Visul-de-zi

Publicat în Dilema Veche nr. 1028 din 21 decembrie – 27 decembrie 2023
image png

Oamenilor le place să creadă în mituri – fie ele și electorale. Este ca și cînd ai avea un frumos vis-de-zi sau cu ochii deschiși. E revigorator, dătător de speranță în momente tulburi. Compensează teama pe care o resimt, grija care-i apasă, disprețul cu care sînt tratați de alții, mai puternici, resentimentele de care s-au umplut în ultimul timp; în plus, îi aduce laolaltă: fiecare mit reinventează comunitatea. De aceea, chiar și celor mai învățați, mai ageri, mai subtili dintre ei le este uneori greu să refuze a se preda visului-de-zi. Sau, mai exact, la început își trimit în realitate ancore pe care le cred solide: cred și nu cred; cred numai un pic, poate pe un sfert: „Știu că nu se poate, dar totuși, poate că puțin-puțin...”. Apoi, treptat, procentul crește la jumătate, apoi la trei-sferturi; ancorele se rup una după alta; o, cît de agreabil este sentimentul de eliberare, ca atunci cînd un vas se pregătește să-și ia avînt pe marea largă și luminoasă, scăpat de tot ce îl ținea priponit la țărmul întunecat! Și așa, omul începe să uite că doar visa sau, hai să spunem, că avea numai o ipoteză de lucru. Acum intră în scenă apostolul: apar apostrofările la adresa celor care nu cred, reproșurile că necredința lor e cumva nelalocul ei, că ea ar putea aduce eșecul. (Argumentul acesta l-am auzit pe timpuri, cînd cu Caritas: cei care nu depuneau și vorbeau împotriva „schemei” erau acuzați că din vina lor s-ar putea prăbuși jocul. Bineînțeles că, indiferent de sceptici, jocul trebuia să se prăbușească odată și odată.) Inventează argumente bazate pe analogie și modele istorice. Cum de n-ar face-o? Rațiunea e în stare să inventeze orice pentru a susține utopia, care, odată ce e crezută, devine pentru credincios realitatea însăși: aceasta îți spune, de pildă, că omenirea nu a putut înainta fără mituri, îți arată că visele și utopia au mobilizat istoria: firește, am spune noi, că adesea au mobilizat-o, dar asta nu le face mai adevărate: e ca și cînd cineva ar susține că trebuie să credem în astrologie, deoarece mari oameni au crezut în ea de-a lungul timpului. Dar unele utopii s-au realizat! – ni se spune pe blog-uri, prin postări. Desigur, Columb a străbătut Oceanul, dar asta nu fiindcă visa la Indii, ci fiindcă era un bun navigator, avea corăbii bune, echipaj pregătit și așa mai departe. Iar frînghiile velelor nu erau putrede. 

Acum a venit rîndul moralistului: el invocă propriul exemplu, pentru a ne convinge că sîntem datori să votăm „caii verzi” sau „cu ochii închiși” în numele valorilor pe care personajul din centrul său le încarnează. Desigur, acestea sînt metafore pentru sfatul de a nu lua în calcul sau de a „pune între paranteze” consecințele, respectînd o pură și luminoasă etică a convingerii. Dar nu-i politica locul predilect al luării în calcul a consecințelor? Nu-i ea sublunaritatea prin definiție, acolo unde contururile clare ale marilor principii morale trebuie să admită semitonuri și penumbre? În fine, nu mai e mult și intervine inversiunea: izgonind din sine ochiul critic, credinciosul se consideră pe sine realist, în vreme ce criticul său ajunge între ghilimele, ca să zicem așa: a devenit „realist”. Vasul – iată – a plecat în larg. Măcar are el cîrmaci?

Din păcate, nu. Fiindcă în asemenea cazuri, nu credinciosul simplu e marea problemă, ci personajul central. Acesta tinde să se molipsească de propria-i mitologie, mai ales că în jurul său sînt destui care, din diferite motive (unele necurate), i-o servesc, iar poporul credincioșilor o amplifică. I se zice că lucrurile merg bine, chiar neașteptat de bine, că șansele sale de a străbate Oceanul cresc vertiginos. I se furnizează argumente – incomplete, însă. Dacă totuși mai are îndoieli, e asigurat imediat că informațiile neconvenabile sînt produse de inamicii înspăimîntați, că evaluările critice sînt partizane. Treptat, ajunge să nu mai creadă decît în ceea ce i se spune ca fiind favorabil. Mai rău: absurditatea unor informații care i se prezintă drept reale din mai multe surse nu-l mai surprinde. Răul e făcut, intoxicarea a ajuns la capăt, ochiul critic s-a închis. Pe timpuri, în jurul oricărui Mesia vaticina cîte un profet. Acum, aceștia se numesc analiști și sociologi. Dar înlocuirea viziunilor extatice cu cifrele nu schimbă, uneori, nesăbuința autorilor. 

