Spre o altă Polonie

Publicat în Dilema Veche nr. 589 din 28 mai - 3 iunie 2015
De ce nu trebuie blamaţi votanţii bucureşteni jpeg

Merită să remarcăm acest lucru: dintre toate statele din Europa Centrală şi de Est, Polonia contează cel mai mult atunci cînd este vorba despre relevanţa europeană a alegerilor interne. Şi nu doar pentru că vorbim despre ţara cea mai mare din regiune – şi, în consecinţă, cu puterea cea mai mare de vot în Consiliu şi cu o reprezentare pe măsură în Parlamentul European. Dar Polonia a fost cu adevărat, în ultimii ani, o ţară de succes în plan european, sub guvernarea liberală care a debutat în 2007. A traversat criza nu doar fără pagube majore, dar a înregistrat chiar chiar şi creştere economică, pe cînd eurozona şi întreaga Europă se zbăteau în recesiune. A devenit un model în folosirea fondurilor europene – acestea au fost unul dintre motoarele principale ale creşterii din perioada de criză. De asemenea, a devenit un reper în dezbaterea europeană. Polonia şi-a asumat un rol major în acest domeniu, într-o perioadă marcată de incertitudini şi de afirmarea curentelor antieuropene şi extremiste.

În tot acest timp, Polonia şi-a afirmat clar opţiunea pentru o Europă unită şi cu instituţii puternice, ştiind că numai construcţia europeană îi poate oferi adevăratele garanţii de securitate. Polonia nu uită – nu avea cum să uite – lecţiile amare ale Europei Naţiunilor, în care, de fapt, puterile mari ajunseseră să traseze graniţele pe seama celor mai mici. Iar aici şi experienţa istorică românească este extrem de tristă. Polonia a propus Europei în toţi aceşti ani nu doar atitudini, ci şi personalităţi politice de primă mărime. Jerzy Buzek a fost preşedinte al Parlamentului European şi deţine acum o importantă poziţie de preşedinte al Conferinţei preşedinţilor de comisie. Donald Tusk, fostul prim-ministru, este acum preşedinte al Consiliului European. Să nu-l uităm pe briliantul şef al diplomaţiei Radoslaw Sikorski, acum Mareşal (preşedinte) al Seimului de la Varşovia. Sau pe fosta comisară pentru Politică Regională şi apoi preşedintă a comisiei de resort din Parlamentul European, Danuta Hubner. Alături de ei, o pleiadă de politicieni, diplomaţi şi funcţionari bine pregătiţi în afacerile europene, implantaţi în structurile de la Bruxelles graţie unui admirabil efort de solidaritate naţională, ce nu a ţinut cont de orientările politice.

În aceste condiţii, victoria în alegeri a preşedintelui în funcţie, Bronislaw Komorowski, părea aproape sigură. Ochii europenilor s-au îndreptat cu mai multă atenţie către Polonia de-abia după anunţarea rezultatelor din primul tur. În care, surpriză, candidatul conservator Andrjez Duda (34,8%) se plasa pe primul loc, iar Komorowski (32,2%) pe al doilea. Şi surprizele nu se opreau aici. Pe locul trei, cu peste 20%, a venit starul rock Pawel Kukiz, promotor al unei platforme radicale. Kukiz s-a adresat în special tinerilor, atacînd întregul sistem de partide din Polonia.

Votanţii lui Kukiz s-au dovedit esenţiali în victoria din turul al doilea a candidatului conservator, al cărui discurs s-a bazat la rîndu-i pe atacarea principiilor liberale care au guvernat Polonia ultimilor ani. Duda a promis că va desfiinţa contractele de muncă temporare şi fără garanţiile oferite de Codul Muncii (aşa-numitele contracte-pubelă). De asemenea, s-a pronunţat pentru creşterea prezenţei capitalului bancar autohton, în detrimentul celui străin. O atitudine politic profitabilă, într-o ţară foarte mult expusă la criza francului elveţian, declanşată la începutul anului.

Interesantă este şi distribuţia regională a voturilor care l-au scos cîştigător pe Duda, consilier al fostului preşedinte Lech Kaczynski, pro-atlantist declarat şi catolic fervent. Vestul Poloniei, mai industrializat şi cu mai multe legături cu Germania, l-a votat pe Komorowski. Duda a cîştigat în Est, o regiune mai puţin urbanizată, mai tradiţionalistă şi – foarte important – care resimte în mai mare măsură chestiunile belarusă şi ucraineană, foarte importante în mentalul colectiv polonez.

