Yang Lian

Publicat în Dilema Veche nr. 487 din 13-19 iunie 2013
Yang Lian jpeg

L-am cunoscut de curînd la Berlin, unde a vorbit despre poezia sa, despre poezie în general şi despre alte cîteva lucruri legate de multicolora sa experienţă de viaţă. S-a născut acum 57 de ani în Elveţia, dar a crescut în China, a trecut prin „revoluţia culturală“, a fost trimis la reeducare într-o provincie îndepărtată (ca săpător de morminte), a fost cînd tolerat, cînd ameninţat, i s-a retras cetăţenia chineză, a călătorit mult şi s-a stabilit pînă la urmă la Londra. A luat mai multe premii literare, a fost nominalizat, la un moment dat, pentru Nobel. E comunicativ, tonic, neconvenţional, dar într-o versiune acomodantă.

Te-ai aştepta ca, pe un asemenea fundal existenţial, discursul lui Yang Lian să fie îmbibat de ideologie, resentimentar, „revoluţionar“, „avangardist“, marcat de toate frustrările exilului. Nu e cazul. Pentru el, „dezrădăcinarea“ e prilejul de a ieşi din conjunctural, din gîndirea în alb-negru, din gata-făcutul terminologiilor şi doctrinelor la modă. Exilul devine, astfel, condiţia optimă – şi de fapt inerentă – a culturii, indiferent de amplasamentul spaţial al exilatului. Poezia nu e despre ideologii, ci despre limbă şi despre aventura ideii dincolo de contingenţe (chiar dacă împreună cu ele). Yang Lian ne explică sensul ideogramelor care exprimă „exilul“ în chineză şi în japoneză: e vorba de o combinaţie între o ideogramă care desemnează plutirea şi una care desemnează moartea. Imaginea nu e un lipsită de un hrănitor echivoc. Este exilul un zbor spre moarte? Sau un zbor al îndepărtării de moarte? Sau un tip de zbor care echivalează cu moartea? Oricum, condiţia exilului e universală şi benefică. Stilistic, „exilul“ pare să fie, pentru poetul chinez, recuperarea lirismului clasic al Chinei Vechi. Adevăratul „acum“ este clasicitatea, iar clasicitatea e, mereu, „acum“. Clasicitatea (care nu exclude experimentul) e transcenderea tuturor dihotomiilor în care se sufocă lumea contemporană: Orient-Occident, naţional-global, vechi-nou, fericire-nefericire. Pe marele ocean planetar, cultura e singura ambarcaţiune rezistentă, iar poezia e balastul care ţine nava în echilibru.

Cum ţi se pare China de azi? – l-am întrebat pe Yang Lian care, deşi expatriat, e în permanentă legătură cu cercurile intelectuale din ţară. „În două privinţe – a sunat răspunsul – lucrurile evoluează încurajator: mai întîi, economia se dezvoltă spectaculos, ceea ce, în mod neaşteptat, provoacă cetăţenilor o încredere nouă în drepturile proprii; apoi «cultura populară» a Internetului deschide orizonturi de comunicare infinite. Pe de altă parte, blocajul politic pare de nedepăşit (mai ales cînd e vorba de «cultură şi propagandă»), iar intelectualitatea locală e de un conformism echivalent cu sterilitatea. În rezumat, China riscă să încremenească într-o formulă care ia ce e mai rău din comunism şi ce e mai rău din capitalism.“ („Mie-mi spui?“ – îmi venea să adaug, cu gîndul la malurile Dîmboviţei...)

N-am destulă îndemînare ca să traduc vreun poem de Yang Lian. Toate sînt îndrăzneţe şi eliptice, „tradiţionale“ şi imprevizibile. În vreme ce scriitorul european se simte obligat, de regulă, să fie „angajat“, combativ, dedicat unei cauze sociale şi politice, sau înregimentat într-un experimentalism histrionic, vecin cu acrobaţia, Yang Lian îşi ia răgazul de a face metafizică, de a reflecta la misterul şi limitele cuvîntului (descoperind afinităţi între Lao-Tse şi Wittgenstein) şi de a atenua prestigiul nemeritat al „politicului“. „Viaţa e mai adîncă şi mai sălbatică decît politica.“ Memoria? Desigur. Nu avem dreptul să uităm nimic din ceea ce seamănă cu tragedia Tian’anmen. Dar, să avem grijă ca „lacrimile să nu spele memoria, să nu-i şteargă conturele...“ Are dreptate: cînd amintirea devine instrument electoral, retorică sentimentală, sau simplă pietate comemorativă, substanţa ei intră în descompunere. În asemenea cazuri, memoria ajunge să fie una din multele viclenii ale uitării...

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
De ce s-a oprit slujba oficiată de ÎPS Teodosie la Ziua Marinei. Explicaţiile Forţelor Navale Române
Statul major al Forţelor Navale a oferit primele explicaţii cu privire la incidentul petrecut în timpul oficierii slujbei religioase de către ÎPS Teodosie.
image
Cherofobia: teama de a fi fericit sau „după bine vine rău“. Cum se manifestă, care sunt semnele
Unele persoane simt aversiune faţă fericire, fără a avea un motiv raţional pentru acest lucru. În termeni de specialitate, această formă de anxietate se numeşte „cherofobie“, iar cei afectaţi fac tot posibilul să evite sentimentul de fericire.
image
Greşeala ce ar putea lăsa nepedepsită o bandă de tâlhari care a terorizat Ploieştiul
Trei hoţi din Prahova care au terorizat ploieştenii în perioada sărbătorilor de iarnă din anul 2020 sunt la un pas să rămână nepedepsiţi din cauza unei greşeli a instanţei.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.