„Verità effettuale“

Publicat în Dilema Veche nr. 792 din 25 aprilie – 1 mai 2019
Frica lui Putin jpeg

„Deosebirea este atît de mare între felul în care oamenii trăiesc și felul în care ei ar trebui să trăiască, încît acela care lasă la o parte ceea ce este pentru ceea ce ar trebui să fie mai curînd își află ruina proprie decît salvarea. Acel om care ar voi oricînd și oriunde să profeseze binele ar fi cu necesitate doborît de ceilalți care sînt în jurul lui și care nu sînt buni.“

Aceste cuvinte celebre, din Principele lui Machiavelli (cap. XV), proclamă de cinci sute de ani separarea dintre etică și politică. Are dreptate? Da, din păcate, oricît i-ar supăra asta pe unii intelectuali idealiști. Cauza – prezentată tot de Machiavelli – este că „oamenii sînt răi“, indiferent cum înțelegem și explicăm (teologic, biologic, psihologic) această caracteristică esențială. Și chiar dacă am modera separarea dintre etic și politic, considerînd că fractura nu-i chiar fără unele punți și că imoralitatea, ba chiar imundicitatea etică nu sînt întotdeauna ingrediente necesare într-o politică eficientă, rămîne că visul pentru o politică „pură“, cu mîinile complet „nepătate“, fără „soluții imorale“, fără „alianțe tactice“ neonorabile, e nu numai unul deșert, dar și periculos.

De fapt, oamenii politici (de la noi și de aiurea) nu prea au probleme să înțeleagă bine preceptele lui Machiavelli. Eticismul exagerat nu pe ei îi caracterizează, afară dacă nu sînt în campanie electorală și îl pretind, demagogic, de la adversari. Oamenii politici suspectează prea bine (din instinct, din experiență, din raționament) că oamenii în general sînt răi și, pe deasupra, și slabi – ceea ce nu o dată le dublează răutatea cu multă prostie. Problema este cu chibiții intelectuali, cu „formatorii de opinie“ și cu publicul care îi ascultă, cu cei care se cred îndreptățiți să-și „salveze“ conaționalii în fiecare moment, ba chiar, în ultimul rînd, și „să salveze Planeta“. Pentru ei politica n-ar trebui să fie discernerea între nuanțe diferite de gri și alegerea griului mai deschis – adică a răului mai mic –, ci o improbabilă alegere între negru și alb. De două sute de ani, acești intelectuali cer „soluții“ majore și definitive pentru toate relele și, paradoxal, cînd au avut posibilitatea de a alege ei înșiși, soluțiile lor „albe“ au dus la rezultate cu mult mai înfricoșătoare decît cîrpăceala, meschină și gri, a politicienilor rutinați.

Îi întîlnim destul de des și la noi în timpurile astea: sînt cei care își atacă prietenii politici mai cu spor decît pe adversarii adevărați, cei care sînt gata să strîmbe din năsucul etic la orice slăbiciune a aliaților, sînt cei nemulțumiți veșnic de prestația „alor noștri“. Unii merg pînă la a spune că „s-au săturat să voteze răul mai mic“, uitînd să observe că, de fapt, dacă își propun cu seriozitate să voteze „binele“, înseamnă, practic, că au renunțat definitiv la dreptul de vot. Cei mai mulți fac imensa eroare de a susține, fără limitări și contextualizări, standarde etice pe care adversarii n-au avut de gînd niciodată să le ia în serios pentru ei înșiși. Ajung astfel să joace pe terenul propus de adversar și pierd sistematic. Un exemplu recent: scandalul „protocoalelor“ dintre Parchet, DNA și SRI. În loc să susținem cu curaj și aplomb că protocoalele au fost, în general, binevenite, că era singurul mijloc prin care „peștii cei mari“ puteau fi dibuiți și prin care se puteau aduna probe consistente și că, fiind o chestiune de securitate națională, lupta împotriva corupției trebuia să aibă beneficiul „protocoalelor“ cu serviciile de securitate, am preferat să tăcem sau să căutăm circumstanțe, oarecum rușinați, pe motiv că, iată, „Securitatea“ a revenit, chipurile, și a afectat „drepturile omului“. Rezultatul a fost nu numai salvarea marilor corupți, dar și discreditarea, pentru o generație, a celor care au vrut să nu mai existe impunitate înaintea legii în România.

Despre „cazul Lazăr“ am mai vorbit. Mai adaug numai că o bună parte a societății civile s-a lăsat manipulată de cei care n-au dat niciodată două parale nici pe deținuții politici, nici pe „procesul comunismului“; la îndemnul unei televiziuni finanțate de un fost turnător cu acte și infractor cu cîțiva ani de închisoare, ea a ajuns să condamne impuritatea etică a procurorului general, trecînd peste circumstanțele prezentului – ceea ce adversarii ei n-ar fi făcut niciodată! Respectivii și-a pierdut busola politică, vrînd cu orice preț să n-o piardă pe cea etică. Și mă tem că nici nordul acesteia din urmă nu mai e sigur. Rezultatul este și va fi – pe cît ne dăm seama – o subjugare tot mai mare a societății, lipsirea de autonomie a instituțiilor esențiale, dominația părții celei mari reacționare și antieuropene din lumea de la noi. Scrupulele morale neținute sub control contribuie astfel la catastrofă – din naivitate, din teamă, din neînțelegere. Dar se va spune: se schimbă adevărul în funcție de cine îl spune? Există însă două tipuri de adevăr: adevărul abstract, care desigur că nu ține de emitent, dar care în politică se învecinează cu utopia, și adevărul pe care Machiavelli îl numește „verità effettuale“. Acesta din urmă trebuie avut în vedere în acțiunea publică și politică, iar valoarea și impactul lui depind enorm de cine îl exprimă și îl susține. Exemplu istoric: nu-i totuna dacă critica comunismului a venit de la fasciști sau de la liberali. „Non est idem si duo dicunt idem.“ („Nu-i la fel dacă doi vorbesc la fel.“)

