Vacanța mare

Publicat în Dilema Veche nr. 726 din 18-24 ianuarie 2018
Frica lui Putin jpeg

Scriu duminica și n-am idee despre rezultatele „confruntării istorice“ dintre PSD și PSD. Dintre PSD-ul autentic și PSD-ul fals, dintre PSD-ul autentic și PSD-ul complice cu „statul paralel“. Dar, la urma urmelor, chiar ar trebui să trepidăm pînă vine rezultatul?

Ce se poate întîmpla? Să plece dom’ Tudose, să plece doamna Carmen, să plece dom’ Dragnea sau, deloc improbabil, să nu plece nimeni, ci să fie un mare „pupat Piața Endependenți“, că tot sîntem în țara lui Caragiale. În plus, dacă tot vor să schimbe legile Justiției, au nevoie de relativă pace în partid și nu-și pot permite o nouă demisie a Guvernului. Vor „repera“ onoarea ministresei și a prim-ministrului, cu unele concesii reciproce, și basta. În acest ultim caz, în cîteva săptămîni, pe un alt pretext, scandalul în mod evident se va relua.

Problema de fond este că începe aproape să nu mă mai intereseze rezultatul. Oricum, guvernarea PSD și a lui Liviu Dragnea e profund compromisă. Au dovedit că nu sînt în stare să guverneze cît de cît coerent și decent mai multe luni la rînd. Nu reușesc să răspundă minimal adecvat unor scandaluri, cum e cel cu pedofilul polițist. Încearcă cu disperare să ascundă mizeria sau să se ascundă de presă. Cînd e prea boacănă, nu știu decît să invoce „erori de comunicare“. Elita lor guvernamentală și parlamentară e incompetentă la modul scandalos. N-au școală, n-au nici măcar uzul corect al limbii națiunii pe care pretind că o reprezintă. Preocuparea principală le rămîne cum să ducă Justiția în șanț.

Mă gîndesc tot mai des cum ar fi dacă și-ar lua o vacanță mare cu toții, măcar un an, doi. Și Guvern, și Parlament, și miniștri, ba chiar și unii primari ca madam Firea. (Iohannis poate rămîne, deocamdată, la post, că tot e aproape inexistent.) Ce bucurie: administrația ar continua să funcționeze singură – poate chiar mai bine, nemaifiind scurtcircuitată de politicieni zevzeci. Parlamentul ar fi gol și Casa Poporului ar putea fi închisă pentru o vreme, cu economii serioase la lumină, apă și aer curat. Justiția și-ar vedea nestingherită de treabă și ar pedepsi răufăcătorii. Lipsind politicieni, refrenul „Noaptea ca hoții“ ar ieși din uz. Economia ar funcționa în continuare, mai bine chiar, căci n-ar mai fi supusă unei legislații impredictibile. Impozitele nu s‑ar mai schimba peste noapte. S-ar produce, s-ar vinde și s-ar cumpăra după legile pieței. S-ar exporta și s-ar importa. Banca Națională ar continua să vegheze la ROBOR. Ne-am îndatora la bănci ca și pînă acum. Mall-urile ar fi la fel de pline. Fetele ar fi la fel de frumoase. Păcătoșii ar păcătui pe mai departe. Biserica s-ar ruga pe mai departe pentru ei. Anotimpurile s-ar schimba și ele mai departe, iar Dumnezeu s-ar gîndi și el să-l trimită pe Diavol în vacanță. În general, oamenii și‑ar vedea de treabă în pace. Oricum, s‑ar mai rări și bolnavii de nervi. Iar cînd cineva ar da rateuri, n-am mai putea să‑i blamăm pe politicieni pentru erori. Ar trebui să ne asumăm vinovățiile singuri, căci pe politicieni ia-i de unde nu-s.

De bună seamă, jurnaliștii, presa, televiziunile de știri ar fi distruși. Vacanța politică ne-ar obliga pe toți să ne închidem barăcile. Recunoaștem, e un preț dur, dar cred că merită. Poate că, încet-încet, ne-am adapta și noi, presa: am minți mai puțin, am cultiva mai mult binele, faptele și adevărul.

– Bine, dar nu se poate fără politică! se va spune. Cine va conduce neamul? Cine va lua deciziile majore, esențiale pentru țară?

Tocmai asta e: nu mai suportăm „deciziile majore, esențiale pentru țară“. Ele au devenit pur și simplu toxice pentru viața obișnuită. Vrem numai decizii „minore“, dar eficiente și folositoare. Pe timpuri, un banc spunea că, la ședința de la un colhoz, punctul întîi pe ordinea de zi era construcția unui nou coteț pentru găini. Dar, fiindcă lipseau materialele de construcție și aproape toate găinile muriseră de frig, s-a trecut la punctul doi: construcția comunismului în URSS. Așadar: vrem să se rezolve mai întîi cartierul. „Neamul“ abia la urmă. Or, din cauza acestor neisprăviți ne-am pierdut reflexele salutare, ne-am obișnuit să așteptăm totul de la „altcineva“, situat „sus“. Am devenit nesimțiți ca ei, obraznici ca ei, stupizi ca ei; sîntem isterici, ne prostim pe zi ce trece, ne stricăm ochii în televizor, ne certăm cu amicii. Temele noastre de discuție au ajuns dominate de marea dilemă existențială: Dragnea sau Tudose? Halal!

