Uite că se poate!

Publicat în Dilema Veche nr. 512 din 5-11 decembrie 2013
Avanpremieră jpeg

E o vorbă a lui Radu Cosaşu. Cînd cineva se miră, în prezenţa lui, de vreo nefăcută („Incredibil! Cum se poate aşa ceva?!“), el răspunde prompt: „Uite că se poate!“ Cu alte cuvinte, deşi aberaţia, inadmisibilul, incalificabilul pot fi „strigătoare la cer“, ele sînt, totuşi, posibile. În acest caz, avem de-a face cu varianta rea a transformării imposibilului în posibil. Dar există şi varianta bună. Uneori, neaşteptat de des, ceea ce părea de nerealizat, de neînchipuit, de neatins capătă brusc chip. Obstacolele cad ca prin farmec, puterile făptuitorului se multiplică, drumul spre ţintă se netezeşte, se luminează, devine plauzibil. S-ar zice că miracolul e la îndemînă.

Pentru generaţia mea, miracolul a fost căderea comunismului. Urmarea a venit aproape imediat: tot ce plănuisem în spaţiul unei utopii juvenile s-a putut preschimba în realitate. Am creat instituţii, am pus în mişcare proiecte, am deschis nesperate orizonturi de ofensivă intelectuală. E drept, am simţit, pentru prima oară, şi ghimpele unui avertisment, pe care îl rostea, uneori, Constantin Noica: „Va veni un moment cînd veţi înţelege că limitele interioare sînt mai greu de depăşit decît limitele exterioare.“ Am descoperit, într-adevăr, că libertăţile proaspăt cîştigate nu garantează succesul, nu te eliberează de tine însuţi, de inerţiile şi idiosincraziile proprii, de blocajul – greu de trecut – al firii tale. Într-un anumit sens, libertatea e mult mai solicitantă decît prizonieratul: îţi trebuie imaginaţie, tenacitate, putere, răbdare, curaj. Trebuie, cu alte cuvinte, să-ţi evaluezi corect resursele, să lucrezi cu sinele tău, să-l modelezi în perspectiva scopurilor pe care ţi le propui. Libertatea e, prin urmare, terenul de luptă al eului cu nelibertăţile dinlăuntrul său.

Mă întreb, adesea, cum îşi poate grădinări viaţa un tînăr de azi, care a decis să nu plece din ţară. La prima vedere, ambianţa nu e prea încurajatoare. Corupţia, pilele, „descurcăreala“ generală, legislaţia fluctuantă şi inhibitorie, mediocritatea guvernanţilor, salariile mici, universităţile etanşe, incapabile (şi nedoritoare) să-şi împrospăteze catedrele cu inteligenţe vii (acreditate la cel mai înalt nivel de marile şcoli ale lumii) nu sînt premise promiţătoare ale unei cariere „normale“, consistente şi răsplătitoare. Ai suficiente motive să crezi că se încurajează mai curînd şmecheria, nepotismul, abilităţile strict „sociale“, calităţile secundare. Nu „băieţii capabili şi serioşi“ ajung vedete, ci „băieţii deştepţi“. În plus, au apărut „modele“ noi, cu două tăişuri: funcţionarii „de firmă“, de pildă, cu un portret standardizat, zidit în lemnul limbajului corporatist, un soi de mutanţi cordiali şi aseptici, care trăiesc între computer, training-uri periodice, teambuilding-uri vesele şi şedinţe cu Power Point. N-au îndoieli, n-au surprize, n-au culoare. Cum se poate orienta un tînăr într-un asemenea peisaj? Cum poate trăi omeneşte, cum poate visa şi cum poate avea încredere în viitorul propriu, cînd are de făcut un slalom permanent între oameni de tarabă, oameni-şpagă, oameni de fiţe şi oameni-schemă?

Nu am de dat sfaturi „mobilizatoare“, de genul „gîndire pozitivă“ (care, cum spunea cineva, e, de fapt, opusul gîndirii), nu vreau să încurajez inconştienţa tonică, naivitatea vulnerabilă, nerealismul cronic. Pentru a reuşi, e nevoie, mai curînd, de opusul acestor „calităţi“. E nevoie de simţul conjuncturilor (fără excese de „acomodare“), de pragmatism (fără abuzuri cinice), de încredere (fără credulitate), de răbdare (fără pasivităţi obediente), de ambiţie (fără egolatrie), de orgoliu (fără vanitate), de tenacitate (fără încăpăţînare şi îndîrjire), de curaj (fără temerităţi prosteşti), de concentrare asupra ţintei (fără îndîrjire). Nu zic că e simplu. Dar se poate! Cunosc tineri care au reuşit. Îi felicit şi sper să devină modelele adevărate ale generaţiei lor. Aş adăuga listei de mai sus încă o înzestrare, care mi se pare decisivă: talentul de a nu arde etapele, de a nu viza, pripit, vîrful, înainte de a fi parcurs traseul firesc al oricărei creşteri sănătoase.

