America e talentată

Publicat în Dilema Veche nr. 176 din 23 Iun 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

A venit vara şi au apărut copiii care fac tumbe şi ţopăie pe covoare şi canapele. Afară, la adăpătoarea cu apă cu zahăr, zumzăie păsările colibri. La trocuţa cu seminţe, sticleţii aurii s-au angajat într-o dispută serioasă cu o veveriţă zăludă. Ediţia necartonată din Vrăjitorul din Oz zace deschisă pe pat. A fost publicată în acelaşi an cu Huckleberry Finn. Ca şi Mark Twain, Frank Baum a fost silit să facă tot felul de trebi pentru a-şi cîştiga existenţa înainte de a scrie cartea care avea să-l facă celebru. David Brinks povestea că îi citea fetiţei lui, Mina, o poveste, cînd aceasta l-a oprit şi l-a întrebat: "Ce e aia forhead?". Dave i-a explicat. Mina cugetă un pic, apoi întrebă iar: "Tati, dar tu n-ai four heads!" (joc de cuvinte între forhead - frunte, şi four heads - patru capete, bazat pe pronunţia asemănătoare). Brinks conchise: "Şi chiar aveam nevoie!". De bună seamă. Cu toţii avem nevoie. E vară şi e momentul să-ţi aminteşti că nu ai patru capete. De fapt, nu ai nici măcar unul. Ai doar un balon plin de gînduri într-o doară. Şi cîteva chestii pe care nu prea te trage aţa să le faci. Să agăţi hamacul. Să pui mîna pe carte. Să închizi televizorul. Să alungi, Doamne iartă-mă, veveriţa aia. Iarna, cînd ai patru capete, poţi să faci toate lucrurile astea şi încă altele, mai multe, dar căpăţînile celea au căzut, una cîte una, pe măsură ce iarna se transforma în primăvară şi primăvara în vară. O să-ţi crească una pe la toamnă, cînd începe şcoala; la început va fi miculuţă, apoi se va umfla cu tot felul de idei importante; va lua seama la starea lumii; va vrea să facă; se va uita la ştiri. Şi cum mergea Laura prin French Quarter, pe o Chartres Street pustie, văzu un om cu o şapcă de baseball pe cap, ridicînd din cărucior un bebeluş care se foia şi pe care voia să-l facă să tacă. Era Brad Pitt. Căldura care învăluie Cartierul în somn lichid făcea ca totul în jur să vibreze strălucitor. Am văzut-o apoi pe Angelina Jolie la TV spunîndu-i lui Jon Stewart că ar vrea să înfieze un milion de copii. De unde îşi iau oamenii ăştia energia? E vară. Poate că oamenii pe care îi vedem în filme şi la televizor au doar un anotimp: munca. Sau iarna. Poate că oamenii de la televizor nu au vară pentru că robotesc ca furnicile tot anul, ca greierii de noi să poată avea vară. Spun toate acestea doar pentru că e duminică. Mîine e luni şi eu o să mă prefac că e duminică. Şi o să fac asta toată vara. Şi pe bune că trebuie să fac ceva cu veveriţa aia: a depăşit de mult limita luptei pentru seminţe; a devenit de-a dreptul sadică. Ia uite ce piatră mişto! traducere de Ioana AVĂDANI

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.