Altă lume

22 mai 2020
Invizibilii jpeg

Sînt fan al televiziunilor mici. Alea care se află pe la capătul telecomenzii, despre care nu știu exact cum supraviețuiesc, unde poți găsi o lume paralelă în care te poți cufunda la nesfîrșit, uneori într-o stare vecină cu stupoarea, alteori pe marginea unei crize sănătoase de rîs, dar, de cele mai multe ori, cu o curiozitate autentică, din cele cît se poate de serioase.

Găsesc acolo, de pildă, vraci și vindecători, sau poate chiar medici care explică telespectatorului, pe macheta din plastic a unui picior omenesc pus pe masa din studio, teoria entorselor și leacurile pentru ea. Găsesc energeticieni și energeticiene, clarvăzători și clarvăzătoare – niște doamne rujate violent, cu cocuri spectaculoase învîrtite în moțul capului – care explică ceva cu chakre, unde magnetice și cristale spălate în apă ce-ți pot aduna în clarul lor toată suferința trupului și a sufletului. Găsești gazde de show-uri politice sau, mă rog, de actualitate, current affairs, să le zicem, care stau cu invitații ca-n sufrageria din Berceni și vorbesc așijderea: asiști la un dialog cu vărul și cumnatul la un păhărel de țuică. Treaba e că moderatorii ăștia dezinvolți știu cam tot ce se întîmplă în subteranele politicii, au conexiuni la cel mai înalt nivel, cunosc istorii vechi și noi despre ăștia care ne decid viitorul și ne pot explica extrem de logic de ce fac politicienii aia și ailaltă. Te uiți la ei și ai o serie de „aha moments”. Ai înțeles tot, vine de se leagă.

Spuneam că habar n-am cum se întrețin posturile astea, dar mi-ar părea rău să dispară. (Mi-a părut rău după OTV, care se dezvoltase în ceva la marginea unui absurd negru, a unei scrînteli aproape metafizice.) Imaginile sînt precare și pe alocuri tulburi, studiourile par improvizate din ce a avut cameramanul pe acasă, iar reclamele sînt, la rîndul lor, altă poveste. Căci posturile astea vin și cu reclame pe chipul și asemănarea lor. Rar ai spoturi gîndite (sau nu, asta e o discuție care mă depășește) și piciuite prin sălile de ședință hipsterești ale unor agenții mai mult sau mai puțin cunoscute. Ai, în schimb, reclamele antamate cu amicii, cu un văr care face, habar n-am, acoperișuri de tablă ondulată la Tecuci. Mi se par colosale, îmi plac la fel de mult ca televiziunile la care mă uit. Fonturile și conceptul au rămas cam aceleași pe care le găseai fix la începutul anilor ʼ90 prin toată televiziunea românească, unii poate mai țineți minte reclamele alea cu „V-am prins, vrăjitoarelor” și „Nu mă înnebuni, nea Nicu?” – expresii care intraseră în mentalul colectiv, implicit în conversația uzuală. Pe aici, prin zona asta a telecomenzii pe unde mă plimb eu, nu s-a schimbat mai nimic. Fonturile sînt elaborate, încîrligate, împodobite că așa e frumos să fie, ca în casă, iar aspectul aseptic și epurat, mica estetică gîndită greu a celorlalte nu spun nimic telespectatorului de aici. Story-urile sînt la fel de fruste, poți să vezi în reclamă un nene care dă cu piciorul într-o masă numai ca să-ți arate cît de solidă e. Ce poate fi mai clar?

Am văzut zilele trecute, la una dintre televiziunile astea, un soi de reportaj de travel prin (cum altfel?) România mea, fix la Botoșani. M-am uitat cap-coadă și mi-a plăcut maxim. Nu știu cum să zic, n-o spun cu snobismul unuia care se uită ironic la excentricități, nici cu aerul de superioritate al celui care pică dintr-un provincialism mai înalt într-unul mai mititel. Iubesc sincer televiziunile astea. În bucata asta avem o reporteriță care se chinuie să vorbească mai mult ca invitații. Îi place cumva să folosească mult cuvîntul „tihnă”. Are invitat un ghid local de milioane. Un domn cumsecade, în plinătatea anilor 60 și ceva, cu o cămașă cu mîneci scurte. Omul vorbește de patru titani ai culturii românești născuți pe plaiuri botoșenene. Reporterița intervievează apoi un Mecena local care a mutat pe bucăți o casă veche din Bucovina tot pe plaiurile botoșenene. Se evocă un sculptor local care apare în niște imagini lucrînd. Arată ca un tataie pe tripuială. Are o țigară în colțul gurii și lovește violent cu un ciocan de șnițele într-un bust al unui Eminescu învinețit. Sînt în culmea fericirii. Uitați-vă și voi, nu știți ce pierdeți.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, Radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Cum și ce se mai fură în România
Cum a fost cazul unui angajat din comerț, care vindea vinuri și care a fost condamnat nici mai mult, nici mai puțin decît la moarte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Franța și Estul
Însă frustrarea acumulată de estici începe să se vadă din ce în ce mai clar în politica internă a acestor state.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Frica lui Putin jpeg
De unde ne vine pericolul
Da, Biblia, cu poveștile ei incomode, a speriat pe mulți slabi de înger de-a lungul secolelor.
index jpeg 5 webp
Cleopatra și o doză din istoria berii
Spre deosebire de egipteni, care iubeau această băutură alcoolică, grecii și romanii nu prea o agreau, lor le plăcea vinul (poți să-i învinovățești?).
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Decivilizare și civilizare
Consolidăm aportul nostru la decivilizare și ne plîngem, apoi, că partea civilizată a societății nu se arată încîntată că este decivilizată.
image png
Ce înseamnă să fii viu?
„Dungile sînt ușor de explicat, dar ce ne facem cu partea de cal?”.
„Cu bule“ jpeg
Bobul, la modă
Bobul din domeniul coafurii feminine merită să intre în dicționare, alături de omonimele sale mai vechi și mai noi.
HCorches prel jpg
Banii, această chestiune măruntă
Dacă vrem sănătate și calitate, de aici trebuie să începem. De la bani, această chestiune măruntă.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Dacă Trump revine
Judecînd după comportamentul lui ca fost președinte, Trump nu s-a schimbat deloc.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Lifturi
Săptămîna trecută scriam despre incredibilul furnicar newyorkez.
O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.