Utilul în viață

Publicat în Dilema Veche nr. 791 din 18-24 aprilie 2019
Frica lui Putin jpeg

Marota învățămîntului de azi: utilitatea pentru viață. Vorba vechiului proverb universitar: „Non scholae, sed vitae“. Aproape nu e discuție despre învățămînt fără lamentația universală că școala e rămasă în urmă față de nevoile prezentului și că îi încarcă pe copii cu prea multe materii complicate și fără șansă de aplicare în profesiile din zilele noastre. Nimic neadevărat aici și totuși stau uneori să mă întreb: oare cum să lămurim ce e util și ce e inutil în viața modernă?

Aritmetica, cu cele patru operații elementare, mai e utilă azi, cînd pe telefon poți imediat rezolva toate aceste operații cît ai zice pește? Gramatica mai e utilă, cînd te poți servi oricînd de corectorul Google? Uite că poți scrie corect chiar și fără să cunoști distincția dintre subordonatele subiectivă și predicativă. Ce nevoie avem de prea multe cunoștințe de geografie, cînd, dacă vrei să mergi în binemeritata vacanță, agenția de voiaj te ghidează și îți prezintă toate „curiozitățile“ regiunii și te și duce la destinație? Că Pămîntul e rotund, ba și un pic turtit la poli, asta e suficient să știi, mai ales că există unii care neagă acest fapt și totuși nu sînt muritori de foame. Dar istoria? Aproape deloc nu servește în viață. Să ai idee despre războiul peloponeziac sau despre cel de o sută de ani e de-a dreptul pierdere de vreme. Să fim drepți: de cîte ori la birou, sau în afaceri, sau la bancă folosiți ce ați învățat despre Pericle sau Ioana d’Arc? Dar oare fizica aduce folos în viața de toate zilele? Uite că putem să ne servim perfect de smart-urile noastre și să comunicăm pe Facebook ignorînd nu numai ce sînt circuitele integrate și cristalele lichide, dar și ce este curentul electric. Dacă învățăm măcar cum să nu ne curentăm e perfect și cu adevărat util. În rest, tocilarii care vor să știe ce e cu găurile negre să facă școli speciale și cu plată! Iar copiilor normali nu le trebuie nici oroarea de chimie, cu tabelul lui Mendeleev cu tot, cu covalențele și electrovalențele sale! Pot fi iubiți chiar și dacă vor reține pînă la pensie fie și numai că apa are doi atomi de hidrogen și unul de oxigen. Biologia are vreo utilitate practică? Să recunoaștem: dacă ne învață să ne spălăm bine pe mîini ca să evităm microorganismele, o primim. Ba acceptăm pentru distracție și lecțiile cu dinozauri, dacă sînt interactive, dar mai departe se cere prudență: teoria evoluției e „controversată“, fiind contestată de unii politicieni de la guvernare, de Biserică, ba și de o mulțime de grupuri respectabile online. Prin urmare, nu-i vedem utilitatea, dacă nu vrem să intrăm în conflicte sigure cu unii sau alții.

Unii ar vrea să introducem în școală lecții de economie și de educație civică. Sînt oare profitabile cu adevărat? Se pare că unii ajung să conducă economia țării (precum un oarecare consilier care, mai înainte, pitea tablouri prin pereții casei, să nu-l prindă DNA) habar neavînd de economie. Alții dau ordonanțe prostești, ducînd de rîpă finanțele țării. Economie n-au învățat, dar uite că nici viața nu le a pretins. Dacă erau cunoscători și cu școli serioase, nu ajungeau oameni mari și importanți. Așa-i că rezultă că să știi prea multe e nu numai inutil, dar și riscant? Cît despre educație civică, chiar a se slăbi! Cum să-i explici unui copil că legea se dă pentru un bine public și general, cînd el vede și aude pe toate drumurile că la noi legea se dă pentru Dragnea și clica lui? Ba chiar mai bine decît cu legile și ordonanțele lui Dragnea-Tudorel, îl chinuim cu legile lui Newton!

Hai deci să ușurăm viața copiilor noștri: li se cere să citească prea multe cărți mari și grele, scrise demult – oricum, cartea e depășită azi! Trebuie cultivate mai ales abilitățile practice: de exemplu, cum să urci pe Facebook selfie-uri și poze cu pisici. Gramatica e suficientă dacă poți scrie și citi sms-uri. Iar la un nivel mai înalt, de Bac, ajunge pentru aproape toate cerințele vieții dacă știi să plagiezi și să interpolezi texte cu copy-paste. Cît despre limbile străine, una singură – romgleza – ajunge pe moment. Sperăm că se va progresa suficient cu traducerile automate, astfel încît în curînd nici asta să nu mai fie o învățătură utilă.

Pe scurt, memoria copiilor nu mai trebuie încărcată cu formule, poezii, nume, cifre, hărți, idei – mai ales idei. Ca adulți e suficient dacă își vor ține minte parolele de logare. Restul rezolvă Google, Apple, Facebook și compania. Iar ca stil de învățare, elevii e bine să se joace continuu, pînă absolvă. Ferească Dumnezeu să fie puși la cazna asimilării, să facă un efort neplăcut pentru a învăța o materie. Doar se știe că viața adevărată e o continuă distracție!

Am scos așadar, pe motiv de inutilitate și de încărcătură intelectuală excesivă, cea mai mare parte din matematică, din gramatică, toată fizica, chimia, geografia, istoria, limbile străine, economia, literatura, biologia. Lăsăm în programă dexteritățile și sportul cui dorește. Lăsăm și religia, de mare utilitate, ca să ne avem bine cu Dumnezeu. Totul asezonat interactiv, fără efort, în grup, neapărat digitalizat. Fără note și fără repetenți. Vom pedepsi tocilăreala și individualismul. A, și bineînțeles că vom scoate logica (o chestie scolastică, se știe de mult). Se zice că ea te ajută să gîndești bine. Nu sîntem convinși. Dar chiar și așa: i-a servit cuiva vreodată în viață să gîndească bine? De fapt, i-a servit cuiva vreodată în viață să gîndească?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
Rusia a pornit un veritabil război hibrid împotriva NATO, iar România e una dintre ținte. Analistul Hari Bucur Marcu a explicat motivele pentru care serviciile ruse sunt hiperactive în zonă și de ce România reprezintă o țintă importantă pentru spionii Kremlinului.
image
Mulți voluntari străini au crezut că sunt pregătiți să lupte în Ucraina, dar s-au înșelat, spune un veteran american
Unii voluntari occidentali care s-au alăturat războiului din Ucraina au fost uciși după ce s-au înrolat presupunând eronat că lupta va fi ușoară, a declarat pentru Business Insider un veteran american care a luptat în Ucraina de la începutul invaziei și până în decembrie.
image
„Copiii spun lucruri trăznite“, momente de colecție: Nu s-a oprit din râs toată emisiunea VIDEO
Virgul Ianțu s-a amuzat copios alături de fiecare copil care a spus un lucru amuzant în cadrul show-lui de televiziune.

HIstoria.ro

image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.
image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.