"A violat o babă" - din nou, despre barbarie

Publicat în Dilema Veche nr. 452 din 11-17 octombrie 2012
Dragoste şi răzbunare jpeg

Mă văd nevoit, de la bun început, să cer scuze pentru duritatea titlului. Pe de altă parte, în România, cuvintele astea se aud de atîtea ori pe zi, încît mulţi dintre noi nici nu le mai băgăm în seamă. La fel de bine cum alţii rîd sincer, cu poftă, la auzul acestui enunţ. Nu-şi fac nici o problemă, nu-şi pun nici o întrebare, nu sînt deranjaţi nici măcar „muzical“, la ureche, ci rîd din suflet, cînd aud aşa ceva. Ba mai mult, găsesc o plăcere nebună în a lansa, deseori spre deliciul audienţei, celebra replică: „Lasă, că i-a făcut un bine…“. O replică vecină de gard cu alt şlagăr românesc atît de la modă, încît trecerea timpului nu lasă nici o urmă pe obrazul îmbujorat de plăcere al acestei vorbe de duh : „Femeia trebuie bătută şi fără motiv. Ştie ea de ce. Preventiv“. La fel ca la dovada anterioară de „înţelepciune“, şi aici, audienţa crapă de rîs, şi încuviinţează zgomotos profunzimea şi relevanţa absolută a acestei mostre de „spirit“.

De fapt, „o babă“, prin părţile noastre de ţară europeană, civilizată, înseamnă ceva mai puţin decît o fiinţă umană. La fel şi „un moş“. Sînt două cuvinte care desemnează faptul că cineva şi-a trăit traiul, şi-a mîncat mălaiul, iar acum mai zăboveşte pe aici, printre noi, şi ne-ncurcă. Violul asupra unei „babe“ nu e ceva chiar atît de grav. E doar o jumătate de act odios. Pentru că o „babă“ nu mai are, pentru unii dintre blajinii noştri compatrioţi, toate drepturile şi calităţile unei fiinţe umane. Prin urmare, nici vina violatorului nu e cine ştie ce. O fi fost beat, prostălăul, şi mai degrabă rîdem de el pentru că a greşit adresa. În loc să meargă la „ceva rezonabil“ sau la „ceva cît de cît“, boul a nimerit la o „babă“ şi i-a făcut o bucurie. Urmează rîsete, hăhăială, mici picanterii care se transformă, cît se poate de natural, în bancuri porcoase, iar succesul serii e garantat. Violul în sine e privit în situaţiile astea ca ceva uşor amuzant, chiar acceptabil în anumite circumstanţe.

Din tezaurul de civilizaţie contemporană românească, pe YouTube circulă o filmare cu „o babă nemulţumită de prestaţia violatorului“. Victima, o femeie de şaizeci şi ceva de ani, din mediul rural, relatează, cu amănunte, cum s-a petrecut scena. Ea însăşi acceptă că n-a fost violată conform definiţiei, şi spune că, dacă s-ar fi întîmplat aşa, l-ar fi „dat dracu,’ să nu mai treacă pe la poartă“, şi n-ar fi depus nici plîngere. Nu insist, nu cazul în sine ne interesează, ci felul de raportare al victimei la propria condiţie. Spectaculoasă cu adevărat nu e depoziţia femeii în cauză, ci asumarea cît se poate de explicită a condiţiei de semi-om, sau de fiinţă umană de rang doi. Lucru care demonstrează, dacă mai era nevoie, îngrozitor de trist, faptul că problema e una culturală, profundă, mult mai veche decît am fi dispuşi mulţi dintre noi să credem.

Una dintre dovezile cele mai crunte, exemplul imposibil de evitat într-o asemenea discuţie e cel în care ne amintim de felul în care privim boala la persoanele vîrstnice. Nu ni se pare că e ceva la fel de grav, de trist, ca în cazul unei „fiinţe umane normale“. Arbitrarul cu care sîntem deprinşi să punem ordine în lucruri ne spune că o persoană în vîrstă nu mai merită un efort atît de mare pentru a fi ţinută în viaţă. Imaginile din multe spitale de la noi spun îngrozitor de evident povestea acestui tip de gîndire. Undeva, în abisul felului de a gîndi descris mai sus, stă un soi de mentalitate de asediu. Un soi de fel de a fi care nu s-a desprins de presiunea războiului, a supravieţuirii. Dar e un fel de a fi împărţit, paradoxal, de ambele părţi ale baricadei. Bătrînii gîndesc firesc în ordinea asta, pentru că au traversat războiul sau efectele proximităţii sale. Însă vîrstele active de ce fac la fel? Doar pentru că au crescut într-un anumit tip de educaţie? Sau poate pentru că au trăit într-o anumită cultură a educaţiei?! Vîrstnicii sînt o marfă de care te poţi dispensa, un balast. De la felul nostru de a gîndi, pînă la felul în care ne exprimăm, bătrînii sînt, de fapt, o categorie a condamnaţilor care ne enervează pentru că, uneori, nu acceptă sentinţa definitivă. Am văzut medici nervoşi, mai că ar fi pocnit un bătrîn care a avut tupeul să meargă la un cabinet pentru că, în „idioţenia“ lui, ar fi vrut să se trateze. Să mai trăiască.

