Altă lume

22 mai 2020
Invizibilii jpeg

Sînt fan al televiziunilor mici. Alea care se află pe la capătul telecomenzii, despre care nu știu exact cum supraviețuiesc, unde poți găsi o lume paralelă în care te poți cufunda la nesfîrșit, uneori într-o stare vecină cu stupoarea, alteori pe marginea unei crize sănătoase de rîs, dar, de cele mai multe ori, cu o curiozitate autentică, din cele cît se poate de serioase.

Găsesc acolo, de pildă, vraci și vindecători, sau poate chiar medici care explică telespectatorului, pe macheta din plastic a unui picior omenesc pus pe masa din studio, teoria entorselor și leacurile pentru ea. Găsesc energeticieni și energeticiene, clarvăzători și clarvăzătoare – niște doamne rujate violent, cu cocuri spectaculoase învîrtite în moțul capului – care explică ceva cu chakre, unde magnetice și cristale spălate în apă ce-ți pot aduna în clarul lor toată suferința trupului și a sufletului. Găsești gazde de show-uri politice sau, mă rog, de actualitate, current affairs, să le zicem, care stau cu invitații ca-n sufrageria din Berceni și vorbesc așijderea: asiști la un dialog cu vărul și cumnatul la un păhărel de țuică. Treaba e că moderatorii ăștia dezinvolți știu cam tot ce se întîmplă în subteranele politicii, au conexiuni la cel mai înalt nivel, cunosc istorii vechi și noi despre ăștia care ne decid viitorul și ne pot explica extrem de logic de ce fac politicienii aia și ailaltă. Te uiți la ei și ai o serie de „aha moments”. Ai înțeles tot, vine de se leagă.

Spuneam că habar n-am cum se întrețin posturile astea, dar mi-ar părea rău să dispară. (Mi-a părut rău după OTV, care se dezvoltase în ceva la marginea unui absurd negru, a unei scrînteli aproape metafizice.) Imaginile sînt precare și pe alocuri tulburi, studiourile par improvizate din ce a avut cameramanul pe acasă, iar reclamele sînt, la rîndul lor, altă poveste. Căci posturile astea vin și cu reclame pe chipul și asemănarea lor. Rar ai spoturi gîndite (sau nu, asta e o discuție care mă depășește) și piciuite prin sălile de ședință hipsterești ale unor agenții mai mult sau mai puțin cunoscute. Ai, în schimb, reclamele antamate cu amicii, cu un văr care face, habar n-am, acoperișuri de tablă ondulată la Tecuci. Mi se par colosale, îmi plac la fel de mult ca televiziunile la care mă uit. Fonturile și conceptul au rămas cam aceleași pe care le găseai fix la începutul anilor ʼ90 prin toată televiziunea românească, unii poate mai țineți minte reclamele alea cu „V-am prins, vrăjitoarelor” și „Nu mă înnebuni, nea Nicu?” – expresii care intraseră în mentalul colectiv, implicit în conversația uzuală. Pe aici, prin zona asta a telecomenzii pe unde mă plimb eu, nu s-a schimbat mai nimic. Fonturile sînt elaborate, încîrligate, împodobite că așa e frumos să fie, ca în casă, iar aspectul aseptic și epurat, mica estetică gîndită greu a celorlalte nu spun nimic telespectatorului de aici. Story-urile sînt la fel de fruste, poți să vezi în reclamă un nene care dă cu piciorul într-o masă numai ca să-ți arate cît de solidă e. Ce poate fi mai clar?