Nu, toate au o limită! Plecați în vacanță, doamnelor și domnilor politicieni! Fericirea va fi generală, iar pacea socială – perfectă. Duceți-vă unde vă place – în Madagascar la amicul Mazăre, în Florida, în Tenerife, în Azore. Luați-vă tot ce vreți – soți, soții, amante, copii, fini, nași și ce mai vreți. Uite, sîntem concesivi: vă îngăduim să vă luați cu voi toți banii pe care i-ați furat. Promitem s-o ținem în loc pe Kövesi să nu vă hăituiască. Ba vă oferim și o primă solidă de instalare în paradis. „Din ce bani?“ întrebați. Fiți siguri că n‑o să devalizăm Banca Națională pentru voi. Adevărat, nici cu subscripția publică nu merge – n-o să pretindeți că meritați mai mult decît Brâncuși. Mda, aici avem o mică problemă. Întrezărim totuși o soluție de compromis: ce ziceți, să-i cerem bani lui Soros?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

puiu popoviciu Foto Inquam Photos Octav Ganea
Omul de afaceri Puiu Popovici, achitat definitiv în dosarul „Ferma Băneasa”. Apelul procurorilor DNA a fost respins de Înalta Curte
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins apelul procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, față de decizia de achitare, în revizuire, a omului de afaceri Puiu Popoviciu. Decizia instanței, publicată în 15 ianuarie, este definitivă.
adulţi din nou la şcoală
Trei profesoare trimise în judecată de DNA, după ce au falsificat documente în cadrul Programului „A doua şansă”
Coman Vasilica, Horvat Oana Gabriela şi Olaru Viorica, profesoare la o şcoală din comuna brăileană Tufeni, au fost trmisie în judecată de DNA pentru falsificarea unor rapoarte privind Programul „A doua şansă”, cu scopul de a obţune fonduri naţionale şi europene.
1 detectiv jpg jpeg
Companiile au început să angajeze detectivi privați pentru a verifica angajaţii aflaţi în concediu medical
Companiile au început să apeleze la detectivi privați pentru a verifica dacă angajații lor chiar sunt bolnavi atunci când își iau concediu medical. Această măsură extremă a fost luată pe fondul creșterii numărului de zile de concediu.
image png
Cum se prepară ciorba biblică. Rețeta pe care trebuie să o încerci chiar azi
Nu există o rețetă specifică numită „ciorbă biblică” în textele religioase, dar putem interpreta această denumire ca o rețetă care să includă ingrediente tradiționale din regiunea biblică (Orientul Mijlociu) și care să respecte practicile culinare ale vremurilor respective. Iată o idee de „ciorbă bi
Magicianul Robert Tudor și-a redescoperit soția în competiția Power Couple de la Antena 1
Magicianul Robert Tudor și-a redescoperit soția în competiția Power Couple de la Antena 1: „Ne-a prins foarte bine și cred că ne-am mai cunoscut o dată”
Magicianul Robert Tudor (40 de ani) este concurent în cel de-al doilea sezon Power Couple de la Antena 1, alături de soția lui, Elena.
image png
Cum comentează Ilinca Vandici și Teo Trandafir plecarea din televiziune a Gabrielei Cristea. De ce cred cele două că a luat această decizie: „N-aș fi crezut vreodată în viața mea”
Unul dintre cele mai discutate evenimente zilele acestea din lumea mondenă este plecarea Gabrielei Cristea de la TV. După ce a anunțat că se retrage pentru o perioadă de timp, Ilinca Vandici și Teo Trandafir au avut o primă reacție în cadrul emisiunii „Follow US”.
5 roman abramovici si vladimir putin 1 jpg jpeg
Oligarhul Abramovici l-a tratat pe Adrian Mutu ca îl filmele cu mafioți: Mă ducea la el acasă
Adrian Mutu, 46 de ani, a trăit în lumea periculoasă a rusului Roman Abramovici (58 de ani).
Donald Trump FOTO Profimedia (2) jpg
Consilierii lui Trump confirmă că președintele ales al SUA nu poate opri imediat războiul din Ucraina
Consilierii lui Donald Trump recunosc că preşedintele american nu va putea pune capăt războiului din Ucraina în prima sa zi de mandat, aşa cum a tot promis în campania electorală, şi că negocierea unui acord de pace presupune câteva luni bune de acum încolo.
familia care s a mutat din america in romania jpg
De ce a decis o familie din SUA să renunțe la tot pentru a se muta în România: „Nu m-am simțit niciodată ca și cum..”
Într-o lume tot mai globalizată, în care mulți români visează la o viață în Statele Unite – „țara tuturor posibilităților” –, o familie americană a ales să meargă împotriva curentului.