Un inventar rapid de vinovăţii

Publicat în Dilema Veche nr. 415 din 26 ianuarie - 1 februarie 2012
Ce ştii să faci? jpeg

Sîntem, cred, într-o situaţie în care toate soluţiile sînt proaste. Cum ar spune patronul nostru al tuturor, domnul Ion Luca Caragiale, „din această dilemă nu putem ieşi“. Şi asta pentru că, pentru ceea ce se întîmplă în stradă, toată lumea are diferite grade de vinovăţie.

Primul vinovat este preşedintele ţării. S-a trezit, pentru a mia oară, sub papucul propriei „spontaneităţi“: a aprins, cu ambîţ, fitilul răzmeriţei, ciorovăindu-se de pomană cu unul din puţinii oameni pe care trebuia să-i respecte pentru ceea ce fac, dacă amorul său pentru hărnicie, eficienţă şi reformă e sincer: doctorul Raed Arafat. A pus mîna pe telefon, a intrat în direct într-o emisiune de televiziune şi a dat cu bîta-n baltă. În pasul doi, a dat cu tifla în populaţie, retrăgînd o lege pe care tocmai o sprijinise. Un fel de a spune că, dacă prostimea nu pricepe, n-are decît să se descurce. Noi, preşedintele, îi întoarcem spatele. Aş putea să dau vina niţeluş şi pe consilierii dlui Băsescu. Dar care consilieri? Omul face, oricum, ce pofteşte. Fără „gîndul de pe urmă“, fără tact, fără stil.

Al doilea vinovat e guvernul. În ce mă priveşte, cred în onestitatea şi buna intenţie a dlui Boc, dar nu mă pot abţine să nu observ modestia înzestrării sale politice şi administrative. Conduce ţara ca pe un tîrg de provincie, nu iese în lume, se manifestă monoton şi previzibil, ca un agricultor la cosit. Nu se înţelege după ce criterii şi-a alcătuit echipa. Nu se înţelege de ce, în loc să caute – dată fiind criza generală – experţi de prim rang, tehnicieni cu experienţă şi performanţă demonstrabile, domnia sa convoacă în posturi-cheie tot soiul de anonimi inepţi.

Al treilea vinovat este blocul partidelor de opoziţie, care reuşeşte să piardă procente într-un moment în care şi dacă nu faci nimic poţi cîştiga uşor pe greşeala adversarului. Neconvingători, incapabili să propună un program politic mai lung de patru silabe („Jos Bă-ses-cu!“), ei au contribuit la lehamitea de politică cam tot atît cît cei de la putere. Perspectiva de a o înlocui pe Tanda cu Manda nu e atrăgătoare pentru nimeni. Iar eforturile USL de a capitaliza revolta stradală sînt jenante.

Vinovatul numărul patru: presa agitatorică. De multă vreme, publicul cititor şi telespectator e ţinut, zi de zi, într-un sos de dezastru şi teroare, născător de nevroze. Informaţia şi spiritul critic (pentru care există, slavă Domnului, destulă marfă) sînt înlocuite cu ieremiada cruntă, cu imageria horror, cu retorica apocaliptică. Seară de seară, mici grupuri de bocitoare – care nu par s-o ducă prea rău – oficiază parastase belicoase în jurul ideii de dictatură. Rezultatul: protestatarii nu au o agendă clară, bine articulată, pentru că li s-a livrat deja una, gata făcută: „Jos dictatura!“ „Băsescu-Ceauşescu“ etc. Or, una e să spui cuiva: „Eşti bolnav, eşti anemic, ai nevoie de tratament!“, alta e să-i spui: „Eşti pe moarte! Tocmai ţi s-a înfipt un cuţit în spate! Eşti înconjurat de asasini!“. Primul mesaj te mobilizează, al doilea te disperă. Iar pentru disperare nu există soluţii.

Vinovatul numărul cinci: contextul. Mulţi fac ce văd la televizor. Primăvara arabă, indignaţii spanioli, incendiatorii de la Londra, răzvrătiţii furioşi din Grecia, Occupy Wall Street, protestele cu zeci de mii de oameni de la Bruxelles – toate aceste manifestări explozive, abundent prezentate, comentate, apărate ideologic de cohorte întregi de insurgenţi de bibliotecă, devin modele. Să facem şi noi aşa! Să intrăm în rîndul lumii! Să ne jucăm puţin de-a anarhia! Evident, la scara noastră dîmboviţeană: ieşind pe stradă nu cu zecile de mii, ci cu sutele şi luptînd pentru idealuri foarte amestecate: de la „libertate“ la arestarea lui Mitică Dragomir, de la schimbarea numelui „Smurd“ în „Arafat“ la eliminarea taxei auto şi la demisia Guvernului. Unii arată caricaturi „rele“, alţii dau cu pietre, alţii dau foc unor poze de politicieni, alţii stau cuminţi, sătui, pe bună dreptate, de sărăcie şi balamuc instituţional. Ici-colo cîte un copil ţinut pe umeri, cîte un „revoluţionar“ care simte că s-a sacrificat degeaba, cîte un politician confuz, sperînd să fie luat în braţe de popor.

Ce nu se spune: că nu doar România are probleme, ci planeta, că nici un guvern cu capul pe umeri n-ar fi putut lua măsuri radical diferite de cel actual, decît cu riscul de a înrăutăţi situaţia, că avem un trecut de frustrări, un prezent de umilinţe şi lipsuri, dar nici o reprezentare despre viitorul apropiat. Nimeni nu ştie care e pasul următor după eventuala satisfacere a dorinţelor străzii. USL? Haos? Salvator providenţial?

Un lucru e cert. Cei care prin pieţe sau la televizor se luptă cu „dictatura“ nu suportă să fie contrazişi. Dacă strigi – cum a încercat un euforic – că nu vrei să cadă guvernul, mănînci bătaie. Aşa se trece de la dictatura burghezo-moşierească la dictatura proletariatului. 

P.S. Nu credeam să ajung s-o spun: dar domnul Ponta se comportă, de cîteva zile, ceva mai raţional decît confratele său liberal, aflat în transă oratorică. Care va să zică se poate…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Michael Jackson 01 foto GettyImages 88688373 jpg
O colecţie rară de melodii nepublicate ale lui Michael Jackson a fost descoperită într-un depozit. „Nimeni nu a mai auzit asta până acum”
Un cunoscut colecționar de obiecte muzicale, Gregg Musgrove, a făcut o descoperire spectaculoasă: o colecție rară de casete cu melodii nepublicate ale lui Michael Jackson.
image png
Bărbat arestat preventiv. după ce a comis o crimă în locuința sa din Capitală. Mama agresorului, martoră la agresiuni, nu a reușit să salveze victima
Un bărbat în vârstă de 39 de ani din Bucureşti a fost arestat preventiv după ce a ucis un bărbat cu care băuse alcool în locuinţa sa din Sectorul 5. Mama agresorului a asistat la crimă, încercând, fără succes, să salveze victima. Femeia a fost cea care a sunat la 112 şi a anunţat faptele.
oana pellea jpg
Ce semn a primit Oana Pellea la 41 de ani de la decesul tatălui ei. Amza Pellea i-a transmis un mesaj divin: „Mulțumesc, iubitul meu”
În 1983, marele Amza Pellea avea să se stingă din viață la numai 52 de ani. Ieri s-au împlinit 41 de ani de la moartea lui, iar un lucru divin i s-a arătat Oanei, fiica acestuia. Ce mesaj a transmis pe rețelele de socializare.
chef catalin scarlatescu foto antena 1
Cum prepară Cătălin Scărlătescu cea mai delicioasă piftie. Ingredientul secret pe care îl folosește pentru un gust unic
Cătălin Scărlătescu are o rețetă inedită de piftie, iar pentru un gust desăvârșit acesta folosește un ingredient secret. Deși este pasionat de pește și fructe de mare, în fiecare an, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, celebrul chef adoră să gătească mâncăruri tradiționale.
bacterie foto microbiology online
Formele de viață care prezintă un „risc fără precedent” pentru viața pe Pământ. Oamenii de știință cer oprirea cercetărilor
Mai mulți oameni de știință de renume mondial au cerut oprirea cercetărilor pentru crearea așa-zișilor „microbi în oglindă”, pe fondul îngrijorărilor că organismele sintetice ar prezenta un „risc fără precedent” pentru viața pe Pământ, potrivit The Guardian.
gettyimages 956800978 640x640 jpg
Aurora boreală: cele mai bune șase locuri din Europa pentru a vedea spectaculoasele lumini care colorează cerul, în 2025
Aurorele boreale au luminat cerul din Europa de mai multe ori în acest an, iar experții prezic că anul 2025 va fi unul minunat pentru observarea spectacolului de lumini.
image png
Noi detalii în cazul românului care şi-a înjunghiat mortal partenera în Palma de Mallorca, în fața fiicei de doi ani. Mesajul premierului spaniol
Românul în vârstă de 40 de ani acuzat că şi-a înjunghiat mortal partenera, în prezenţa fiicei lor de doi ani, în timp ce se aflau într-o maşină, pe o stradă circulată din Palma de Mallorca a fost dus, vineri, în faţa unui judecător al Tribunalului pentru Violenţă în Familie.
Vladimir Putin Gettyimages 1 jpg
Putin ordonă măsuri de urgență pentru salvarea industriei cărbunelui din Rusia. Industria cărbunelui din Rusia a fost grav afectată de pierderea piețelor occidentale
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut un pachet de măsuri urgente pentru a sprijini industria cărbunelui din țară, care se confruntă cu pierderi financiare uriașe și riscă falimente masive, relatează The Moscow Times .
Un nou lot de trei aeronave F 16 Fighting Falcon a sosit la Câmpia Turzii MAPN jpg
Alte trei aeronave F-16, achiziționate de România, au aterizat în Baza 71 Aeriană
Alte trei noi aeronave F-16, achiziționate de România de la Norvegia, au aterizat vineri la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii, întărind flota Escadrilei 48 Vânătoare și consolidând capacitatea de apărare aeriană a țării în cadrul NATO.