Wow

Publicat în Dilema Veche nr. 893 din 20 - 26 mai 2021
Frica lui Putin jpeg

Premierul Cîțu, pe 15 mai 2021, prima zi de ridicare a unor restricții impuse în urmă cu luni bune, spre a stăvili pandemia, anunță entuziast: „Am făcut o plimbare fără mască la prima oră pînă la cafea și a fost wow!”. Eu nu-s premier, dimineața beau cafeaua înainte de orice, și mai sînt și alte mici deosebiri, dar – recunosc – și la mine o plimbare fără mască, mai tîrziu în cursul zilei, a fost wow. Și pentru multe zeci, sute de mii de oameni ziua respectivă a fost la fel de wow – în esență, a fost un mare WOW național! Dar a doua, a treia zi, a mai rămas ceva din acel wow? Nu. L-a măturat obișnuința.

Puțin îi trebuie omului ca să fie wow: o mică diferență de moment! Eram nefericiți mai înainte cînd purtam masca? Sîntem acum fericiți, cînd n-o mai purtăm? A vorbi astfel e un nonsens. Obișnuința aplatizează totul și cel mai mare wow dintr-o zi se fîsîie după puțin timp. Mi-amintesc ce wow a fost cîndva, demult, cînd am scăpat de armată: să mergi pe stradă îmbrăcat civil și să nu trebuiască să saluți orice ofițer o zi sau două păreau o culme a fericirii, dar repede ele au fost înghițite de banalitate.

Fericirea nu e stare, ci trecere, diferență – ceea ce interjecția asta wow exprimă foarte bine. E o deplasare de la o cotă mai joasă la una mai înaltă a condiției în care te afli, dar cît de joasă sau cît de înaltă în absolut sînt cotele respective nu contează, ba de fapt n-are nici un sens să te întrebi. De asta calculul comparat, pe țări, al fericirii, de parcă ar fi vorba despre PIB – despre care auzim din cînd în cînd la știri –, e o stupiditate. Un sărman copil bengalez care primește un cadou de un dolar e mai fericit cu mult decît un bogat copil finlandez care ar primi același cadou de un dolar și pe care aproape că nu-l sesizează pe fundalul nivelului lui înalt cotidian. În primul caz, ochii strălucesc, e wow; în al doilea, înregistrăm o privire plictisită.

Bineînțeles că lucrurile stau la fel și cu nefericirea. De fapt, ca și fericirea, nici ea nu există ca atare. Există numai treceri, diferențe, să spunem, cîte un „Vai!“ atunci cînd, de exemplu, prima dată ni se pune o mască, sîntem opriți de la ceva, ni se ia ceva. Am avut o prăjitură. Într-o zi ni s-a luat. Vai! Nu contează că, pe cînd o aveam, abia dacă o mai savuram. La început suferim, dar și aici uzul aplatizează, calmează, egalizează. Pentru Ivan Denisovici, eroul lui Soljenițîn, o zi de lagăr cînd n-a fost bătut, muncit pînă la epuizare sau privat de mîncare a fost o zi „destul de bună”. Pentru un nou-venit, aceeași zi ar fi fost o catastrofă.

Cinicii ar putea folosi ce spun acum argumentînd că, în general, fie că îi ții pe oameni la cota Finlandei, fie că îi ții la cota Bangladesh-ului – respectiv în libertate sau în închisoare – , e cam totuna, fiindcă în toate cazurile intervine obișnuința. Dacă contează numai wow-ul, respectiv vai-ul, nu are importanță de la ce la ce cotă se face trecerea, ci numai cît de mare sau de mică este diferența în final. De altfel, istoria și înțelepciunea comună vorbesc dintotdeauna despre regi și regine nefericiți și despre cerșetori fericiți. De fapt, nici unii, nici alții nu sînt nici nefericiți, nici fericiți, ci devin astfel pentru un moment, după care și la unii, și la ceilalți rutina, plictisul nivelează orice wow și orice vai.

Istoria și înțelepciunea ne spun deci că invidia e un nonsens, deoarece în orice situație aproape poți obține diferența fără un prea mare efort. Ceea ce aflăm și din această frumoasă maximă a lui Epicur: „Recunoștință cuvine-se preafericitei naturi, fiindcă pe cele necesare le-a făcut ușor accesibile, iar pe cele greu accesibile le-a făcut nenecesare!”. Și totuși, de ce continuăm atunci să fim invidioși unii pe alții?

