Viața de apoi a documentarului

Publicat în Dilema Veche nr. 1017 din 5 octombrie – 11 octombrie 2023
image png

„...Este corect să spunem că BOR nu a fost niciodată atît de puternică față de stat așa cum a fost în ultimii treizeci de ani”, scrie istoricul Oliver Jens Schmitt în recent apăruta lui istorie a Bisericii Ortodoxe Române (Biserică de stat sau biserică în stat? O istorie a Bisericii Ortodoxe Române. 1918-2023, Humanitas, 2023, p. 18) De asemenea, același istoric observă că „pe de o parte, conform sondajelor demoscopice, angajamentul față de Biserică este foarte ridicat în comparație cu alte țări europene, iar pe de alta, numărul creștinilor practicanți este cu mult mai mare decît în alte țări europene.” Ca urmare, „în România, pozițiile deschis anticlericale sînt mult mai rare în comparație cu Europa de Vest” (ibidem, p. 19).

Avînd în vedere toate acestea, mi se pare destul de curios faptul că unii reprezentanți ai Bisericii (dacă nu instituția în ansamblu), alte instituții sau organizații, precum și diferite personalități culturale se comportă ca și cînd BOR și creștinismul, în general, în România s-ar afla sub asediu, reacționînd disproporționat, uneori de-a dreptul violent, la orice poate trece drept atitudine critică sau chiar sceptică față de religie și Biserică. Așa s-a întîmplat și în cazul recepției documentarului lui Alexandru Solomon, dedicat mitologiei populare dezvoltate în ultimele decenii pe seama lui Arsenie Boca (Arsenie. Viața de apoi). La Arad, filmul n-a putut fi prezentat, deoarece conducerea instituției de cultură unde trebuia să aibă loc proiecția a anulat-o, cedînd foarte repede unor intimidări sosite de la „credincioși ofensați”. Poate mai grav, Arhiepiscopia Sibiului a cerut interzicerea pur și simplu a filmului. Într-un comunicat, dl Vasile Bănescu, purtătorul de cuvînt al conducerii BOR, deși a refuzat orice idee de interdicție pe motive legale și constituționale, a părut totuși înțelegător cu indignarea unor credincioși sau foruri bisericești. Cît despre Internet, acesta s-a umplut de mesaje dure, violente uneori la adresa filmului și a autorului, care, ca evreu, n-ar fi avut dreptul, după unii, nici măcar să gîndească să facă un film despre cel pe care pietatea populară îl consideră „sfîntul Ardealului”, necum să facă filmul în cauză așa cum l-a făcut. De fapt, atacurile cu subtext antisemit n-au lipsit, din păcate, nici din partea unor personalități. Un regizor cunoscut (Nicolae Mărgineanu) l-a acuzat pe Solomon de „blasfemie”. („Întregul film este o blasfemie pentru orice creștin.”) Se întreabă apoi, cu subtext: „Ai fost nedreptățit în România?... Ți-au făcut românii vreun rău?”, cu sugestia că evreul Solomon a răspuns fără recunoștință la „toleranța” de care s-ar fi bucurat în România.

Mie filmul lui Alexandru Solomon mi se pare remarcabil de bine realizat, foarte ingenios – un veritabil exercițiu de antropologie culturală cu mijloacele artei cinematografice. Atitudinea regizorului față de persoanele care participă la „pelerinajul” sui-generis, organizat de el, este plină de simpatie și chiar, am zice, aproape tandră. Solomon vrea nu să-i critice și cel mai puțin să-i ofenseze pe credincioșii lui Arsenie Boca, ci să-i înțeleagă (ceea ce recunoaște că nu reușește pînă la sfîrșit). Nu-i disprețuiește, chiar dacă nu le împărtășește deloc credința. Pe de altă parte, admit că mesajul filmului nu este „imparțial”, ci critic la adresa cultului postum enorm al lui Arsenie Boca, cult văzut în film ca un amestec bizar și kitsch de pietate populară tradițională, superstiții „postmoderne”, delir mistagogic, industrie de „sfințenie”, interese economice locale și senzaționalism TV. Nu-i totuși cîtuși de puțin un film „anticreștin” ori „blasfemiator” și cu atît mai puțin ofensator față de pelerinii lui Arsenie Boca, deși e critic și chiar ironic față de unele aspecte sociale ale ortodoxiei din România. 

Și chiar așa: de ce n-ar putea fi? E numai o perspectivă a unui cineast, devenit aici puțin antropolog, a felului cum se naște un cult postum. Este numai una printre alte posibile perspective, normală într-o societate liberă. Ajunge să fie orice critică blasfemie? Sau faptul că autorul e evreu supără? Și dacă filmul ar fi fost semnat de un Georgescu, s-ar fi schimbat lucrurile? Experiența din alte cazuri ne arată că invectivele de felul celor primite de autor „inventează” evreul chiar acolo unde nu este. Dar nici Biserica, nici vreo altă instituție, nici vreun particular nu pot limita dreptul la critică și nici nu-l pot interzice pentru unii pe criterii de etnie, religie, ori altele.