Am aflat despre un program Petrom de responsabilizare socială, intitulat „Ţara lui Andrei“. E, din cîte am înţeles, o încercare de a stimula încrederea noilor generaţii în şansa lor de împlinire, în perspectiva de reuşită a acelora care sînt dispuşi să se mobilizeze lucid şi eficace pentru o Românie mai bună. N-am reuşit să aflu de ce acest proiect se numeşte „Ţara lui Andrei“. Dar, fără să-şi dea seama, iniţiatorii au fost inspiraţi alegînd un nume ca acesta. „Andrei“ vine din greceşte şi înseamnă „bărbăţie“, curaj. E, poate, sensul unui îndemn binefăcător. În condiţii departe de a fi ideale, e nevoie de bărbăţie pentru a ajunge la ţintă. Să nu se simtă lezate doamnele şi domnişoarele. Şi ele pot ilustra această virtute. Şi apoi, cuvîntul „bărbăţie“ e, oricît ar părea de ciudat, feminin…   

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

profimedia 0945707942 jpg
Trump ar deveni un „Winston Churchill al vremurilor noastre” dacă încheie un acord de pace în Ucraina, spune o țară membră NATO
Donald Trump poate deveni un „Churchill al timpului nostru” dacă reușește să încheie un acord de pace durabil în Ucraina, a declarat ministrul eston de externe Margus Tsahkna, într-un interviu pentru The Telegraph.
Parastoo Ahmadi FOTO X
Motivul stupid pentru care o artistă a fost arestată în Iran. Poliția a reținut-o în timpul unui concert online
Autoritățile iraniene au arestat o cântăreață pentru un concert virtual pe YouTube.
romania handbal facebook jpg
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
Horoscop luni, 16 decembrie. Familia Gemenilor se mărește, iar Racii devin irascibili și trebuie să ia măsuri
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Iată cum stau nativii la capitolele dragoste, bani și sănătate!
image png
De unde vine, de fapt, expresia „Ai o clasă mai mult decât trenul”. Mulți români o folosesc, dar nu-i cunosc înțelesul
Limba română este plină de expresii pe care românii le folosesc aproape zilnic. Orginea multora dintre ele nu o cunosc, însă unele sunt ușor de perceput. De unde a luat însă naștere expresia „ai o clasă mai mult decât trenul”?
a intrat cu mașina într un cap de pod Captură video Facebook jpg
Momentul în care un tânăr intră violent cu mașina într-un cap de pod. Șoferul a fost transportat la spital
Un șofer din județul Vaslui a ajuns la spital, sâmbătă, după ce a pierdut controlul mașinii și a intrat într-un cap de pod. Accidentul a fost surprins de camerele de supraveghere din zonă.
Banner Cornelia Catanga
Cine îi gătește lui Aurel Pădureanu, după decesul Corneliei Catanga? Nepoata e copia la indigo a solistei, te cutremuri când o vezi! FOTO
Aurel Pădureanu, ajutat de fosta soție, după decesul Corneliei Catanga: „Ea îmi gătește!”
AfD jpg
Frisoane suveraniste în Germania. Extrema dreaptă pune sub semnul întrebării apartenența la NATO. „Rusia a câștigat acest război”
Co-liderul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Tino Chrupalla, a declarat că Germania va trebui să-şi reconsidere apartenenţa la NATO dacă Alianţa, dominată de SUA.
grupare specializată în traficul de droguri, destructurată la Cluj Foto DIICOT jpg
Grupare specializată în traficul de droguri, destructurată în Cluj. Captura impresionantă făcută de oamenii legii
O grupare specializată în traficul de droguri a fost destructurată de polițiști și procurori. Șase persoane au fost arestate preventiv. În urma perchezițiilor efectuate pe raza județului Cluj a fost identificată o cantitate mare de droguri.