Un nou Frankenstein

Publicat în Dilema Veche nr. 868 din 26 noiembrie - 2 decembrie 2020
Frica lui Putin jpeg

Preocuparea pentru alegerile americane și urmările lor nu este, în România, nici obsesivă, nici nelalocul ei, așa cum mi se pare că încearcă s-o descrie unii. Și nu numai din motivul politic evident că importanța Statelor Unite și a politicii americane este decisivă pentru afacerile globale și, deloc în ultimul rînd, pentru securitatea României. Într-adevăr, din acest punct de vedere, încă s-ar putea argumenta – și nu total fără temei – că, indiferent cine e președinte al Statelor Unite, măcar marile direcții geopolitice și strategice ale (încă) supraputerii americane nu se vor schimba esențial; de exemplu, că rivalitatea cu China va continua, fie și sub forme practice diferite. Dar mai este un motiv legitim pentru „obsesie”: Statele Unite au constituit modelul de bază al democrației și al libertății politice în lume, pe care, de altminteri, au încercat de multe ori, cu un succes mai mare sau mai mic, să-l exporte pretutindeni în lume și, nu în ultimul rînd, la noi în Est.

Or, acest model  – insinuează unii comentatori chiar și la noi – e azi dovedit eșuat chiar la „el acasă”, avînd în vedere felul discutabil în care, chipurile, s-ar fi desfășurat aceste alegeri americane, cîștigate de candidatul democrat, Joe Biden. O spun direct nu numai radicali de dreapta și adepți din România fără jenă ai președintelui în exercițiu Donald Trump, ci și unii analiști considerați pînă acum moderați și bine informați. De exemplu, citim într-un articol conclusiv de pe Contributors următoarele propoziții asertorice: „Sînt numeroase dovezi de fraudă, mai ales în Pennsylvania. Ele nu sînt mediatizate de CNN, NY Times, WP etc. pentru că nu este convenabil”. Or, dacă rezultatele votului din acest stat american (unde a cîștigat Biden) esențial în aritmetica alegerilor sînt într-adevăr fraudate sau măcar nesigure, cîștigătorul real al scrutinului de aici, din alte cîteva state și poate din întreaga Uniune este Trump, deși media „progresistă” refuză să spună adevărul. Nu-i atunci publicul român îndreptățit să-l creadă pe cuvînt pe comentator, considerînd că „știe el mai bine” și, ca urmare, să pună la îndoială modelul democratic, și nu doar în America? Va spune, poate: „Dacă pînă și la ei se fură masiv voturi, de ce să ne mai scandalizăm de ce se întîmplă la noi? Mai are atunci rost să votăm noi înșine peste două săptămîni? Sau mai bine ne lăsăm convinși de cei care ne spun încontinuu că lumea e condusă de o conspirație marxisto-plutocratică și că Trump, așa lipsit de maniere cum este el, a încercat să spargă zidul și să strice jocul?”.

Bun, dar care sînt dovezile de fraudă invocate cu mare siguranță de comentator? Ei bine, nu s-au găsit. (Ceea ce comentatorul nu ne spune.) Sau cumva sînt, dar au fost ascunse de către mainstream media sau funcționari corupți? Într-adevăr, așa au susținut și susțin Trump, echipa sa de campanie și, deocamdată, mulți lideri republicani. Poate deci rămîne adevărat ce scrie și comentatorul român. Iarăși, o fi știind el ceva ce nu știm noi, mai rău informați. Cine ar putea să ne lămurească? Desigur, Justiția, căreia i s-a cerut să arbitreze disputa de către echipa Trump, condusă de avocatul Rudy Giuliani. Să vedem atunci ce a spus vinerea trecută judecătorul Matthew Brann din Pennsylvania, care trebuia să decidă asupra acuzației de fraudă generalizată în acest stat-cheie (nota bene, aflăm că judecătorul este un republican cu vechi state de serviciu): „Nu stă în puterea acestei Curți să violeze Constituția”, a spus el răspicat, decizînd să respingă complet cererea echipei de campanie a lui Trump de anulare a alegerilor în Pennsylvania, sub pretextul că ar fi fost comise fraude sistematice. Și judecătorul a explicat: „Reclamanții cer acestei Curți să lipsească de dreptul la vot aproape șapte milioane de votanți. Curtea n-a putut găsi nici un caz în care un reclamant să fi căutat un remediu atît de drastic în contextul unor alegeri”. Apoi a calificat raționamentul legal din spatele cererii echipei Trump ca fiind „un monstru tip Frankenstein” (am tradus astfel „Frankenstein’s Monster” – într-adevăr, riguros vorbind, „Frankenstein” este numele creatorului monstrului umanoid din romanul lui Mary Shelley, dar ne-am obișnuit să numim astfel monstrul însuși).

