„Alea sînt zburătoare, nu românce! Benzină şi foc!“

Publicat în Dilema Veche nr. 631 din 24-30 martie 2016
Obrăjorii rumeni ai moralei jpeg

Cadrul: Plaza Mayor din Madrid, vreme frumoasă, terase deschise, bere, un grup de suporteri olandezi ai echipei de fotbal PSV Eindhoven, niște femei care cerșesc, doi studenți la Facultatea de Jurnalism a UAM (Universitatea Autonomă de la Madrid) și a ziarului El País, localnici, turiști, lume.

Acțiunea: femeile care cerșesc se apropie de grupul suporterilor. Veseli, puși pe glume, cîțiva dintre olandezi intră în vorbă cu ele și le aruncă niște monede. Unul mai cu idei îi explică unei cerșetoare că îi dă un ban doar dacă stă în genunchi în fața lui. Femeia se conformează. Suporterul nu e pe deplin mulțumit, vrea un pic mai mult show pentru moneda cu pricina. Așa că cere și executarea unor flotări. Femeia pare că se distrează la fel de bine ca suporterul, așa că face, cum poate, cîteva flotări. Între timp, intră în joc și alți suporteri, aruncînd monede de 5 cenți în direcția celor șase femei care se îmbulzesc să adune bănuții de pe jos. La fiecare aruncare, urmată de cîte o îmbulzire a femeilor, suporterii strigă entuziast: „Olé!“ La un moment dat, olandezii aruncă și cîteva bucățele de pîine. Nu înainte ca unul dintre ei să se distreze copios, aprinzînd o bancnotă, lăsînd-o să ardă un pic, apoi fluturînd-o prin fața femeilor și oferindu-le-o, atunci cînd focul ajunge la degete. Între timp, cineva din mulțime are curaj și se îndreaptă spre grupul de suporteri, spunîndu-le că așa ceva nu se face. Observația e întîmpinată cu huiduieli profesioniste, pornite din piepturile exersate ale suporterilor. După huiduieli urmează un cîntecel cu mesaj cît se poate de clar, intonat în forță: „Nu treceți granița!“ Se cîntă un repertoriu divers, în care se amestecă mesajele împotriva imigranților și cîntecele de galerie ale fanilor PSV Eindhoven. Veselă nevoie mare, una dintre femeile care cerșeau începe și un dans din buric. Toată scena e filmată de doi studenți de la Facultatea de Jurnalism.

Consecințele: imediat după ce ziarul El País publică această poveste, Toon Gerbrands, directorul clubului de fotbal PSV Eindhoven, apare într-un mesaj filmat, condamnînd ferm comportamentul suporterilor și disociindu-se categoric de un asemenea tip de comportament. Directorul clubului promite că cei responsabili vor fi identificați, iar urmările vor fi foarte serioase, mergîndu-se pînă la cercetări ale Poliției și interzicerea accesului la meciuri. Într un mod cît se poate de explicit, Toon Gerbrands vorbește despre valorile care stau la baza existenței clubului de fotbal din Eindhoven și despre profunda lor nesocotire, lucru care nu va putea rămîne fără urmări. Povestea a ajuns și în discuțiile din Parlamentul Spaniei, unde prim-ministrul Rajoy a condamnat în cuvinte foarte dure comportamentul suporterilor, arătîndu-se „dezgustat și revoltat de acești barbari împotriva cărora trebuie acționat judiciar“, iar președintele comisiei de cultură a insistat asupra caracterului complet inacceptabil, rasist și xenofob, al acestor fapte. Procurorul general al Spaniei s-a autosesizat. Ministerele din Olanda dau comunicate peste comunicate în care condamnă ferm gesturile unora dintre suporterii olandezi, iar prim-ministrul Mark Rutte a avut o discuție pe acest subiect, la Bruxelles, cu omologul său spaniol.

Felul de a vedea lucrurile: toate marile publicații care relatează nefericita întîmplare de la Madrid nu asociază cele șase femei care cerșeau, în nici un fel, cu România. Nicăieri nu se menționează cetățenia lor. Ziarul El País folosește formula „femeile care păreau de origine romă“. The Guardian, care preia întocmai povestea din cunoscutul ziar spaniol, evită complet orice referință la originea acelor femei, numindu-le doar „cerșetoare“. Așa procedează majoritatea publicațiilor. Iar comentariile din subsolurile articolelor, părerile exprimate de cititorii acestor ziare nu depășesc cu mult tonul pe care îl impun relatările jurnaliștilor. În subsolul unui articol dintr-o publicație olandeză (NL Times) – unde se folosește sintagma „group of Romani beggars“ –, un cititor găsește de cuviință să accentueze că n-a fost vorba despre niște „femei din România, ci despre niște țigănci“ („not Romanian women, they are gypsy women!“). Zia­rul îi răspunde imediat: „«Romani» is often shortened to «Roma» and is not the same as Romania. «Gypsy» is often considered an offensive term (not always), ­which led to our word choice in this story“.

La noi: cu mici excepții, sintagma cea mai întîlnită în presa noastră este: „Patru femei din România s au umilit în faţa unor suporteri olandezi pentru a primi bani“. Digi 24 revine corect asupra poveștii, citînd El Mundo, de unde aflăm că, în cele din urmă, femeile au fost identificate ca fiind din România, au dat declarații în care spun că nu s-au simțit umilite și că ar fi bine dacă ar avea parte de astfel de „umiliri“ zilnic. La nivel oficial, în România e liniște pe subiectul ăsta. Zgomotul e în comentariile cititorilor români. Marea și cumplita explozie de ură, greu de descris în cuvinte, e în lumea comentariilor scrise de compatrioți. Iar citatul din titlu e unul dintre cele mai „blînde“. Abia aici ar începe adevărata poveste. De aici ar trebui să pornim discuția.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.