Albine puternice pentru un stat puternic

3 aprilie 2018
Albine puternice pentru un stat puternic jpeg

O singură dată s-a întîmplat să se descopere o prisacă în timpul unei săpături arheologice. Zecile de stupi găsiți în campaniile din 2004-2007, în Valea Iordanului, la Tel Rehov, sînt cei mai vechi din lume și singurii descoperiți vreodată în Orientul Apropiat înainte de vremea lui Alexandru Macedon. S-au mai găsit ici-colo, în Iberia pre-romană și în Grecia, vase din ceramică folosite ca stupi, de forme neobișnuite (o vreme li se dăduse în publicațiile anglo-saxone numele cilindrului în care îți lași umbrela cînd intri în magazin). Dar ele nu erau în poziția lor originală și nici în grup. E drept că alte asemenea vase apărute în săpătură cu siguranță n-au fost recunoscute ca stupi, mai ales că nu s-a gîndit nimeni să vadă dacă există vreun reziduu de ceară înăuntrul lor.

Prisaca a fost distrusă în jurul anului 900 î.Hr., adică puțin după datele întrucîtva convenționale ale domniei lui Solomon (arheologic, epoca fierului „IIA“). Ea a funcționat deci într-o vreme în care Tel Rehov era unul din cele mai mari orașe din Israel. Fără să fie menționat în Biblie, apare totuși în surse egiptene, inclusiv în lista orașelor cucerite de faraonul Shoshenq (Șișac în Vechiul Testament) cam în vremea în care arde și stupina noastră.

Într-un spațiu descris inițial ca un „subsol al clădirii H“ s-au găsit deci, pe trei șiruri paralele, fiecare cu cel puțin trei rînduri suprapuse, cîteva zeci de cilindri aproape identici de lut nears (amestecat cu paie și balegă), evident goi pe dinăuntru. Fiecare avea un mic orificiu de 3-4 cm la un capăt (pe unde intră și ies albinele – adică urdinișul) și un capac cu mîner în centru la partea cealaltă (pe unde intră și iese, ca să zic așa, apicultorul). Pentru cititorii mei prisăcari, curioși cu ce specificații tehnice lucrau omologii lor levantini, fiecare cilindru are cam 80 cm lungime, 44 cm în diametru, cu pereții groși de 4 cm. În doi dintre stupi mai erau încă faguri.

Mierea e pomenită de cincizeci și ceva de ori în Vechiul Testament. Pînă de curînd se credea că această miere era de fapt doar o chestie dulce produsă din curmale și smochine. De albinărit nu e vorba nicăieri, iar mierea e menționată explicit doar de două ori ca fiind „de albine“, de ambele dăți fiind vorba de albine sălbatice. După campaniile de la Tel Rehov, metafora biblică, frecventă, a țării „unde curge lapte și miere“ începe să sune altfel.

Asta nu înseamnă că know-how-ul stupilor de-acolo era local – foarte probabil, era egiptean. Stupi de felul ăsta sînt atestați într-adevăr în Egipt în perioade diferite, unii cu un mileniu și jumătate înainte de stupii biblici (de pildă, la Templul Soarelui al lui Niuserre din dinastia a cincea). În Egipt, albina era lucru mare. Mierea, pe lîngă faptul că era singurul îndulcitor, apărea în nenumărate rețete medicale și în tot atîtea ritualuri. Ceara se folosea pentru turnat bronzuri, pentru pictură, mumificare, producția de ambarcațiuni, înmănușarea lamelor de unelte și, esențial, aranjarea perucilor; din epoca ptolemeică, și pentru tăblițele pentru scris. Există patru imagini din arta Egiptului care ilustrează albinăritul în Orientul antic (singurele dovezi arheologice legate de asta, pînă la descoperirea de la Tel Rehov). Cilindri de aceleași dimensiuni pe post de stupi sînt comuni și azi în satele palestiniene (unii decorați cu reliefuri!), unde uneori se fac din ele adevărate ziduri, ca și în unele sate ale druzilor din Israel, și bineînțeles în Egiptul contemporan, unde o continuitate de 3500 de ani e un fleac.

E bizar că se țineau într-un spațiu urban dens construit aproximativ un milion de albine? Este nițel, dar nu prea mult. Analogii etnografice din Orient arată că merge și-așa. În plus, incomod sau nu, prisaca trebuia să fie în siguranță, nu undeva pe cîmp: conform reconstrucției, erau aici cel puțin 100 de stupi, și fiecare putea să producă 3-5 kg de miere pe an (și 0,5 kg de ceară), o avuție, ce mai.

