Străini şi străini

Publicat în Dilema Veche nr. 461 din 13-19 decembrie 2012
Marea de altădată jpeg

Am ascultat de-a lungul timpului unele remarci făcute de oameni de prin alte părţi. Le consemnez ca să nu rămîn cu totul în afara obsesiei noastre colective legate de felul în care apărem în ochii străinilor. La Madrid, tipul care ne-a închiriat apartamentul aflase de la cunoştinţe de-ale sale, care vizitaseră România, că toate clădirile din Bucureşti sînt murdare.

Cam aceeaşi impresie o avea şi chelnerul român care, într-un decor natural excepţional, la o cabană din Cortina d’Ampezzo, după ce ne-a omenit cum se cuvine, ne-a întrebat cum Dumnezeu putem trăi în Bucureşti fără să ne sufocăm.

Gazda de neuitat din Toscana ne spunea că românii şi albanezii sînt o mare pacoste pentru italieni (ştia că sîntem români). Ulterior, recunoştea că, de fapt, chinezii sînt cei mai răi. Dar şi germanii care criticau stilul mediteraneean de viaţă, cu siesta şi celelalte, nu erau pentru ea decît nişte idioţi.

A mai fost şi englezoaica pe care am şocat-o, povestindu-i în amănunt, pe la jumătatea anilor ’90, despre cum funcţionau relaţiile din economia şi politica României, cu corupţia şi instabilitatea de atunci. Roşie în obraji de indignare, ne-a întrebat cum de nu înnebunim şi de ce nu ne luăm cîmpii dintr-aşa o ţară.

O tînără englezoaică, la puţin timp după Revoluţie, îmi mărturisea că, după părerea ei, România avea mare noroc fiindcă era republică şi nu era separată în clase sociale. I-am răspuns că, deşi crede şi vorbeşte asemenea prostii stîngiste, o salvează doar faptul că face parte dintre supuşii Majestăţii Sale.

Jurnalistul scoţian în vizită prin România anilor 2002 se mira de bogăţia pe care o văzuse din fuga maşinii, de casele mari, de automobilele de pe şosele şi de faptul că oamenii păreau bine îmbrăcaţi. Nu găsise acea mizerie spectaculoasă la care se aştepta.

Ca şi englezoaicele de la BBC care, în preajma aderării la Uniunea Europeană, ne întrebau unde pot găsi români săraci şi disperaţi să ajungă în Marea Britanie. Le era frică de o invazie românească.

Tot cam pe atunci, un jurnalistul englez m-a întrebat cum ar putea intra Bulgaria în UE, de vreme ce are atîtea probleme cu corupţia şi criminalitatea organizată. I-am spus că şi România e cam la fel de coruptă. A zîmbit, mărturisind că ştia, dar că nu voise să mă jignească şi că de aceea o luase prin Bulgaria.

Profesoara pensionară care croşeta în trenul dintre Myrdal şi Oslo ştia că la noi, în îndepărtata Românie, rusa a fost limbă obligatorie în şcoli. Japoneza cu care am conversat pe vaporul din Norvegia a făcut, din prima, neaşteptata observaţie că odată scăpaţi de Ceauşescu, românii pot călători. În treacăt ne-a spus şi că Japonia e mai ieftină decît Norvegia.

Cofetarul român plecat la New York înainte de 1989 care avea maşină cu alarmă şi telecomandă (în 1993 îmi părea ceva de science fiction) şi care, după ce i-am luat un interviu (păstrase reţetele unor prăjituri care, în România, păreau a fi pierdute; el le prepara pentru românii şi americanii din New York), mi-a oferit 50 de dolari justificîndu-şi gestul: „Ia, domnule, că ştiu că nu strică. Am revenit şi eu prin ţară după Revoluţie şi am văzut cît de amărîţi sînteţi. Incredibil de amărîţi! Vai de capul vostru!“.

Bătrîna proprietară de pensiune în Germania care, auzind că venim din România, n-a vrut să ne deschidă uşa, strigînd speriată: „Zigeuner!“.

Neamţul cel înalt de la restaurantul Nicoreşti care ne-a întrebat dacă avem cunoştinţă de numărul ţiganilor din Bucureşti, dar de cel al evreilor....?

Rodula, grecoaica fostă vînzătoare de bilete de autobuz, ne-a spus că avea o pensie lunară în drahme, echivalentă cu 900 de mărci germane. Asta pe cînd în România salariul mediu nu depăşea 100 de dolari.

Vînzătoarea de bijuterii din Atena care, aflînd de unde venim, ne-a îndrumat instantaneu către un raion mai ieftin, zicînd că are şi lucruri pentru buzunarul nostru.

Proprietarul cîrciumioarei de lîngă hotelul din Kusadasi care, pe la sfîrşitul anilor ’90, îşi închipuia că românii care merg la mare în Turcia sînt extrem de bogaţi.

Turcoaica de la hotelul din Fethiye care, tot pe atunci, văzîndu-mă coborînd dintr-un Mercedes vechi şi închiriat, mi-a zis că nu-s aşa de tînăr pe cît de bogat.

