Wow

Publicat în Dilema Veche nr. 893 din 20 - 26 mai 2021
Frica lui Putin jpeg

Premierul C├«╚Ťu, pe 15 mai 2021, prima zi de ridicare a unor restric╚Ťii impuse ├«n urm─â cu luni bune, spre a st─âvili pandemia, anun╚Ť─â entuziast: ÔÇ×Am f─âcut o plimbare f─âr─â masc─â la prima or─â p├«n─â la cafea ╚Öi a fost wow!ÔÇŁ. Eu nu-s premier, diminea╚Ťa beau cafeaua ├«nainte de orice, ╚Öi mai s├«nt ╚Öi alte mici deosebiri, dar ÔÇô recunosc ÔÇô ╚Öi la mine o plimbare f─âr─â masc─â, mai t├«rziu ├«n cursul zilei, a fost wow. ╚śi pentru multe zeci, sute de mii de oameni ziua respectiv─â a fost la fel de wow ÔÇô ├«n esen╚Ť─â, a fost un mare WOW na╚Ťional! Dar a doua, a treia zi, a mai r─âmas ceva din acel wow? Nu. L-a m─âturat obi╚Önuin╚Ťa.

Pu╚Ťin ├«i trebuie omului ca s─â fie wow: o mic─â diferen╚Ť─â de moment! Eram neferici╚Ťi mai ├«nainte c├«nd purtam masca? S├«ntem acum ferici╚Ťi, c├«nd n-o mai purt─âm? A vorbi astfel e un nonsens. Obi╚Önuin╚Ťa aplatizeaz─â totul ╚Öi cel mai mare wow dintr-o zi se f├«s├«ie dup─â pu╚Ťin timp. Mi-amintesc ce wow a fost c├«ndva, demult, c├«nd am sc─âpat de armat─â: s─â mergi pe strad─â ├«mbr─âcat civil ╚Öi s─â nu trebuiasc─â s─â salu╚Ťi orice ofi╚Ťer o zi sau dou─â p─âreau o culme a fericirii, dar repede ele au fost ├«nghi╚Ťite de banalitate.

Fericirea nu e stare, ci trecere, diferen╚Ť─â ÔÇô ceea ce interjec╚Ťia asta wow exprim─â foarte bine. E o deplasare de la o cot─â mai joas─â la una mai ├«nalt─â a condi╚Ťiei ├«n care te afli, dar c├«t de joas─â sau c├«t de ├«nalt─â ├«n absolut s├«nt cotele respective nu conteaz─â, ba de fapt n-are nici un sens s─â te ├«ntrebi. De asta calculul comparat, pe ╚Ť─âri, al fericirii, de parc─â ar fi vorba despre PIB ÔÇô despre care auzim din c├«nd ├«n c├«nd la ╚Ötiri ÔÇô, e o stupiditate. Un s─ârman copil bengalez care prime╚Öte un cadou de un dolar e mai fericit cu mult dec├«t un bogat copil finlandez care ar primi acela╚Öi cadou de un dolar ╚Öi pe care aproape c─â nu-l sesizeaz─â pe fundalul nivelului lui ├«nalt cotidian. ├Än primul caz, ochii str─âlucesc, e wow; ├«n al doilea, ├«nregistr─âm o privire plictisit─â.

Bine├«n╚Ťeles c─â lucrurile stau la fel ╚Öi cu nefericirea. De fapt, ca ╚Öi fericirea, nici ea nu exist─â ca atare. Exist─â numai treceri, diferen╚Ťe, s─â spunem, c├«te un ÔÇ×Vai!ÔÇť atunci c├«nd, de exemplu, prima dat─â ni se pune o masc─â, s├«ntem opri╚Ťi de la ceva, ni se ia ceva. Am avut o pr─âjitur─â. ├Äntr-o zi ni s-a luat. Vai! Nu conteaz─â c─â, pe c├«nd o aveam, abia dac─â o mai savuram. La ├«nceput suferim, dar ╚Öi aici uzul aplatizeaz─â, calmeaz─â, egalizeaz─â. Pentru Ivan Denisovici, eroul lui Soljeni╚Ť├«n, o zi de lag─âr c├«nd n-a fost b─âtut, muncit p├«n─â la epuizare sau privat de m├«ncare a fost o zi ÔÇ×destul de bun─âÔÇŁ. Pentru un nou-venit, aceea╚Öi zi ar fi fost o catastrof─â.

