Termopan?

Crișan ATANASIU
Publicat în Dilema Veche nr. 488 din 20-26 iunie 2013
Termopan? jpeg

Fără îndoială, arhitectura se exprimă prin imagini – desene în proiecte, volume în realitate –, dar nu mai puţin importante sînt cuvintele. În prezent, cînd casele includ mai multă inginerie şi tehnologie decît altădată, şi mai puţină ornamentaţie care să necesite desene executate artistic, şi cînd detaliile sînt adesea apanajul furnizorilor, proiectele pot conţine mai mult scris decît desen, mai multe cuvinte şi cifre decît imagini. Norme, coduri, specificaţii, instrucţiuni, memorii care alcătuiesc, în final, „caietul de sarcini“ – un volum impresionant de vorbărie. Un desen tehnic poate fi descris, spre deosebire de unul artistic. Arhitectul nu descrie numai cum arată o clădire, ci, mai ales, cum se face.

Cunoaşterea limbajului de specialitate poate fi un pas către o comunicare mai bună între clienţi, constructori, furnizori şi arhitecţi, şi – de ce nu? – un pas către o cultură a arhitecturii. De aceea, ca de obicei, voi încerca întîi să tranşez, fără a intra în definiţii, o confuzie între termenii geam şi fereastră.

Ansamblul de uşi şi ferestre din lemn, metal sau plastic, care aparţine unei case, se numeşte „tîmplărie“ (nu „tocărie“, cum greşit şi-a făcut loc un termen din jargonul semidoct al meşteşugarilor).

Geamul „termopan“ (brevetat în această formă) – invenţie a secolului al XX-lea – reprezintă un panou termoizolant format din două foi de geam (de obicei, de 4 mm), asamblate uzinat, avînd între ele un spaţiu de aer captiv, strict etanşat pe contur. Acesta poate fi montat în rame (cercevele) din lemn, aluminiu sau plastic. Montajul se face, de asemenea, în ateliere specializate, astfel că măsurile ferestrelor sînt extrem de precise. Nu degeaba furnizorii ţin să-şi facă ei înşişi măsurătorile golurilor, la faţa locului.

Problema esenţială nu e atît termoizolarea asigurată de geamul termopan propriu-zis, cît etanşeitatea asigurată pe conturul ferestrelor şi între cercevele şi toc (tocul e partea fixată în ziduri), precum şi între toc şi zidărie. Pe de altă parte, tocurile şi cercevelele sînt – fatalmente – conducătoare de căldură şi creează o punte termică între interior şi exterior, astfel încît nu toate produsele sînt la fel de eficiente. Pentru alegere, consultarea unui arhitect e binevenită. Furnizorii îşi perfecţionează permanent sistemele, în scopul micşorării transferului termic – în prezent, avem la dispoziţie panouri de geam termopan compuse din trei foi de geam şi două spaţii de aer, precum şi tocuri şi cercevele cu goluri interioare – camere de rupere a punţii termice. Cele mai noi creaţii în materie pot ajunge la şapte astfel de camere şi trei garnituri de etanşare pe conturul ferestrelor care se deschid.

Sistemul a făcut un salt calitativ odată cu apariţia geamului „float“, obţinut prin turnarea sticlei pe orizontală (realizînd o perfectă planeitate), care a înlocuit „geamul tras“, obţinut prin laminarea sticlei pe verticală. Acum, nimeni nu mai concepe să vadă, prin ferestre, peisajul ondulîndu-se la orice mişcare, din cauza imperfecţiunilor geamului.

Dacă mai punem la socoteală accesoriile metalice special concepute, ne dăm seama de cîtă tehnologie e nevoie pentru a putea privi afară.

O invenţie îşi trăieşte viaţa ca orice fenomen: avangardă, experiment, expansiune, apogeu...

