Anti-apocalipsa melcilor

Publicat în Dilema Veche nr. 956 din 4 – 10 august 2022
AFumurescu prel jpg

…pentru că, dacă-n Apocalipsă apare un Antihrist pe care mulți îl cred și-l urmează, putem specula c-ar exista pentru unii și-o credință într-o anti-apocalipsă. Să nu ne pripim, însă. S-o luăm cătinel, pornind de la fapte.

Fapt: de la trimiterea scrisorii deschise rectorilor universităților românești și Ministerului Educației referitoare la protecția atît tacită, cît și fățișă a plagiatului în România, au trecut mai bine de două săptămîni. (Scrisoarea poate fi citită și în ediția online a Dilemei vechi, și pe pagina de Facebook a revistei. Acolo găsiți și un link unde puteți semna, declarîndu-vă susținerea. Repet: orice semnătură în plus înseamnă un melc în minus.) 

Fapt: singurul rector care a reacționat imediat, declarîndu-și susținerea, a fost Daniel David, de la Universitatea „Babeș-Bolyai“. Rectorii de la universitățile din București, Iași, Timișoara sau Craiova – nimic.1 Tăcere-n păpușoi. Poate nu degeaba UBB apare pe primul loc dintre toate universitățile românești în toate topurile internaționale.

Fapt: pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii, inclusiv aceea a profesorului Gheorghe Solcan, membru CNATDCU. Mulțumiri tuturor și fiecăruia în parte! Din păcate, chiar și o examinare sumară a listei dezvăluie o „anomalie” statistică: numărul semnatarilor de la UBB îl depășește de la distanță pe cel al semnatarilor de la București sau Iași, iar dinspre Timișoara și Craiova nu a venit decît o liniște strigătoare la cer.2 Dacă așa arată „fruntea țării” și, respectiv, „m-a făcut mama isteț, măi Leano”, mai bine trîntim de pămînt căciula de-astrahan și ne-o călcăm în picioare. Se cheamă că o majoritate covîrșitoare a universitarilor din România urmărește cu fidelitate semnalele de la rectorat. Concluzia? Toți rectorii români sînt olteni: cin’ se ia cu rectorul rău, să-l păzească Dumnezeu, că e şarpe de dudău, d-ăl galbin şi muşcă rău, măi Leano!

Fapt: pînă la ora la care scriu aceste rînduri, nu am cunoștință de nici un ziarist care să-i fi confruntat direct pe destinatarii inițiali ai scrisorii – rectorii marilor universități și, respectiv, ministrul Educației. (Dacă există sau vor exista pînă la apariția acestui text, îmi cer anticipat scuze.) Spre lauda lor, o mînă de ziariști l-au confruntat pe Sorin Cîmpeanu sau pe purtătorul de cuvînt al Guvernului, dar aceste interpelări au fost legate strict de posibila desființare a CNATDCU și de și mai probabila albire a plagiatului premierului Ciucă. N-am auzit ca vreun ziarist din Capitală sau din provincie să întrebe ministrul sau pe vreun rector ce părere au despre intervenția universitarilor străini.

Fapt: după publicarea textului intitulat „Melcii români“, doi dintre oamenii la care țineam și care au refuzat să semneze invocînd diferite motive s-au ofuscat și mi-au comunicat în termeni tăioși că, de-acum înainte, nu mai avem ce discuta. Cum mi-am permis să-i numesc „melci”, „aceste creaturi unsuroase și alunecoase”? Culmea, cei doi sînt admiratori declarați ai lui Socrate, despre care au scris nu puține pagini, așa c-am încercat să-l readuc în discuție. Degeaba. Cum ar veni, mi-e drag Socrate, dar și mai mult mă irită să fiu făcut melc. Pare-se c-atunci cînd vine vorba de melci, una vorbim, altă fumăm. Vestea bună, totuși, ar fi că aceste două cazuri au rămas izolate.

