Trecere spre altceva

Publicat în Dilema Veche nr. 631 din 24-30 martie 2016
Ce ştii să faci? jpeg

Obligația – asumată – de a scrie două editoriale pe săptămînă are, pentru mine (și pentru oricine face experiența unei astfel de corvezi), cel puțin două „pagube colaterale“: 1) implică necesitatea de a fi inteligent (sau măcar digerabil) cu dată fixă. Vrei, nu vrei, ai sau n-ai chef, ai sau n ai subiect, e musai să prestezi… Termenul de predare e nemilos, în afara oricărei negocieri; 2) subînțelege o permanentă conectare la imediat. Pleci de la ideea – probabil excesivă – că cititorul unei gazete cotidiene sau săptămînale vrea să afle ce ai de spus despre temele fierbinți ale momentului. Nu poți să te piepteni cînd țara arde…

Și totuși: e cu adevărat necesar să înoți clipă de clipă, zi de zi, săptămînă de săptămînă în apa incertă, impură, stătută, previzibilă, a cotidianului? E înțelept să te intoxici, ani de-a rîndul (și să intoxici publicul), comentînd, la nesfîrșit, gesticulația acelorași personaje, intrigăraia meschină a luptelor de partid, portretele obosite ale acelorași actori, mereu prezenți pe scena publică? Da, există și evenimente, crize, derapaje primejdioase, reușite neașteptate, care merită semnalate și cîntărite. Dar, mai ales dacă nu ești jurnalist de meserie, n-ar fi util să schimbi, măcar la răstimpuri, registrul? Să vorbești și despre marile teme ale vieții și ale gîndului liber? Și să sugerezi, astfel, cititorilor că lumea nu se compune doar din Guvern și Opoziție, că, dincolo de liberali și pesediști, dincolo de infractori, demascări și informații de alcov, dincolo de emisiuni de propagandă și manevre electorale, dincolo de ideologii și partizanate, există și o altă lume, o altă realitate decît „actualitatea“ pestriță, schimbătoare și, în fond, inactuală a hîrjonelilor curente? N-ar fi cazul să mai și ieșim din caruselul tropismelor curente, din morișca „știrilor“ tari? N-ar merita să regăsim tăcerea interogativității, a reflecției dezinteresate? Nu ne-ar prinde bine, tuturor, să luăm în serios și lucrurile cu adevărat serioase? Să recuperăm gustul pentru atemporal, pentru urgența marilor teme ale omenescului, pentru idei și trăiri necircumstanțiale? Pentru lectură, pentru căderea pe gînduri, pentru singurătate, pentru perplexitate, căutare și speranță? În umbra unui asemenea program, locurile comune ale vieții noastre zilnice ar trebui să și piardă acuitatea: să nu mai fim mereu „la curent“ (chiar și cu lucruri care, de fapt, nu ne interesează și sînt, în sine, lipsite de interes), să nu mai fim mereu „ocupați“, adică sub ocupația derizoriului, a „figurilor impuse“, a agendei gata făcute (în ge­neral de alții). Să redevenim vii, autentici, cu privirea fixată pe linia orizontului. Altfel, vom sfîrși în gregaritate și vom fi vinovați de a fi stimulat și gregaritatea celor care ne citesc. Vom gîfîi cu toții, decerebrați, în aceeași cursă nătîngă, în aceeași vorbărie, în același somnambulism.

Văd adesea – și mă minunez – cum oameni inteligenți și bine alcătuiți sufletește se irosesc iresponsabil, investindu-se, pînă la pierderea chipului, în „meandrele concretului“. Absorbiți în cotidianul cel mai anost și mai inconsistent, convinși că e de datoria lor să „participe“ la „problemele“ cetății, ei nu se ajută nici pe ei, nici pe alții. Încîntați, în mod suspect, să fie „prezenți“ pe toate „rețelele de so­cializare“, reactivi pînă la insomnie, ei sacrifică vocații înalte de dragul „iradierii“ comunitare, al zbenguielii civice. Nu pledez, desigur, pentru dezimplicare. Ci pentru un just dozaj al activității intelectuale și publice. Pentru promptitudine (cînd e cazul), dar împotriva ubicuității, care, pînă la urmă, e o formă de vanitate. Mă confrunt, e drept, uneori, și cu o tipologie inversă: personaje fără nici o calificare, sterili, guralivi și șmecheri, făcîndu-și un portret mediatic cu sclipici, strict pe bază de impostură. Se pronunță despre orice, apar peste tot, sînt invitații de serviciu ai mai multor studiouri de televiziune. Cei dintîi își compromiteau singuri profilul. Aceștia și-l inventează, și-l falsifică. Sînt „aglomerația“ dezordonată a mediilor noastre cele „de toate zilele“.