Ştiu, contraexemplul cel mai dur care mi se poate da e pătura tristă, dar mai ales resentimentară, a pensionarilor din această ţară, a bătrînilor care umplu sălile de aşteptare, cu sau fără motiv, a şefilor de scară şi de bloc, a răutăţii şi îngustimii cu care unii se calcă în picioare la scoaterea moaştelor, sau la o coadă pentru un kil de făină, la ostilitatea generală – dacă o fi existînd aşa ceva – a unei categorii de vîrstă. Ar fi enorm de răspuns aici. Dar cea mai bună soluţie de a purta un asemenea subiect spre o zonă respirabilă e trimiterea la ceea ce e evident. Civilizarea şi civilizaţia nu încep nici de la telefonul mobil pe care îl folosim, nici de la maşina pe care o conducem. Încep de la măsura în care ne vedem în fiecare, de la identificarea cu comunitatea, şi de la nivelul de acceptare pe care îl oferim, pentru că ne dorim, firesc, să fim acceptaţi la rîndul nostru. Cîtă vreme ne vom încăpăţîna să rămînem în cultura oamenilor dotaţi cu grade variabile de umanitate, vom trăi într-un ghetou al democraţiei, în care ne vom menţine singuri, privind peste gard la „erorile“ Occidentului. 

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

fotovoltaice instalator acoperis Foto Kilowat jpg
Gospodăriile pot beneficia de tehnologia bateriilor. Independența energetică devine tot mai accesibilă
Trebuie să investim în continuare în partea asta de stocare de energie, pentru a putea fi cât mai independenți energetic, spune Răzvan Copoiu, director executiv al companiei ENEVO.
completare optiuni liceu fisa inscriere   foto alina mitran (1) jpg
De ce e important să alegi bine liceul pentru copilul tău. Consilier: „Dispărând motivația, dispare și dorința de a învăța”
Este din nou acea perioadă din an când absolvenții de gimnaziu așteaptă cu emoție repartizarea la liceu. Dacă ajung sau nu în locul potrivit depinde pe de o parte de media de admitere, iar pe de alta de opțiunile exprimate. Ce ar trebui să conteze atunci când fac opțiunile.
Mark Rutte Trump Biroul Oval FOTO EPA EFE jpg
Trump va salva Ucraina fără să cheltuiască un dolar: efectul nedorit pentru Europa al unei decizii istorice
Trump a găsit soluția de a ajuta Ucraina fără să cheltuiască un dolar: SUA va vinde armament europenilor. Analiștii consultați de „Adevărul” susțin că deși este o veste bună pentru Ucraina, decizia lovește în planul european de realizare a unei industrii militare puternice.
Atacuri cibernetice Foto cyware com
Psihologia scamurilor: cum gândesc escrocii și cum să nu cazi în capcana lor. „AI va alimenta tot mai multe atacuri”
Românii se confruntă, zi de zi, cu un val de scamuri telefonice și fraude digitale din ce în ce mai sofisticate, în contextul în care frontul de apărare devine tot mai complex. Statul reacționează, dar vectorii de atac se multiplică, se rafinează și devin mai greu de anticipat.
dacfest 2023, foto Daniel Guta (35) jpg
Bătălii epice între daci și romani, la DacFest 2025. Marea confruntare va avea loc pe malul Mureșului
Mai puțin comercial decât „zilele” de comune și orașe, un festival dedicat dacilor și romanilor promite reconstituiri istorice cât mai apropiate de adevăr. Aproape 300 de reenactori și mii de turiști sunt așteptați la Dacfest, în județul Hunedoara.
Cele 7 alimente antiinflamatoare care îți dau un boost de energie Foto DMS
Scapă de oboseală și inflamație cu aceste 7 alimente recomandate de experți
Descoperă 7 alimente antiinflamatoare care îți oferă energie naturală și te ajută să reduci oboseala. Recomandate de nutriționiști, aceste ingrediente te susțin în lupta cu inflamația și susțin vitalitatea zilnică.
Britanic printre grupurile de șarlatani  Foto London scammers jpg
Un englez a înfruntat găștile de Alba-Neagra de pe Podul Londrei fiind scuipat, umilit și lovit: „Nu le e frică să te atace”
Clipurile publicate de un britanic care a înfruntat mai multe găști de escroci, filmați în timp ce înșelau oamenii în centrul Londrei, atrăgându-i în jocul „Alba - Neagra”, au strâns milioane de vizualizări. Mulți dintre cei care le-au văzut s-au plâns însă că atrag ură împotriva românilor.
Ionut Mosteanu FB jpg
Un reputat general avertizează: „La un moment dat, va trebui să reintroducem serviciul militar obligatoriu”
Ministrul Apărării, Ionuţ Moşteanu, readuce în atenție legea privind pregătirea militară a voluntarilor, necesară pentru a reface rezerva Armatei Române. Generalul (r) Virgil Bălăceanu susține că dacă situația rezervei nu se remediază repede, s-ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu.
mic dejun la hotel jpg
Micul dejun se ieftinește, grătarul se scumpește. Cum fluctuează prețurile alimentelor în 2025
Sucul de portocale, cafeaua și ciocolata s-ar putea ieftini în curând, însă grătarul ar putea fi mai scump decât în lunile estivale precedente, factorii geopolitici și noile majorări ale tarifelor de la energie fiind principalii responsabili, arată o analiză privind prețurile.