Repet: observ că mulți se comportă ca și cînd creștinismul ar fi în mare primejdie în România, chipurile atacat din toate părțile de o conspirație superpotentă de „progresiști”, „neomarxiști”, „globaliști”, LGBT-iști etc., care obțin victorii după victorii, nimicind Biserica mai dihai decît o făcuse fostul regim comunist. Nimic mai fals, așa cum rezultă chiar din film: acesta, fără a rezolva „misterul” cultului lui Arsenie Boca, ne arată o pietate populară, desigur naivă și chiar, pe alocuri, cumva ridicolă din perspectivă „iluministă”, dar altminteri solidă, autentică și mai ales foarte răspîndită în straturi foarte variate ale societății. Nici vorbă ca ea să fie în pericol, ci, mult mai probabil în conjunctura otrăvită actuală, în pericol se află poziția minoritară – sceptică, raționalistă și chiar, pur și simplu, laică.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

afm a aprobat 174 de noi dosare de finantare pentru programul rabla destinate persoanelor juridice s6595 1200x727 jpg
Bolojan a anunțat ce se întâmplă cu programele Rabla și Casa Verde: „Nu mai avem capacitate financiară să le susținem pe toate”
Premierul Ilie Bolojan a anunțat vineri, 27 iunie 2025, că Guvernul ar putea renunța la unele programe care țin de componenta de mediu, afirmând că România nu mai are capacitate financiară să le susțină pe toate.
Atac Iran Tel Aviv FOTO Profimedia jpg
„Nunta roșie” și „Operațiunea Narnia”: Cum a planificat Israelul în secret atacurile spectaculoase asupra Iranului
Atacurile recente ale Israelului împotriva Iranului au fost rezultatul unor planuri minuțios puse la punct de-a lungul deceniilor. Unele dintre aceste operațiuni au purtat nume inspirate din ficțiune.
image png
Serialul plin de scene senzuale de pe Netflix care a cucerit topul din România în iunie 2025. Te ține lipit de televizor: „L-am urmărit pe tot dintr-o dată”
Platforma de streaming Netflix aduce în atenția iubitorilor de seriale sportive o nouă dramă spaniolă, „Olympo”, ce se desfășoară în opt episoade, realizată de Zeta Studios, creată și scrisă de Jan Matheu, Laia Foguet și Ibai Abad, în distribuție aflându-se: Clara Galle (Raising Voices), Nira Osahi
Noul model de dronă Magura W6 FOTO HUR jpeg
Spionajul ucrainean a adăugat o nouă armă arsenalului său
Serviciile de informații militare ucrainene au anunțat că au adăugat arsenalului lor o nouă dronă navală de ultimă generație, Magura W6, oferind o nouă capacitate de a contesta dominația navală rusă în Marea Neagră. Producția noului model a fost finanțată integral de Banca ucraineană PUMB.
cruce crestinism religie gay lgbt homosexsualitate shutterstock 1941144799 jpg
Curtea Supremă a SUA a decis că elevii pot refuza, din motive religioase, participarea la ore în care li se citesc povești LGBTQ
Elevii din SUA au dreptul să nu participe la ore în în care li se citesc povești cu personaje gay sau transgender, din motive religioase, în urma unei decizii luată de Curtea Supermă.
china sua jpeg
China și SUA confirmă un acord comercial important: Exporturi de pământuri rare și relaxarea restricțiilor tehnologice
China și Statele Unite au dezvăluit vineri detalii ale unui cadru comercial care urmează să ușureze exporturile de pământuri rare și să reducă o parte din restricțiile tehnologice dintre cele două țări.
tren cale ferata adobestock jpg
Cinci trenuri cu călători, blocate din cauza furtunii violente. Copaci căzuți pe calea ferată, iar în unele zone linia a rămas fără electricitate
Cinci trenuri de călători au fost blocate vineri, 27 iunie 2025, din cauza unei furtuni violente, a anunțat Compania Națională de Căi Ferate (CFR). O echipă a fost mobilizată pentru a interveni în zonele afectate, iar circulația feroviară urmează să fie reluată în cel mai scurt timp.
image png
Plaja secretă din Grecia pe care toți românii trebuie s-o viziteze măcar o dată în viață! A intrat în topul celor mai bune din lume
Din ce în ce mai mulți turiști optează pentru destinațiile de coastă europene, în căutarea celor mai frumoase plaje și piesaje desprinse din filme. Există însă o plajă europeană numită plaja „unică” din Europa, iubită de britanici și considerată „una dintre cele mai bune din lume”.
image png
Cine erau „arapii” din zona Dobrogei. Cum au ajuns în România și de ce au vrut să lupte la Mărășești
Pe cât de amplă este istoria României, pe atât de puține aspecte sunt cunoscute. Nu mulți își mai amintesc de faptul că aceasta nu a fost atât de omogenă pe cât pare, deoarece și-au făcut loc, fie și temporar, oameni de alte rase și etnii, printre care africani și asiatici. De cele mai multe ori, ac