Și care trebuie să fie scopul politicienilor „buni“, dincolo de administrarea eficientă a treburilor publice? Democrația, dar în sensul larg, cerut de Karl Popper: un sistem care să împiedice acumularea puterii într-o singură parte (fie ea individ, partid, parlament etc.), care, dimpotrivă, să favorizeze distribuția puterii, ba chiar concurența dintre mai multe părți ale societății și statului. Politicienii sînt calificabili, neapărat într-un anumit moment și în circumstanțele practice date, drept „buni“ sau „răi“, după felul în care urmează (sau contrazic) acest scop major. Iar intelectualii publici, cred, au datoria să clarifice lucrurile, făcînd distincțiile necesare cu privirea mereu ațintită și asupra scopului, și nu doar a mijloacelor, abținîndu-se, pe cît posibil, de la clamarea altui adevăr „mai înalt“, și mai ales fără a ridica tot mereu pretenții de puritate etică și de onorabilitate fără fisuri a mijloacelor pe care politicienii le întrebuințează. Căci mai sus-amintita „verità effettuale“ arată că întotdeauna acesta este sistemul politic cel mai puțin rău cu putință, cel mai puțin corupt și cel mai puțin nedrept. Ceea ce nu înseamnă că n-ar fi, de destule ori, și rău, și corupt, și mai ales nedrept.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

1733923409 RcsX jpg
Constipația: Cauze la Adulți, Remedii și Rolul Probioticelor
Constipația este o problemă des întâlnită și care afectează mulți adulți, având un impact negativ semnificativ asupra calității vieții.
poligon goranu valcea foto Facebook jpg
Un ofițer și patru elevi, răniți într-un poligon din Vâlcea, după o explozie a unei capse detonate electric
Patru elevi și un instructor, toți din Centrul de instruire sprijin de luptă Râmnicu Vâlcea, au fost răniți joi, 12 decembrie, în jurul prânzului, în poligonul Goranu, județul Vâlcea, pe timpul executării unei ședințe de confecționare a dispozitivelor de aprindere pirotehnică cu exploziv real.
fiica lui maricel pacuraru captura Realitatea png
Fiica lui Maricel Păcuraru plânge, în direct la Realitatea Plus, după ce instanța a anulat condamnarea tatălui său: „A făcut pușcărie degeaba”
Ana Maria Păcuraru, fiica proprietarului grupului Realitatea, a izbucnit în plâns, miercuri, în direct, după ce a aflat că Tribunalul București a anulat condamnarea la închisoare lui Maricel Păcuraru în dosarul Poșta Română.
tezaur bnr jpeg
Pentru restabilirea bunelor relații și a adevărului istoric, ar trebui ca Rusia să-și ia la Moscova „aurarii” și să ne trimită înapoi Tezaurul României
Ce se mai știe despre Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat – o creanță mai veche de un secol.
Ionut Moşteanu/ Facebook
Ionuț Moșteanu (USR), despre negocierile pentru formarea guvernului: „Nu a fost nicio discuție despre împărțirea ministerelor”
Ionuț Moșteanu, unul dintre negociatorii USR pentru formarea viitorului guvern, a oferit detalii despre stadiul negocierilor și despre măsurile care vor urma pentru stabilizarea economiei României.
ELENA UDREA jpg
Elena Udrea rămâne în închisoare, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins apelul. Decizia este definitivă
Magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins apelul făcut de fostul ministru al turismului Elena Udrea și au decis că aceasta va rămâne în închisoare.
padure tropicala jpg
Cel mai mortal animal din lume nu este cel la care te gândești
Este considerat, pe bună dreptate, cel mai mare prădător al lumii. Și dacă v-ați dus imediat cu gândul la un rechin alb, un urs grizzly sau o altă bestie similară, este de înțeles, doar că numărul victimelor umane
„Reflecții asupra Revoluției: 35 de ani de istorie”, expoziție cu imagini de arhivă AGERPRES
„Reflecții asupra Revoluției: 35 de ani de istorie”, expoziție cu imagini de arhivă AGERPRES
Expoziția „Reflecții asupra Revoluției: 35 de ani de istorie”, cuprinzând imagini din arhiva Agenției Naționale de Presă AGERPRES, va fi vernisată, joi, la Biblioteca Metropolitană București.
horoscop 3 august webp
Zodiile care vor da lovitura vieții lor, înainte de Anul Nou. Ce se va schimba în viața lor
Anul se apropie de final, dar pentru trei zodii norocoase, universul pare să aibă planuri mari. Aceste semne zodiacale vor experimenta schimbări pozitive și evenimente neașteptate care le pot schimba viața.