia de boltă a întregii interpretări e sub pașii noștri. E vorba de o platformă de granit (3 x 3 m), o fundație bine păstrată, foarte stabilă, pentru care s-a săpat adînc în tuf și pe care a fost, pare-se, înălțat un obelisc. Aș zice că amplasamentul unor mici șanțuri pentru plantat flori lîngă această platformă face improbabilă ideea că ea era un altar, dar alte variante rămîn posibile. Sigur că în Egipt obeliscurile erau folosite cîte două, dar în Italia ele erau obiecte exotice transplantate în cu totul altă paradigmă. Acum, în Roma (Pincio) se află un obelisc de granit roșu, cu patru texte hieroglifice, aparent prost traduse din latină și sigur inscripționate în Italia. Trei dintre inscripții se referă la Antinous și una zice că el se află „în acest mormînt din grădina care e proprietatea împăratului“. Obeliscul a fost evident adus în Italia de Hadrian și, deși prezența lui în Roma e atestată încă din secolul al XVI lea, devine foarte atrăgătoare ipoteza că el provine de fapt din villa („grădina“) de la Tivoli. Acolo, el s-ar fi aflat în imediata proximitate a bietului Antinous.

Un istoric l-a numit pe călătorul Hadrian „împăratul fără odihnă“. Ideea că Antinous odihnește totuși în villa lui de la Tivoli are o ciudată plauzibilitate. Chiar dacă „odihnește“ sună foarte creștin, iar efebul era, cu siguranță, o mumie.

Foto: villa lui Hadrian, Tivoli

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

pensie jpg
Categoria de seniori care e în pericol să-și piardă pensia. Documentul pe care trebuie să îl depună până la sfârșitul lunii decembrie 2024
Pensionarii trebuie să depună neapărat un act, dacă nu vor să rămână fără pensii. Această categorie de vârstnici au de luat în calcul mai multe aspecte, dacă vor să își asigure pensia pe viitor.
parlamentul european profimedia  jpg
Europarlamentarul cu cele mai mari venituri din noul Parlament European este român. Încasează venituri de 657.000 euro pe an, dar susține suveranismul
Aproximativ 30% dintre cei 720 de deputați din Parlamentul European câștigă în mod colectiv un venit suplimentar de peste 6,3 milioane de euro pe an, pe lângă salariul de europarlamentar, potrivit unui studiu recent.
d97f711af287e3e172d47ba7331937318e07113a png
Cum vor arăta oamenii în 2050 dacă nu vor dormi mai mult de 6 ore pe noapte
Un model digital grotesc arată cum ar putea arăta oamenii în 2050, dacă nu începem să dormim suficient. Medicii recomandă ca adulții ar trebui să un somn de 7 - 9 ore, pe noapte. Apar durerile de spate, părul se subțiază, piele este lăsată, ochii sunt roșii și apar pierderi de memorie.
fcsb hoffenheim facebook jpg
Nemții, uimiți de numărul românilor din tribune la Hoffenheim - FCSB. „Ai noștri nu se mai auzeau”
Campioana României a scos un punct pe terenul germanilor, în Europa League.
aparate colectare ambalaje SGR  foto Auchan jpg
RetuRO, despre neregulile descoperite la audit: Firma a fost desemnată în baza unei licitații
În urma articolului publicat în „Adevărul” pe baza auditului realizat de KPMG care scotea la iveală abateri care ar fi favorizat o anumită firmă de logistică, RetuRO precizează că „nu este vorba de abateri intenționate” și că firma a fost desemnată în baza unei licitații.
Tărăncuță odihnindu se, pictură Nicolae Grigorescu  Foto Artmark jpg
Nou record pentru piața românească de artă: cu cât s-a vândut o pictură de Grigorescu
Piața românească de artă a fost martora unei seri memorabile, cu multiple recorduri istorice stabilite în cadrul celei mai bune licitații de iarnă din ultimii cinci ani.
studenti jpg
Comunicarea, scutul democrației în fața extremismului și a propagandei
În actualul context politic și social al României, cu extremismul în creștere în Parlament, anularea pe bună dreptate a alegerilor prezidențiale și o polarizare tot mai accentuată a societății, este esențial să ne întrebăm: cine comunică cu cetățenii acestei țări?
tarom foto shutterstock
Cum s-a ajuns ca TAROM să fie considerată una dintre cele mai slabe companii aeriene din lume?
De la glorie la decădere. Este fix povestea TAROM, care ilustrează perfect cum managementul ineficient, politizarea și deciziile comerciale greșite pot distruge o companie cu potențial imens. Din nefericire, în 2024 clasamentul AirHelp a plasat compania românească pe locul 102 din 109 companii evalu
Ucraina a fost vizată de un nou atac masiv cu drone și rachete FOTO @Gian_luca1974 / X
Rusia atacă furibund Ucraina cu sute de rachete și drone
Forțele ruse au lansat un atac aerian masiv asupra Ucrainei, vineri dimineață, vizând în mod deosebit infrastructura energetică.