Transformarea

Publicat în Dilema Veche nr. 861 din 8 - 14 octombrie 2020
Frica lui Putin jpeg

Da, s-a întîmplat: mica „întîlnire cu istoria” despre care vorbeam săptămîna trecută. E vorba, desigur, de victoria la București a lui Nicușor Dan și a coaliției PNL-USR-PLUS, dar și de alte victorii frumoase prin țară: Timișoara cîștigată de „miraculosul” neamț Dominic Fritz, alungarea „eternului” baron Oprișan de la Vrancea. („Eternitatea” a durat numai un sfert de secol!) Și sînt și altele, destule.

Dar marea, adevărata „întîlnire cu istoria” constă în victoria „cetățeanului” – vizibilă deja de la europarlamentarele din 2019. Pur și simplu, o parte a electoratului – deja relativ predominantă în rîndul celor care votează – nu mai este o populație, ci s-a transformat în popor de cetățeni, în sensul de „demos”. Votează rațional, gîndește. Înțelege care-i sînt interesele adevărate. Și, mai ales, nu se mai lasă ademenită de promisiuni deșarte și absurde, precum o făcuse încă în 2016. Și, de asemenea, rezistă vagonului de lături mediatice răsturnat zi de zi de televiziuni asupra candidaților neconvenabili. Manipulările – care păreau de nezdruncinat, de neoprit nu demult –, iată că nu mai țin, deși ele curg pe mai departe într-o frenezie. Cîte nu s-au spus, de exemplu, despre Nicușor Dan: că e mafiot, că ia șpagă de la mafioți, că e „dulap”, că se droghează etc. – pe scurt, că e oroarea lumii. N-au folosit și Nicușor Dan a cîștigat alegerile relativ detașat. Mîrlăniile, țopeniile contracandidatei sale și ale celor din jurul ei nu i-au adus acesteia voturile pe care sconta, ci, presupun, numai i-au ațîțat pe unii dintre indeciși, care, într-un climat mai calm, poate ar fi stat acasă, temători de coronavirus. Nici subminarea unității „dreptei” din partea lui Traian Băsescu (orice ar spune vechii lui susținători, a fost un serviciu adus Gabrielei Firea) n-a ajutat-o. Nici măcar „glonțul de aur” – susținerea legii măririi pensiilor cu 40% în plină pandemie de către PSD, împotriva nu numai a poziției Guvernului, dar a oricărui bun-simț economic, a Comisiei Europene și a avizului agențiilor internaționale de rating – n-a adus victoria scontată. Ai senzația că, pe cît PSD și micii săi aliați – care domină încă Parlamentul – se întrec în propuneri legislative mai deșănțate, în calomnii mai grosolane, în gesticulații mai isterice (vezi reacțiile dnei Firea de săptămîna trecută), pe atît efectele lor devin mai modeste, dar și reacția adversă mai contondentă. Dar se pare că acest partid e incapabil să învețe din erori.

Sigur, procesul de transformare a populației în popor e încă incomplet, într-o proporție destul de largă; mai ales, el e regionalizat. Mult mai avansat în Transilvania și Banat, afirmat acum relativ în București, cît și în județele Constanța, Iași, Suceava, Maramureș, Giurgiu sau Vrancea, el rămîne mult în urmă în Oltenia și părți ale Munteniei și Moldovei, ori în sectorul 5 din București. Continuă să fie întîrziat în multe zone rurale sărace, dar și în orașe, mai ales printre oamenii mai în vîrstă și cei cu venituri modeste. Dar chiar și aici procesul e în curs: victoriile PSD-ului din aceste zone „roșii” (Craiova, de exemplu) s-au realizat mult mai greu decît acum patru ani, uneori „la mustață”.

Ne-am întrebat cu toții, înainte de alegerile locale, care va fi efectul pandemiei asupra rezultatului votului. Oare, voiam să știm, va avea de cîștigat PNL, care are guvernul, dar nu și majoritatea, ori PSD, care nu s-a ferit de favorizarea unor teorii conspiraționiste, dar care, mai ales, a sabotat la un moment dat adoptarea rapidă a unei legislații pentru combaterea epidemiei? E vorba, pe de altă parte, și de efectul pe care l-ar fi putut avea teama și îngrijorarea produse de toate restricțiile și neplăcerile economice la care și noi – la fel ca întreaga lume – sîntem supuși. Or, nu o dată oamenii își varsă frustrările pe guverne, fie că acestea au ori nu au vreo vină. Ei bine, se pare că pandemia n-a contat prea mult. În țară, participarea a fost ușor mai mică decît în 2016, dar în București – deși mică în ansamblu – a fost sensibil mai mare decît acum patru ani. În orice caz, dacă PSD și-a imaginat că va trage profit politic de pe urma pandemiei, s-a înșelat.

