Amante oficiale

Publicat în Dilema Veche nr. 843 din 4 - 10 iunie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Puterea metreselor regale în istorie nu e de neglijat. De-a lungul timpului a existat un fel de tradiție a acestor amante, ba chiar o adevărată instituție la curțile monarhilor europeni. Titlul de maîtresse-en-titre, după conceptul franțuzesc, era pe cît de important, pe atît de greu de obținut. Regii își alegeau deseori soțiile din motive politico-diplomatice, de obicei dintre prințesele caselor regale sau imperiale vecine, iar acestea nu erau întotdeauna pe gustul lor. De exemplu, după ce și-a văzut viitoarea mireasă, Caterina Braganza, prințesă de Portugalia, crescută într-un catolicism strict, Carol al II-lea al Angliei ar fi spus unui prieten: „Am crezut că mi-au adus un liliac, și nu o femeie”.  

După căsătorie, reginele aveau adesea probleme de integrare la noua lor curte și, nu de puține ori, se vedeau obligate să se pună bine cu amanta soțului, pe care o găseau deja de mult instalată la curte.

„Pentru ca regina să devină pe termen lung un personaj influent la Curte, avea nevoie de susținerea fermă a soțului ei. Dar susținerea reginei de către rege era condiționată, depinzînd de cît de frumos o trata regina pe amanta lui.” Cel puțin așa scrie Eleanor Herman, o deja celebră autoare de cărți de istorie, în volumul tradus la noi de Editura Litera sub titlul În pat cu regele. 500 de ani de adulter, rivalitate, răzbunare și luptă pentru putere. O istorie a amantelor regale.  E o istorie documentată amănunțit și în același timp foarte spumoasă și plină de umor („sexy, răutăcioasă și amuzantă”, după cum a fost caracterizată în New York Times), care se citește cu zîmbetul pe buze.

Autoarea spune că datele istorice despre amantele regale sînt destul de puține pînă pe la începutul secolului al XVI-lea, dar că ele „sporesc exponențial” odată cu înflorirea Renașterii. În secolele următoare, povestește Eleanor Herman, „funcția amantelor regale era aproape la fel de oficială ca aceea a prim-ministrului. Se aștepta de la amantă să aibă anumite îndatoriri – sexuale și de altă natură – în schimbul titlurilor, pensiilor, onorurilor și al unei poziții influente la Curte. Ea sprijinea artele – teatrul, literatura, muzica, arhitectura și filozofia. Își folosea farmecul ca pe o armă împotriva ambasadorilor străini. Ea era cea care îl liniștea pe rege cînd acesta era furios, îl înveselea cînd era deznădăjduit, îl încuraja cînd se simțea slab. Ea participa zilnic la slujbele religioase, le dădea de pomană săracilor și își dona bijuteriile pe timp de război”.

Carevasăzică, nu doar că amanta regelui nu era o persoană ținută ascunsă, neștiută de nimeni, cum s-ar putea crede, ci dimpotrivă, avea obligații publice. Și nu era deloc ușor să fii amantă regală, ba, din amintita istorie, reiese că uneori era chiar mai simplu să fii regină. Nebunia și mai mare era că nu doar unele regine au fost neglijate de către regi, dar chiar și unele amante principale erau neinteresante sexual pentru ei. După cum povestește Eleanor Herman, marchiza de Pompadour, de exemplu, celebra metresă a lui Ludovic al XV-lea, era frigidă, iar „Pentru a compensa prestația de dorit din timpul nopților, pe timpul zilei, (...) își dedica fiecare clipă amuzării unui monarh care se plictisea repede”. După moartea marchizei de Pompadour, locul ei la curtea lui Ludovic a XV-lea a fost luat de o altă amantă cu nume celebru, fostă prostituată pariziană: Madame du Barry. Nu „la fel de inteligentă precum predecesoarea”, dar mai frumoasă, spune autoarea istoriei.

Unele asemenea amante nu doar că au devenit celebre, dar au făcut și istorie. Se pare că Mary, contesa de Waldersee, avea o influență atît de mare asupra lui Wilhelm al II-lea al Germaniei (deși era mai vîrstnică decît mama lui), încît a contribuit decisiv la înlăturarea puternicului cancelar Bismarck, în 1890. Cu secole bune înainte, Diane de Poitiers, amanta lui Henric al II-lea al Franței, numea miniștri și semna decrete cu numele său lipit de cel al regelui: „HenriDiane”. Amanta unui alt Henric, al IV-lea, Gabrielle d’Estrées, a reușit să împiedice în ultima clipă un război între armata regelui și cea a ducelui de Mercœur, care conducea Bretania. Au fost desigur și amante regale foarte hrăpărețe: lady Castlemanie, care „se autoservea” cu bijuterii din trezoreria regelui Carol al II-lea, aflată în Turnul Londrei, e poate cel mai clar exemplu. Ea ajunsese să poarte chiar și bijuterii ce fuseseră făcute cadou reginei.

Moartea regelui, observă autoarea cărții, era de multe ori momentul în care regina putea prelua controlul. Amanta era înlăturată și de obicei ajungea la o mînăstire.

Evident, privită din perspectiva unei asemenea întregi tradiții, povestea contemporană dintre prințul Charles și Camilla Parker-Bowles, care i-a fost amantă și apoi i-a devenit soție, poate apărea într-o cu totul altă lumină. Ce știe Eleanor Herman este că, pe numele ei de fată, Camilla Shand este chiar strănepoata lui Alice Kapel, ultima amantă a lui Eduard al VII-lea. S-ar putea comenta că dinastiile regale au parcurs istoria în paralel cu dinastii de amante. În lumina aceleiași „tradiții”, situația în care a fost pusă prințesa Diana nu mai apare deloc ca fiind ceva neobișnuit, ba chiar devine cît se poate de clasică. La fel ar fi și povestea dintre Carol al II-lea al nostru și „duduia” Lupescu. Istoria lui Eleanor Herman „nu bate” însă pînă în România.

Cartea ei e totuși foarte consistentă, plină de situații paradoxale și de amănunte incredibile, deseori amuzante, uneori cam scîrboase. O istorie vie și adevărată, aflată la polul opus acelora rigide și schematice din manualele școlare după care, așa cum scriam săptămîna trecută, a învățat generația mea.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.