Vacanța mare

Publicat în Dilema Veche nr. 726 din 18-24 ianuarie 2018
Frica lui Putin jpeg

Scriu duminica și n-am idee despre rezultatele „confruntării istorice“ dintre PSD și PSD. Dintre PSD-ul autentic și PSD-ul fals, dintre PSD-ul autentic și PSD-ul complice cu „statul paralel“. Dar, la urma urmelor, chiar ar trebui să trepidăm pînă vine rezultatul?

Ce se poate întîmpla? Să plece dom’ Tudose, să plece doamna Carmen, să plece dom’ Dragnea sau, deloc improbabil, să nu plece nimeni, ci să fie un mare „pupat Piața Endependenți“, că tot sîntem în țara lui Caragiale. În plus, dacă tot vor să schimbe legile Justiției, au nevoie de relativă pace în partid și nu-și pot permite o nouă demisie a Guvernului. Vor „repera“ onoarea ministresei și a prim-ministrului, cu unele concesii reciproce, și basta. În acest ultim caz, în cîteva săptămîni, pe un alt pretext, scandalul în mod evident se va relua.

Problema de fond este că începe aproape să nu mă mai intereseze rezultatul. Oricum, guvernarea PSD și a lui Liviu Dragnea e profund compromisă. Au dovedit că nu sînt în stare să guverneze cît de cît coerent și decent mai multe luni la rînd. Nu reușesc să răspundă minimal adecvat unor scandaluri, cum e cel cu pedofilul polițist. Încearcă cu disperare să ascundă mizeria sau să se ascundă de presă. Cînd e prea boacănă, nu știu decît să invoce „erori de comunicare“. Elita lor guvernamentală și parlamentară e incompetentă la modul scandalos. N-au școală, n-au nici măcar uzul corect al limbii națiunii pe care pretind că o reprezintă. Preocuparea principală le rămîne cum să ducă Justiția în șanț.

Mă gîndesc tot mai des cum ar fi dacă și-ar lua o vacanță mare cu toții, măcar un an, doi. Și Guvern, și Parlament, și miniștri, ba chiar și unii primari ca madam Firea. (Iohannis poate rămîne, deocamdată, la post, că tot e aproape inexistent.) Ce bucurie: administrația ar continua să funcționeze singură – poate chiar mai bine, nemaifiind scurtcircuitată de politicieni zevzeci. Parlamentul ar fi gol și Casa Poporului ar putea fi închisă pentru o vreme, cu economii serioase la lumină, apă și aer curat. Justiția și-ar vedea nestingherită de treabă și ar pedepsi răufăcătorii. Lipsind politicieni, refrenul „Noaptea ca hoții“ ar ieși din uz. Economia ar funcționa în continuare, mai bine chiar, căci n-ar mai fi supusă unei legislații impredictibile. Impozitele nu s‑ar mai schimba peste noapte. S-ar produce, s-ar vinde și s-ar cumpăra după legile pieței. S-ar exporta și s-ar importa. Banca Națională ar continua să vegheze la ROBOR. Ne-am îndatora la bănci ca și pînă acum. Mall-urile ar fi la fel de pline. Fetele ar fi la fel de frumoase. Păcătoșii ar păcătui pe mai departe. Biserica s-ar ruga pe mai departe pentru ei. Anotimpurile s-ar schimba și ele mai departe, iar Dumnezeu s-ar gîndi și el să-l trimită pe Diavol în vacanță. În general, oamenii și‑ar vedea de treabă în pace. Oricum, s‑ar mai rări și bolnavii de nervi. Iar cînd cineva ar da rateuri, n-am mai putea să‑i blamăm pe politicieni pentru erori. Ar trebui să ne asumăm vinovățiile singuri, căci pe politicieni ia-i de unde nu-s.

De bună seamă, jurnaliștii, presa, televiziunile de știri ar fi distruși. Vacanța politică ne-ar obliga pe toți să ne închidem barăcile. Recunoaștem, e un preț dur, dar cred că merită. Poate că, încet-încet, ne-am adapta și noi, presa: am minți mai puțin, am cultiva mai mult binele, faptele și adevărul.

– Bine, dar nu se poate fără politică! se va spune. Cine va conduce neamul? Cine va lua deciziile majore, esențiale pentru țară?

Tocmai asta e: nu mai suportăm „deciziile majore, esențiale pentru țară“. Ele au devenit pur și simplu toxice pentru viața obișnuită. Vrem numai decizii „minore“, dar eficiente și folositoare. Pe timpuri, un banc spunea că, la ședința de la un colhoz, punctul întîi pe ordinea de zi era construcția unui nou coteț pentru găini. Dar, fiindcă lipseau materialele de construcție și aproape toate găinile muriseră de frig, s-a trecut la punctul doi: construcția comunismului în URSS. Așadar: vrem să se rezolve mai întîi cartierul. „Neamul“ abia la urmă. Or, din cauza acestor neisprăviți ne-am pierdut reflexele salutare, ne-am obișnuit să așteptăm totul de la „altcineva“, situat „sus“. Am devenit nesimțiți ca ei, obraznici ca ei, stupizi ca ei; sîntem isterici, ne prostim pe zi ce trece, ne stricăm ochii în televizor, ne certăm cu amicii. Temele noastre de discuție au ajuns dominate de marea dilemă existențială: Dragnea sau Tudose? Halal!

Nu, toate au o limită! Plecați în vacanță, doamnelor și domnilor politicieni! Fericirea va fi generală, iar pacea socială – perfectă. Duceți-vă unde vă place – în Madagascar la amicul Mazăre, în Florida, în Tenerife, în Azore. Luați-vă tot ce vreți – soți, soții, amante, copii, fini, nași și ce mai vreți. Uite, sîntem concesivi: vă îngăduim să vă luați cu voi toți banii pe care i-ați furat. Promitem s-o ținem în loc pe Kövesi să nu vă hăituiască. Ba vă oferim și o primă solidă de instalare în paradis. „Din ce bani?“ întrebați. Fiți siguri că n‑o să devalizăm Banca Națională pentru voi. Adevărat, nici cu subscripția publică nu merge – n-o să pretindeți că meritați mai mult decît Brâncuși. Mda, aici avem o mică problemă. Întrezărim totuși o soluție de compromis: ce ziceți, să-i cerem bani lui Soros?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.