Iar aici toate rapoartele publicate despre această extraordinară descoperire fac un pas foarte interesant, discursul fiind cam așa: organizarea unei activități atît de specializate, ca și capacitatea de a forța populația să tolereze atîtea albine în centrul orașului presupun o autoritate centrală foarte robustă, cu implicații pentru felul în care trebuie să înțelegem monarhia israelită. E multă frumusețe în saltul acesta logic de la polen la guvern, dar și, se-nțelege, primejdii.

La descoperirea de la Tel Rehov s-a adăugat foarte recent încă una, publicată anul trecut. Într-o mare casă aristocratică etruscă de lîngă Mantova (pe la 500 î.Hr. – adică epoca fierului italiană) s-au găsit niște faguri arși, aparent prinși într-un cadru din lemn de brad. (Notez aici, fără să caut vreo explicație, că în aceeași cameră-atelier s-au mai găsit și sute de rămurele de coral.) În sine, fagurii ăștia poate n-ar fi mare lucru, dar analiza polenului dinăuntru, combinată cu cunoștințele despre peisajul Lombardiei antice, dovedesc că acolo etruscii practicau un senzațional albinărit nomad. Știubeiele bătrînești pluteau cu barca ușurel, ca pe pluta lui Huckleberry Finn, iar albinele obțineau polenul din flori acvatice și din viile de pe malurile fluviului Pad, producînd o miere de viță-de-vie, pare-se, complet necunoscută azi. Cînd barca se afunda parcă prea mult în apă, unul din etrusci zicea, conform surselor antice: apăi, io gîndesc că, de-amu, îs plini ăști stupi. No hai cu ei și-om mere la Mantova…! 

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Chihlimbar, Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Nico, foto Facebook jpg
Preparatul culinar pe care Nico nu îl refuză: „Îmi place foarte mult”. Cântăreața adoră mâncărurile tradiționale
Nico (55 de ani) a dezvăluit recent care este preparatul său culinar preferat. Cântăreața adoră mâncărurile tradiționale, deși silueta ei impecabilă nu trădează această pasiune.
Dennis Man (Sportpictures) jpg
Dennis Man, spre următoarea destinație. Jucătorul e dorit de un gigant cu 48 de titluri în palmares
O altă echipă de top s-a înscris în cursa pentru semnătura internaționalului de 26 de ani.
Biologii sunt de părere că gărgărițele și cărăbușii sunt specii de insecte care trebuiesc protejate jpeg
Insectele pot auzi sunetele plantelor și le evită pe cele zgomotoase. Studiul care i-a uimit pe cercetători
Pentru prima dată, o echipă de cercetători din Israel a demonstrat că insectele pot auzi și interpreta semnalele acustice de ajutor ale plantelor.
Albena, Bulgaria, foto Shutterstock jpg
Cum a avut parte un român de o vacanță de coșmar în Bulgaria: „O bătaie de joc” Ce i s-a întâmplat?
Un turist român a povestit pe un grup de călătorii experiența neplăcută avută recent într-o stațiune populară din Bulgaria, unde spune că a fost victima unei adevărate înșelătorii. El susține că a plătit 2.000 de euro pentru facilități... inexistente.
drumul valea doftanei jpg
Pe unde va trece drumul care ocolește aglomerația conică de pe DN1. Lucrările încep pe 1 august
Cu o întârziere de un an, începe în sfârșit modernizarea unui tronson-cheie al DJ 102I, drumul de pe Valea Doftanei, care promite să devină o alternativă reală la aglomerația cronică de pe DN1.
schweinsteiger ana ivanovici picture alliance jpg
Infidelitatea, bat-o vina! S-a terminat oficial relația „celui mai tare cuplu din sport”
Fosta jucătoare de tenis și-a luat cei trei copii și s-a mutat la Mallorca.
image png
Comercianții care nu înlocuiesc produsele cu defecte după cumpărare, amendați cu până la 25.000 de lei
Comercianții care nu înlocuiesc bunurile vândute, în cazul în care neconformitatea acestora este constatată la scurt timp după livrare, vor fi amendați cu sume cuprinse între 5.000 lei și 25.000 lei.
retea entitati globale 2025 png
Bilanț NewsVibe după prima jumătate a anului. Vestul rămâne reperul central, iar România depășește șocul anulării alegerilor
În prima jumătate a lui 2025, peisajul mediatic românesc a fost un test de stres pentru încrederea publică în actorii geopolitici, iar datele NewsVibe arată că societatea a trecut hopul anulării alegerilor fără fisuri adânci.
image png
Semnul că Grecia nu mai este un paradis sigur pentru cei asociați cu Rusia și Vladimir Putin
Recenta arestare a oligarhului moldovean Vladimir Plahotnik la Atena nu este un accident. Ea este interpretată ca încă un semnal - și chiar mai răsunător - că Grecia nu mai este un paradis sigur pentru persoanele asociate cu sfera de influență a lui Vladimir Putin.