Adevăratul rost al lucrurilor

Publicat în Dilema Veche nr. 399 din 6 - 12 octombrie 2011
Adevăratul rost al lucrurilor jpeg

Regimurile comuniste au pus la punct nişte sisteme prin care au schimbat natura şi logica multor instituţii şi relaţii. La noi, moştenirea asta, bine combinată cu regăsita gîndire bizantină întortocheată, guvernează în prezent nu doar instituţii ale statului, ci şi afaceri private şi chiar gîndirea oamenilor. Iar în foarte multe cazuri, ceea ce ne-au învăţat părinţii sau profesorii noştri e complet pe dos faţă de realitate şi ne creează handicapuri în viaţa de zi cu zi. Cred, aşadar, că ar fi util de precizat cum merg cu adevărat unele lucruri în ţara asta, aşa, ca pentru copii. 

Legat de o problemă mai recentă, aş aminti că instalarea gazonului pe un stadion de fotbal nu are nici o legătură cu jocul de fotbal, iarba nu se pune pentru ca pe teren să se joace fotbal, aşa cum multă lume crede în mod greşit. Scopurile acestei operaţiuni sînt cu mult mai complicate. În acelaşi registru, ar fi de spus şi că echipele de fotbal sau din orice alt sport de la noi nu au fost inventate pentru a cîştiga meciuri şi competiţii, ci bani şi notorietate pentru patroni. 

Tot aşa, menirea unei universităţi private nu e nicidecum pregătirea unor specialişti, ci aceea de a obţine bani din acordarea de diplome, cu un benefic efect secundar în ce priveşte scurtarea dificilului proces de învăţămînt superior, de pe urma căruia s-a dovedit că nimeni nu are vreun avantaj. 

Trecînd la instituţii de bază într-un stat, pare că rolul principal al Justiţiei este să amîne cauzele cetăţenilor, fie ele cît de neînsemnate, şi să-i deosebească pe infractorii bogaţi de cei săraci. De asemenea, poliţia a fost creată pentru intimidarea cetăţenilor şi calmarea cu vorbe a păgubaşilor periculoşi. 

Scopul informatizării unui sistem de colectare a taxelor este de a crea mai multă birocraţie, prin înmulţirea numărului de taxe şi de documente notariale. 

Rolul fundamental al unei administraţii centrale sau locale e acela de a crea locuri de muncă pentru funcţionari, tot aşa cum rolul unui funcţionar (fie el cît de mic) e acela de a-şi dovedi superioritatea şi puterea de a se comporta cum doreşte în faţa cetăţenilor. 

Un concurs de angajare se organizează întotdeauna pentru ca o instituţie sau o firmă să poată angaja rudele şi cunoştinţele celor din conducere, fără ca oamenii competenţi să aibă ce obiecta. De asemenea, rolul unei şedinţe e acela de a le arăta angajaţilor cum ştiu să vorbească şefii. 

Spitalul este conceput pentru a consuma banii oamenilor bolnavi pe care-i ţine internaţi în mizerie. Rolul multor medici şi asistente se dovedeşte a fi acela de a-i face pe bolnavi să realizeze ce bine e să fii sănătos. La fel, tot mai mulţi preoţi par a-şi descoperi adevărata menire, aceea de a-i speria pe enoriaşi cu chinurile iadului, de a-i face să se simtă mereu vinovaţi şi de a le colecta banii. 

Rostul pentru care au fost inventate ziarele (se ştie de pe vremea lui Pamfil Şeicaru) este acela de a face bani din informaţiile şi eventualele comentarii pe care nu le publică. 

Serviciile de urbanism au fost create pentru maximizarea veseliei urbane. Construirea unui pasaj sau a unui pod e de obicei destinată nu atît unei mai bune circulaţii, ci cîştigării mai multor voturi. 

Inaugurarea unei lucrări publice e concepută ca un cadru unde politicienii care au aprobat lucrarea să poată fi lăudaţi chiar înainte ca aceasta să fi fost terminată. 

În general, scopul precizării unui termen final pentru orice e acela de a stabili un moment care să poată fi depăşit. Pornind de la acest principiu, Mersul Trenurilor a fost conceput pentru a le crea călătorilor plăcuta iluzie că ar putea ajunge la destinaţie mai repede decît în realitate. 

Asfaltul a fost inventat ca material care face gropi, în scopul unei munci de astupare şi a unor profituri permanente ale firmelor din domeniu. 

Bordurile nu au fost concepute aşa cum pare, pentru a delimita trotuarul de partea carosabilă a unei străzi, ci pentru a fi cît mai des înlocuite în folosul Primăriei. 

Tot aşa, construcţia şoselelor şi autostrăzilor e absolut necesară profitului cîştigătorilor unei licitaţii. La rîndul ei, licitaţia e o metodă prin care se atribuie ceva unei firme sau persoane dinainte ştiute. 

Menirea unui lider sindical este aceea de a disipa, în manifestaţii de protest, energiile angajaţilor nemulţumiţi şi apoi de a ajunge ministru. Motivul pentru care au fost inventate Internetul şi comunicaţiile prin cablu este acela de a întinde cabluri peste tot. 

Apa caldă a fost inventată pentru a putea fi oprită, iar ţevile nu au fost create pentru a separa apa de pămînt, ci dimpotrivă. 

Casele se construiesc cît mai mari, nu pentru ca oamenii să poată locui cît mai bine, ci pentru a-şi putea investi cît mai mulţi banii în pereţi nefolositori.

 Becul electric se fabrică nu pentru a lumina, ci dimpotrivă, în scopul economisirii curentului electric. 

Meserii ca acelea de instalator, zugrav, zidar, tîmplar, mecanic sau electrician au fost create pentru a demonstra clienţilor că ceea ce vor ei nu se poate. 

Lista poate continua.

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Finala America Express, 19 martie 2023: Victorie la limită în ultimul joc de amuletă din acest sezon
În ediția 39 din 19 martie 2023, două echipe au luptat cot la cot pentru a obține un avantaj extrem de important în următoarea cursă. Una dintre echipe a încălcat o regulă importantă, iar gazda show-ului a oprit jocul.
image
Avertismentul unui economist român: „Criza este aici, nu o așteptați să vină“. Falimentele din SUA, semnalul de alarmă
Temerile cu privire la o nouă criză financiară la nivel mondial au erupt când trei bănci importante din SUA au dat faliment, iar unda de șoc se simte și în Europa. Profesorul de economie Radu Nechita a vorbit cu „Adevărul” despre riscul unei crize economice de amploarea celei din 2007.
image
Soprana Felicia Filip, despre marele regret din viața sa: „Am crescut copii ca și când ar fi fost ai mei“
Soprana Felicia Filip este căsătorită de 32 de ani cu regizorul de operă Cristian Mihăilescu, formând unul dintre cele mai longevive cupluri din muzica românească.

HIstoria.ro

image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.
image
Ce consideră o publicație de la Budapesta ca „simbol fascist la Timişoara, capitala culturală europeană”
Recent o publicație din Ungaria a iesit la rampă cu o serie de acuzații de promovare a unor simboluri fasciste, chiar în anul în care orașul este capitală culturală europeană. Dincolo de faptul că articolul denotă multă dezinfomare, o parte chiar intenționată, o doză de invidie și una de ipocrizie.