Unde, cînd, cum?

Publicat în Dilema Veche nr. 1020 din 26 octombrie – 2 noiembrie 2023
image

Înfuriat pe păgînii care, lamentîndu-se că romanii fuseseră masacrați de goți în 410 (cînd Alaric cucerise Roma), acuzau pentru acest dezastru creștinarea Imperiului și abandonarea vechilor zei, Augustin scria (în Cetatea lui Dumnezeu, citat după Eric Voegelin, Religiile politice, Humanitas 2010, p. 114): „Mulți au pierit în diferite feluri teribile. Dacă cineva trebuie să deplîngă asta, atunci ar trebui să-și aducă aminte că acesta e destinul tuturor celor care s-au născut pentru această viață. Din cîte știu, n-a murit nici un un om care să nu fi trebuit să moară cîndva, oricum”.  

Ce vrea să spună Augustin, cred, este că, oricît de crude, de dureroase etc. ar fi sfîrșiturile oamenilor, ba chiar oricît de timpurii (copii), și, chiar, oricît de numeroase (în cazul unui masacru), din perspectiva generală a destinului omului ele sînt identice, valorînd la fel de puțin sau chiar deloc. Într-adevăr, față de infinitul eternității și al puterii divine, orice cantitate e egală cu oricare alta – mare sau mică –, și asta fiindcă nulurile nu pot fi decît egale între ele. Dacă cineva a trăit 100 de ani sau numai zece, sau doi ani, nu face nici o diferență; și nici nu influențează raportul față de infinit dacă sînt omorîți într-un război o sută sau o mie de oameni. Dar un milion?

Am putea însă inversa perspectiva și raporta viețile omenești la ceea ce nu-i omenesc, ba chiar nu-i viu, și am putea spune că acest reper e un vid de sens: or, în raport cu el, orice viață omenească, avînd fie și cea mai scurtă durată, devine infinită și egală cu oricare alta, prin faptul că, în raport cu zero, orice cantitate finită apare infinită. 

Ambele perspective, cumva înrudite, mi se par stranii și chiar înfricoșătoare: una ne egalizează între noi, reducîndu-ne la nimic, alta ne egalizează între noi, sporindu-ne la puterea infinitului. Una ne sfătuiește să nu facem distincții între felul cum mor oamenii, deoarece nu contăm mai mult decît Neantul, cealaltă vrea să evităm aceleași distincții, deoarece contăm fiecare Totul. Una nu vrea să ne acorde nimic, alta nu vrea să ne ia nimic.

Un asasin în serie, un tiran cumplit, un terorist sau un torționar n-ar avea decît de cîștigat adoptînd perspectiva augustiniană: a fi omorît unul, cincizeci sau cinci mii de oameni n-ar clinti neantul deloc. Și nici dacă ar mai adăuga cinci mii, o sută de mii sau un milion. În fond, nici unul din cei care mor, ar putea spune, n-ar fi putut ocoli destinul, pe care l-a împlinit criminalul. Cu ce schimbă creșterea numerelor celor uciși realitatea că viețile tuturor rămîn aproape de zero oricum? 

Pe de altă parte, cealaltă perspectivă, cea opus-augustiniană – a vedea fiecare viață ca infinită și egală cu Totul – ar delegitima orice tentativă de apărare. Dacă cred că orice viață e egală cu oricare alta fiindcă are puterea infinității, nu pot accepta nici un sacrificiu voluntar sau de alt fel. Mi-e interzis să calculez o sumă algebrică în vieți pierdute și cîștigate, acționînd într-un fel sau în altul, în funcție dacă suma e pozitivă sau negativă. A vorbi în termeni utilitariști: sacrific o viață (în război, de pildă) pentru a salva o mie de alte vieți n-are nici un sens, dacă fiecare viață individuală valorează cît toate cele care s-au scurs de la începutul lumii luate împreună.

Susțin că ambele perspective schițate mai sus sînt false; cred că a face distincții cantitative, cînd e vorba de omoruri, de catastrofe, ba chiar calitative, cînd e vorba de a distinge, de pildă, între agresor și victimă, rămîne unica formă de moralitate posibilă, care justifică anihilarea unor vieți ticăloase (ale marilor criminali de război, de exemplu) ca act nu numai de dreptate, dar și de aducere-aminte.