Așadar: din rațiuni care țin de igiena mea personală, dar, cred, și de igiena gazetăriei noastre în general, voi face, de-acum încolo, un experiment (cu riscul de a dezamăgi o parte din cititori, aceia, de pildă, care, dacă scriu despre ciuperci, mă ceartă pe forum că mă ocup de fleacuri, în loc să scriu despre bocanci). Voi continua să fiu mai „aplicat“, mai „branșat“, în textele de pe blog-ul Adevărul, dar îmi voi permite o tentativă de inactualitate în textele pentru Dilema veche. Dacă voi fi în stare. Și dacă redacția va fi de acord. Săptămîna viitoare, de pildă, voi scrie ceva despre destin. O simplă culegere de întrebări, neliniști și perspective, constituind, laolaltă, șantierul unei eventuale cărți. Celor care acceptă acest pariu le mulțumesc. Celor care îmi vor amenda tendința divagatorie – le cer scuze.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

clipe de panica la metrou evacuare la statia piata unirii din cauza unui atac cu o substanta chimica 545569 jpeg
Tragedie la metrou. Un bărbat a murit după ce a fost lovit de tren în stația Piața Unirii 2
Un bărbat de aproximativ 35 de ani a murit vineri dimineață, în jurul orei 5:20, după ce a fost lovit de un tren în stația Piața Unirii 2, pe Magistrala 2 a metroului bucureștean.
Liviu Dragnea si Victor Ponta FOTO Mediafax Octav Ganea
Dragnea consideră că Ponta „a fost păcălit” să candideze: „A avut un singur rol: să ia cât mai multe voturi de la Crin”
Fostul președinte PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Victor Ponta „a fost păcălit” să candideze și că singurul său rol a fost „să ia cât mai multe voturi” de la Crin Antonescu.
Soprana Danit Berkovitz Colaj Facebook Jerusalem Lyric Opera Studio & Festival jpg
Soprana Danit Berkovitz, nepoata medicului lui Netanyahu, aduce în premieră în România opereta idiș „Mireasa de Aur”
Danit Berkovitz aduce pe scena TES FEST opereta idiș „Mireasa de Aur” – o poveste despre rădăcini, identitate și moștenire culturală evreiască. Descoperă mesajul ei și legătura personală cu România înainte de premieră.
Anita Lasker Wallfisch, foto Pinterest jpg
Cum a reușit o tânără să își salveze viața în lagărul morții de la Auschwitz cu ajutorul muzicii: „Am fost în iad”. A ajuns la 99 de ani, iar povestea ei este impresionantă
Anita Lasker-Wallfisch avea doar 19 ani când a ajuns în lagărul de exterminare Auschwitz. Era evreică și condamnată la o moarte sigură, însă muzica i-a salvat viața, iar astăzi a ajuns la o vârstă respectabilă.
Life Expectancy at Birth Site1 jpg
HARTĂ Speranța de viață pe țări: Monaco, pe primul loc. Unde se situează România
Potrivit perspectivelor ONU privind populația mondială, publicate în 2024, Monaco este țara cu cea mai mare speranță de viață la naștere, iar România se află la mijlocul clasamentului.
Cuib de viespi jpg
Metoda rapidă prin care poți elimina cuibul de viespi. Ai nevoie de 2 lucruri
Viespile pot deveni o problemă serioasă atunci când își construiesc cuibul în apropierea locuinței, mai ales dacă zona este intens circulată sau greu accesibilă.
legume jpg
Legumă gustoasă, bombă de vitamina A. Îți oferă 400% mai mult decât necesarul zilnic
Cartoful dulce (Ipomoea batatas) este un superaliment valoros, bogat în vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea noastră. Un cartof dulce mediu copt oferă peste 400% din doza zilnică recomandată de vitamina A (sub formă de beta-caroten), indispensabilă pentru sănătatea ochilor, a pielii și a
image png
România riscă suspendarea fondurilor europene. Este singura țară care nu a trimis raportul privind reducerea deficitului
România nu a trimis Comisiei Europene (CE) Raportul Anual de Progres privind reducerea deficitului bugetar, pe care trebuia să îl trimită până la data de 30 aprilie ca parte a implementării planului fiscal pe 7 ani, a transmis Comisia Europeană pentru Profit.ro.
Andi Moisescu, foto Facebook jpg
Ce face Andi Moisescu fără să-l vadă copiii: „M-a preocupat întotdeauna”
Andi Moisescu (52 de ani) a găsit o metodă ingenioasă și discretă prin care reușește să-și supravegheze copiii de la distanță, fără să le încalce libertatea.