La noi în ţară, apogeul termopanului atinge paroxismul. O vreme, i s-a atribuit simbolul reuşitei, al prosperităţii, al modernităţii şi al confortului, pentru ca, după ce a inundat piaţa, să devină popular, banal şi nelipsit din orice proiect de construcţie nouă sau de amenajare. Clădiri bune sau rele, frumoase ori urîte, au fost dotate – total sau parţial –, fără discernămînt, cu ferestre noi, din iniţiativa administratorilor ori a proprietarilor. A rezultat un aspect eterogen şi adesea în contradicţie cu arhitectura clădirilor respective. Unele faţade ilustrează cuceririle Revoluţiei: dreptul de proprietate, libertatea, democraţia, personalitatea sînt afirmate prin diversitatea de forme, profile şi cercevele, pe aceeaşi faţadă, cum a vrut şi cum a putut fiecare. Au mai venit şi primăriile să toarne gaz peste foc: acţiunea de reabilitare termică a blocurilor implică şi închiderea de balcoane – o calamitate artificială, un balaur cu două capete: pe de o parte s-au sluţit şi depersonificat faţadele, rămase acum fără umbre şi fără jocul de volume dintre logii şi balcoane – unica lor şansă de a avea o arhitectură; pe de altă parte, s-a anihilat funcţia balconului ca spaţiu intermediar între interior şi exterior – replica prispei tradiţionale.

În Bucureşti, urîţenia a devenit dramatică şi din pricina excesului de ferestre albe – potrivite, poate, la şcoli sau la spitale, dar nelalocul lor în peisajul urban bucureştean şi, de altfel, greu de regăsit în tradiţia arhitecturii româneşti. Stridenta culoare albă atrage atenţia asupra ramelor de ferestre, în detrimentul arhitecturii clădirii, şi pune în evidenţă plasticul ieftin şi inexpresiv. Paleta coloristică oferită de furnizori e bogată în culori mai discrete: antracit, gri, oliv, brun etc. Preţul, mai mic pentru ramele albe, n-ar trebui să fie argumentul decisiv. Şi în Londra s-au montat ferestre cu gean termopan. Sînt albe. Dar acolo, casele sînt din cărămidă roşie, iar fereastra albă e tradiţională.

Nu fără importanţă e şi împărţirea golului în cercevele: desenul acestora, potrivit cu factura clădirii, cu formele şi proporţiile golului, poate să inducă eleganţă sau senzaţia de cuşcă cu gratii. Şi aici, e nevoie de experienţa arhitectului. Abuzul de geam termopan a ajuns să ni-l facă antipatic.

Virtutea sa esenţială – izolaţia termică şi fonică – are şi revers: anihilarea transferului termic anihilează şi transferul de aer. Ventilaţia încăperilor prevăzute cu ferestre cu geam termopan trebuie supravegheată. Accidente pot surveni, cauzate de centrale termice sau alte echipamente. Unde mai pui că termosistemele de polistiren şi răşini învelesc etanş pereţii exteriori şi anihilează, la rîndul lor, transferul – mic, ca respiraţia cutanată la om – de aer prin ziduri. Pe de o parte, vrem să trăim şi să ne hrănim sănătos, pe de altă parte, ne închidem în cutii etanşe, din plastic.

Poate economia de energie a acestor case etanşe e, într-o măsură, diminuată prin mutarea costurilor în termosisteme, tehnologii şi ziduri de 50 cm grosime.

Recent, se remarcă o tendinţă de scurtare a duratei de viaţă a caselor (paradoxal, în contextul dezvoltării durabile!), o tendinţă de reducere a greutăţii lor (cu efecte în structura de rezistenţă) şi chiar conceptul de case reciclabile. Poate nu termopanul e panaceul universal.

Poate nu e potrivit în mediul rural, sau în case vechi; poate, cînd înlocuim ferestre clasice cu altele cu geam termopan, stăm pe gînduri dacă sînt potrivite în orice situaţie.

Deunăzi, am văzut în cimitir un cavou „pretenţios“. Are uşa din PVC, cu geam termopan. O fi bine?

