Veşti bune, veşti proaste

Publicat în Dilema Veche nr. 670 din 22-28 decembrie 2016
Cum trebuie să fie un ministru? jpeg

Vești bune

Să nu ne lăsăm invadați de depresie. Dincolo de bilanțul mai curînd melancolic al alegerilor, ne putem consola și cu cîteva noutăți compensatorii. Nu-mi fac iluzii. Nici Parlamentul validat acum de electorat nu e scutit de numeroase „impurități“. Dar sînt gata să semnalez și cîteva încurajatoare „realizări“. E, de pildă, îmbucurătoare dispariția din înaltul for a cîtorva personaje jenante nu doar prin prestația lor propriu-zisă (atîta cîtă a fost), ci, mai ales, prin stilistica rudimentară a prezenței și a discursului lor. Sînt mulțumit că nu voi mai fi confruntat cu „retorica“ dnei Cristiana Anghel sau cu vechi portrete inconsistente de tipul Theodor Atanasiu, Daniel Chițoiu, Mircea Dușa (cel cu „corpurile neînsuflețite ale cadavrelor celor decedați“), Mihăiță Calimente ș.a. Mă bucur, din alt punct de vedere, și de ieșirea din joc a dlui Daniel Barbu, în speranța că va reveni la uneltele sale profesionale, înțelegînd, nițeluș tîrziu, că nu e înzestrat pentru politică. Regret, pe de altă parte, că nu și-au găsit un loc binemeritat în noua structură oameni ca Toader Paleologu sau chiar Radu F. Alexandru, acesta din urmă constrîns, sper, să priceapă, în ceasul al doisprezecelea, că obstinația prost plasată și alinierea de partid dublată de suspensia spiritului critic nu sînt de folos unei cariere politice plauzibile. Salut, în schimb, reușita domnilor Vlad Alexandrescu și Cristian Ghinea și le doresc energie și discernămînt. Sînt, evident, încîntat să constat promovarea unor (foarte) tineri parlamentari, chiar dacă într-un context care nu-i avantajează. Nu cred că era urgent s-o facem deputat pe domnișoara Alexandra Corina Bogaciu, cu studii medii, dar nepoată a primarului Pandele din Voluntari. Nici agreabila liberală Mara Mareș (24 de ani) nu prezintă încă mari garanții de competență. Oricum, la noi, „familiile“ sînt încă puternice: dovada – succesul electoral al dnei Cherecheș, mama primarului penal din Baia Mare… În fine, om trăi și-om vedea, deși am trăit și am văzut destule și pînă acum…

Vești proaste

Una dintre veștile categoric bune de după scrutin a fost scorul neașteptat de ridicat al unei noi formațiuni politice (USR), în contrast cu prăbușirea gălăgioasă a cîtorva nulități agresive, vinovate de compromiterea discursului patriotic legitim prin demagogia ieftină a unor veleitari de mîna a doua și a treia (PRU, PRM etc.). Imediat însă, euforia votanților USR a fost sabotată de o veste foarte proastă. Partidul cu pricina, încă neinstalat în noua sa postùră, a alunecat vertiginos spre dihonie internă și bîlbîială. Soțul dnei Clotilde Armand sărbătorește victoria prin delațiune, șefii formațiunii îl evacuează fără drept de apel, dna Armand pendulează între fidelitate conjugală și loialitate de partid, dl Nicușor Dan se declară trist și, întrebat despre dl Păun, admite că, deși îi e prieten, nu prea știe cu ce s-a ocupat în ultimii ani, dincolo de eforturile sale de ultimă oră în beneficiul campaniei electorale USR. Pe scurt: stîngăcie, duplicitate, inaptitudine managerială, amețeală strategică, neclaritate descurajantă. Un prost demaraj, pentru o formațiune care și-a propus să ne seducă și să ne salveze prin noutate, incoruptibilitate, limpezime, bun gust. Sper din toată inima că lucrurile se vor reașeza și că ceea ce apare, acum, drept o gravă incoerență internă se va dovedi, cît mai curînd, ca fiind efectul colateral, mai curînd candid, al unei lipse de experiență politică ușor de corectat în perspectivă imediată.

Veștile proaste ca entertainment

Am mai pomenit odată prostul obicei al unor posturi de televiziune de a face din „breaking news“ un instrument de potențare a rating-ului. Știu că, peste tot în lume, presa forțează limitele bunelor moravuri pentru a agăța cumpărători și că informația trasă de păr sau ambalată strident face parte, ca să zicem așa, din meserie. La noi, totuși, lucrurile merg uneori cam departe. Și am la îndemînă nu numai știrile politice, făcute parcă anume ca să fie speculate jurnalistic, ci și un gen de știri care, în mod normal, n-ar trebui să fie duse spre ficțiune: știrile meteo. Există un canal TV care se străduiește, seară de seară, să creeze panică, să ne tulbure somnul, să încurajeze un soi de „telenevroză“ națională. Aflăm de la crainici sau de pe burtiera ecranului că sîntem pîndiți de catastrofe (iminente), de explozii climaterice dezastruoase, de geruri siberiene, canicule sahariene, cutremure devastatoare, ninsori nemiloase, ploi biblice sau secetă ucigașă. Experții invitați în studio încearcă în zadar să potolească spiritele, să vină cu nuanțe și relativizări. Moderatorii și regizorii de emisie nu se lasă. Nu le pasă că pronosticul lor nu se adeverește, că nu e în regulă să te joci cu nervii oamenilor, că e dizgrațios să vrei să faci profit publicistic stimulînd spaimele și credulitatea telespectatorilor. CNA-ul nu pare să aibă rubrică pentru nerușinare și manipulare psihologică. N-avem ce face: dacă nimerim, înainte de culcare, pe România TV, vom adormi resemnați: tocmai ne-am băut ultima bere înainte de sfîrșitul lumii…

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.