Democrația nu se poate baza numai pe reguli și legi, oricît de esențiale și de minuțioase ar fi acestea: buna-credință și fairplay-ul principalilor participanți la competiție trebuie să poată fi prezumate și regăsite mereu, mai ales în situațiile disputate. Or, atunci cînd una dintre părți încalcă în chip nerușinat această bună-credință, chiar și fără a încălca formal vreo lege, democrația e în pericol.

Faptul că un președinte al Statelor Unite se complace în minciuni și falsificări este, în sine, foarte grav, avînd în vedere statutul său de „cel mai puternic om de pe planetă”. E poate și mai grav că el tîrăște după sine opiniile a milioane de oameni și că falsificările sale sînt încă susținute, din motive politice meschine, de lideri politici din partidul său. Cel mai grav lucru este însă crearea unui climat de neîncredere în rezultatele alegerilor, în procesul electoral însuși, fără să existe nici un fel de dovezi de fraudă sistemică, ce ar putea rezista în justiție. Și de aici nu e decît un pas pînă la a pune la îndoială orice proces electoral, în orice țară și în orice loc ar fi el desfășurat, atunci cînd rezultatele votului nu convin unei părți. Astfel, treptat, un Frankenstein monstruos ia naștere și tinde să crească tot mai mare și mai puternic, riscînd să domine lumea. Iar articole de presă cuprinzînd afirmații radicale și false de felul celor de mai sus își au contribuția lor în a-i procura hrană și din locurile noastre.

Și noi vom avea alegeri în curînd. Probabil că vom avea și acuzații de fraudă și, posibil, declarații care, luînd exemplul american, vor pune la îndoială întreg procesul electoral, mai ales că acesta se va desfășura în condiții neobișnuite, de pandemie. Într-un anume sens, democrația este indivizibilă și este de datoria noastră a o apăra. Iar dacă nu putem face mai mult, măcar să denunțăm cu toată puterea conspiraționismele și minciunile cu care avem direct de-a face. Să ne străduim astfel să slăbim unele linii de aprovizionare a noului Frankenstein politic. Altminteri acesta se va hrăni și cu nepăsarea și neglijența noastră.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image jpeg
3 modalitati prin care poti ameliora durerile articulare jpg
4 modalități prin care poți ameliora durerile articulare
Durerile articulare pot provoca disconfort și neplăceri și se pot resimți în diferite zone ale corpului.
Capture PNG
Un cablu submarin de date între Finlanda și Germania a fost deteriorat. Cauza este necunoscută
Un cablu submarin de comunicații din Marea Baltică, între Finlanda și Germania, nu mai funcționează, iar în acest moment cauza este investigată, au declarat luni autoritățile finlandeze.
image png
Aproximativ 100.000 de soldați nord coreeani ar fi dislocați în Ucraina. Cât de eficienți sunt oamenii lui Kim Jong-Un
Lipsa lor de experiență pe câmpul de luptă a fost prezentată ca un motiv cheie pentru care ar putea fi alocate doar unor roluri necombatante.
branza branzeturi istock jpg
O brânză din Portugalia a fost desemnată cea mai bună din lume. Experții au ales din peste 4.700 de produse
Anul acesta, Portugalia a câștigat premiul I la World Cheese Awards. Au participat 47 de țări, fiind expuse 4.786 de tipuri de brânzeturi, în orașul Viseu din Portugalia. Juriul de 240 de experți au ales cele mai bune brânzeturi din întreaga lume, Regatul Unit exclus din competiție.
banner anca turcasiu png
Anca Țurcașiu, fericire supremă în viața sa! Artista și-a impresionat fanii până la lacrimi: „E ceva magic! Sunt binecuvântată”
Anca Țurcașiu, fericire supremă în viața sa! Artista și-a impresionat fanii până la lacrimi
fabrica de pulberi jpeg
Protest la Fabrica de Pulberi din Făgăraș. Angajații se plâng de fondul insuficient pentru plata salariilor
Sindicaliștii de la Fabrica de Pulberi din Făgăraș au anunțat că vor protesta patru zile în Capitală, în perioada 25-29 noiembrie, din cauza „ignoranţa clasei politice şi managementul defectuos”, scrie Agerpres.
nadal platformax jpg
Nadal este sincer: „Nu mai pot fi competitiv”. Ultima promisiune a carierei
Jucătorul spaniol de tenis a vorbit astăzi la o conferință de presă, înaintea ultimelor sale zile ca profesionist.
dana rogoz jpg