Andreescu. Bianca Andreescu

Publicat în Dilema Veche nr. 787 din 21-28 martie 2019
Andreescu  Bianca Andreescu jpeg

Am mai scris uneori la rubrica aceasta despre tenis. O fac din nou, cu un prilej de mare bucurie. Veteranul Rod Laver, poate cel mai mare jucător al tuturor timpurilor (la concurență cu Roger Federer), a descris fenomenul cu pricina prin cel mai potrivit clișeu anglo-saxon: „S-a născut o stea“. Fără discuție, asta este Bianca Andreescu, o nouă stea pe firmamentul tenisului feminin. Sigur că, la doar 18 ani, are de înfruntat mulțimea de capcane și obstacole care apar în calea oricărui jucător la acest nivel și la această vîrstă. Nu pare însă genul care se pierde ușor, mental cel puțin, adică nu dă impresia că ar fi doar un foc de paie. Turneul de la Indian Wells e considerat cel mai important după cele patru de Mare Șlem (fără să uităm și de Masters-ul campioanelor). Să l cîștigi din prima, ajungînd să participi grație unui wild-card oferit de organizatori și învingînd în serie jucătoare cu nume mari, nu are cum să fie o performanță întîmplătoare.

Ne amintim că și Simona Halep a cîștigat trofeul de la Indian Wells în 2015, dar dacă am urmări traseul Simonei la acest turneu pînă cînd a ajuns să-l cîștige, am descoperi o diferență. La prima sa participare pe tabloul principal, în 2011, Simona a pierdut în turul al doilea; în 2012 a făcut un pas în plus, ajungînd pînă în turul al treilea; în 2013, din nou s-a oprit în turul al doilea; în 2014 a mers pînă în semifinale; în 2015 l-a cîștigat, cum spuneam, iar de atunci o performanță superioară nu a mai obținut decît anul trecut, la Roland Garros. Simona e o jucătoare care a urcat în ierarhia mondială cu mult efort și perseverență, treaptă cu treaptă, pînă la primul loc. Bianca, în schimb, a topit în doar două luni și ceva peste o sută de locuri din ierarhie. Simona este o luptătoare care merită toate aprecierile și alături de care multă lume s-a bucurat și a suferit de-a lungul anilor, la bine și la rău (chiar dacă spectatorii și telespectatorii n-au vreun merit adevărat). Bianca, în schimb, pare a fi o învingătoare care te lasă fără cuvinte. Corecția pe care a aplicat-o Muguruzei, o jucătoare foarte puternică, cîștigătoare a două turnee de Mare Șlem și fostă numărul unu mondial, a uimit de-a dreptul. Și au urmat episoadele cu Svitolina și Kerber. La doar 18 ani, Bianca Andreescu a dat senzația că ar fi deja obișnuită cu marile finale. Nu s-a intimidat în momentele grele și nu a părut marcată de emoțiile tipice din apropierea unei asemenea prime mari victorii. A spulberat totul în cale asemeni unei furtuni, cu care de altfel a și fost comparată. Cu formula pe care și-o aplica singură Serena Williams, s ar putea spune că a fost născută pentru tenis. Evident, nu înseamnă că de acum va cîștiga tot ce i se pune în față. Pînă la o consacrare definitivă mai e. E un sport foarte greu. Mai e de lucrat la partea fizică, la mișcarea în teren, la constanța primului serviciu… Dar Bianca are date foarte bune: talent, imaginație în joc, gîndire tactică, destulă forță și în același timp încheietură fină cînd e cazul, plus un psihic teribil ce nu cred că poate fi pus pe seama unei inconștiențe a vîrstei. Nu se înscrie în stilul dominant astăzi, al jucătoarelor pentru care anduranța și rutina în joc sînt totul și care dau mingea înapoi pînă la exasperare, asemeni peretelui. Bianca e o jucătoare de atac, cu idei, din noua generație. Alternarea permanentă a tipurilor de lovituri și de efecte pe care o pune în joc este, presupun, extrem de incomodă pentru adversare. Are viziune și în același timp dezinvoltură. A fost comparată cu Naomi Osaka și într-adevăr, dacă merge pe aceeași linie și cu un tenis de calitatea celui pe care l-a arătat la Indian Wells, ar putea deveni la un moment dat cea mai de temut rivală a actualului număr unu mondial. Pînă acolo mai sînt niște „dacă“, dar cred că deja putem paria serios pe Bianca.

E adevărat că nu joacă pentru România, dar nimeni nu ne împiedică să ținem cu ea. Știm că, din păcate, România nu a fost în stare s-o țină și că, probabil, nici nu merită așa o jucătoare. A fost susținută din plin de federația canadiană, nu de cea română. De altfel, premierul Canadei a felicitat-o imediat după victorie.

Faptul că Bianca se ocupă cu yoga și cu meditația o face cu atît mai interesantă. Poate că asta are legătură cu tăria ei mentală, care însă pare a fi și un dat natural. Iar sportul ăsta nu mai e de mult doar fizic. La sfîrșitul finalei de la Indian Wells, ambele jucătoare păreau dărîmate fizic, mai ales Bianca. Nu mi-e prea clar de unde a venit plusul care, în cele din urmă, i-a adus victoria. Dar poate că ea știe.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cum să vă actualizați acronimele învechite pentru a ține pasul cu generația Z. Ce înseamnă DIFTP
Fie că ne facem conturi pe platforme de socializare, inclusiv pe TikTok, unde urmărim tot ce este nou, fie că încercăm să fim la curent cu ultimele tendințe în materie de modă, muzică, filme, mulți dintre noi încercăm să facem tot posibilul pentru a rămâne „în pas cu copiii”.
image
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Documente secrete, care abia acum au fost dezvăluite, au stabilit ce oraș va fi primul care va fi aruncat în uitare în cazul unui război nuclear.
image
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Volodimir Zelenski reiterează rugămințile pentru mai multe rachete defensive după al patrulea atac aerian de amploare asupra sistemului energetic în ultimele săptămâni.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.