Cinicii ar putea folosi ce spun acum argument├«nd c─â, ├«n general, fie c─â ├«i ╚Ťii pe oameni la cota Finlandei, fie c─â ├«i ╚Ťii la cota Bangladesh-ului ÔÇô respectiv ├«n libertate sau ├«n ├«nchisoare ÔÇô , e cam totuna, fiindc─â ├«n toate cazurile intervine obi╚Önuin╚Ťa. Dac─â conteaz─â numai wow-ul, respectiv vai-ul, nu are importan╚Ť─â de la ce la ce cot─â se face trecerea, ci numai c├«t de mare sau de mic─â este diferen╚Ťa ├«n final. De altfel, istoria ╚Öi ├«n╚Ťelepciunea comun─â vorbesc dintotdeauna despre regi ╚Öi regine neferici╚Ťi ╚Öi despre cer╚Öetori ferici╚Ťi. De fapt, nici unii, nici al╚Ťii nu s├«nt nici neferici╚Ťi, nici ferici╚Ťi, ci devin astfel pentru un moment, dup─â care ╚Öi la unii, ╚Öi la ceilal╚Ťi rutina, plictisul niveleaz─â orice wow ╚Öi orice vai.

Istoria ╚Öi ├«n╚Ťelepciunea ne spun deci c─â invidia e un nonsens, deoarece ├«n orice situa╚Ťie aproape po╚Ťi ob╚Ťine diferen╚Ťa f─âr─â un prea mare efort. Ceea ce afl─âm ╚Öi din aceast─â frumoas─â maxim─â a lui Epicur: ÔÇ×Recuno╚Ötin╚Ť─â cuvine-se preafericitei naturi, fiindc─â pe cele necesare le-a f─âcut u╚Öor accesibile, iar pe cele greu accesibile le-a f─âcut nenecesare!ÔÇŁ. ╚śi totu╚Öi, de ce continu─âm atunci s─â fim invidio╚Öi unii pe al╚Ťii?

Pentru c─â avem imagina╚Ťie. Ea ne tulbur─â, ne umple de invidie, de gelozie, de ur─â uneori. Ea abate ╚Öi altereaz─â natura noastr─â bun─â pe care o l─âuda Epicur. Pentru c─â avem imagina╚Ťie ne pierdem vremea compar├«nd ╚Öi, compar├«nd, vedem mereu diferen╚Ťele dintre noi acum ╚Öi noi ieri, dintre noi acum ╚Öi noi m├«ine, dintre noi mereu ╚Öi al╚Ťii mereu. Dac─â n-a╚Ö avea imagina╚Ťie, a╚Ö r─âm├«ne doar ├«nchis acum ╚Öi aici ├«n mine ├«nsumi, mai fericit sau mai nefericit strict ├«n func╚Ťie de ceea ce mi se ├«nt├«mpl─â numai mie; dar fiind o fiin╚Ť─â cu imagina╚Ťie, m─â aventurez s─â m─â pun ├«n pielea celuilalt. ├Änchid ochii, ├«i str├«ng bine ╚Öi m─â fac c─â uit de mine ╚Öi ale mele ╚Öi m─â imaginez, de pild─â, posed├«nd c─âsoiul mare cu gr─âdin─â, ma╚Öina decapotabil─â de lux, ╚Ťoalele de firm─â, nevasta fotomodel a individului de colo, de peste drum... Wow!

Apoi, dup─â c├«teva minute de beatitudine, n-am ├«ncotro ╚Öi deschid ochii cu fric─â, ├«ncet-├«ncet... Vai ╚Öi amar! Afurisit─â imagina╚Ťie!

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.