Arh. Crişan ATANASIU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

armata romana
Adevărul despre sutele de generali români în contextul noului NATO: „A fost o explozie de avansări în grad și există confuzii”
Dacă nu măresc cheltuielile cu apărarea, europenii trebuie să învețe rusă, a susținut noul șef al NATO. „Adevărul” a întrebat experți militari cum ne ajută în acest context sutele de generali din Armata Română și cum ar arăta o forță armată eficientă în noul context de securitate europeană.
Furnalul de la Govajdia  Foto Daniel Guță (3) JPG
Drumul Fierului, ruta spectaculoasă, modernizată complet. Cele mai căutate locuri ale noului traseu din Ținutul Pădurenilor
Drumul Fierului, ruta folosită în secolele trecute pentru transportul minereului de fier din Munții Poiana Ruscă a fost asfaltat complet și oferă acces mai ușor la atracțiile turistice din Ținutul Pădurenilor.
netflix pixabay jpg
Netflix anunță lansarea unui nou serial scurt extrem de așteptat la nivel global! Inspirat dintr-o poveste reală, producția poartă semnătura unui regizor faimos
Pe 6 februarie 2025, Netflix anunță lansarea serialului scurt "Apple Cider Vinegar" (Oțet din Cidru de Mere). Cu acțiunea plasată la începuturile Instagramului, "Apple Cider Vinegar" este o poveste relativ adevărată, bazată pe o minciună.
lamborghini urus licitatie foto anabi jpg
Autoritățile române încearcă de săptămâni întregi să vândă două Lamborghini confiscate. Cu cât a scăzut prețul
De aproape o lună, Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate încearcă să vândă mai multe mașini de lux sechestrate în procese penale.
Paine FOTO Shutterstock jpg
Pâine pufoasă cu semințe, rețeta care a făcut furori pe internet. Se prepară cu doar câteva ingrediente și are un gust unic. VIDEO
Pâinea caldă făcută în casă are un gust unic, care ne aduce aminte de copilărie. Cosânzenele gătesc au pregătit o rețetă inedită de pâinici pufoase, preparate cu doar câteva ingrediente simple.
pankration jpg
Cel mai brutal sport din istoria Jocurilor Olimpice. Era mult mai dur decât MMA-ul, iar cei mai buni luptători erau mai celebrii ca fotbaliștii de astăzi
Cel mai brutal sport din istoria Olimpiadei s-a numit pankration. Era o variantă mult mai sângeroasă și mai dură a galelor de MMA de astăzi și se putea solda chiar cu moartea celui învins. Odată cu reintroducerea Jocurilor Olimpice în secolul al XIX lea, pankration a fost exclus.
Arestarea lui Ioan Slavici  Un clasic al literaturii române, închis pentru «propagandă antiromânească» jpeg
18 ianuarie: 177 de ani de la nașterea scriitorului Ioan Slavici. A început să scrie la îndemnul lui Mihai Eminescu
Ziua de 18 ianuarie este considerată de mulți istorici drept începutul Revoluției conduse de Tudor Vladimirescu, în 1821. În aceeași zi, dar în anul 2017, au început oamenii să iasă în stradă față de proiectul PSD-ALDE de modificare a Codului penal și grațierea unor pedepse.
baza stanga 1 jpg
Vedeta care a șocat pe covorul roșu. S-a îmbrăcat în latex și a atras toate privirile
Halsey (30 de ani) a purtat o ţinută provocatoare la premiera din Los Angeles a filmului „Babygirl”. Noul film o are în rolul principal pe Nicole Kidman, care joacă rolul unei şefe de vârstă mijlocie ce începe o aventură pasională cu un angajat mult mai tânăr.
navalnii
Trei avocați ai lui Navalnîi, condamnați la ani de închisoare într-o colonie penală din Rusia pentru „activități extremiste”
Trei avocați care l-au reprezentat pe fostului lider al opoziției, Alexei Navalnîi, au fost găsiți vinovați de către o instanță rusă, vineri, de apartenență la un grup extremist și au fost condamnați la ani de detenție într-o colonie penală.