Acestea fiind faptele, ar fi păcat să ne oprim aici. Se cuvine să trecem dincolo de episodul singular – în acest caz, reacțiile (sau absența lor) la scrisoarea cu pricina – pentru a căuta o explicație mai cuprinzătoare, atît la propriu, cît și la figurat. În definitiv, sindromul melcului care-și cară în spinare propria-i temniță a unei nenumite frici, fiindu-și deopotrivă gardian și prizonier, e mult mai răspîndit. Toți ne-am întîlnit cu el într-o situație sau alta, ba poate chiar i-am căzut victime. Să observăm mai întîi că puțini sînt aceia care vor recunoaște cinstit „nu mă bag, pentru că n-am chef să-mi asum niște riscuri (nedefinite)”. Cum spuneam, asta presupune o anumită doză de curaj. Îmi recunosc condiția. Cei mai mulți melci, însă, își vor găsi varii motive, pentru a se scuza nu atît în ochii altora, cît mai ales în propriii ochi. În ochii „observatorului imparțial”, cum zicea Adam Smith în Teoria sentimentelor morale, sau, dacă preferați, ai greierașului Jiminy, conștiința lui Pinocchio, din desenul animat cu același nume. Greu de crezut, dar remușcătura duhului lăuntric, cum o numea James Joyce, funcționează pînă-n ziua de azi. Asta e un semn bun.

Mai puțin încurajatoare, dar relevantă e, însă, ținta ofuscării. În metafora melcului ce-și cară de bunăvoie temnița în spinare, ceea ce deranjează nu e, cum ar fi de așteptat, cochilia, deși ea e simbolul fricii difuze care te ține prizonier. Ceea ce deranjează e melcul, o creatură „unsuroasă și alunecoasă”. Paradoxal, metafora limacșilor din vremea comunismului – creaturi la fel de unsuroase și alunecoase, tîrîndu-se în interiorul unei cochilii totalitare – nu deranjează. De ce? Păi, pentru că limacși eram, pe-atunci, cu toții – sau aproape. Bașca, aveam o scuză cît se poate de solidă, atît la propriu, cît și la figurat. Cîți se pot lăuda c-au spart cochilia Securității? A fi însă melc în ziua de astăzi e o alegere personală. Personală!

Iar cu asta ajungem la scuza scuzelor – la anti-apocalipsa melcilor. Știm că „apocalipsă” înseamnă „dezvăluire”, „scoatere de sub obroc”. Și mai știm că, la sfîrșitul sfîrșitului, binele învinge răul. Hristos îl învinge pe Antihrist. Fiara pierde războiul. Or, atît dez-văluirea, cît și acest „happy ending” dau bătăi de cap melcilor. Pe de-o parte, pentru că, odată ce ești obișnuit cu cochilia-n spinare, nu vrei să te trezești „dezbrăcat”, dez-văluit. Nu mai ai unde te ascunde de tine însuți. Ești condamnat să te privești în oglindă. Pe de cealaltă parte, dacă binele învinge răul, ca melc ți se trage de sub picioare taman scuza scuzelor – aceea conform căreia „e inutil, așa e lumea, n-o s-o schimb eu, astăzi. Și nici tu. Nimeni n-o poate schimba. Va rămîne așa, în veacul vecilor. Nu sînt melc. Sînt realist”.

Și-atunci cum să-i placă melcului apocalipsa? „O, dacă ai fi rece sau în clocot! Dar, fiindcă ești căldicel, nici rece, nici în clocot, am să te vărs din gura Mea” (Apocalipsa 3:15-16).

-----------------------

1. Între timp, și Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a luat o poziție tranșantă împotriva propunerilor aberante din proiectul viitoarelor legi ale Educației.

2. A apărut o semnătură de la Universitatea de Vest din Timișoara. Mulțumim!

Alin Fumurescu este associate professor la Departamentul de Științe Politice al Universității din Houston, autor al cărții Compromisul. O istorie politică și filozofică (Humanitas, 2019).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.