Urîţi-vă unii pe alţii!

Publicat în Dilema Veche nr. 420 din 1-7 martie 2012
Ce ştii să faci? jpeg

Părintele André Scrima, revenind, spre sfîrşitul vieţii, la Bucureşti şi bucuros să constate ce mulţi români se declară drept-credincioşi şi strîns legaţi de Biserica lor, observa, totuşi, că în modul cum se răsfoiesc, la noi, Evangheliile trebuie să se fi strecurat o greşeală: „Acolo unde scrie «Iubiţi-vă unii pe alţii!», lumea pare să fi citit «Urîţi-vă unii pe alţii!»“. E un fapt că mai toate ziarele şi televiziunile, dar şi strada, cîrciuma, scara de bloc şi masa de familie par confiscate de un necruţător virus al agresivităţii, al conflictului, al plăcerii de a face rău şi de a spune rele, aşa încît interlocutorul să sufere. Ca să treci de băiat deştept, trebuie să loveşti din toate poziţiile, să n-ai milă. Ca să obţii ratingul dorit, trebuie să organizezi mici sau mari scandaluri. Adversarul, sau cel care e de altă părere, trebuie călcat în picioare: trebuie să te iei de numele lui, de înfăţişarea lui, de rudele lui. Şi, oricum, trebuie să nu faci economie de epitete (oricît de grobiene), de băşcălie ţanţoşă, de insinuări perfide sau de acuzaţii grandioase.

Şi eu sînt o fire irascibilă. Şi eu am, uneori, un „ochi rău“. Pe scurt, mi s-a întîmplat şi mie să mă las contaminat de momente de furor demolator. Dar am reuşit, sper, să nu-mi fac din atac un program de viaţă, să nu fac din toxină un medicament zilnic. Am fost sever, uneori, în judecăţile mele, am practicat, stilistic, caricatura, dar nu m-am sculat niciodată de dimineaţă cu pofta irepresibilă de a răni, cu sete de sînge, cu ură definitivă pentru cineva. Pe agenda mea nu scrie niciodată: asasinat moral, desfigurarea preopinentului, lichidare a celuilalt. Mi s-a reproşat, dimpotrivă, că „nu ţin minte răul“, că sînt „împăciuitor“ în chip vinovat, că nu sînt consecvent în „războaiele“ mele, ci mai curînd înclinat să cad la învoială, să accept prea uşor reconcilieri pripite.

Mă trezesc însă, adesea, tăvălit prin cianură în versiuni care mă iau întotdeauna prin surprindere. Se spun despre mine minciuni ridicole, se inventează derapaje infamante, se suprainterpretează accidente biografice banale şi frînturi de frază nesemnificative. Totul dintr-o dorinţă obsesivă, maniacală, de a provoca evacuarea mea din sfera onorabilităţii şi, dacă se poate, din viaţa publică. Foarte bine! Nu ţin cu dinţii de „statutul“ meu public. Dar nu pot să nu mă minunez de zelul, de hărnicia, de pasiunea mobilizate de unii pentru a mă face bucăţi. Pe mulţi nici nu-i cunosc. Unul din misterele urii e iraţionalitatea (demonică?) a înfloririi ei. Te trezeşti detestat de inşi cu care n-ai avut niciodată de a face, care nu fac parte din lumea ta, cu care nu ai nimic de împărţit. Te urăsc într-o variantă mistică. Se scoală cu tine în gînd, îşi fac un conţinut de viaţă din bucuria de a te murdări. În plus, se declară creştini. Alţii ilustrează ceea ce am numit de curînd sindromul „mirelui refuzat“: îndrăgostitul cade în genunchi dinaintea iubitei, o cere de nevastă, iar dacă ea refuză se înfurie şi o face tîrfă. Aşa am păţit, în vremea din urmă, cu doi-trei inşi nervoşi, pe care am avut proasta inspiraţie să nu-i slujesc cum ar fi vrut. Unul îmi cerea, cu numai două luni în urmă, să-i postfaţez o carte, altul m-a înghesuit ani de zile cu rugămintea să-i deschid expoziţii şi să-i comentez un volum de panseuri fade. N-am făcut-o. Drept care, din „tovarăş de drum“ curtat hiperbolic, am devenit, peste noapte, o căzătură, despre care se poate spune orice. „Justiţiarii“ nu se împiedică, la o adică, de adevăr şi de onestitate. Cutare post de televiziune, supărat că am făcut oarecari reproşuri unui angajat al său specializat în suduială, mi-a montat două execuţii publice ca la carte. În sfîrşit, un şmecheraş de firmă, ofensat că i-am făcut portretul, mi-a pus pe urme – cu relaţiile lui din „lumea bună“ – cîteva echipe de paparazzi care să mă dea la gazetă.

