America și România

Publicat în Dilema Veche nr. 954 din 21 – 27 iulie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Pornind de la încîntătoarea carte de popularizare a științei a lui Bill Bryson (Despre toate pe scurt), pe care o recomandam cu cîteva săptămîni în urmă, am descoperit și o altă bijuterie a acestui scriitor american de non-ficțiune, poate cea mai celebră a lui, intitulată simplu O plimbare în pădure. Este povestea unei călătorii pe care autorul a făcut-o în anii ’90, împreună cu un prieten, de-a lungul Munților Apalași. Și pentru că avem de-a face cu un scriitor de-a dreptul genial, povestea călătoriei se transformă, cumva, într-o poveste despre America.

Istoria a devenit și mai celebră după ce a fost ecranizată în 2015, cu o distribuție de zile mari: Robert Redford, Nick Nolte și Emma Thompson. Călătoria celor doi bărbați prin Munții Apalași urmează un traseu celebru, o potecă lungă de aproape 3.500 de kilometri (nu e nici o greșeală), numită Appalachian Trail. E un drum turistic care, asemeni lanțului muntos pe care-l străbate, are un capăt în sud-est, în statul Georgia, și celălalt în statul Maine din nord-estul Statelor Unite. Un drum pe care unii se încumetă să-l parcurgă în întregime (se numesc integraliști). O astfel de aventură poate dura aproximativ o jumătate de an, dacă ești în stare să mergi zilnic cel puțin 20 de kilometri pe creste și văi. Munții nu sînt foarte înalți, arareori depășesc 2.000 de metri altitudine, dar au porțiuni cît se poate de sălbatice. Sînt și zone în care timp de zile bune pierzi orice legătură cu lumea civilizată, străbătînd păduri interminabile. Pericolele nu sînt nici ele de ignorat, iar dacă te apuci să le treci în revistă pe toate cele cuprinse în ghiduri, așa cum a făcut Bryson, inevitabil ajungi să te gîndești să renunți. E ca atunci cînd citești contraindicațiile de pe prospectele unor medicamente.

Nu vreau totuși neapărat să povestesc cartea lui Bill Bryson. Ce m-a surprins însă citind-o au fost unele asemănări cu traseele de pe munții noștri. Mai bine zis cu problemele din munții noștri. Poate e doar o simplă impresie, dar, în domeniul ăsta, cea mai puternică țară din lume pare să aibă destul de multe puncte comune cu a noastră (sau cel puțin așa era prin anii ’90, la noi și la ei). De exemplu: refugii cu priciuri suprapuse, ba chiar, la ei, pe trei rînduri, nu doar pe două, ca la noi; locuri de dormit în care dai peste perne soioase și urît mirositoare; refugii cu acoperișuri găurite și prin care mișună diverse specii de rozătoare. Tot așa, există locuri unde poți găsi de mîncare, dar în care trebuie totuși să fii extrem de atent, să nu te alegi cu vreo toxiinfecție alimentară. Unii dintre cabanierii lor par să fie uneori chiar mai grobieni decît cei de la noi. De asemenea, problemele cu urșii sînt similare, la fel și sfaturile contradictorii în privința măsurilor pe care ar trebui să le adopte drumeții pentru a micșora riscurile (în Apalași nu sînt urși Grizzly, ci urși negri, ceva mai apropiați de urșii noștri bruni, ca mărime și comportament).

Hărțile pe care le-a avut Bryson la dispoziție s-au dovedit atît de proaste încît nu le-a putut practic folosi. Autorul nu pierde nici ocazia de a descrie în amănunt, ca un adevărat jurnalist de mediu, proasta gestionare a statului american în ceea ce privește pădurile. În altă ordine de idei, aș observa că o călătorie în zilele noastre prin sălbăticia Apalașilor nu se compară cu ceea ce vedem prin western-uri. Adică se pare că nimeni nu face focul cu lemne din pădure ca să-și prepare hrana și să se încălzească peste noapte și nu se pune problema să supraviețuiască cineva din vînat sau pescuit. Toți drumeții au primusuri pe gaz sau benzină și produse semipreparate, al căror stoc trebuie refăcut neapărat o dată la cîteva zile. Nimeni nu se rupe chiar definitiv de civilizație. Din loc în loc apar șosele asfaltate, există locuri de campare cu magazine (chiar dacă proaste), iar accesul la unele localități apropiate e posibil.

Drumeții sînt și ei de toate felurile, de la cei care parcurg porțiuni foarte scurte, doar în week-end, lăsîndu-și mașina într-o parcare, pînă la fundamentaliștii „integraliști” de care pomeneam la început, sau de la nesimțiți patenți pînă la caraghioși care-și îngroapă cu grijă fecalele în pădure. Nu lipsesc nici pantofarii desăvîrșiți, care nu fac nici un pas pe jos, dar se înghesuie pe la punctele de mare atracție turistică unde pot ajunge cu mașina sau cu telefericul.

Cartea lui Bryson e „ireverențioasă”, cum o descrie cineva, plină de umor și poante de o delicioasă incorectitudine politică. Un tip echilibrat, tolerant și cu bun-simț, autorul își permite în același timp să se amuze pe seama tuturor moftangiilor, răsfățaților și tembelilor pe care-i întîlnește. Descrierea unei tinere („ochelaristă durdulie, cu o geacă roșie și obișnuitul rucsac supradimensionat”), alături de care Bryson și tovarășul lui, Katz, au călătorit fără să vrea timp de vreo trei zile, e pur și simplu mortală. „Știam de mult că îmi era scris să petrec ceva timp cu fiecare dintre cei mai proști oameni de pe planetă, iar Mary Ellen era dovada că nici în pădurile din Munții Apalași nu aveam să fiu scutit de asta. Din prima clipă mi-am dat seama că ea era o raritate.” Și detaliile acestei întovărășiri continuă a fi istorisite savuros.

Ca să revin la comparațiile mele, e cît se poate de evident că, dincolo de natura sălbatică și frumoasă, nici America și nici România nu duc lipsă de proști.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Paguba unor români care şi-au rezervat vacanţe în Grecia. „O voce răstită a spus că doar turiştii din România fac asta”
Mai mulţi români care voiau să-şi rezerve vacanţa în Grecia au fost victimele unor escroci. Acum, turiştii au pierdut sute şi chiar mii de euro pe care e posibil să nu-i mai recupereze.
image
Dispută într-o grădiniţă făcută cu banii statului ungar: „Pot veni şi copii români, dar educaţia va fi în maghiară”
Biserica Reformată a construit în Huedin (judeţul Cluj) o grădiniţă cu predare în limba maghiară. Un reprezentant al bisericii a precizat că grădiniţa a fost construită cu sprijin din partea  statului ungar, dar că va primi şi copii români.
image
Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună. Cât li se reţine din venit. Exemple de calcul
Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de ordin prin care aprobă normele de aplicare a taxării muncii part-time la fel ca pentru munca cu normă întreagă.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau meșteșugari desăvârșiți în prelucrarea metalelor, armele făurite de fierarii daci fiind formidabile și letale. Ateliere de fierărie erau în toate așezările, multe făcând unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un meșter priceput putea foarte ușor să facă și arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediată timp de zece ani și apoi cucerită de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii Războiului Troiei ar fi fost, conform „Iliadei”, răpirea Elenei, cunoscută drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus și a Ledei.