Iar dacă viețile admit diferențe, la fel admit și morțile: războinicul care moare în luptă moare într-un fel, în timp ce pruncul ucis de un sadic moare altfel, deși, desigur că, în infinitul morții, sorțile lor devin egale. Holocaustul e atît de teribil nu numai din cauza numerelor imense (deși nici acestea nu sînt de omis), ci și fiindcă victimele au fost ucise după ce au fost dezbrăcate de orice demnitate omenească, au fost despuiate de însăși umanitatea lor. (Dezbrăcatul lor fizic, chipurile pentru dușuri, înainte de gazare, e simbolic.) Au murit altfel decît soldații în luptă, și chiar decît civilii morți sub bombardamente. Diferența contează.

În definitiv, nu putem privi nici lumea, nici moartea din punctul de vedere al lui Dumnezeu, și nici din cel al neantului. Sîntem limitați, mărunți, dar nu neant. Nu trebuie să-i consolăm pe alții și să ne consolăm pe noi urmînd exemplul lui Augustin. E un adevăr inconturnabil că toți murim „oriunde, oricum”. Dar, pentru mărginirea care sîntem, esențiale rămîn tocmai diferențele: undecînd și, mai ales, cum.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

plata cu cardul FOTO SHUTTERSTOCK
Dispar bonurile fiscale pe hârtie la plata cu cardul. Ce probleme majore pot întâmpina clienții
O nouă lege care a modificat Codul Fiscal în decembrie 2024 stabilește că bonurile fiscale nu mai sunt imprimate la plata cu cardul, decât la solicitarea expresă a clienților.
raceala jpg
Din ce motive persistă răceala? Ce putem să facem atunci când suntem răciți, să treacă mai repede
Oricare dintre noi trece prin răceli cel puţin o dată în sezonul rece. Simptomele bolii pot dispărea în mai puţin de 2 zile, însă sunt cazuri în care răceala persistă din cauza acţiunilor noastre sau a lipsei de reacţie. Uite principalele cauze pentru care îmbunătăţirea stării de sănătate întârzie s
deficit bugetar financiar fiscal foto shutterstock
Efectul neașteptat după intrarea României în Schengen. Economist: „Am zâmbit când i-am auzit pe unii că e bine”
România va beneficia de pe urma intrării în Schengen, însă există și unele aspecte care ar putea să fie discutabile. La acestea se referă economistul Radu Georgescu.
SUA versus Iran FOTO SHUTTERSTOCK
Cum ar putea aduce Trump sfârșitul regimului iranian
Teheranul a pierdut Siria și Libanul, e în criză economică și suferă de instabilitate internă, pe lângă faptul că Israelul i-a distrus apărarea antiaeriană. Spectator se așteaptă ca Trump să pună „presiune maximă” pentru a stimula o schimbare de regim din interior.
image png
Locul din Europa unde cerul se unește cu Pământul. Peisajul e de vis, trebuie să ajungi măcar o dată în viață
Meteora este un loc care pare să fie desprins dintr-o poveste cu zei și legende antice, un loc în care cerul se unește cu Pământul într-un dans al stâncilor verticale, ce par să sfideze legile fizicii.
zelenski in romania cu odobescu sursa x jpeg
Europa Centrală se înclină către Moscova. Riscuri pentru aprovizionarea Ucrainei cu arme
Furnizarea de arme și echipamente vitale pentru Ucraina riscă să devină o misiune tot mai dificilă pe măsură ce forțele politice pro-ruse câștigă teren în Europa Centrală.
friptura vita istcok jpg
Metoda ingenioasă care ne asigură o friptură de vită mult mai fragedă! Este secretul bucătarilor cu experiență
Indiferent de ce fel de ingrediente vom folosi, o friptură de vită va rămâne mereu delicioasă și destul de ușor de pregătit. Însă, singura problemă cu acest preparat este faptul că vita poate rămâne destul de tare, dacă nu știm precis cum să o pregătim.
Berthabenzportrait jpg
Cine este femeia care a revoluționat mersul cu mașina. Povestea incredibilă a primei excursii cu automobilul
Curajul unei femei a revoluționat întreaga industrie automobilistică. Bertha Benz, „mama” uneia dintre cele mai celebre mașini de lux din Europa, a fost prima femeie care a făcut o călătorie lungă la volanul unei mașini, reușind să inoveze incredibil întreaga infrastructură și industrie auto.
politist pistol trage jpeg
Un tânăr de 26 de ani din Medgidia, oprit în trafic de poliţişti cu focuri de armă
Agenţii de la Poliţia Rutieră din Medgidia nu l-au putut opri în trafic pe un tânăr de 26 de ani, suspectat că a furat o maşină, decât după ce au tras un foc de avertisment în aer.