Pentru că avem imaginație. Ea ne tulbură, ne umple de invidie, de gelozie, de ură uneori. Ea abate și alterează natura noastră bună pe care o lăuda Epicur. Pentru că avem imaginație ne pierdem vremea comparînd și, comparînd, vedem mereu diferențele dintre noi acum și noi ieri, dintre noi acum și noi mîine, dintre noi mereu și alții mereu. Dacă n-aș avea imaginație, aș rămîne doar închis acum și aici în mine însumi, mai fericit sau mai nefericit strict în funcție de ceea ce mi se întîmplă numai mie; dar fiind o ființă cu imaginație, mă aventurez să mă pun în pielea celuilalt. Închid ochii, îi strîng bine și mă fac că uit de mine și ale mele și mă imaginez, de pildă, posedînd căsoiul mare cu grădină, mașina decapotabilă de lux, țoalele de firmă, nevasta fotomodel a individului de colo, de peste drum... Wow!

Apoi, după cîteva minute de beatitudine, n-am încotro și deschid ochii cu frică, încet-încet... Vai și amar! Afurisită imaginație!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Alibec jpg
LIVETEXT / România - Cipru, în Liga Națiunilor. Tricolorii vor punctaj maxim
România înfruntă astă-seară, de la ora 21.45, selecționata Ciprului, în ultimul meci din actuala campanie a Ligii Națiunilor la fotbal.
Atac rusesc la Odesa FOTO EPA EFE jpg
Atac masiv al rușilor asupra Odesei. Presa locală publică imagini cu morți pe stradă
Forțele ruse au lansat, azi, la pranz, un atac masiv cu rachete asupra orașului port Odesa pe 18 noiembrie, a anunțat guvernatorul regiunii Oleh Kiper.
donald trump jr
„Imbecili!”. Fiul lui Donald Trump, furios după ce Joe Biden a permis Ucrainei să folosească rachete ATACMS pe teritoriul Rusiei
Donald Trump jr i-a calificat drept „imbecili” pe Joe Biden şi oficialii americani care au dat undă verde Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune pe teritoriul Rusiei.
test1 jpeg
Provocarea care dă bătăi de cap multora. Câte triunghiuri sunt în imagine? Geniile dau răspunsul corect în câteva secunde
Poate că, la prima vedere, acest test de inteligență ne va părea a fi unul neobișnuit de simplu. La urma urmei, tot ce ni se cere să facem este să spunem câte triunghiuri vedem în acest cerc, în numai 15 secunde! Însă, în realitate, lucrurile sunt mult mai complicate decât am crede!
Péter Szijjártó facebook png
Indignare la Budapesta, după ce SUA a permis Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă asupra Rusiei. „Extinde războiul la scară globală”
Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, este de părere că decizia SUA de a ridica sancțiunile Ucrainei să lovească teritoriul Rusiei cu rachete, ar „extinde războiul la scară globală”, scrie Politico.
kate middleton (1) jpg
Situație alarmantă la Castelul Windsor. Kate Middleton și Prințul Willian, în șoc! Ce li s-a întâmplat în timp ce dormeau
Kate Middleton și Prințul Willian, în șoc! Au intrat hoții peste ei în timp ce dormeau
plata cu telefonul jpg
Încă o bancă a introdus plăți instant. BNR: RoPay poziționează România pe harta europeană de referinţă
BRD a lansat luni RoPay, care permite inițierea de plăți instant cu telefonul mobil, direct de la un cont bancar la altul, utilizând tehnologii precum scanarea de cod QR, deep link, NFC (contactless) sau numărul de mobil ca alias pentru IBAN.
1 somn jpg jpeg
Ce temperatură trebuie să ai în dormitor, pe timp de iarnă, ca să ai un somn odihnitor
Un somn de calitate este esențial pentru sănătatea fizică și mentală, iar una dintre variabilele cheie care influențează odihna este temperatura din dormitor.
banner Elena Caragiu png
De ce a murit Elena, a doua soție a lui Toma Caragiu?! Dezvăluirile criticului de teatru Monica Andrei: „Avusese o operație grea (..) Știam că va pleca!” Unde va fi înmormântată regretata actriță?
Criticul de teatru Monica Andrei, prietena din România a actriței Elena Caragiu, a făcut dezvăluiri despre moartea acesteia, pentru Click!