Ăla nu mai are voce…

Publicat în Dilema Veche nr. 832 din 30 ianuarie - 5 februarie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Păi, nu mai are. Pentru că tocmai a trecut de o anumită vîrstă. E normal să nu-i mai funcționeze toate calitățile ca acum patruzeci de ani. Dar el se încăpățînează să cînte. Iar noi să mergem la concerte și să-l ascultăm. El nu se dă dus. Noi nu-l lăsăm să plece. El mai face un turneu și cîștigă niște bani. Noi îi dăm cu bucurie banii ăștia, cumpărînd bilete. El apare pe scenă. Noi îl aplaudăm. El cîntă jalnic. Pentru că nu mai poate. Nici nu-i mai trece prin cap să se aventureze spre anumite piese care făceau ravagii acum o jumătate de secol. Le cîntă pe-alea pe care încă mai crede că le poate duce. Noi vedem și auzim toate astea. Pe unii îi încearcă o tristețe adîncă și, poate, un soi de compasiune. Cîțiva încearcă să facă abstracție de situația jenantă. Alții rînjesc cinic. Unii îl miștocăresc crunt. Mulți îl disprețuiesc pe „terminat“ și-l îneacă în cuvinte grele. Trăim, inconștient, senzația că noi sîntem mai buni, că am rămas mai tineri, mai în formă. Ne vărsăm pe bietul „distrus“ toată frica abisală de îmbătrînire. El mai face un ban, expunîndu-se, de multe ori cu bună știință, acestor zoaie. Noi plătim, ca să putem arunca în el cu zoaiele astea. Ca să ne simțim mai tineri, mai buni, mai morali.

Pe vremuri, ne plăcea să ne zicem „rockeri“. De fapt, „rockeri adevărați“. E un substantiv care, la noi, cere disperat și-un adjectiv pe lîngă el. Și acum ne considerăm așa. Rockeri adevărați. Dar începe să fie din ce în ce mai înspăimîntător. Pe măsură ce te tot duci pe la concerte, observi că totul se transformă într-o adunare de bătrîni. Și ăia de pe scenă, și ăia din public. În anumite cazuri, cele mai fericite, ăia de pe scenă se țin binișor. Însă, de cele mai multe ori, imaginea alunecă repede în tristețe. Niște oameni în vîrstă se chinuie să facă ce făceau cu o jumătate de secol în urmă. Pe unii dintre ei se vede crunt că le scîrțîie toate balamalele. Totuși, cînd „ăia“ se țin bine, fredonăm, urlăm, simțim că vibrăm de entuziasm. Pentru public e convenabil în ambele situații. Dacă „ăia“ de pe scenă sînt niște „distruși“, ne simțim bine pentru că trăim cu iluzia că noi sîntem mai în formă decît ei. Iar dacă „ăia“ sînt încă în formă, asta ne-ajută și pe noi să credem că sîntem o generație fără asemănare, că am fost și sîntem cu mult mai buni decît „ăștia de-acum“. De fapt, între noi și „terminații“ de pe scenă e un comerț perfid. Și sublim în același timp. Un negoț cu matrioște în care se găsesc tristețe și frică, ambalate în multe straturi îmbibate cu nostalgie și bucurie zgomotoasă.

La începutul istoric al acestor muzici, unele dintre ele erau create pentru a le fi aruncate în față bătrînilor retrograzi, care nu se puteau desprinde de „porcăriile penibile“ ale generației lor. Acum, după o jumătate de secol, niște bătrîni care încearcă să pară mai tineri decît sînt le cîntă altor bătrîni despre unii care sînt deja oale și ulcele. Și totul se petrece pe fundalul unei lumi occidentale – idealul cultural al „generației noastre“ –, o lume care îmbătrînește accelerat, sub asediul unor valuri de tineri veniți de pe alte continente. Li s-a-ntîmplat și altora, în alte forme și în alte timpuri. Dar e profund fascinant să auzi replica fundamentală a acestor feluri de adunare umană. „Ăla nu mai are voce… nici cît mine.“ E un amestec atît de bogat și de însiropat cu tot ce e mai viu în noi. Găsești aici de toate. Răutate, sadism, compasiune, nostalgie, frică, aroganță, cinism, disperare, revoltă, resemnare. Și încă multe altele. Cînd spui că „Ăla nu mai are voce…“, îți spui ție că încă mai ai suficientă viață. Că ți-ai traversat cu bine epoca, pe care-o duci mai departe, oferind-o ca model unic de valoare „adevărată“. Pentru că doar ce-ai trăit tu e „autentic și de valoare“.

