Va sta drept Europa?

Publicat în Dilema Veche nr. 1034 din 1 februarie – 7 februarie 2024
image png

Săptămîna aceasta are loc o reuniune extrem de importantă a Consiliului European. Șefii de stat și de guvern ai țărilor UE vor decide dacă să acorde esențialul ajutor de 50 de miliarde de euro Ucrainei, spre a susține apărarea acesteia împotriva Rusiei. Cu asta, liderii europeni vor decide încă ceva: vor mai accepta în continuare șantajul Ungariei (de fapt, al lui Viktor Orbán, „calul troian” al lui Putin în UE și NATO), care, de peste o lună, blochează singur, prin veto, acest ajutor esențial (într-un moment cînd un alt ajutor major, din partea SUA, e blocat în Congres din motive de politică internă și electorală)? Sau vor îndrăzni să uzeze de toate prerogativele pe care le au ori de regulamentele de funcționare existente ale UE, dar și să fie suficient de creativi și, mai ales. de curajoși pentru a-l pune pe Orbán la colț?

În fond, nu este vorba aici numai despre apărarea Ucrainei, deși acest lucru este esențial într-un moment dificil pentru această țară. Este vorba – așa cum au spus-o o mulțime de jurnaliști, de analiști, de oameni politici – despre apărarea comună a Europei. Căci, dacă Ucraina cade, aproape inevitabil Putin va privi spre vest, căutînd să vadă dacă poate merge mai departe cu amenințările, intimidările și chiar cu o invazie. Nici țările baltice, nici Polonia, nici România nu vor fi la adăpost și, de fapt, nimeni din Europa, începînd cu Germania. Dar – se va spune – există NATO. Da, dar cu condiția ca un viitor președinte Trump (cu mari șanse de a fi reales) să nu caute să decupleze militar Statele Unite de Europa. Ceea ce, avînd în vedere precedentul mandat și declarațiile cunoscute ale lui Trump, nu numai că nu e imposibil, dar are, din păcate, o probabilitate deloc neglijabilă. Orice ar fi să se întîmple, ideea este că tradiționala susținere militară americană, care a păstrat pacea în Europa timp de 70 de ani, nu va mai fi nici necondiționată, nici de la sine înțeleasă, nici solidă. O știe toată lumea – și liderii europeni, și cei americani, dar și rușii.

În consecință, Europa trebuie să stea pe picioarele ei, nu numai politic, ci și militar, avînd o forță și un comandament unit, capabile să descurajeze orice planuri de invazie rusești. Are capacitatea să realizeze acest deziderat? Economic, demografic, tehnologic, ea depășește cu mult Rusia. Are deja o anumită unitate politică, economică și financiară. Are importante instituții comune. Are politici comune în multe domenii. Are un buget comun, o monedă comună. Ce o împiedică, ce a împiedicat-o? Pînă acum, în mare măsură, convingerea comodă că americanii îi țin umbrela împotriva vremii rele ce vine dinspre Răsărit. De acum înainte, însă, dispărînd această convingere în permanența „umbrelei”, are nevoie de multă hotărîre și de voință politică. Sau preferă ca UE să-și piardă relevanța, Estul să reintre în orbita Moscovei (dacă nu și în componența ei), iar Vestul să-și piardă deopotrivă independența și libertatea? Evident, nu vrea nimic din astea, așa cum nu vrea nici un război devastator cu Rusia. Dar pentru a le evita pe toate, Europa trebuie să se arate tare și unită, după decenii de diviziuni politice și de impotență militară.

Decizia îi aparține sau mai exact le aparține unui mănunchi de politicieni, care sînt datori să se convingă mai întîi pe ei înșiși de importanța acțiunii lor, înainte de a-și convinge națiunile. Iar primul act al deciziei ar putea fi tocmai desființarea, prin orice mijloace (fie și la limita legalității aplicării regulamentelor), a veto-ului maghiar din Consiliu. Susținerea masivă, militar-economică, a Ucrainei va impulsiona apărarea acesteia împotriva încercării Rusiei de a relua o ofensivă majoră la primăvară. Cu Ucraina rămasă în picioare, Europa cîștigă timp și lasă Rusia să se epuizeze în războiul din Donbas. Apoi exemplul european ar putea impulsiona legislativul american să procedeze similar și să deblocheze fondurile, găsind un compromis politic. Dar va exista cu siguranță și o deloc neglijabilă valoare simbolică a gestului: și Putin, și Xi Jinping, și Erdogan, și teocrații din Iran, și toți revizioniștii, autocrații, populiștii, pe de o parte, dar și prietenii libertății, de partea cealaltă, vor începe să înțeleagă că, în caz de pericol, Europa știe și poate să se apere singură (așa cum a făcut deja, fie și parțial, în timpul pandemiei). În particular, Orbán va înțelege că politicilor sale obstrucționiste le-a trecut timpul. Și toată lumea va afla că Europa – fără a face caz că odinioară a colonizat lumea –  nu alege acum să devină nu numai o semicolonie rusească, dar mai ales să fie colonizată de propriile frici, dezbinări și neputințe.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Megastructura uriașă pentru care Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur pur. Este unicat în România și funcționează și astăzi
La granița de nord a României se află una dintre cele mai impresionante mega-structuri a epocii comuniste. Barajul de la Stânca-Costești este un colos de beton care a costat câteva tone de aur și este al treilea ca mărime din Europa. Acum este un adevărat paradis natural.
image
EXCLUSIV. Elena Lasconi: „Dacă voi fi președintele României, voi fi un președinte pentru popor, din popor și nu din colivie”
Candidată la președinția USR și văzută ca potențial candidat la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi a vorbit într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul” despre relația cu Dominic Fritz, despre cum s-a decis să candideze la președinția USR și dacă e România pregătită să aibă o femeie-președinte.
image
Ce este sistemul Patriot. Plusurile și minusurile armamentului american cu preț exorbitant
Patriot este unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană disponibile, capabil să intercepteze atât rachete cât și aeronave avansate. Principala provocare a sistemului este costul uriaș - o baterie Patriot nouă ajunge la 1 miliard de euro.

HIstoria.ro

image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.
image
Când au apărut primele bănci din Țara Românească
Pe măsură ce viața economică a Țării Românești se dezvoltă, apar numeroase proiecte și încercări pentru organizarea instituțiilor naționale de credit. Î
image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns: