Vreme este...

Publicat în Dilema Veche nr. 857 din 10 - 16 septembrie 2020
Frica lui Putin jpeg

În lista aceea celebră a Ecleziastului, unde fiecare vers începe cu „vreme este să...” (vreme este să te naști și vreme este să mori...,vreme este să ucizi și vreme este să tămăduiești...,vreme este să păzești și vreme este să arunci..., vreme este să iubești și vreme este să urăști etc.) lipsește parcă ceva, zic eu: vreme este să fii rob și vreme este să fii liber. Să fi fost pesemne cel căruia tradiția îi atribuia textul, regele Solomon, un suveran autocrat, atît de înfricoșat de libertate încît nici n-o mai menționa? Pesemne însă Ecleziastul a fost scris mult mai tîrziu decît domnia lui Solomon, poate prin secolul IV î.d.Chr., de cineva al cărui popor, netrăind de secole decît ca supus al unor regimuri opresive (babilonienii, perșii, macedonenii, sirienii), uitase nu numai de gustul, dar și de numele libertății.

S-ar părea că, într-adevăr, uneori este, într-adevăr, vreme să fii liber: și a fost în 1989-90 pentru noi, esticii, cînd totul în lume mergea, ba chiar alerga în direcția libertății. Și pare că este și vreme să nu fii liber: ceea ce se întîmplă zilele acestea în Belarus, în Rusia, în Turcia și în alte părți o arată. Dar belarușii care s-au răzvrătit împotriva autocratului Lukașenko n-au uitat de numele libertății și încearcă să-i recîștige și gustul. Din nefericire, s-ar zice că vremurile conspiră împotriva lor. Putin, care are alegeri generale peste cîteva zile, nu poate admite ca regimul „fratelui Lukașenko” să cadă sub presiunea străzii, după alegeri fraudate grosolan. Ar putea și el păți la fel, căci și el le va frauda negreșit, or pe el cine să-l mai ajute? Atunci procedează ca în Evul Mediu: pune să fie otrăvit cel mai important critic al său, Alexei Navalnîi. Navalnîi scapă totuși cu viață și e tratat în Germania, șefa Opoziției din Belarus e în Lituania. Va fi liniște și pace în Imperiu. E vremea lor.

În timp ce la Minsk oamenii demonstrează pentru libertate împotriva unui autocrat, la Berlin oamenii demonstrează împotriva măștii de protecție și a „dictaturii medicilor”. Ce rușine! Iar guvernele Uniunii Europene condamnă moale guvernul din Belarus și nu par dispuse să sancționeze altfel decît în vorbe Rusia pentru uzul de „noviciok”. Cît despre Statele Unite, aici „președintele lumii libere” amenință aproape fără perdea că nu-i dispus să recunoască rezultatul alegerilor din noiembrie, dacă acesta nu-i va fi favorabil, sub motiv că alegerile vor fi fraudate de adversarii săi, democrații. Fără îndoială că Trump se viseză președinte nu cu un mandat, nici două, ci trei sau patru, după modelul lui Putin, amicul său. Nu-i dă voie Constituția? Poate o va schimba (căci a mai fost schimbată), dacă va putea. Nimic nu-i imposibil, dacă acum este vremea tiraniilor, ticăloșilor, a lașilor.

Și totuși. Poate că absența libertății și a corelativului, sclavia, din lista Ecleziastului are și un alt sens decît acela de pură omisiune a problemei: observ că lista conține numai acele acțiuni și stări opuse care alternează cumva în mod natural, de obicei regizate de ritmurile cosmice și ale vieții: nașterea și moartea, sănătatea și boala, semănatul și culesul, iubirea și ura, acumularea și pierderea etc. Dar nu sînt listate calitățile etice: dreptatea, bunătatea, curajul, pietatea. Nu se spune că este vreme să fii pios și este vreme să fii nelegiuit ori că este vreme să fii înțelept și una să fii neghiob, chiar dacă în alt pasaj aflăm că soarta înțeleptului s-ar putea să nu fie mai bună decît aceea a neghiobului. Cred că libertatea intră în aceeași categorie: ea nu are a face, sau nu trebuie să aibă a face cu vremea (ca să nu spunem, cu vremuiala): nu-i adusă de primăvară și luată de toamnă, nu vine cu vîntul și pleacă cu furtuna, nu-i periodică, supusă alternanțelor, precum ploaia, sănătatea, veselia, rodul cîmpului, acumularea de bunuri. Libertatea ține de etică. De aceea, așa cum nu putem spune că e vreme să fim buni, în sensul că ar exista momente propice pentru bunătate și momente faste pentru ticăloșie, nu putem nici spune că e vreme să fim liberi, înțelegînd prin asta că sînt prescrise și perioade cînd trebuie să ne consolăm cu tiraniile. Căci libertatea ne revine dincolo de vreme și deci e drept, cînd ne lipsește, nu să-i așteptăm vremea, ci s-o revendicăm veșnic.

Căci, spunea același Ecleziast, „totul a făcut Dumnezeu frumos la vremea sa, însă a dat și veșnicia (ha’olam) în inima oamenilor”.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?