Un sfat al lui Machiavelli

Publicat în Dilema Veche nr. 1003 din 29 iunie – 5 iulie 2023
Frica lui Putin jpeg

Ceea ce uimește, ba chiar stupefiază în ceea ce am văzut că s-a petrecut în Rusia sîmbăta trecută (revolta mercenarilor Wagner, ocuparea Rostovului, marșul spre Moscova, apoi întreruperea întregii acțiuni în urma unor negocieri, urmate de refugierea lui Prigojin în Belarus) e caracterul arhaic, premodern al întregii situații. Chiar existența unei armate private de mercenari pe teritoriul unui stat modern – așa cum am văzut în Rusia – e o bizarerie. Statul modern are (sau trebuie să aibă) monopolul asupra violenței legitime pe teritoriul său; or, nu ar mai fi cazul în Rusia lui Putin.

În secolul al XV-lea sau al XVI-lea, Prigojin, vechiul om de casă al lui Putin, ar fi fost numit „condotier”; ar fi fost șeful unor bande de mercenari indisciplinați, gata să se revolte oricînd împotriva principelui, dacă n-ar fi fost mulțumiți cu leafa sau altele, sau să schimbe chiar loialitățile. N-ar fi fost ceva aparte, deși chiar pe atunci Machiavelli (nu degeaba e el deja un „modern”) critica sistemul în Principele: „Căpitanii de mercenari sau sînt oameni foarte capabili, sau nu sînt; dacă sînt astfel, nu poți să ai încredere în ei, deoarece vor năzui întotdeauna la propria mărire... Iar dacă nu sînt oameni capabili, atunci firește ți-aduc înfrîngerea”. Se pare că Putin n-a citit aceste rînduri sau, oricum, nu le-a luat în seamă. De altfel, nici să vrea n-ar fi putut urma sfatul florentinului: „Principele trebuie să se ducă el însuși la război și el trebuie să fie căpitanul armatelor... Experiența ne arată într-adevăr că doar principii singuri și republicile care au armate săvîrșesc fapte mari, pe cînd trupele mercenare nu aduc decît neajunsuri...”.

Dar pesemne că Putin a dorit ca, în Africa întîi, apoi în Ucraina, treburile cele mai murdare și crimele cele mai odioase să le facă alții – chipurile, independenți de statul rus, dar supuși lui personal. Sistemul, ilegal chiar și după legile rusești, a funcționat cumva, dar la un moment dat a devenit inevitabil ca rolul și forța prea mare a mercenarilor Wagner și a șefului lor să ridice chestiunea distribuției puterii și a comandei supreme.

Pînă acum, Prigojin n-a contestat direct prezența lui Putin în fruntea statului, deși a contestat fără echivoc rostul strategic al invadării Ucrainei – ceea ce, în fapt, a pus în discuție judecata comandantului suprem. Ce-i drept, nici Putin, cînd i-a acuzat pe mercenari de trădare și complot, nu l-a menționat nominal pe Prigojin, deși procuratura a deschis un dosar pe numele lui (pe care l-a casat între timp, ca parte a acordului).

Pe moment, odată cu înțelegerea convenită, se pare că Putin și-a salvat dominația și puterea, dar cu prețul unei autorități știrbite. Lumea a văzut cum Moscova se pregătea de asediu, blocînd șoselele de acces și plasînd mitraliere la intersecții. A existat impresia că tensiunile au fost la un pas să degenereze în război civil. Nu știm, desigur, dacă Prigojin a oprit operația din lipsa unei susțineri suficiente în rîndurile armatei regulate ori a Serviciilor, sau dacă nici măcar n-a fost în intenția lui să meargă mai departe, pînă la capăt. N-ar fi avut în intenție decît să-l sperie pe țar și pe fidelii lui, ministrul Apărării Șoigu și generalul Gherasimov, șeful Marelui Stat Major, mai curînd decît să le ia puterea – cu care ce-ar fi făcut? Nu întîmplător, Putin, în discursul lui, a amintit de anul fatidic 1917, cînd Rusia s-a prăbușit în anarhie, în urma războiului pierdut cu Puterile Centrale. N-a amintit însă nici de căderea autocrației, salutată de cea mai mare parte a societății ruse, nici de revoluție și nici de faptul că Lenin și bolșevicii au fost susținuți de inamicul german să ia puterea în noiembrie 1917 și s-o păstreze prin violență. De data asta e limpede că nici un guvern occidental nu l-a susținut și nu-l va susține pe un Prigojin sau pe un alt mafiot devenit comandant de oști. Ceea ce nu înseamnă că tentația de a profita de situația din Rusia, spre a impulsiona eforturile contraofensivei Ucrainei, nu rămîne mare.