Cum altfel ?! Doar ești „rocker adevărat“. Ai prins vremea traficului cu muzică, ai învîrtit cu creionul de ți-a venit rău, derulînd sau descîlcind banda din casetele audio, ai făcut foamea ca s-aduni bani să-ți cumperi un vinil, ai alergat înnebunit după difuzoare, doze, cabluri, ești un… „adevărat“. Ai trăit pe proprie piele forma asta de romantism analogic. Și ai deja o privire de ansamblu asupra începutului de eră digitală. E fascinant să trăiești între timpuri. Cu condiția să te uiți în jur. Altminteri, o să tragi de epoca din care vii, încercînd s-o prelungești, înlocuind-o pe cea nouă. Minimalizînd și ridiculizînd timpul pe care-l trăiești acum, fără să faci nici un efort de a-l privi în ochi. Așa cum nu-ți poți înțelege și privi în ochi propriii copii. Îți duci cu tine istoria, fiind convins că e singura valabilă. Singura autentică. „Tot ce era de făcut s-a făcut, ăștia de-acum trăiesc într-o simulare. Într-o iluzie.“ Lipsiți de educația „adevărată“. Iar asta o spunem noi. Cei care strigam cît ne țineau plămînii: „Hey, teachers, leave us kids alone!“. Evident, înțelegînd asta la propriu, dincolo de orice metaforă.

„Ăla nu mai are voce…“ e o întîlnire tulburătoare între o răutate și o formă de candoare. Reacția aspră vine dintr-un mecanism de apărare, o protecție în fața fricii ascunse, în fața propriei îmbătrîniri. Candoarea, la fel de nespusă ca frica, e rezultatul întîlnirii cu noi înșine, cu imaginea celor care eram, cu ani buni în urmă. Sîntem la fel de ridicoli ca aceia pe care-i arătam cu degetul, denunțîndu-le limitările, prin versurile pieselor pe care le fredonam. Și tragem la fel de tare de timpul nostru, așa cum o făceau și bătrînii pe care-i condamnam atunci. Iar comerțul ăsta perfid continuă. Unii nu se dau duși de pe scenă, iar noi plătim bilet să-i ironizăm. La concerte, sînt niște „terminați“. Cînd le ascultăm discurile, acasă, sînt niște „supremi“. Iar la mijloc sîntem noi. Pentru că, întotdeauna, doar despre noi e vorba. Ei sînt secundari. De-aia plătim să-i vedem.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

bacalaureat jpg
De luni, încep înscrierile la Bacalaureat: documentele necesare și calendarul examenului
Pentru elevii care termină liceul în 2025, înscrierile pentru probele de competențe sunt programate între 16 și 20 decembrie 2024. În această etapă, elevii din clasele a XII-a și a XIII-a trebuie să depună dosarele
Masina politie autospeciala Politia Romana FOTO Shutterstock
Un minor de 15 ani a condus mașina furată a părinților. Finalul grav al aventurii inconștiente
Un băiat de 15 ani din judeţul Galaţi a luat maşina părinţilor, fără ştirea acestora, în noaptea de sâmbătă spre duminică, şi a plecat la plimbare.
banner mircea diaconu lumanare png
Cum a apucat regretatul Mircea Diaconu pe calea actoriei? Povestea neștiută de mulți
Regretatul actor Mircea Diaconu are o poveste de viață remarcabilă. A activat atât în lumea filmului, cât și pe scena politică, iar în urmă cu ceva timp povestea cum a ajuns să devină unul dintre cei mai mari actori ai țării noastre.
Ioan Varga, întâlnire cu Papa Francisc. Foto Fanatik
mircea diaconu jpg
Ce religie avea, de fapt, Mircea Diaconu? Marele actor a murit răpus de cancerul la colon
Regretatul actor și om politic s-a stins din viață joi, 14 decembrie, din cauza unei lupte dure pe care a dus-o cu cancerul de colon. Mircea Diaconu a fost unul dintre cei mai remarcabili actori ai țării noastre, a cărui moarte o deplâng acum mulți. Înainte de a trece în neființă, acesta a vorbit de
vant puternic Inquam Photos jpg
Vremea duminică, 15 decembrie. A fost emis un Cod galben de ceață și vânt puternic
Duminică, 15 decembrie, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări de Cod galben pentru vânt puternic și ceață, valabile în mai multe județe din țară. Condițiile meteo vor afecta în special zonele de munte și câteva regiuni din vestul și centrul țării.
Mark Rutte   Volodimir Zelenski Foto NATO jpg
Zelenski va discuta cu liderii europeni și șeful NATO despre trimiterea unor trupe de menținere a păcii în Ucraina - SURSE
Liderii europeni plănuiesc să se întâlnească miercuri seara la Bruxelles cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, pentru a discuta planurile de pace și posibila desfășurare a forțelor de menținere a păcii în Ucraina.
bucuresti storia jpg
Unde să locuiești în siguranță în București: top cartiere sigure și zonele unde se recomandă prudență
În București, percepția asupra siguranței variază considerabil de la un cartier la altul. Potrivit analizei realizate de Storia.com, folosind indexul T.R.A.I. (Transparent, Relevant, Actual, Informativ), locuitorii Capitalei pot identifica
adriana bahmuteanu
„Frații mai mari, frații vitregi, ne-au jefuit”. Adriana Bahmuțeanu, un nou atac la adresa lui Honorius Prigoană
Adriana Bahmuțeanu, fosta soție a lui Silviu Prigoană, a declanșat procedurile pentru succesiune. Aceasta este indignată de faptul că Honorius Prigoană, fiul fostului său soț, nu îi permite să își vadă copiii.