Transformarea

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Frica lui Putin jpeg

Da, s-a întîmplat: mica „întîlnire cu istoria” despre care vorbeam săptămîna trecută. E vorba, desigur, de victoria la București a lui Nicușor Dan și a coaliției PNL-USR-PLUS, dar și de alte victorii frumoase prin țară: Timișoara cîștigată de „miraculosul” neamț Dominic Fritz, alungarea „eternului” baron Oprișan de la Vrancea. („Eternitatea” a durat numai un sfert de secol!) Și sînt și altele, destule.

Dar marea, adevărata „întîlnire cu istoria” constă în victoria „cetățeanului” – vizibilă deja de la europarlamentarele din 2019. Pur și simplu, o parte a electoratului – deja relativ predominantă în rîndul celor care votează – nu mai este o populație, ci s-a transformat în popor de cetățeni, în sensul de „demos”. Votează rațional, gîndește. Înțelege care-i sînt interesele adevărate. Și, mai ales, nu se mai lasă ademenită de promisiuni deșarte și absurde, precum o făcuse încă în 2016. Și, de asemenea, rezistă vagonului de lături mediatice răsturnat zi de zi de televiziuni asupra candidaților neconvenabili. Manipulările – care păreau de nezdruncinat, de neoprit nu demult –, iată că nu mai țin, deși ele curg pe mai departe într-o frenezie. Cîte nu s-au spus, de exemplu, despre Nicușor Dan: că e mafiot, că ia șpagă de la mafioți, că e „dulap”, că se droghează etc. – pe scurt, că e oroarea lumii. N-au folosit și Nicușor Dan a cîștigat alegerile relativ detașat. Mîrlăniile, țopeniile contracandidatei sale și ale celor din jurul ei nu i-au adus acesteia voturile pe care sconta, ci, presupun, numai i-au ațîțat pe unii dintre indeciși, care, într-un climat mai calm, poate ar fi stat acasă, temători de coronavirus. Nici subminarea unității „dreptei” din partea lui Traian Băsescu (orice ar spune vechii lui susținători, a fost un serviciu adus Gabrielei Firea) n-a ajutat-o. Nici măcar „glonțul de aur” – susținerea legii măririi pensiilor cu 40% în plină pandemie de către PSD, împotriva nu numai a poziției Guvernului, dar a oricărui bun-simț economic, a Comisiei Europene și a avizului agențiilor internaționale de rating – n-a adus victoria scontată. Ai senzația că, pe cît PSD și micii săi aliați – care domină încă Parlamentul – se întrec în propuneri legislative mai deșănțate, în calomnii mai grosolane, în gesticulații mai isterice (vezi reacțiile dnei Firea de săptămîna trecută), pe atît efectele lor devin mai modeste, dar și reacția adversă mai contondentă. Dar se pare că acest partid e incapabil să învețe din erori.

Sigur, procesul de transformare a populației în popor e încă incomplet, într-o proporție destul de largă; mai ales, el e regionalizat. Mult mai avansat în Transilvania și Banat, afirmat acum relativ în București, cît și în județele Constanța, Iași, Suceava, Maramureș, Giurgiu sau Vrancea, el rămîne mult în urmă în Oltenia și părți ale Munteniei și Moldovei, ori în sectorul 5 din București. Continuă să fie întîrziat în multe zone rurale sărace, dar și în orașe, mai ales printre oamenii mai în vîrstă și cei cu venituri modeste. Dar chiar și aici procesul e în curs: victoriile PSD-ului din aceste zone „roșii” (Craiova, de exemplu) s-au realizat mult mai greu decît acum patru ani, uneori „la mustață”.

Ne-am întrebat cu toții, înainte de alegerile locale, care va fi efectul pandemiei asupra rezultatului votului. Oare, voiam să știm, va avea de cîștigat PNL, care are guvernul, dar nu și majoritatea, ori PSD, care nu s-a ferit de favorizarea unor teorii conspiraționiste, dar care, mai ales, a sabotat la un moment dat adoptarea rapidă a unei legislații pentru combaterea epidemiei? E vorba, pe de altă parte, și de efectul pe care l-ar fi putut avea teama și îngrijorarea produse de toate restricțiile și neplăcerile economice la care și noi – la fel ca întreaga lume – sîntem supuși. Or, nu o dată oamenii își varsă frustrările pe guverne, fie că acestea au ori nu au vreo vină. Ei bine, se pare că pandemia n-a contat prea mult. În țară, participarea a fost ușor mai mică decît în 2016, dar în București – deși mică în ansamblu – a fost sensibil mai mare decît acum patru ani. În orice caz, dacă PSD și-a imaginat că va trage profit politic de pe urma pandemiei, s-a înșelat.

Cred, pe de altă parte, că oamenii, într-o măsură tot mai substanțială, încep să înțeleagă de ce funcționează defectuos guvernarea în ultimul an. Ei își dau seama că a rămîne pe termen lung cu un guvern minoritar de o culoare politică și cu o majoritate parlamentară de o alta – al cărei scop politic e să submineze Guvernul – e o rețetă pentru dezastru, cu atît mai mult cu cît situația sanitară și cea economică rămîn și vor rămîne severe. Soluția sînt alegerile parlamentare, deja prefațate de cele locale. În acest caz, însă, dacă majoritatea parlamentară va voi să amîne cu trei luni alegerile generale – așa cum a sugerat că o va face – și dacă va și reuși –, există multe șanse, după părerea mea, să ascută antipatia la adresa sa și înverșunarea împotriva sa a unui tot mai mare număr de oameni, care sînt deja sau au devenit „cetățeni”. Majoritatea va apărea în ochii tot mai multora că se agață cu nerușinare de privilegii și de putere, că e gata să pună țara în pericol și să o lase practic neguvernată, mai ales că Parlamentul prelungit nu va avea decît puteri legislative diminuate. De aceea, alegerile din decembrie ar fi, pentru ei, numai o înfrîngere; alegerile eventual amînate în martie ar fi un dezastru.

Fiindcă – pandemie sau nu, recesiune sau nu –  procesul despre care vorbeam – procesul de transformare treptată a populației României în popor de cetățeni – mi se pare, în momentul de față, de neoprit.

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.