O bandă de criminali, precum Putin, Șoigu, Prigojin & Co va avea întotdeauna dificultăți majore în a-și asigura victoria pe cîmpul de luptă împotriva unui inamic motivat, bine înarmat și capabil, iar lipsa victoriei devine fatală pentru regimul lor. De unde vin însă dificultățile? Sînt tot felul de motive, dar unul pare esențial. A spus-o din nou Machiavelli, dar firește că sfatul lui nu poate fi urmat în Rusia, unde opresiunea e esența guvernării: „Roma și Sparta au fost multe secole state înarmate și libere. Elvețienii au o armată foarte bună și sînt oameni liberi“. Dar mafioții, gangsterii și slugile lor, căpeteniile de bandă criminală n-au fost niciodată, nici nu sînt, nici nu vor fi oameni liberi.

image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.
image png
image png
O întîlnire destinală: dna Monica Lovinescu
Îmi cer scuze, oricum, și rămîn un mare fan al minunatului cuplu parizian.
image png
Gerontocrații
Unii cred că nu peste multă vreme vom ajunge să fim conduși (fie și disimulat) de IA.
image png
image png
Kofola de catifea
Adoptat mai des, nu ar aduce decît bine.
image png
La Mamaia. În 1981
Întrucît eu păream participantul cumva „dislocat” al întîlnirilor zilnice, doamna doctor hotărî să mă includă în ecuație.
image png
Înjosire și înjoseală
O simplă substituție de sufix produce efecte stilistice majore.
image png
„Faci sau nu faci;
nu există «cum»“
Cu alte cuvinte, se victimizează, justificîndu‑și alegerile, de care nu ar fi, astfel, responsabil.
image png
Mouratoglou?
Sperînd că „hoţii” vor fi prinşi. Sperînd la altă viaţă. Sperînd. Disperînd.
p 7 Jim O Neill jpg
Ce înseamnă Sudul global?
n lipsa unei prescurtări alternative, ei vor continua să folosească termenul „Sud global”.
image png
Țara automatizărilor
Automatizările necesită aproape permanent și o asistență umană.

Adevarul.ro

image
Dezvăluiri. Liderul Hamas i-a vizitat pe ostatici într-un tunel din Gaza
Liderul mișcării islamiste palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, i-a vizitat pe israelienii răpiți și duși într-un tunel din Gaza, dezvăluie un ostatic eliberat în weekendul trecut.
image
Doi români care au comis o crimă în Franța au fost arestați 20 de ani mai târziu. Cum au reușit să se ascundă două decenii
Polițiștii din Barcelona, Spania, au arestat doi români după 20 de ani de căutări. Aceștia au ucis un tânăr în 2003, în Franța și de atunci se ascundeau în Catalonia.
image
Fenomen bizar și rar pe litoralul românesc: Marea Neagră s-a retras zeci de metri spre larg
După ultima furtună de cod roșu, de la sfârșitul săptămânii trecute, cu valuri de 10 metri, linia apei s-a retras, în unele zone, dincolo de digul de protecție al plajei din stațiunea Mamaia.

HIstoria.ro

image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.