Unde este Rusia?

Publicat în Dilema Veche nr. 964 din 29 septembrie – 5 octombrie 2022
Frica lui Putin jpeg

Pe vremuri, circula un banc: „Întrebare la Radio Erevan: «Cu cine se învecinează URSS?» Răspuns: «Cu cine vrea»”. Schimbînd ce-i de schimbat, am putea întreba acum: „Unde este Rusia?“ Răspuns: „Unde vrea”. În Donbas, în Herson, în Zaporojie, după simulacrele de referendumuri; dar mîine, de ce nu și în Kiev; poimîine, apoi, de ce nu și la Vilnius, de ce nu și la Varșovia, care a fost odată rusească, sau la Helsinki, care e în aceeași situație, de ce nu, peste cîțiva ani și la Paris, pe care l-au ocupat odată, ori chiar în Alaska, pe care au vîndut-o cîndva yankeilor? Și să nu uităm desigur Istanbulul, adică Țarigrad, a cărui anexare ar împlini visul etern al ortodoxiei ruse – a ridica din nou crucea pe Sfînta Sofia.

Copleșit de recenta contraofensivă ucraineană, tot mai izolat pe plan internațional (pînă și la Samarkand a fost primit cu rezervă de China, Turcia etc.), cu o țară supusă unor sancțiuni economice dure, Putin a decis să facă lucrul pe care acoliții lui radicali i-l cereau de multă vreme: mobilizarea populației. (Că mobilizarea e oficial „parțială” e desigur o iluzie.) Pe scurt, Putin va încerca să compenseze prin cantitate ceea ce nu a reușit prin calitate. Va ordona mobilizarea cît mai multor ruși (pe cîți va avea cu ce să-i îmbrace, să-i hrănească și mai ales să-i înarmeze corespunzător), sperînd ca în cîteva luni să-i copleșească pe ucraineni și să fisureze susținerea pe care aceștia o au încă în Europa.

Are la dispoziție încă două arme: cea psihologică, adică fluturarea constantă a amenințării nucleare – nu numai tactice, dar și strategice –, mizînd pe terorizarea populațiilor europene; și, desigur, energia, sperînd ca iarna să fie suficient de aspră pentru ca tenacitatea și solidaritatea europenilor să se fisureze. Nu sînt arme lipsite de eficiență și valoare.

După ce va anexa la Rusia cele patru regiuni din estul și sudul Ucrainei (pe care le ocupă, de fapt, parțial), Putin va susține desigur că Rusia duce un război just de apărare a propriului teritoriu – ceea ce ar trebui să justifice în ochii populației mobilizarea și sacrificiile mari care vor urma. Și ce altceva va urma?

© wikimedia commons
© wikimedia commons

Putin – se spune – nu poate ceda nici un pas în Ucraina, fiindcă ar dovedi slăbiciune și ar fi în pericol să fie răsturnat de la putere.

Ucrainenilor le e dificil să facă concesii, avînd teritorii ocupate samavolnic, după pierderile umane și materiale enorme pe care le-au suferit, după ororile de la Bucea, Izium etc., dar și după victoriile remarcabile din ultimul timp, care au demonstrat că David îl poate din nou învinge pe Goliat.

Iar Occidentul – fără de care noul David ar fi aproape redus la biblica praștie – nu poate face altceva decît să susțină din toate puterile Ucraina, încercînd să nu se lase nici șantajat, nici terorizat, nici – mai ales – epuizat fizic și nervos. Astfel că războiul va continua – ani, probabil.

Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală. Or, dacă cedează și face concesii Rusiei pe seama Ucrainei sau, mai rău, o lasă pe aceasta în situația să capituleze, nu va face decît să-și distrugă ființa morală, dar nici cea fizică nu va rămîne la adăpost. Vom vedea reîmprospătată înțelepciunea din bancul de demult. Cu diferența că, la întrebarea „Unde este Rusia?”, răspunsul probabil ar deveni: „Pretutindeni unde vrea –  lîngă noi, peste noi, ba chiar în noi”. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.