Unde este Rusia?

Publicat în Dilema Veche nr. 964 din 29 septembrie – 5 octombrie 2022
Frica lui Putin jpeg

Pe vremuri, circula un banc: „Întrebare la Radio Erevan: «Cu cine se învecinează URSS?» Răspuns: «Cu cine vrea»”. Schimbînd ce-i de schimbat, am putea întreba acum: „Unde este Rusia?“ Răspuns: „Unde vrea”. În Donbas, în Herson, în Zaporojie, după simulacrele de referendumuri; dar mîine, de ce nu și în Kiev; poimîine, apoi, de ce nu și la Vilnius, de ce nu și la Varșovia, care a fost odată rusească, sau la Helsinki, care e în aceeași situație, de ce nu, peste cîțiva ani și la Paris, pe care l-au ocupat odată, ori chiar în Alaska, pe care au vîndut-o cîndva yankeilor? Și să nu uităm desigur Istanbulul, adică Țarigrad, a cărui anexare ar împlini visul etern al ortodoxiei ruse – a ridica din nou crucea pe Sfînta Sofia.

Copleșit de recenta contraofensivă ucraineană, tot mai izolat pe plan internațional (pînă și la Samarkand a fost primit cu rezervă de China, Turcia etc.), cu o țară supusă unor sancțiuni economice dure, Putin a decis să facă lucrul pe care acoliții lui radicali i-l cereau de multă vreme: mobilizarea populației. (Că mobilizarea e oficial „parțială” e desigur o iluzie.) Pe scurt, Putin va încerca să compenseze prin cantitate ceea ce nu a reușit prin calitate. Va ordona mobilizarea cît mai multor ruși (pe cîți va avea cu ce să-i îmbrace, să-i hrănească și mai ales să-i înarmeze corespunzător), sperînd ca în cîteva luni să-i copleșească pe ucraineni și să fisureze susținerea pe care aceștia o au încă în Europa.

Are la dispoziție încă două arme: cea psihologică, adică fluturarea constantă a amenințării nucleare – nu numai tactice, dar și strategice –, mizînd pe terorizarea populațiilor europene; și, desigur, energia, sperînd ca iarna să fie suficient de aspră pentru ca tenacitatea și solidaritatea europenilor să se fisureze. Nu sînt arme lipsite de eficiență și valoare.

După ce va anexa la Rusia cele patru regiuni din estul și sudul Ucrainei (pe care le ocupă, de fapt, parțial), Putin va susține desigur că Rusia duce un război just de apărare a propriului teritoriu – ceea ce ar trebui să justifice în ochii populației mobilizarea și sacrificiile mari care vor urma. Și ce altceva va urma?

© wikimedia commons
© wikimedia commons

Putin – se spune – nu poate ceda nici un pas în Ucraina, fiindcă ar dovedi slăbiciune și ar fi în pericol să fie răsturnat de la putere.

Ucrainenilor le e dificil să facă concesii, avînd teritorii ocupate samavolnic, după pierderile umane și materiale enorme pe care le-au suferit, după ororile de la Bucea, Izium etc., dar și după victoriile remarcabile din ultimul timp, care au demonstrat că David îl poate din nou învinge pe Goliat.

Iar Occidentul – fără de care noul David ar fi aproape redus la biblica praștie – nu poate face altceva decît să susțină din toate puterile Ucraina, încercînd să nu se lase nici șantajat, nici terorizat, nici – mai ales – epuizat fizic și nervos. Astfel că războiul va continua – ani, probabil.

Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală. Or, dacă cedează și face concesii Rusiei pe seama Ucrainei sau, mai rău, o lasă pe aceasta în situația să capituleze, nu va face decît să-și distrugă ființa morală, dar nici cea fizică nu va rămîne la adăpost. Vom vedea reîmprospătată înțelepciunea din bancul de demult. Cu diferența că, la întrebarea „Unde este Rusia?”, răspunsul probabil ar deveni: „Pretutindeni unde vrea –  lîngă noi, peste noi, ba chiar în noi”. 

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

GYORPLUSZ jpg
Presa maghiară, cucerită de fanii Rapidului la meciul cu Gyor. Cum i-a comparat cu fanii Japoniei de la Mondial
Presa maghiară a fost impresionată de comportamentul fanilor giuleșteni din timpul partidei dintre Gyor și Rapid, încheiată cu scorul de 32-30, în grupa B a Ligii Campionilor la handbal feminin.
7538113 jpg
B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO
Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.
Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.