Anthony Quinn – ce poveste!

Publicat în Dilema Veche nr. 780 din 31 ianuarie – 6 februarie 2019
Anthony Quinn – ce poveste! jpeg

Pe la începutul anilor ’90, într-o seară am primit vizita inopinată a unui amic. Venise să mi-o prezinte pe noua lui prietenă, nu mai știu cum o chema. Le-am dat o cafea și, din vorbă în vorbă, am ajuns să le spun că în cîteva zile tocmai urma să plec în Statele Unite. Atunci, fata a făcut ochii mari și și-a reprimat o exclamație, punîndu-și mîna la gură. „Pleci în America, ferice de tine! Dacă într-adevăr te duci acolo, am și eu o rugăminte mare, mare, mare de tot“ – mi-a zis. M-am mirat puțin de așa o abordare bruscă, dar am făcut un semn cum că aștept să aud ce vrea. Mi-a spus că are o teribilă pasiune pentru Anthony Quinn și că mă roagă ca, odată ajuns în America, să-i fac și ei rost de adresa lui. Am căutat ajutor din ochi la amicul meu, dar el se uita în pămînt. I-am spus atunci fetei că eu călătoream pe coasta de Est, iar marele actor locuia, din cîte credeam eu, pe cealaltă coastă, în California. Mă întrebam dacă nu cumva trebuie să-i explic și că America nu-i chiar un sat în care a treia casă pe stînga e a lui Anthony Quinn, după cea a lui Paul Newman și vizavi de a lui Robert Redford. Nu m-am abținut și i-am spus că, deși cunoșteam multă lume, încă nu-i fusesem prezentat și lui Anthony Quinn. Adevărul era că, deși îl văzusem în cîteva din rolurile sale celebre – Lawrence al Arabiei, Tunurile din Navarone și, bineînțeles, Zorba Grecul – nu știam mai nimic despre el. Poate mai auzisem, cel mult, că e mexican și nu e de origine greacă, așa cum credea multă lume după rolul din Zorba.

După 25 de ani de la acea vizită ciudată și la aproape 18 ani de la moartea actorului, am avut norocul să-l descopăr pe Anthony Quinn dintr-o carte: Păcatul originar – o autobiografie, tradusă la Editura Nemira în 2018. (O ediție mai veche a apărut la Editura Meridiane, în 1977, sub titlul Lupta cu îngerul.) În America a fost publicată în 1972 și e o carte în care Anthony Quinn pare a dezvălui propria sa psihanaliză. Spun pare pentru că nu e vorba de simpla înregistrare a unor ședințe de psihoterapie. Artistul are știința de a construi o poveste profundă și puternică din care i se reliefează personalitatea cu totul aparte. Iar ce-i povestește doctorului e de fapt povestea vieții sale pînă la un anumit moment. Reiese că păcatul originar din titlu este, de fapt, incapacitatea sa de a recepta iubirea. Imposibilitatea de a se simți „numărul unu“ din viața unei femei. Omul ducea o luptă continuă cu „stafii“, foștii parteneri ai iubitelor sale și ai primei sale soții. Era un soi de gelozie orientată în trecut care-i afecta viața. În același timp, avea permanente dispute cu un puști imaginar, de fapt un alter ego, el însuși la vîrsta de 11 ani, care îi critica opțiunile din viața adultă. Problemele de psihanalizat sînt așadar consistente și interesante. Dar, dincolo de asta, povestea copilăriei și a tinereții actorului, plus istoria întîlnirii părinților lui sînt o adevărată epopee. Mama i-a povestit cum a mers la luptă alături de tatăl lui, în Mexic, de partea revoluționarilor lui Pancho Villa. Apoi, cînd încă era foarte mic, împreună cu mama și cu sora lui, a mers în Statele Unite. Ca să intre în El Paso, mexicanii treceau un pod și plăteau doi penny, atît de simplu era pe vremea aceea. La un moment dat însă, cei trei n-au mai avut unde să stea și mama îi povestește: „V-am luat pe amîndoi și am mers să locuim sub un pom din suburbiile orașului. Era vreme frumoasă. (…) Cred că am trăit acolo vreo trei sau patru luni.“ Au trăit sub un pom, așa de săraci erau. Pare de necrezut.

Altă dată, tînăr fiind, „Tony“ avusese deja cîteva roluri mici și hoinărea prin America asemeni lui Ulise, lucrînd ici și colo. Undeva prin sudul Texasului, a căzut în mrejele proprie-tarei unei ferme, un fel de Calypso care, în cele din urmă, încercînd să nu-l piardă, l-a reclamat la poliție că i-ar fi furat bani. Cînd, din lipsă de probe, a fost eliberat din arestul micului orășel, a trebuit să înfrunte oprobriul public (mai ales pentru că era mexican): „Unele orașe aveau un mod oribil de a te înștiința că nu erai dorit prin preajmă după ce erai eliberat (…). Era un avertisment să nu mai calci niciodată prin orașul lor. Vreo 75-80 de oameni s-au aliniat și au început să arunce în mine cu pietre. Pentru ei a fost o zi de sărbătoare…“ O scenă teribilă, cum poți vedea prin filmele lui.

Actorul povestește și începuturile carierei sale, întîlniri cu figuri celebre ale Hollywood-ului, precum și amoruri mai mari sau mai mici care l-au marcat. Anthony Quinn a avut trei neveste și nu mai puțin de 12 copii făcuți cu patru femei. Și se pare că își cam chinuia partenerele cu problemele lui. Un amănunt pe care n-am știut să i-l spun atunci, în anii ’90, fetei care m-a rugat să-i aflu adresa.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic