Un afiș

Publicat în Dilema Veche nr. 377 din 5-11 mai 2011
Ce ştii să faci? jpeg

Am văzut de curînd, pe Calea Moşilor, un afiş gîndit să legitimeze homosexualitatea şi „să deschidă minţile“ conservatorilor de pe plaiurile mioritice. Înţeleg că afişe asemănătoare au fost plantate şi în alte oraşe din ţară şi că, peste tot, ele au avut un ecou public prost, de natură să ducă la retragerea lor. Cu alte cuvinte, iniţiatorii au obţinut inversul efectului scontat. Dacă aş fi homosexual, le-aş purta pică. Au fabricat un argument contra-productiv, au reuşit să irite şi oameni care, în principiu, n-au o poziţie ferm-agresivă în dezbaterea cu pricina. Şi, mai ales, au dat apă la moară tuturor „radicalilor“, care şi aşa nu sînt sensibili la argumentele toleranţei. Era previzibil. Ideea să pozezi un nou-născut purtînd la încheietură o brăţară pe care scrie „homosexual“, ceea ce ar demonstra că orientarea homoerotică nu e nici opţiune, nici boală, ci fatalitate, înclinaţie înnăscută, n-are cum să fie atrăgătoare pentru o minte raţională. Trec peste faptul că explicaţia genetică e încă în stadiul de ipoteză, trec peste faptul că există o amplă cazuistică a domeniului din care rezultă că deprinderile homosexuale pot avea origini, motivaţii şi evoluţii extrem de diverse. Dar faptul în sine de a utiliza imaginea unui copil pentru a justifica particularităţi biologice ale unor adulţi nu e o dovadă de bun-gust sau de inteligenţă propagandistică. A manipula nevinovăţia proverbială a pruncului pentru a induce ideea nevinovăţiei sexuale a unei practici erotice de maturitate e o perfidie şi un abuz. Inevitabil, brăţara din jurul încheieturii sugerează ideea de stigmat discriminatoriu: ca numerele purtate pe braţ de cei internaţi în lagărele de concentrare. Pe scurt, autorii afişului şi-au dat cu stîngu-n dreptu’. Prost inspiraţi, neatenţi la contexte, la psihologia colectivă, la reflexele intelectuale comune, ei au vrut să ilustreze îndreptăţirea „ştiinţifică“ a unei realităţi date, dar au construit un fel de „scuză“ impură, menită nu să obţină toleranţa şi nediscriminarea, ci mai degrabă să le impună în stilul materialismului-dialectic.

Aş remarca, de altfel, că modul de a gîndi al iniţiatorilor e deopotrivă strîmb şi periculos. Un nou-născut e un agregat de virtualităţi. Nu se poate anticipa, în  mod riguros, asupra însuşirilor, caracterului şi destinului lui. Va fi frumos? Va fi inteligent? Va fi harnic? Va fi înalt, gras, melancolic, vicios, cumsecade, bisericos, criminal? Nu se poate spune. Prea multe determinări conjuncturale, prea multe accidente biografice, prea multe influenţe exterioare vor intra în joc pentru a defini un portret global. Vom lua în calcul ereditatea, genele, vom face eforturi pedagogice, ne vom strădui să stimulăm, să modelăm, să favorizăm o anumită evoluţie, dar nimic nu garantează încă rezultatul. Or, afişul de care vorbim are aerul (nătîng) de a spune că, deşi nu ştim mai nimic despre bebeluşul din faţa noastră, un lucru e, totuşi, cert: va fi (sau nu) homosexual! Afirmaţia aceasta creează, în plus, un posibil precedent deviatoriu. Ce-ar fi dacă leneşul ar încerca să ne convingă că lenea nu e o opţiune, sau o boală, ci o chestie de „fire“, de genom? Ce-ar fi dacă un criminal în serie ar declara răspicat că pofta de a ucide nu e opţiunea lui şi nu e nici un derapaj patologic, ci un blestem nativ, căruia nu-i poate rezista. Sau să luăm cazul invers: orice om înzestrat va avea motive să dezvolte un complex de superioritate asupra celorlalţi, pe motiv că e, genetic, altfel (mai bine) alcătuit. Rasismul e exact asta: sîngele arian e, din naştere, altfel decît sîngele „barbar“, şi anume îi e superior. Iată cum un afiş programat să evacueze discriminarea sfîrşeşte prin a o institui la nivel suprem. El camuflează teama de opţiune prin invocarea unei mute fatalităţi. E vorba, în fond, de o şarjă prost condusă împotriva liberului arbitru. În loc să se prezinte ca o sumă de individualităţi cu trăsături distinctive, cu justificări diferenţiate, cu o problematică existenţială aparte, aparţinătorii orientării homoerotice se complac în postura unei turme predestinate, victimă inocentă a unei „închisori“ genetice.

Majoritatea homosexualilor pe care îi ştiu (din inventarele culturii umane şi din viaţa de zi cu zi) sînt oameni foarte inteligenţi. Cred, de aceea, că întîlnirea cu acest afiş i-a dezamăgit şi că, dacă e să fie apăraţi, preferă să nu fie apăraţi oricum, de te miri cine. Ideal ar fi, de altfel, ca ei să fie cei dintîi care să protesteze…

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Hotel Continental   Calea Victoriei jpg
La ce nivel este chiria pe Calea Victoriei, în comparație cu alte artere comerciale din lume
Calea Victoriei din Bucureşti urcă două poziţii, pe locul 38, în clasamentul celor mai scumpe artere comerciale din lume. Pe primul loc ajunge Via Montenapoleone din Milano, detronând Fifth Avenue din New York.
Cancer de colon FOTO Shutterstock jpg
Chirurg colorectal: 5 alimente care dau un risc crescut de cancer de colon
Dr. Karen Zaghiyan, chirurg colorectal foarte apreciată de Tik Tok, îți atrage atenția asupra unei liste de cinci alimente care ar putea crește riscul de a dezvolta cancer de colon.
Război Israel - Palestina. FOTO Profimedia
Israelul va finaliza un acord de armistișiu cu Libanul, inițiat de Statele Unite. Când vor înceta atacurile
Israelul i-a dat undă verde mediatorului american să finalizeze termenii unui armistiţiu pe frontul din Liban. Acordul va avea trei faze, iar prima fază ar putea începe săptămâna aceasta și prevede o încetare confruntărilor armate şi o desfăşurare a Hezbollah în afara sudului Libanului.
fani romania frf ro1 jpg
România, suspendată de UEFA cu efect imediat. Vestea teribilă venită de la Nyon
Naționala tricoloră va evolua la primul meci oficial din viitoarele preliminarii fără spectatori în tribună, iar nu într-un joc din Liga Națiunilor.
dominique pelicot x png
Francezul care și-a drogat și violat în grup soția ar putea sta zeci de ani după gratii. Ce spun procurorii
Procuratura franceză cere zeci de ani de închisoare pentru Dominique Pelicot. Bărbatul și-a drogat soția și a orchestrat violuri asupra ei împreună cu zeci de bărbați, timp de 10 ani.
Celebra serie „Singur acasă” reluată de PRO TV de Crăciun Foto Știrile ProTV
Cine va difuza „Singur acasă”, celebra serie de Crăciun, și când. Detalii uluitoare din culise
Devenită deja o tradiție a sărbătorilor în România, difuzarea seriei „Singur acasă” la PRO TV revine în acest decembrie, aducând o fărâmă de magie și un strop de nostalgie tuturor celor care își doresc să trăiască din nou aventurile îndrăgitelor filme de Crăciun.
Calin Georgescu FOTO Facebook
Casele de pariuri n-au „mirosit” victoria lui Călin Georgescu. Cota uriașă pe care o avea
La casele de pariuri, Călin Geogescu avea o cotă de 50 că va câștiga alegeri prezidențiale în România.
Marcel Ciolacu, președintele PSD, face declarații de presă la încheierea primului tur al alegerilor pentru președinția României, la sediul partidului în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu ar fi anunțat că va demisiona până la alegerile parlamentare
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar fi anunțat luni dimineața că va demisiona din funcția de președinte al partidului, după ce numărătoarea oficială a voturilor a indicat că a pierdut competiția pentru turul doi al alegerilor prezidențiale în fața Elenei Lasconi.
armata otomana otomani jpg
Cum a dispărut Regatul Ungariei de pe harta lumii. Bătălia care a zguduit Europa
Cum a dispărut Regatul Ungariei de pe harta lumii. Bătălia care a zguduit Europa.