Adevăratul rost al lucrurilor

Publicat în Dilema Veche nr. 399 din 6 - 12 octombrie 2011
Adevăratul rost al lucrurilor jpeg

Regimurile comuniste au pus la punct nişte sisteme prin care au schimbat natura şi logica multor instituţii şi relaţii. La noi, moştenirea asta, bine combinată cu regăsita gîndire bizantină întortocheată, guvernează în prezent nu doar instituţii ale statului, ci şi afaceri private şi chiar gîndirea oamenilor. Iar în foarte multe cazuri, ceea ce ne-au învăţat părinţii sau profesorii noştri e complet pe dos faţă de realitate şi ne creează handicapuri în viaţa de zi cu zi. Cred, aşadar, că ar fi util de precizat cum merg cu adevărat unele lucruri în ţara asta, aşa, ca pentru copii. 

Legat de o problemă mai recentă, aş aminti că instalarea gazonului pe un stadion de fotbal nu are nici o legătură cu jocul de fotbal, iarba nu se pune pentru ca pe teren să se joace fotbal, aşa cum multă lume crede în mod greşit. Scopurile acestei operaţiuni sînt cu mult mai complicate. În acelaşi registru, ar fi de spus şi că echipele de fotbal sau din orice alt sport de la noi nu au fost inventate pentru a cîştiga meciuri şi competiţii, ci bani şi notorietate pentru patroni. 

Tot aşa, menirea unei universităţi private nu e nicidecum pregătirea unor specialişti, ci aceea de a obţine bani din acordarea de diplome, cu un benefic efect secundar în ce priveşte scurtarea dificilului proces de învăţămînt superior, de pe urma căruia s-a dovedit că nimeni nu are vreun avantaj. 

Trecînd la instituţii de bază într-un stat, pare că rolul principal al Justiţiei este să amîne cauzele cetăţenilor, fie ele cît de neînsemnate, şi să-i deosebească pe infractorii bogaţi de cei săraci. De asemenea, poliţia a fost creată pentru intimidarea cetăţenilor şi calmarea cu vorbe a păgubaşilor periculoşi. 

Scopul informatizării unui sistem de colectare a taxelor este de a crea mai multă birocraţie, prin înmulţirea numărului de taxe şi de documente notariale. 

Rolul fundamental al unei administraţii centrale sau locale e acela de a crea locuri de muncă pentru funcţionari, tot aşa cum rolul unui funcţionar (fie el cît de mic) e acela de a-şi dovedi superioritatea şi puterea de a se comporta cum doreşte în faţa cetăţenilor. 

Un concurs de angajare se organizează întotdeauna pentru ca o instituţie sau o firmă să poată angaja rudele şi cunoştinţele celor din conducere, fără ca oamenii competenţi să aibă ce obiecta. De asemenea, rolul unei şedinţe e acela de a le arăta angajaţilor cum ştiu să vorbească şefii. 

Spitalul este conceput pentru a consuma banii oamenilor bolnavi pe care-i ţine internaţi în mizerie. Rolul multor medici şi asistente se dovedeşte a fi acela de a-i face pe bolnavi să realizeze ce bine e să fii sănătos. La fel, tot mai mulţi preoţi par a-şi descoperi adevărata menire, aceea de a-i speria pe enoriaşi cu chinurile iadului, de a-i face să se simtă mereu vinovaţi şi de a le colecta banii. 

Rostul pentru care au fost inventate ziarele (se ştie de pe vremea lui Pamfil Şeicaru) este acela de a face bani din informaţiile şi eventualele comentarii pe care nu le publică. 

Serviciile de urbanism au fost create pentru maximizarea veseliei urbane. Construirea unui pasaj sau a unui pod e de obicei destinată nu atît unei mai bune circulaţii, ci cîştigării mai multor voturi. 

Inaugurarea unei lucrări publice e concepută ca un cadru unde politicienii care au aprobat lucrarea să poată fi lăudaţi chiar înainte ca aceasta să fi fost terminată. 

În general, scopul precizării unui termen final pentru orice e acela de a stabili un moment care să poată fi depăşit. Pornind de la acest principiu, Mersul Trenurilor a fost conceput pentru a le crea călătorilor plăcuta iluzie că ar putea ajunge la destinaţie mai repede decît în realitate. 

Asfaltul a fost inventat ca material care face gropi, în scopul unei munci de astupare şi a unor profituri permanente ale firmelor din domeniu. 

Bordurile nu au fost concepute aşa cum pare, pentru a delimita trotuarul de partea carosabilă a unei străzi, ci pentru a fi cît mai des înlocuite în folosul Primăriei. 