La ce ne putem aştepta? Preşedintele deţine puteri limitate în Polonia, dar are o marjă de manevră ceva mai extinsă decît în cazul preşedintelui romån, de exemplu. Are rolul principal în politica externă, are drept de iniţiativă legislativă şi drept de veto asupra legilor adoptate de Parlament. În plan economic, ne putem aştepta la o Polonie mai puţin liberală, mai puţin deschisă investiţiilor (pieţele financiare au şi reacţionat negativ după anunţarea rezultatelor finale). În plan european, ne putem aştepta la o Polonie mai depărtată de linia germană şi mai apropiată de euroscepticismul britanic. De altfel, partidul lui Duda, Dreptate şi Justiţie (PiS), face parte din grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, dominat de conservatorii britanici. În timp ce partidul care l-a susţinut pe Komorowski, Platforma Civică (PO), face parte din grupul PPE.

În privinţa chestiunii răsăritene, Polonia făcea parte, oricum, din grupul statelor membre cu o atitudine fermă împotriva politicii ruseşti – alături de ţările baltice şi România. Puţine schimbări sînt de aşteptat, aşadar, în această direcţie. Poate mai curînd o înăsprire a tonului faţă de Kremlin. Ceea ce nu e clar e dacă pînă la urmă va servi cu adevărat interesele grupului statelor „din prima linie“ a confruntării cu Moscova sau nu va adînci şi mai mult disensiunile dintre statele membre în privinţa politicii estice.

În orice caz, atitudinea noului preşedinte va fi dictată, pe termen scurt, de interesele strict electorale. În octombrie au loc alegeri pentru Parlament. Şi doar dacă formaţiunea conservatoare PiS va fructifica avantajul oferit de victoria la prezidenţiale vom putea vorbi despre o altfel de Polonie. O Polonie care, în aceste condiţii, pare a fi în mai mică măsură pilonul răsăritean al unei Europe unite şi puternice.

Ovidiu Nahoi este realizator la TVR2.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Premierul și candidatul la președinție Marcel Ciolacu votează în primul tur al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie puternică economic. O Românie cu o voce puternică în lume”
Candidatul PSD, Marcel Ciolacu, şi-a exercitat dreptul de vot. Acesta a susținut că a votat pentru „o Românie în care românii să aibă un trai decent”.
Alina Gorghiu foto arhiva personala jpeg
Alina Gorghiu, acuzată că a încălcat legea electorală. Răspunsul dat de ministrul Justiției
Potrivit BEJ Argeş, ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a continuat să facă în mediul online campanie electotală pentru, după încheierea perioadei în care se putea face acest lucru.
ludovic orban jpg
Ludovic Orban acuză o dezinformare în ziua alegerilor: „Este o minciună gogonată. Nu mă votați pe mine”.
Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a transmis un mesaj românilor, duminică dimineață, la scurt timp după ce a votat. El a acuzat o dezinformare la adresa sa și
Ludovic Orban  Foto facebook jpg
„Să nu cumva să mă votaţi”. Mesajul lui Ludovic Orban pentru simpatizanții săi, în fața secției de votare
Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat duminică, la ieșirea din secția de votare, că nu s-a votat pe sine, ci pe o altă candidată de pe buletinele de vot. Acesta își îndeamnă susținătorii să facă aceeași alegere.
ianis hagi platformax jpg
Reacția antrenorului lui Rangers după ce Ianis Hagi a jucat o repriză în remiza cu Dundee
Internaționalul român, aproape să aducă victoria echipei sale.
banner cotabiță 1 2 2 2 2 png
Momentele muzicale de neuitat din cariera lui Gabriel Cotabiță. În 1986, a avut prima apariție la Mamaia, iar în 2023 ultima, pe aceeași scenă
De la prima apariție la Mamaia, din 1986, la ultima, pe aceeași scenă, în 2023, Gabriel Cotabiță a oferit publicului din România momente de neuitat.
politia facebook jpg
Revoltă pe rețelele sociale după ce mai mulți români s-au trezit cu poliția la ușă, din cauza unor postări pe Facebook
Sâmbătă seara, mai mulți români au fost surprinși de vizitele poliției la domiciliu sau de apeluri telefonice, fiind acuzați de propagandă electorală pe rețelele sociale.
sectie vot jpeg
Ce este interzis în ziua alegerilor prezidenţiale. Cei care nu respectă aceste reguli riscă amenzi şi chiar pedepse cu închisoarea
Autorităţile reamintesc tuturor cetăţenilor că, în ziua alegerilor prezidenţiale, există anumite reguli a căror încălcare atrage amenzi şi chiar pedepse cu închisoarea.
Vot diaspora  MAE jpg
Propaganda electorală pe internet, în ziua votului, poate fi sancționatǎ. Câte sesizări au primit polițiștii
Ministerul Afacerilor Interne anunță cǎ, în contextul desfășurării votului în diaspora, politiștii au primit mai multe sesizări privind continuarea propagandei electorale.