Afecţiunea

Publicat în Dilema Veche nr. 501 din 19-25 septembrie 2013
Comunismul se aplică din nou jpeg

Madam Florea de la 3 îşi scoate cîinele de companie la plimbare de cîteva ori pe zi. De fapt, şi stăpîna, şi căţelul stau mai mult pe-afară decît prin casă. Măcar la una dintre ieşirile zilnice, bătrînica are cu ea şi ceva resturi de mîncare pentru „fraţii“ vagabonzi ai răsfăţatului ei Bubico. Dacă te nimereşti prin apropierea lor cînd vine păpica, ai mare noroc dacă doar te latră, fără să încerce să te şi muşte. Vizavi de madam Florea stă o altă cucoană care iese la plimbare cu cîte patru-cinci cîini odată. Nu e limpede cîţi o avea prin casă. Corciturile o împresoară cu lesele lor lungi, în timp ce ea le vorbeşte în permanenţă, certîndu-i ca pe nişte copii. Cînd se intersectează cu cei liberi, iese o hărmălaie de nedescris. Vagabonzii se bucură să-i vadă pe semenii lor adoptaţi şi latră, dînd din coadă. Pentru trecători e, iarăşi, un moment dificil. Cîinii se simt bine între ei şi îşi dezvelesc colţii spre oricine face parte din altă specie (evident, cu excepţia binefăcătoarei lor). Liniştita stradă dintre blocuri devine scena unui adevărat spectacol. 

Dincolo de spectacol, însă, acum vreo trei ani, cîinii ăştia vagabonzi au încolţit un băiat de 10 ani care se juca în parcul cu leagăne din spatele blocului. Dacă ar fi fost mai mic, poate că ar fi păţit-o, la fel ca nefericitul băieţel din Parcul Tei. Aşa, s-a apărat cum a putut şi a scăpat doar cu un picior sfîrtecat. Era un copil crescut de un bunic, cu mama plecată la muncă în Italia şi cu un tată despre care nu se mai ştie nimic. A fost dus la spital de părinţii altor copii din parc. De fapt, a fost plimbat de la un spital la altul, pînă cînd s-a găsit un medic care să-l opereze. O vreme, copilul n-a putut să meargă.  

În urma incidentului, părinţii au început să dea telefoane. Cei de la Primăria de sector le-au răspuns că n-au atribuţii, iar cei de la Primăria Capitalei au explicat ambiguu ceva despre legislaţia proastă. Părinţii au făcut o listă de semnături. În cele din urmă, toată treaba a rămas moartă. Haita de cîini se înmulţeşte nestingherită. Asemenea cazuri sînt nenumărate în Bucureşti şi nu numai. Există oraşe în care raportul dintre oameni şi cîinii fără stăpîn e chiar mai mic. Din datele apărute în presă, Bucureştiul ar avea 1 cîine vagabond la aproximativ 30 de locuitori, în vreme ce Slobozia are 1 maidanez la 9 locuitori, iar la Giurgiu există 1 cîine la 12 locuitori. Vechea vorbă „auzi cum latră cîinii în Giurgiu“, de unde o veni ea, are o acoperire în realitatea de astăzi.  

Se spune că problema cîinilor fără stăpîn ar fi apărut pe vremea demolărilor masive din anii ’80, ordonate de Ceauşescu, cînd cîinii din curţile caselor demolate au rămas liberi. Poate că în acea perioadă problema s-a intensificat, dar, potrivit informaţiilor date la iveală de mai multe ori în această revistă, fenomenul cîinilor vagabonzi din Bucureşti era îngrijorător încă din secolul al XIX-lea, chiar şi la 1808. Şi totdeauna au existat indivizi care s-au opus hingherilor. Cred însă că, în ce priveşte atitudinea oamenilor, lucrurile stau, în prezent, puţin diferit.  

Am observat cum, de-a lungul timpului, la o categorie anume de indivizi apar un fel de mode. Aşa cum, într-o vreme, mulţi se credeau Napoleon, într-o altă vreme, unii se plîngeau că sînt gazaţi, iar apoi au apărut cei care se credeau urmăriţi de Securitate, astăzi predomină afecţiunea faţă de cîinii vagabonzi. Aşa se explică fenomene de tipul celui în care Asociaţia „Cuţu-Cuţu“ a declarat, acum cîtva timp: „Cîinii nu sînt evrei ca să fie duşi la Aushwitz“ (sic!). Un amic naturalist îmi atrăgea atenţia că pomenita afecţiune face să dispară pînă şi fireasca solidaritate intraspecie.

În jurul afecţiunii s-au acumulat interese şi chiar sprijin politic. Deja, se zice că 29 de parlamentari au contestat la Curtea Constituţională recenta lege adoptată pentru eutanasierea maidanezilor (şi asta după ce doar 23 votaseră contra în Parlament). Probabil că şi dacă legea s-ar valida, în cele din urmă, vom asista la un soi de rezistenţă. Adică, unele apartamente se vor umple cu zeci de cîini, pădurile şi cîmpiile din jurul marilor oraşe vor fi invadate de „refugiaţi“, hingherii se vor lovi de problema inviolabilităţii terenurilor private ş.a.m.d. Chiar iubitorii maidanezilor susţin că nu bietele animale sînt de vină pentru toată aberaţia asta, ci oamenii. Păi, chiar oamenii sînt de vină… şi atunci, se pare că nu de hingheri avem nevoie, în primul rînd, ci de psihiatri.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Jobul plătit cu 500 de lei pe zi, dar refuzat de mulți în România. „În Italia se dau doar 40 de euro pentru asta”
România e printre țările cu cele mai mici salarii din UE, însă există și slujbe bine plătite, la care însă nimeni nu se înghesuie. Spre exemplu, există oameni dispuși să-și plătească angajatul cu 500 de lei pe zi, însă nu au întotdeauna pe cine.
image
Cum a ajuns un bărbat să fie sechestrat timp de 7 zile într-un club de masaj erotic din Centrul Vechi al Capitalei
O inedită metodă de înșelăciune a fost pusă în practică în Centrul Vechi al Capitalei, iar victimă a căzut un bărbat. Individul tras pe sfoară a fost privat de libertate timp de șapte zile și ținut într-un club de masaj erotic din Centrul Vechi.
image
Românii din diaspora îi acuză pe cei din țară că au votat greșit: „Pe câți bănuți v-ați vândut?” VIDEO
O româncă stabilită în Germania și-a exprimat frustrarea și indignarea față de rezultatele alegerilor din 9 iunie, într-un videoclip postat pe TikTok, devenind rapid viral pe rețelele sociale. Femeia critică dur alegerea concetățenilor săi.

HIstoria.ro

image
Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, anchetat şi împuşcat în URSS
La începutul lui octombrie 1937, Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, e chemat la Moscova pentru a răspunde unei anchete a Kominternului.
image
Hanurile de altădată, precursoarele caselor de schimb
Zarafii s-au orientat spre construcțiile ce ofereau cele mai sigure condiții, dar și accesibilitate, adică hanurile, precursoarele hotelurilor, în curțile cărora își puteau desfășura activitatea.
image
De ce au ajuns sovieticii primii la Berlin?
Pe 16 decembrie 1944, în condiții meteo nefavorabile, Wehrmachtul a declanșat o masivă contraofensivă împotriva trupelor americane dispuse în zona Ardenilor din Franța, Belgia și Luxemburg.