Cred, pe de altă parte, că oamenii, într-o măsură tot mai substanțială, încep să înțeleagă de ce funcționează defectuos guvernarea în ultimul an. Ei își dau seama că a rămîne pe termen lung cu un guvern minoritar de o culoare politică și cu o majoritate parlamentară de o alta – al cărei scop politic e să submineze Guvernul – e o rețetă pentru dezastru, cu atît mai mult cu cît situația sanitară și cea economică rămîn și vor rămîne severe. Soluția sînt alegerile parlamentare, deja prefațate de cele locale. În acest caz, însă, dacă majoritatea parlamentară va voi să amîne cu trei luni alegerile generale – așa cum a sugerat că o va face – și dacă va și reuși –, există multe șanse, după părerea mea, să ascută antipatia la adresa sa și înverșunarea împotriva sa a unui tot mai mare număr de oameni, care sînt deja sau au devenit „cetățeni”. Majoritatea va apărea în ochii tot mai multora că se agață cu nerușinare de privilegii și de putere, că e gata să pună țara în pericol și să o lase practic neguvernată, mai ales că Parlamentul prelungit nu va avea decît puteri legislative diminuate. De aceea, alegerile din decembrie ar fi, pentru ei, numai o înfrîngere; alegerile eventual amînate în martie ar fi un dezastru.

Fiindcă – pandemie sau nu, recesiune sau nu –  procesul despre care vorbeam – procesul de transformare treptată a populației României în popor de cetățeni – mi se pare, în momentul de față, de neoprit.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

3 modalitati prin care poti ameliora durerile articulare jpg
4 modalități prin care poți ameliora durerile articulare
Durerile articulare pot provoca disconfort și neplăceri și se pot resimți în diferite zone ale corpului.
Capture PNG
Un cablu submarin de date între Finlanda și Germania a fost deteriorat. Cauza este necunoscută
Un cablu submarin de comunicații din Marea Baltică, între Finlanda și Germania, nu mai funcționează, iar în acest moment cauza este investigată, au declarat luni autoritățile finlandeze.
image png
Aproximativ 100.000 de soldați nord coreeani ar fi dislocați în Ucraina. Cât de eficienți sunt oamenii lui Kim Jong-Un
Lipsa lor de experiență pe câmpul de luptă a fost prezentată ca un motiv cheie pentru care ar putea fi alocate doar unor roluri necombatante.
branza branzeturi istock jpg
O brânză din Portugalia a fost desemnată cea mai bună din lume. Experții au ales din peste 4.700 de produse
Anul acesta, Portugalia a câștigat premiul I la World Cheese Awards. Au participat 47 de țări, fiind expuse 4.786 de tipuri de brânzeturi, în orașul Viseu din Portugalia. Juriul de 240 de experți au ales cele mai bune brânzeturi din întreaga lume, Regatul Unit exclus din competiție.
banner anca turcasiu png
Anca Țurcașiu, fericire supremă în viața sa! Artista și-a impresionat fanii până la lacrimi: „E ceva magic! Sunt binecuvântată”
Anca Țurcașiu, fericire supremă în viața sa! Artista și-a impresionat fanii până la lacrimi
fabrica de pulberi jpeg
Protest la Fabrica de Pulberi din Făgăraș. Angajații se plâng de fondul insuficient pentru plata salariilor
Sindicaliștii de la Fabrica de Pulberi din Făgăraș au anunțat că vor protesta patru zile în Capitală, în perioada 25-29 noiembrie, din cauza „ignoranţa clasei politice şi managementul defectuos”, scrie Agerpres.
nadal platformax jpg
Nadal este sincer: „Nu mai pot fi competitiv”. Ultima promisiune a carierei
Jucătorul spaniol de tenis a vorbit astăzi la o conferință de presă, înaintea ultimelor sale zile ca profesionist.
dana rogoz jpg
ulei de masline in lanturi jpg
Vești bune! Un produs esențial din bucătăriile românilor ar putea ajunge la jumătate de preț în scurt timp
Cel mai mare producător de ulei de măsline din lume anunţă că, după îngheţarea preţului pentru acest produs, în următoarele câteva luni am putea asista la o scădere chiar la jumătate a acestuia.