Tot aşa, construcţia şoselelor şi autostrăzilor e absolut necesară profitului cîştigătorilor unei licitaţii. La rîndul ei, licitaţia e o metodă prin care se atribuie ceva unei firme sau persoane dinainte ştiute. 

Menirea unui lider sindical este aceea de a disipa, în manifestaţii de protest, energiile angajaţilor nemulţumiţi şi apoi de a ajunge ministru. Motivul pentru care au fost inventate Internetul şi comunicaţiile prin cablu este acela de a întinde cabluri peste tot. 

Apa caldă a fost inventată pentru a putea fi oprită, iar ţevile nu au fost create pentru a separa apa de pămînt, ci dimpotrivă. 

Casele se construiesc cît mai mari, nu pentru ca oamenii să poată locui cît mai bine, ci pentru a-şi putea investi cît mai mulţi banii în pereţi nefolositori.

 Becul electric se fabrică nu pentru a lumina, ci dimpotrivă, în scopul economisirii curentului electric. 

Meserii ca acelea de instalator, zugrav, zidar, tîmplar, mecanic sau electrician au fost create pentru a demonstra clienţilor că ceea ce vor ei nu se poate. 

Lista poate continua.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Stațiunea din România care a apărut pe Netflix și care i-a înnebunit pe străini ca un magnet. Locul e spectaculos, însă puțini au auzit de el
România este o destinație plină de locuri spectaculoase, adesea uitate sau neexplorate de propriile sale populații, dar care reușesc să fascineze turiști din întreaga lume. Printre acestea se află și stațiunea Colibița
melodie aur captura video png
„Vine George și ne dă-napoi tot ce-au furat”. O nouă melodie de campanie pentru AUR. Cum a reacționat publicul
Poe, artist de muzică hip-hop, a lansat o melodie de campanie pentru candidatul AUR, George Simion. Piesa este făcută în colaborare cu un alt artist, Doduț.
image png
Vladimir Putin a dăruit Grădinii Zoologice din Phenian papagali cacatos și alte animale
Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut cadou peste 70 de animale, între care un leu şi doi urşi, Grădinii Zoologice Centrale din Phenian, a informat miercuri Ministerul Resurselor Naturale şi Ecologiei din Rusia.
Anatolie Nosatii FOTO Ministerul Apărării al Republicii Moldova jpeg
Republica Moldova nu are sisteme moderne de apărare aeriană: dronele nu pot fi detectate
Ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, afirmă că țara sa dispune în prezent de peste 20 de sisteme de detecție învechite, care nu detectează dronele, declarația fiind făcută în contextul în care, în ultima perioadă, pe teritoriul Republicii Moldova au fost depistate mai multe aparate de
tashkent jpg
Unde se află cel mai fruois metrou din lume. E un adevărat muzeu, o capodoperă! Toate cele 29 de stații sunt opere de artă
Atunci când vizităm o capitala unei țări străine, cei mai mulți dintre noi nu ne-am gândi niciodată că metroul ar putea fi considerat o atracție turistică. De fapt, vom încerca să îl evităm pe cât mai mult posibil, pentru a putea admira cât mai mult orașul.
Peru redeschide treptat siturile arheologice  Din noiembrie, Machu Picchu poate fi vizitat din nou jpeg
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie ar fi împrăştiat în aer cenuşă umană
Autorităţile din Peru au anunţat marţi întărirea măsurilor de securitate la citadela incaşă Machu Picchu, după ce o persoană a fost filmat împrăştiind în aer ceea ce părea a fi cenuşă umană.
RBL Capitalul românesc 2024 (1920 x 1080 px) png
Managerii de top se reunesc la evenimentul Capitalul românesc, organizat anual de Romanian Business Leaders
Romanian Business Leaders organizează evenimentul Capitalul românesc pentru a pregăti antreprenorii român să traverseze un climat plin de provocări și incertitudini. Adevărul este partener media.
Stema Transnistria
Gazprom nu va mai furniza gaz în Transnistriei de la 1 ianuarie 2025. Ce plan are Republica Moldova pentru acest scenariu
Ministerul Energiei de la Chişinău a elaborat mai multe măsuri pentru aprovizionarea cu energie şi gaze în timpul sezonului rece în regiunea separatistă prorusă Transnistria.
descoperire arheologic santier sru iasi jpg
Arheologii au descoperit urmele unei civilizații preistorice pe șantierul Spitalul Regional de Urgență Iași
Cercetătorii au afirmat că acestea aparțin culturii preistorice Horodiștea-Erbiceni, care datează din 3500 î. Hr..