Am văzut zilele trecute, la una dintre televiziunile astea, un soi de reportaj de travel prin (cum altfel?) România mea, fix la Botoșani. M-am uitat cap-coadă și mi-a plăcut maxim. Nu știu cum să zic, n-o spun cu snobismul unuia care se uită ironic la excentricități, nici cu aerul de superioritate al celui care pică dintr-un provincialism mai înalt într-unul mai mititel. Iubesc sincer televiziunile astea. În bucata asta avem o reporteriță care se chinuie să vorbească mai mult ca invitații. Îi place cumva să folosească mult cuvîntul „tihnă”. Are invitat un ghid local de milioane. Un domn cumsecade, în plinătatea anilor 60 și ceva, cu o cămașă cu mîneci scurte. Omul vorbește de patru titani ai culturii românești născuți pe plaiuri botoșenene. Reporterița intervievează apoi un Mecena local care a mutat pe bucăți o casă veche din Bucovina tot pe plaiurile botoșenene. Se evocă un sculptor local care apare în niște imagini lucrînd. Arată ca un tataie pe tripuială. Are o țigară în colțul gurii și lovește violent cu un ciocan de șnițele într-un bust al unui Eminescu învinețit. Sînt în culmea fericirii. Uitați-vă și voi, nu știți ce pierdeți.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, Radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Zapada facebook poiana brasov jpg
Se dă startul la sezonul de ski. În Poiana Brașov au pornit instalațiile pentru produs zăpadă artificială
Primăria Municipiului Brașov a anunțat vineri, 15 noiembrie, că au fost pornite tunurile pentru producerea de zăpadă artificială, în Poiana Brașov. În masivul Postăvarul au fost înregistrate temperaturi de până la -6 grade în partea superioară.
Eva Longoria (6) jpg
Actriţa Eva Longoria a dezvăluit motivele pentru care a plecat din America „distopică”. Unul din ele, alegerea lui Donald Trump
Actrița hollywoodiană Eva Longoria a dezvăluit recent, într-un interviu că familia sa nu mai locuiește în Statele Unite și își împarte timpul între Mexic și Spania, explicând şi motivele care au condus la această decizie.
schelet copil timisoara jpg
Descoperire macabră în Timișoara. Scheletul unui copil a fost descoperit pe un șantier. Este anchetă
Este anchetă în Timișoara, după ce mai mulți muncitorii care efectuau lucrări pe un șantier au dat peste rămășițe umane care par să aparțină unui copil.
200 de ani de la moartea lui Napoleon Bonaparte: O comemorare delicată, dar asumată de președintele francez Emmanuel Macron jpeg
Ce mâncau soldații din armata lui Napoleon. Alimentele care nu se lipseau niciodată din meniu
Campania din Rusia din 1812 a fost începutul sfârșitului pentru Napoleon, iar retragerea din Moscova a fost marcată de foamete și pierderi masive. Din cauza lipsei de hrană și a frigului extrem, soldații Marii Armate s-au confruntat cu condiții cumplite, luptând pentru supraviețuire
nou centru radioterapie ploiești jpeg
Se deschide un nou centru de Radioterapie la Spitalul Municipal Ploiești
Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Banca Mondială, anunță deschiderea unui Centru de Radioterapie la Spitalul Municipal Ploiești. Acesta a fost dotat cu echipamente în valoare de 20 de milioane de lei (4 milioane de euro).
bahmuteanu prigoana oana roman jpg
Oana Roman, alături de Adriana Bahmuțeanu, după decesul lui Silviu Prigoană: „Îmi pare rău de ce i se întâmplă”
Adriana Bahmuțeanu trece prin clipe cumplite după moartea lui Silviu Prigoană, mai ales că afaceristul a fost înmormântat în secret, de către fiii lui, miercuri seară, și nu a primit nici măcar comunicatul pe care Honorius Prigoană l-a remis presei după înhumarea secretă a acestuia. Mai mult, nu și-
examen rezidentiat foto mediafax elvira gheorghita
Rezidențiat 2024. Calendarul examenului, reguli și mod de organizare
Examenul de Rezidențiat 2024 se va desfășura duminică, 17 noiembrie, începând cu ora 10:00. Proba durează 4 ore, iar candidații trebuie să răspundă la o grilă cu 200 de întrebări.
Cum să ne optimizăm viața și să îmbătrânim sănătos cu ajutorul tehnologiilor inovative mp4 thumbnail png
Cum să ne optimizăm viața și să îmbătrânim sănătos, detaliază dr Anca Mihalcea, Medic specialist Geriatrie-Gerontologie
La Adevărul Live vine Dr Anca Mihalcea, Medic specialist Geriatrie-Gerontologie vorbește despre utilizarea tehnologiilor inovative, în menținerea sănătății și optimizarea performanței în viața de zi cu zi.
influenceri
ANAF către influenceri: Puteți cere anularea unor obligații bugetare până pe 25 noiembrie
ANAF a transmis influencerilor și altor persoane care câștigă bani din urma postărilor pe internet că pot depune cererea de amnistie fiscală până pe data de 25 noiembrie.