A apucat bine

Publicat în Dilema Veche nr. 425 din 5-11 aprilie 2012
Dragoste şi răzbunare jpeg

- fragmente fragede din arta supravieţuirii -

Oraş mic. Sau „mic orăşel“, cum spun suav mulţi reporteri din partea asta de lume. Poate fi şi comună. Ce s-o mai lungim, poate fi şi sat. Dacă ne enervăm (şi ne enervăm!), poate fi oriunde în România. Nu contează dimensiunea localităţii. Deşi, pînă la urmă, cu durere în suflet, tot trebuie să recunoaştem că mărimea contează. Explic îndată de ce. Pentru că, într-o localitate mică, zvonurile, şuşotelile, bolboroseala veştilor etern reşapate funcţionează altfel. Ştirea, fie reîncălzită, fie proaspătă, are cu totul altă greutate într-o adunare umană de mici dimensiuni, cu tabieturi nezdruncinate şi somn obligatoriu după masa de prînz. În fine, n-o mai lungesc, am senzaţia că deja v-am pierdut, de la primele rînduri. Pentru noi, ăştia, puţini, cîţi om mai fi rămas, povestea merge mai departe aşa: oraş mai degrabă mic, tensiuni eterne, bîrfe, invidii, politeţe obsesivă care maschează uri cumplite, imagine idilică a aşezării cochete îndărătul căreia se ascund tristeţi abisale. Am pierdut enorm cu localizarea poveştii. Cer scuze şi celor foarte puţini care au mai rămas pînă la rîndul ăsta. La urma urmei, nici nu e aşa de importantă localizarea asta. Zicem undeva în România, şi gata. Basta! Trecem la treabă.

Uneori, zvonurile despre cineva care a rupt bariera destinului şi a părăsit tristeţea aşezării natale încep aşa – Ehe, a apucat bine a lu’ cutare… Asta înseamnă că cel evadat sau, mă rog, propulsat dincolo de graniţa lagărului natal e urmărit de la distanţă, cu ochii minţii unei comunităţi unite de depresia colectivă. Singura solidaritate a celor care suferă de aceeaşi tristeţe e urmărirea evadaţilor. Iar zicerea cu „a apucat bine“ se poate citi, auzi, interpreta în multe chipuri. E o zicere a invidiei absolute. Poate fi şi a unei uri mocnite care, obosită de război, se predă şi recunoaşte totul. După cum poate fi şi nostalgia dulce-amăruie a faptului că cineva care evadează nu face decît să confirme legea locului. Ai noroc, fugi. N-ai, stai aici, cu noi. Nu calităţile te trimit în afara coşmarului comun. Norocul. Şansa. Adică noi n-avem calităţi? Ohooo, copile! Habar n-ai ce lume e pe aici. Oameni care puteau fi foarte mari. Oameni cu talente nemaipomenite care ar fi făcut cariere la nivel înalt. N-au avut noroc. Uite, ăla al lu’ Cutărescu a avut noroc. A apucat bine. E mare. Au mai zis unii c-o fi şi-o păţi. Ba c-a făcut aia, ba c-a făcut ailaltă. Cui îi pasă? Crezi că, la urmă, stă cineva să mai numere căcaturile pe care le face unu’? Că s-o fi umilit, că o fi fost doar cu pile, că i-a dat în gît pe alţii?! A apucat bine, sau nu?! A apucat. Păi, asta contează.

Succesul evadatului e şi o supapă care evacuează tensiunile comunităţii mici. El funcţionează ca obiect al invidiei colective, dar poate fi, în aceeaşi măsură, îmbrăţişat şi de un soi de dragoste. O iubire a comunităţii, inconştient direcţionată către evadat. Cazul lui arată că nu sîntem nişte neica nimeni. Nu sîntem nişte terchea-berchea. Om fi noi izolaţi în orăşelul nostru. Deşi pe-aici a trecut lume mare, lume bună. Habar n-ai cîtă lume fină a trecut prin părţile astea, de-a lungul anilor. Aici era fineţea fineţurilor. Cei mai mari veneau. Acum nu mai sînt vremurile alea. Dar nici oameni ca atunci nu mai sînt. Ăia erau oameni în toată puterea cuvîntului. Nu mai găseşti acum aşa ceva. Cutărescu a apucat bine, dar a plecat de-aici. Nu putea el să iasă din nişte nenorociţi. N-om mai fi noi ce eram odată. Dar nici glugi de coceni nu sîntem. Mai dăm şi noi cîte unu’ de soi. 

„A apucat bine“ se referă şi la dimensiunea matrimonială a existenţei. De cele mai multe ori, fata care îşi îndeplineşte misiunea de atacă şi scufundă e cineva despre care se poate spune, liniştit, că a apucat bine. A prins un individ cu stare şi s-a băgat pe sub pielea lui, pînă cînd ăla n-a mai putut scăpa de ea şi a luat-o. I-a făcut şi-un copil, aşa, surpriză de ziua lui. Să leşine ăla, nu altceva. I-a zis că nu ştie cum s-a-ntîmplat, că ea a avut grijă, da’ nu-şi dă seama cum a ieşit aşa ceva. Ai lui erau disperaţi, că ziceau că fata e modestă. Dom’le, atîta s-a ţinut şi de capu’ ălora, că n-au mai scăpat de ea. Cînd au mai văzut şi copilu’, că doar îl ştiţi cît e de frumuşel, că seamănă cu tac’su, s-au topit. În limbă sînt după ăla micu’. Băiatu’ ce să mai zică?! S-a văzut şi cu copil, şi-nsurat, cînd s-o fi dezmeticit, săracu’, treaba era gata. Doar o ştiţi pe fată, că nu era cine ştie ce la şcoală, ca a lu’ Cutăreanu. Care, cu toată şcoala ei, n-a făcut mare brînză. Acu’ a ajuns profesoară la liceu’ nostru. A ajuns de unde-a plecat. Astalaltă, dom’le, nu silitoare, cît ambiţioasă foc. O ţii minte că nu se lăsa nici de-a dracu’. Am zis io atunci că asta o să apuce bine. Urîţică şi ambiţioasă, dată dracu’, exact ca mă-sa. Cu dinţii s-a ţinut de ăia şi nu s-a lăsat. Acu’ ea dictează tot, pe-acolo. Armată face cu ăla. Şi cu părinţii lui, la fel. Nu-i ies ăia din cuvînt. Ai văzut cînd vine cu tot familionu’, p-aici, în vacanţă, cum îi dirijează pe toţi? Vezi, asta înseamnă să reuşeşti, dom’le. Să ştii ce vrei. Ţi-ai pus în cap să faci aia? Păi, aia faci, nene.

A apuca bine are dimensiuni de toate felurile. De la metafizici, pînă la cele mai concrete aplicaţii posibile. Bunăoară, duminică. Seara. Aglomeraţie mare. Se merge bară la bară. Apare Salvarea. Sirene de-ţi găuresc urechile, claxoane peste claxoane. Nimic. N-ai cum să-i faci loc. Plus că unii nu se dau la o parte. Nu vor ei. N-au chef. Se face verde. Unul mai fraier se dă la o parte, să treacă ambulanţa. Dar nu-l lasă alţii să intre pe banda lor. Pînă la urmă, reuşeşte să facă loc. Salvarea accelerează. Abia acum, ăia care nu se mişcaseră un centimetru demarează în trombă, după Salvare. La adăpostul ei, în urma ei, vor merge mult mai repede. Alţii îi privesc cu invidie. Deh… au apucat bine.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.