Vînzătorul de ţigări din New York care m-a întrebat de unde sînt şi, cînd i-am răspuns „România“ s-a încruntat a mirare. Unde-i asta? Păi, în Europa. Aaaa, adică Germania, de ce nu spui Germania?

Nici puştiul arab din Londra nu auzise în viaţa lui de o ţară numită România. Dacă-l întrebai, el susţinea mîndru că e cetăţean britanic.

Neamţul din RFG care venise la Mamaia în fiecare concediu, timp de zece ani fără întrerupere, şi zicea că se simte aşa de bine că nu are nici un motiv să mai încerce prin alte părţi.

Muzeografa din Londra care ne-a mărturisit că vecinii noştri bulgarii i se păreau a fi oameni extrem de răi, pînă cînd a citit prin Harry Potter nişte lucruri bune despre ei. Despre români nu avea nici o impresie clară, nu ne găsise prin cărţi, dar, uitîndu-se mai atent la noi, a dat din mînă a dubiu. Nu părea a ne acorda cine ştie ce şanse.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Soldați ruși pe front FOTO Profimedia jpg
Peste 20.000 de ruşi recent naturalizaţi luptă în Ucraina. „Nu dobândesc doar drepturi, ci şi obligaţii”
Preşedintele Comitetului de Anchetă al Rusiei (CIR), Aleksandr Bastrîkin, a precizat marți, 20 mai, la Forumul Internaţional Juridic de la Sankt Petersburg, că peste 20.000 de cetăţeni ruşi recent naturalizaţi luptă pe frontul ucrainean.
image png
Cristina Ciobănașu rupe tăcerea despre relația cu dentistul Alexandru Mureșan. Ce temeri a avut actrița la începutul poveștii de dragoste
După despărțirea de Vlad Gherman, actorul cu care și-a împărțit aproape 10 ani din viață, Cristina Ciobănașu și-a refăcut viața în brațele lui Alexandru Mureșan, de profesie medic stomatolog. Deși sunt discreți în ceea ce privește relația lor, actrița a oferit recent un interviu amplu în care a vorb
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
România are un nou președinte. Avem nevoie de la el de înțelepciune și echilibru, iar el are nevoie de o dreaptă politică unită!
Duminică, 18 mai, românii l-au ales pe Nicușor Dan ca președinte al României. A fost o alegere democratică clară, o alegere făcută cu speranță de către cei mai mulți, dar și cu teamă, de către unii. De ce?
pro rusi Bulgaria, captura video jpg
Partidul pro-rus Renașterea din Bulgaria instigă la revoltă armată împotriva adoptării euro. „O perversiune morală și sexuală”
Formațiunea bulgară pro-rusă Renașterea a lansat un apel violent către cetățeni, cerându-le să se înarmeze și să iasă în stradă pentru a opri trecerea Bulgariei la moneda euro, planificată pentru 1 ianuarie 2026.
trump avion prezidential foto x jpg
Avionul „cadou” de la statul Qatar ar fi fost de fapt cerut de Donald Trump
Administrația Trump ar fi fost cea care a inițiat discuțiile cu statul Qatar pentru a achiziționa un avion Boeing 747, care ar putea fi folosit temporar pe post de Air Force One. Asta contrazice declarațiile publice ale președintelui Donald Trump, care a susținut că avionul reprezintă un „cadou”.
INSTANT GRINDEANU PSD INTERIMAR 011INQUAM Photos Malina Norocea jpg
De la ordonanțe controversate la zboruri de lux: parcursul politic al lui Sorin Grindeanu, noul șef al PSD
Sorin Grindeanu, ales să preia conducerea interimară a PSD, a condus în ultimii ani ministerul Transporturilor și s-a afirmat ca lider de bază pentru fostul președinte Marcel Ciolacu.
image png
Cu ce trebuie să stropești trandafirii în luna iunie, pentru a-i feri de purici verzi și alți dăunători? Trucul știut doar de grădinarii cu experiență
Florile fac parte din viața noastră și ne însoțesc în cele mai sincere, dar și în cele mai dureroase momente. Cu toate acestea, există foarte multe persoane care iubesc trandafirii și astfel îi plantează în curțile lor. Îngrijirea lor nu este neapărat dificilă dacă ții cont de anumite reguli esenția
politia arges jpg
Scandal violent la o cafenea din Onești: o polițistă a fost lovită, iar colegul ei a fost mușcat, în timpul unei intervenții
O intervenție a poliției într-o cafenea din Onești s-a transformat într-o confruntare violentă. O polițistă a ajuns la spital după ce a fost lovită cu pumnul în față, iar un coleg a fost mușcat de mână de către un bărbat agresiv.
875766d0 835f 4631 824b 256781598637 jpg
Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?
Știm cât de important este pentru fiecare dintre noi să înțeleagă cum poate eficientiza consumul de energie acasă. De aceea, PPC Energie vine în ajutorul clienților săi cu PPC myEnergy Coach – o platformă digitală care oferă recomandări personalizate, ușor de pus în practică.