Problema cu ura e că, deşi e gîndită să sfîşie pe altul, sfîrşeşte prin a te sfîşia pe tine. Am văzut femei frumoase sau, în orice caz, foarte feminine, urîţite, la propriu, de grimasa reiterată a urii şi a furiei; am văzut bărbaţi inteligenţi ajunşi, din cauza urii, să se comporte ca nişte babe nebune, am văzut politicieni (de vîrf...) care se comportă ca la bodegă, moderatori care vorbesc, încîntaţi de ei înşişi, ca nişte plutonieri majori de provincie.

Ştiu: nu pot schimba lumea! Ura a devenit un model de bună purtare. Tot ce mai pot încerca e să le spun celor care trăiesc din ea: opriţi-vă puţin! Liniştiţi-vă! Citiţi şi pasajele evanghelice în care vi se propune să iubiţi. Pînă şi pe vrăjmaşi! Mai ales pe ei! 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

calin georgescu jpg
Analiștii străini încearcă să înțeleagă ce s-a întâmplat în România în alegerile prezidențiale
Alegătorii români, dar și analiștii străini au fost, fără îndoială, surprinși de rezultatele preliminare ale primei runde a alegerilor prezidențiale din 2024.
profimedia 0629946498 webp
Reacții dure după victoria lui Călin Georgescu: „Trebuie anulat votul!”, „A început invadarea României de către Rusia”
Rezultatele după numărarea a peste 99% din voturi îl plasează pe Călin Georgescu pe locul 1, cu 22,94 %. Diferența dintre Ciolacu și Lasconi scade sub 400 de voturi, iar numărătoarea nu s-a încheiat. Victoria categorică a lui Georgescu în fața următorilor doi clasați stârnește un val de reacții.
Romania   Schengen Foto shutterstock 2345910601 jpg
România – Bulgaria: De ce este nevoie de (inter)conectivitate?
Nu de puține ori, privind către Vest, viziunea euroatlantică de la București tinde să treacă în plan secund parteneri aflați la granița naturală, chiar dacă totodată mebri ai aceluiași spațiu geostrategic.
cub sebastian dobrincu png
Sebastian Dobrincu, dezvăluiri inedite după despărțirea de Ioana Ignat. Ce se întâmplă acum în viața sa amoroasă și de ce s-a întors din America: „Oricând de tare m-ai da cu capul de pământ...”
Sebastian Dobrincu (26 de ani) și-a deschis sufletul și a vorbit despre viața sa amoroasă din prezent, după despărțirea de Ioana Ignat. Tânărul este optimist și privește viitorul cu ochi buni, axându-se mai mult pe carieră.
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928331975 jpg
Un muncitor din Valencia a fost ucis de acoperișul unei școli afectate de inundații care s-a surpat
Un muncitor spaniol care se ocupa de reabilitarea unei școli din Massanassa, Valencia, afectate de inundațiile de la 29 octombrie a fost răpus de acoperișul clădirii care s-a surpat, potrivit AFP.
Şedinţa Consiliului Naţional al PNL în care Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
De ce PNL a înregistrat cel mai slab scor la alegerile prezidențiale din ultimii 20 de ani?
Eșecul devastator al PNL la Alegerile Prezidențiale din 24 noiembrie 2024 are câteva explicații esențiale care au condus la această situație dezastruoasă
vlad chiriches fcsb facebook jpg
Gigi Becali i-a decis soarta fotbalistului de pe urma căruia s-a îmbogățit
FCSB îi dă papucii lui Vlad Chiricheș, care părăsea campioana României în 2013 și unde a revenit vara trecută.
Marcel Ciolacu   Elena Lasconi colaj  Foto Mediafax jpg
Cine intră în turul 2: Elena Lasconi sau Marcel Ciolacu? Surpriză uriașă la ultimele voturi
Elena Lasconi a trecut pe locul 2, cu 154 de voturi, în fața lui Marcel Ciolacu. Numărătoarea continuă în diaspora.
Banner Călin Georgescu avere
Care este averea lui Călin Georgescu! Ce mașină conduce și în ce bancă își ține banii
Călin Georgescu este marea surpriză de la alegerile prezindențiale din 2024.