...Vasul e acum în largul mării; curînd intră în derivă și se scufundă – ceea ce era de așteptat și e de plîns în perspectiva idealului propus. Cine-i însă de vină? A, nu lipsa marinarilor buni, cîrma pusă strîmb, profeții falși sau lipsa proviziilor! Nu, de vină e „realistul”! A descurajat echipajul. A împiedicat sosirea mai multor visători la bord. A întrerupt visul-de-zi al credincioșilor. A cobit. A ținut „ochii deschiși” cînd nu era cazul...

Și, la drept vorbind, zice credinciosul încă nedemobilizat, naufragiul n-a fost nici măcar un naufragiu întreg, ci o mare „victorie morală”!

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

masini second hand
Cum să nu luăm țeapă atunci când alegem o mașină second hand. Ce spun specialiștii că trebuie verificat
Mulți români preferă să cumpere un autoturism la mâna a doua pentru cǎ sunt mult mai ieftine decât cele noi. Speciștii oferă o serie de sfaturi privind alegerea unei mașini second tocmai pentru a reduce riscurile.
vaccin pexels jpeg
Conspiraționismul dăunează grav sănătății românilor. Consecințele teoriilor fanteziste de pe internet și refuzului vaccinării
Conspiraționismul, lipsa de încredere în sistemul medical, dar și neglijarea sănătății personale îmbolnăvesc tot mai tare populația României. În plus, se creează o povară tot mai greu de dus pentru sistemul medical și bugetul de stat.
John Dee Ashmolean jpg
Cine a fost cu adevărat agentul 007. A pus pe picioare cea mai rețea de spionaj din Europa. Semnificația celor trei cifre
Celebrul spion 007 este un personaj istoric cât se poate de real. Se numea, de fapt, John Dee și a trăit cu mai bine de patru secole înainte ca personajul fictiv James Bond să apară în scenă. În plus, adevăratul 007 era mult mai fascinant și ultra-specializat.
sanatate asigurari jpeg
Beneficii extra-salariale: ce acoperire au asigurările private de sănătate de până la 1.200 euro pe an
Tot mai mulți angajatori includ asigurarea privată de sănătate în pachetul de beneficii extra-salariale pentru a rămâne atractivi pe piața muncii, cu valori între 300 și 1.200 de euro per angajat pe an.
cafea turceasca istock jpg
Ce se întâmplă în corp dacă bei cafea neagră zilnic timp de o lună. Beneficii, riscuri și cum să eviți efectele adverse
Pentru mulți, ziua nu începe cu adevărat fără o ceașcă de cafea neagră. Cunoscută pentru aroma sa intensă și conținutul ridicat de cofeină, aceasta oferă un impuls rapid de energie și poate stimula metabolismul. Însă ce efecte are, de fapt, asupra corpului tău dacă o consumi zilnic timp de o lună?
BYD jpg
BYD și Tesla luptă pentru dominația globală în sectorul vehiculelor electrice
Sectorul vehiculelor electrice (EV) a devenit un câmp de luptă pentru dominația globală între Tesla și rivalul său chinez BYD, cu NIO încercând să concureze într-o nișă proprie.
Clay Tablet   Louvre   AO29562 (cropped) jpg
Care este primul nume cunoscut în istorie. A fost găsit pe o tăbliță de lut de acum 6000 de ani
Primul nume cunoscut în istorie este cel al unui contabil mesopotamian de acum 6000 de ani. Numele său a fost scris pe o tăbliță de lut din orașul sumerian Uruk, în perioada de trecere de la calcolitic la epoca bronzului.
investitii
Topul celor mai vechi afaceri de familie din lume. Tradiții de peste 400 de ani
Afacerile de familie continuă să fie un motor important de creștere pentru economia globală. Cele mai mari 500 de afaceri de familie din lume generează venituri în valoare de 8,8 trilioane de dolari, o creștere de 10% față 2023, și au 25,1 milioane de angajați în 43 de jurisdicții.
The Arrival of the French Girls at Quebec, 1667   C W  Jefferys jpg
„Fiicele regelui”, cel mai mare proiect matrimonial din istorie. Cum s-a reușit fondarea unuia dintre cele mai importante state din lume
În secolul al XVII-lea a fost derulat cel mai mare proiect matrimonial din istorie sponsorizat de stat. Sute de femei au fost plătite pentru a merge în America de Nord și a se căsători cu soldații și muncitorii din colonii. Au contribuit la înființarea unui mare stat nord-american.