Adieu pe româneşte

Publicat în Dilema Veche nr. 1 din 15 Ian 2004
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Mi-a trecut prin ţeastă - aceeaşi ţeastă prin care trec unde electromagnetice cu pasageri misterioşi şi stupidităţi înmărmuritor de profunde - că practica scrisului săptămînal este în detrimentul acelei stupidităţi mai detailate căreia mi-am dedicat viaţa de cînd ştiam mai multe, la Ursuline Elementară. Curgînd săptămînal pe pagină, am devenit un semafor mulţumit să-şi ridice şi să-şi coboare braţul ca să lase trenurile în trecere. Tot omul are cincizeci de idei pe zi, dar numai cronicarul are hutzpah să le aştearnă pe hîrtie. În Ziua Judecăţii, scriitorii zgîrciţi aşteaptă verdictul într-un salon micuţ, aşezaţi în fotolii moi cu robinet de şampanie, dar cronicarii, săracii, stau în picioare la coadă într-un hambar imens care miroase ca dracul. Adevărul este că-n ierarhia mîzgălitului cu cerneală zgîrciţii de vorbe ocupă topul aerisit, pe cînd prolificii parolişti stau ghemuiţi pe dedesubt. Cititorul meu deja vede că pînă şi-n această notă de adieu cronicarul cade în viciul obişnuit. Dar o notă de adieu este o notă scrisă cititorului român pe româneşte de cronicarul vostru american care, pînă în acest moment, vorbea superb în limba română tradus de Ioana Avădani. Îmbrăcat în veşmintele Ioanei, m-am plimbat pe bulevardul Dilemei fără ruşine. Acu's cam gol-goluţ, dar trebe s-o spun pe limba maternă că m-aş simţi cam prost să plec de la voi mascat. Numai un bădăran şi-ar părăsi iubita la telefon. Şi iubiţi de mine aţi fost, cititorii mei, iertaţi-mi opiniile şi certitudinile insuficient de dilematice. Vă asigur că-s un dilematic născut şi că o să rămîn dilematic pînă mă convinge Newton c-a avut dreptate. Ca scriitor american, am avut norocul să fiu născut în România, ceea ce mi-a dat oportunităţi vaste să dilematizez ţara mea adoptivă şi optimistă. Am amestecat confuzie onestă, poezie intraductibilă (în orice limbă) şi paradoxuri salubre în optimismul autohton şi cred că prin această activitate mi-am făcut datoria patriotică faţă de România. Ce-am făcut la voi nu prea ştiu, dar mi-am reînnoit energiile redescoperind limba română (copyright Ioana Avădani, dar nu numai) şi m-am întinerit prin imersiune în dilemele româneşti. O să ne regăsim, fără îndoială, în texte mai lungi şi mai deşănţate. Good bye for now, and a Happy New Year (frază delicat dilematică). N. red.: Îi mulţumim lui Andrei Codrescu pentru "scrisorile din New Orleans", care au rimat, transatlantic, cu dilemele noastre săptămînale. Cititorii îl vor regăsi în curînd în paginile revistei cu eseuri ceva mai lungi şi, cum el însuşi spune, "mai deşănţate".

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.